zlomená destička u kobylky

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
92ChazzyChazz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/mattie

zlomená destička u kobylky

Příspěvek od 92ChazzyChazz »

Zdravim, tatkovi se zlomila taková ta umělá destička u kobylky, nevim jak to jinak nazvat... dá se to nák spravit?? máte s tim náký zkušenosti?? pls pište...
Ibanez ART 120, Jolana Diamant -> Proel cable-> Marshall JCM 2000 TSL 60-> Monster cable-> Marshall 4x12"

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% of us you still listen to real music!
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Myslíš tou bílou destičou přímo kobylku ? (ta bílá čárka)

Obrázek

Dá se koupit nová ale jestli se v tom nechcete rýpat tak to odneste kytaráři. Ten to i pošteluje takže bude v pohodě dohmat.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
92ChazzyChazz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/mattie

Příspěvek od 92ChazzyChazz »

Smrťokvítek píše:Myslíš tou bílou destičou přímo kobylku ? (ta bílá čárka)

Obrázek

Dá se koupit nová ale jestli se v tom nechcete rýpat tak to odneste kytaráři. Ten to i pošteluje takže bude v pohodě dohmat.
jj, přesně tohleto sem myslel... díky za radu... takže asi pude ke kytaráři kytara... díky moc...
Ibanez ART 120, Jolana Diamant -> Proel cable-> Marshall JCM 2000 TSL 60-> Monster cable-> Marshall 4x12"

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% of us you still listen to real music!
Marko007

Příspěvek od Marko007 »

jj ta věcička se jmenuje struník. dá se to koupit cirka za 10 kč a vyměnit ho není problém sám doma... ale jestli se fakt bojíš tak zanést kytařínovi no..
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ta vecicka se jmenuje - sedlovy prazec, strunik je neco zcela jineho.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Marko007

Příspěvek od Marko007 »

fakt ? my s učitelem tomu říkáme struník a v hudebnínách tomu taky tak říkají... ale asi určo jo :wink:
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pokud ti bílou věcičku / strunník / sedlový pražec člověk koupí ve stejných rozměrech jako byl ten starý, tak to ani netřeba nosit ke kytaráři, stačí sundat struny, vyndat starý, zandat nový a je to...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mirda

Příspěvek od mirda »

Atkins píše:Ta vecicka se jmenuje - sedlovy prazec, strunik je neco zcela jineho.

Ta věc se jmenuje " kobylkové sedlo" neboli " můstek do kobylky"

Sedlový pražec je ten první umělohmotný pražec za ladící mechanikou, přes který jsou vedeny struny od ladící mechaniky nad hmatník a který určuje rozteč strun.

Ale to jen taj pro pořádek
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nesouhlas
Umelohmotnemu prazci u mechanik se rika "nulty prazec", nekdy take "orech".

Vyrazu: " kobylkové sedlo" neboli " můstek do kobylky" lze rovnez pouzit pro sedlovy prazec.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Manus

Re: zlomená destička u kobylky

Příspěvek od Manus »

Tak jen abych si taky přidal. Ty zlomeny věcičce se taky říká kobylkový kámen a nahoře u hlavice se 0-tým pražcem také označuje opravdu nultý pražec (z pražcového drátu). Ale to se dělalo dřív a dnes už se to bere za lamáckou záležitost. Jinak plastík se používá u levnějších kytar. Kytarář jej dělá z kosti. Ale je to pěknej smrad! :D
woro90

Příspěvek od woro90 »

Manus píše:Tak jen abych si taky přidal. Ty zlomeny věcičce se taky říká kobylkový kámen a nahoře u hlavice se 0-tým pražcem také označuje opravdu nultý pražec (z pražcového drátu). Ale to se dělalo dřív a dnes už se to bere za lamáckou záležitost. Jinak plastík se používá u levnějších kytar. Kytarář jej dělá z kosti. Ale je to pěknej smrad! :D
Že se to bere za lamáckou záležitost? Kým? Tebou? :wink: Dělalo se to proto, že na takto stavěné kytaře má prázdná struna stejnou barvu zvuku jako struna na prvním pražci, navíc není potřeba dělat nějak výrazně pevný ořech, neboť jeho funkce je jen určovat rozestupy strun. Navíc není potřeba zasmrdět celou dílnu při broušení kosti :lol: Je zvláštní, že to téměř nikdo nepoužívá. A říkat tomu kobylkový kámen u akustiky slyším (čtu) poprvé.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Souhlas
Manus

