The Edge (U2)

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
zub182

The Edge (U2)

Příspěvek od zub182 »

Ahoj tak co jaký je váš názor na tohohle kytaristu. Já si myslím že patří opět k těm nejlepším, minimálně co se charakteru zvuku a experimentů s efekty týče.
Braniik
Rádce

Příspěvek od Braniik »

Uz som rozmyslal, ze to zalozim ja :D
U2 som doteraz moc nepocuval, bolo to na mna "prilis makke". Ale v poslednej dobe som tomu moc prisiel na chut. Celkom by ma zaujimalo, ake pouzivate nastavenia efektov (delay, distortion/fuzz), aby ste sa priblizili k jeho zvuku v konkretnych pesnickach.
Chapman ML1 Standard Modern, Squier Classic Vibe Stratocaster '50s, --> Michalík Wah/Volume, Boss IR-2, TC Pipeline Tremolo, TC Alter Ego v2, Fender Marine Layer Reverb --> Yamaha THR 10
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Jen názor orpavdu okrajového psluchače U2 - proč patří Edge k nejlepším kytaristům? jasně kdybych si poslechl spoustu písniček tak na to ožná taky přijdu, ale možná mi pomůžete...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Braniik
Rádce

Příspěvek od Braniik »

Edge nehra nejake "onanie". O tom, ci ho mozno radit k najlepsim by sa dalo dlho diskutovat, ale je to zbytocne. Ale svojim stylom a zvukom JE vynimocny.
Chapman ML1 Standard Modern, Squier Classic Vibe Stratocaster '50s, --> Michalík Wah/Volume, Boss IR-2, TC Pipeline Tremolo, TC Alter Ego v2, Fender Marine Layer Reverb --> Yamaha THR 10
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

no, pro mě U2 stojí hrozně moc na base a Edge moc neberu jako nejlepšího co do hraní, ale rozhodně má spoustu invence a zajímavých nápadů
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Edge je super. Tuhle kapelu poslouchám už tak od 3. třídy. Teď už sice tolik ne, ale furt je miluju. Jo a Edge je můj nejoblíbenější člen kapely. Když sem poprvý slyšel Pride (In the name of love) - to bylo právě v tý 3. třídě :D - tak sem se z toho zvuku málem posral. :lol: Ne sorry za nehezké slovo ale jinak to nešlo... Je fakt že s těma efektama dělá úplně super věci. MASO Xtreme! :twisted:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

rasomaso píše:Edge je super. Tuhle kapelu poslouchám už tak od 3. třídy. Teď už sice tolik ne, ale furt je miluju. Jo a Edge je můj nejoblíbenější člen kapely. Když sem poprvý slyšel Pride (In the name of love) - to bylo právě v tý 3. třídě :D - tak sem se z toho zvuku málem posral. :lol: Ne sorry za nehezké slovo ale jinak to nešlo... Je fakt že s těma efektama dělá úplně super věci. MASO Xtreme! :twisted:
Z tvého příspěvku jsem pochopil, že člověk si msuí kapelu trochu projít a naposlouchat aby zjistil co tam je důležité (narozíl od některých jiných kapel) Páč z toho co jsem slyšel jsem nepoznal že jsou založeně na base a že Edge je nějakej dobrej...tímto samozřejěm nechci říct že tom utak není ;-)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Braniik
Rádce

Příspěvek od Braniik »

Mne sa zacali pacit vtedy, ked som skusal cvicit niektore ich pesnicky. Zistil som, ze sice taby vyzeraju primitivne, ale chce to obrovsku preciznost, aby to znelo ako-tak dobre.
Ale posunme sa dalej v diskusii ;) Ktore pesnicky hravate?
andy.02
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andy.02 »

Líbí se mně zvuk jeho kytary je takový svůj. Každopádně parádní kytarista ale určitě bych ho nezařadil mezi ty nejlepší
Ibanez GAX30 + kryté snímače Epiphone,Ibanez Tone Blaster 15W,Peavey Express 112 65W, MetalMuff ,Ibanez phaser ,Ibanez chorus/flanger, Tortex 0,50mm
body
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od body »

rasomaso píše:Edge je super. Tuhle kapelu poslouchám už tak od 3. třídy. Teď už sice tolik ne, ale furt je miluju. Jo a Edge je můj nejoblíbenější člen kapely. Když sem poprvý slyšel Pride (In the name of love) - to bylo právě v tý 3. třídě :D - tak sem se z toho zvuku málem posral. :lol: Ne sorry za nehezké slovo ale jinak to nešlo... Je fakt že s těma efektama dělá úplně super věci. MASO Xtreme! :twisted:
tak nějak.. už je to delší chvíle, ale když sem poprvé slyšel nějakou písničku už nevím jakou, tak mi běhal mráz po zádech .. sice sem je ze začátku nesnášel..( v době kdy sem poslouchal šmoulíky).. člověk si je musí zamilovat... :P edge je taky můj nej. člen.. edge sice možná hraje jednoduché taby, ale ty taby sou prostě krásné... třeba beautiful day... když si ji poslechnu svět je hned hezčí... je v tom nějaká energie... nějaké kouzlo.. :D u2 sou boží, a to od 15ctiletého moc často neuslyšíte..
impact