Příspěvek od Manus »

woro90 píše: Že se to bere za lamáckou záležitost? Kým? Tebou? :wink: Dělalo se to proto, že na takto stavěné kytaře má prázdná struna stejnou barvu zvuku jako struna na prvním pražci, navíc není potřeba dělat nějak výrazně pevný ořech, neboť jeho funkce je jen určovat rozestupy strun. Navíc není potřeba zasmrdět celou dílnu při broušení kosti :lol: Je zvláštní, že to téměř nikdo nepoužívá. A říkat tomu kobylkový kámen u akustiky slyším (čtu) poprvé.
Co se názvosloví týče, "jiný kraj, jiný mrav". Je to stejné jako šufánek či pikador. Ohledně shodné barvy zvuku s nultým pražcem. Na spoustě starších elektrických kytar máš jako nultý mosazný. Jiný materiál = jiný zvuk, pak kde je ta shoda? Nebo se u elektriky používá třeba i ocelový či mosazný ořech. Když už stejnou barvu, tak mi tato varianta přijde lepší. Lamácké proto, že vyřezat hmatník s nultým pražcem je jednoduší a oproti čistému spasování to (podle mého názoru) není esteticky hezčí. A fce ořechu NENÍ "jen určovat rozestupy strun", ale právě i určovat menzuru. A zasmrdět si dílnu se sakra vyplatí. Zaprvé to vypadá skvěle a za druhé to parádně zní.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Manus píše:
woro90 píše: Že se to bere za lamáckou záležitost? Kým? Tebou? :wink: Dělalo se to proto, že na takto stavěné kytaře má prázdná struna stejnou barvu zvuku jako struna na prvním pražci, navíc není potřeba dělat nějak výrazně pevný ořech, neboť jeho funkce je jen určovat rozestupy strun. Navíc není potřeba zasmrdět celou dílnu při broušení kosti :lol: Je zvláštní, že to téměř nikdo nepoužívá. A říkat tomu kobylkový kámen u akustiky slyším (čtu) poprvé.
Co se názvosloví týče, "jiný kraj, jiný mrav". Je to stejné jako šufánek či pikador. Ohledně shodné barvy zvuku s nultým pražcem. Na spoustě starších kytar máš jako nultý mosazný. Jiný materiál = jiný zvuk, pak kde je ta shoda? Nebo se u elektriky používá třeba i ocelový či mosazný ořech. Když už stejnou barvu, tak mi tato varianta přijde lepší. Lamácké proto, že vyřezat hmatník s nultým pražcem je jednoduší a oproti čistému spasování to (podle mého názoru) není esteticky hezčí. A ještě důležitá poznámka. S tim ořechem jsem to myslel hlavně u akustických kytar. A fce ořechu NENÍ "jen určovat rozestupy strun", ale právě i určovat menzuru. A zasmrdět si dílnu se sakra vyplatí. Zaprvé to vypadá skvěle a za druhé to parádně zní.
Určovat menzuru? Menzura je délka kmitající struny když na ni nesaháš, tedy u kytary s nultým pražcem vzdálenost mezi nultým pražcem a kobylkou. Ořech s tím nemá nic společného, teď jsem si na jedné kytaře dělal nový ze zadních desek rychlovazače.

Shodná barva zvuku - viděl jsi někdy na nějaké staré kytaře z východního bloku jiné než mosazné pražce? Ten mosazný nultý tam zůstal nejspíš proto, že to někdo chytrý sice přepražcoval pakfongovými pražci, ale nultý nechal. Kovové ořechy u elektrik jsou šílený vynález n. p. Jolana, kde se patrně snažili používat ořech, který celou kytaru přežije, a přitom nestojí tolik co kostěný.

Jednodušší = lamácké? Tak jseš lama že stavíš kytary ze dřeva a ne např. z kamene, určitě i kámen se dá tak vybrousit aby dobře zněl a vypadalo by to lépe.

A co se týče zasmrdění dílny - děkuji, nechci - dám přednost nultému pražci a ořechu zvlášť, mým uším to zní lépe, a ořech může být z čehokoli.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

A fce ořechu NENÍ "jen určovat rozestupy strun", ale právě i určovat menzuru.
- Ořech určuje menzuru pouze, pokud je zároveň nultým pražcem! Pokud je ovšem za ořechem nultý pržec z pražcového drátu, určuje menzuru tento.
oprásek: :lol:
Obrázek

EDIT: Worro mne předběhl
Manus

Příspěvek od Manus »