Příspěvek od impact »

Braniik píše:Mne sa zacali pacit vtedy, ked som skusal cvicit niektore ich pesnicky. Zistil som, ze sice taby vyzeraju primitivne, ale chce to obrovsku preciznost, aby to znelo ako-tak dobre.
Ale posunme sa dalej v diskusii ;) Ktore pesnicky hravate?
Desire, protože jsou to jen tři akordy :)

http://www.youtube.com/watch?v=-bjNHzU81qY
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

na pár akordů je taky Van Diemen's Land
http://www.youtube.com/watch?v=wS_xQ9H9raU ... z Rattle And Hum
...a je krásná... a zpívá ji pan Evans ;)

(...a tady je celá z koncertu... http://www.youtube.com/watch?v=HXxefgAlrag )
nOw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nOw »

Nevim na kolik bude můj názor objektivní, poněvač U2 jsou moji velcí oblíbenci, nicméně na Edgovu obhajobu je třeba říct, že sice na první pohled nehraje žádný extra náročný skladby, avšak to co hraje přesně zapadá a dokresluje celou hudbu U2. A pokud je v něčem Edge absolutní špička, kde si troufnu tvrdit, že předčí ty nejvytříbenější techniky a kytarový sprintery, tak je to v práci se zvukem. A to jak dokáže posunout 20 let starý songy zas o nějakej ten level dopředu mně na něm baví.
Jinak tu byl zmíněnej dobrej postřeh, že ačkoliv se ty taby na první pohled nezdaj moc náročný, tak není vidět moc lidí, co by to zahráli jako ON.
Swamp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Swamp »

Přesně tohle jsem chtěl napsat, Edge má tak propracovaný i když jedoduše vypadající kytarový linky, že perfektně zapadnou do celkový písně, ale kdyby tam nebyly tak to poznáte, ale prostě ta kytara zas tolik nevyčnívá. Navíc jeho tón je vždy úplně perfektní a to i živě a přitom to ale nezní jak u některejch kapel jak z alba, prostě je znát že to je Live.

Doporučuju shlédnout DVD Live at Slane Castle tušim z 2004, je to totální pecka, halvně Bullet the blue sky! Tam je to dost dobře znát.
Obrázek
McPhisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McPhisto »

Souhlas s predchozima 2 prispevkama. Napriklad solo ve zminovane Bullet The Blue Sky zas tak jednoduche neni..je tam slyset kazdy maly zavahani..a to jeste vic pri hre s delayem..je to mozna nejpropracovanejsi solo co Edge hraje..pak se daji jmenovat sola v The Fly(hlavne na DVD z Bostonu) je zahrano naprosto genialne a Until The End Of The World. To je sice solo na jedny strune ale taky se musi zahrat peclive. Co se tyce zvuku tak nema smysl mluvit..Edge je perfekcionista a na tomhle si da vdycky zalezet..slysel sem ho nazivo takze vim o cem mluvim :))
Gibson Les Paul Tribute 50's GoldTop, Tokai SG Cherry Red, Squier Classic Vibe Stratocaster.
VOX AC15, VOX Delaylab a další...
nOw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nOw »

Když už jsme u těch sól, tak ty nejsou pro U2 až tolik specifický, ale nějaký zajímavý by se našli:) Např. New Years Day, Love is Blindness, The Fly, With or Withou You na Zoo TV Tour, Street Mission, Sunday Bloody Sunday ...
Squier Bullet Strat
Peavey Backstage
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Edge? :)) pro mě kytarový Bůh. Je jasný příkladem toho, že dobrého kytaristu nedělá rychlé shredování nebo zběsilá nezapamatovatelná sóla ale celkový sound. Jeho tajemství ohledně matematiky 2 až 4 delay jednotek + druhého komba s tkzv shimmer sound (octo reverb, harmonizer) a další věci okolo jako hra obráceným trsátkem a to převážně od spodu strun, to vše vytváří ten parádní zvuk. A přitom stačí tak málo tónů na vyjádření. Edghe je perfekcionalista je třeba ho vníma ne jako kytaristu ale jako hudebníka, skladatele. Nemluvě o jeho hře na akustickou kytaru a také na piano! Jeho intra k songům se dají přirovnat k hudebním orgasmům, alespon pro mě :)))
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Braniik píše:Uz som rozmyslal, ze to zalozim ja :D
U2 som doteraz moc nepocuval, bolo to na mna "prilis makke". Ale v poslednej dobe som tomu moc prisiel na chut. Celkom by ma zaujimalo, ake pouzivate nastavenia efektov (delay, distortion/fuzz), aby ste sa priblizili k jeho zvuku v konkretnych pesnickach.
no tak napis co bys chtel vedet par songů hraju rád se podělím a nechám podělit o nastavení efektové cesty :) Hraji Streets, Pride, Vertigo, Bad, Sometimes you can´t make it, trosku Miracle drug a Still havent found
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
McPhisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McPhisto »

no napodobit zvuky v jednotlivych pisnickach je docela tezky..hlavne od 90.let. prvni 3 alba (Boy, October a War) sou prakticky hrany pres memory many a pres SD1 popr.zkresleni z Voxu. Pak uz Edge zacal pouzivat dalsi krabice a hlavne rackovy(Korgy, T.C. atd..) od Achtung Baby treba Whammy coz je i dneska jako kopie docela drahej efekt, takze ten kdo chce verne napodobit Edge tak si musi pripravit hodne love :))

Pro zacatecniky co chtej dosahnout zvuku U2-stavebni kamen je Vox AC30(celkem vernej sound dava i rada AD:) pro mene majetne)+delay..nejlepe s pameti..na kazdej song jina delka...hlavni prvek zkresleni jsou krabicky od Bosse..SD1ckou se nic nezkazi, dobra bude i OD2 a mozna i OD3..pak Big Muff-hlavne jako fuzz na strata(Bullet the blue sky atd.) posledni dobu i Ibanez TS9 na Les Pauly..

samozrejme je to jen zaklad, to co je v racku se snad ani neda vypsat. napr.zvuk Mysterious Ways se neda udelat jinak nez Korgem A3 :)))

co se tyce kytar tady vede Stratocaster..pokryva vetsinu pisnicek, velkou roli hraji i Les Pauly a zbytek je asi podle Edgeovo nalady :)) pokud nekdo neco bude chtit vedet tak at mi napise sz
Gibson Les Paul Tribute 50's GoldTop, Tokai SG Cherry Red, Squier Classic Vibe Stratocaster.
VOX AC15, VOX Delaylab a další...
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

McPhisto píše:no napodobit zvuky v jednotlivych pisnickach je docela tezky..hlavne od 90.let. prvni 3 alba (Boy, October a War) sou prakticky hrany pres memory many a pres SD1 popr.zkresleni z Voxu. Pak uz Edge zacal pouzivat dalsi krabice a hlavne rackovy(Korgy, T.C. atd..) od Achtung Baby treba Whammy coz je i dneska jako kopie docela drahej efekt, takze ten kdo chce verne napodobit Edge tak si musi pripravit hodne love :))

Pro zacatecniky co chtej dosahnout zvuku U2-stavebni kamen je Vox AC30(celkem vernej sound dava i rada AD:) pro mene majetne)+delay..nejlepe s pameti..na kazdej song jina delka...hlavni prvek zkresleni jsou krabicky od Bosse..SD1ckou se nic nezkazi, dobra bude i OD2 a mozna i OD3..pak Big Muff-hlavne jako fuzz na strata(Bullet the blue sky atd.) posledni dobu i Ibanez TS9 na Les Pauly..

samozrejme je to jen zaklad, to co je v racku se snad ani neda vypsat. napr.zvuk Mysterious Ways se neda udelat jinak nez Korgem A3 :)))

co se tyce kytar tady vede Stratocaster..pokryva vetsinu pisnicek, velkou roli hraji i Les Pauly a zbytek je asi podle Edgeovo nalady :)) pokud nekdo neco bude chtit vedet tak at mi napise sz

Nejpodstatnejsi a zasadni veci pro zvuk Edge ale je hrat pres 2 comba. Edge si signal z kytary rozdeli na 2 cesty. Jedna cesta, kompresor (mxr dynacomp), zkresleni (pokud je treba), delay (hlavni cas vetsinou 1/8 k bpm). Druha cesta vetsinou take vox, v nekterych pripadech stary Fender bassman atd. Druha cesta ma take delay tentokrat kratsi cas oproti hlavnimu, na doplneni rytmu. Druha cesta take slouzi v nejnovejsich pisnich jako podkresleni, tkzv shimmer sound (zni to jako kdyz s vama hraje synthetisator pritom je to jen dobre nastavenej reverb o octavu vyse).

Dalsi podstatnou veci pro Edgeho zvuk je způsob hry. Resp. trsátko. Edge hraje trsátky Herdim, která tady nejdou sehnat. Hraje s nimi obráceně, tj tím za co to ostatní drží tím hraje. Trsátka Herdim jsou totiž v části kde se drží celá potečkovaná až k okraji aby to neklouzalo, a tím když hraje jednotlivé tóny, dělá to ten "štiplavý" nebo jak to nazvat zvuk :).

No kdo chce napodobit zvuk Edge klasickou cestou tj prava komba prave efekty, musi byt hodne bohatý :))) Já to řeším digitální cestou, POD Xt mi dokáže zvuk Edge hodně přiblížit, protože je to jeden z mála multiefektů kde jsou všechny ty vintage krabičky které Edge používá. Nemluvě o tom že u nového X3 (kterého moc chci) můžete simulovat hru přes 2 comba, což je pro zvuk U2 základ.
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“