Určovat menzuru? Menzura je délka kmitající struny když na ni nesaháš, tedy u kytary s nultým pražcem vzdálenost mezi nultým pražcem a kobylkou. Ořech s tím nemá nic společného, teď jsem si na jedné kytaře dělal nový ze zadních desek rychlovazače.
Tak co se menzury týče. Krásný postřeh má Atkins.
Atkins píše:Ořech určuje menzuru pouze, pokud je zároveň nultým pražcem! Pokud je ovšem za ořechem nultý pržec z pražcového drátu, určuje menzuru tento.
Protože zatímco já beru menzuru od ořechu, ty celou dobu mluvíš o menzuře od nultého pražce. Pak je pro tebe snadno délka chvějící se struny od pražce. Tudíš počítáme menzuru každý od jinud a dohaduješ se zbytečně. Ještě bych si dovolil poznamenat, že v mém případě hraje tedy ořech velké divadlo.
Re Atkins: Woro tě nepředběhl. Toho menzura od ořechu nezajímá.
Shodná barva zvuku - viděl jsi někdy na nějaké staré kytaře z východního bloku jiné než mosazné pražce? Ten mosazný nultý tam zůstal nejspíš proto, že to někdo chytrý sice přepražcoval pakfongovými pražci, ale nultý nechal. Kovové ořechy u elektrik jsou šílený vynález n. p. Jolana, kde se patrně snažili používat ořech, který celou kytaru přežije, a přitom nestojí tolik co kostěný.
S barvou zvuku jsi začal ty. Já jen hážu podněty k zamyšlení. A nápad s kovovými ořechy mi nepřipadá šílený. Kamarád si ho tam dával schválně. Protože proti gustu, žádný dišputát. Když se mu líbí, ať ho tam má! Tobě se tahle možnost nelíbí, mě taky ne. Ty máš v oblibě nultý pražec, já zas kostěný ořech. Je to celé jen otázka vkusu. A teď když už znám tvou lásku k nultým pražcům, chtěl bych se ti omluvit a beru zpět označení LAMÁCKÉ. Je to tedy jednoduší jak jsi napsal níž a proti tomu už snad nic mít nebudeš.
Jednodušší = lamácké? Tak jseš lama že stavíš kytary ze dřeva a ne např. z kamene, určitě i kámen se dá tak vybrousit aby dobře zněl a vypadalo by to lépe.
Tak v tomto případě jsem lamou rád!
A co se týče zasmrdění dílny - děkuji, nechci - dám přednost nultému pražci a ořechu zvlášť, mým uším to zní lépe, a ořech může být z čehokoli.
Neděkuj! Dělej si to z čeho chceš. Avšak i já si to budu dělat tak, jak to vyhovuje mě.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Manus píše:
Tak co se menzury týče. Krásný postřeh má Atkins.
Atkins píše:Ořech určuje menzuru pouze, pokud je zároveň nultým pražcem! Pokud je ovšem za ořechem nultý pržec z pražcového drátu, určuje menzuru tento.
Protože zatímco já beru menzuru od ořechu, ty celou dobu mluvíš o menzuře od nultého pražce. Pak je pro tebe snadno délka chvějící se struny od pražce. Tudíš počítáme menzuru každý od jinud a dohaduješ se zbytečně. Ještě bych si dovolil poznamenat, že v mém případě hraje tedy ořech velké divadlo.
Re Atkins: Woro tě nepředběhl. Toho menzura od ořechu nezajímá.
Nezajímá mě u kytary, kde ořech menzuru neurčuje - přesně jak napsal Atkins, menzura se dá měřit od ořechu pouze pokud je ořech zároveň nultým pražcem. Na svých kytarách si tak menzuru měř, na tom není nic špatného, ale u kytar s odděleným ořechem a nultým pražcem menzuru určuje nultý pražec - tedy menzura je vzdálenost mezi nultým pražcem (ať už tam je nebo jeho funkci přebírá ořech) a kobylkou. Zkus to popřít. Ano, v tvém případě hraje ořech velké divadlo, a také proto z té kosti být musí. Jinak je o kompromis. V případě, který jsem zmínil, je nultý pražec stejný jako všechny ostatní pražce, a ořech není zatížený, tudíž může být z čehokoli.
Manus píše:S barvou zvuku jsi začal ty. Já jen hážu podněty k zamyšlení. A nápad s kovovými ořechy mi nepřipadá šílený. Kamarád si ho tam dával schválně. Protože proti gustu, žádný dišputát. Když se mu líbí, ať ho tam má! Tobě se tahle možnost nelíbí, mě taky ne. Ty máš v oblibě nultý pražec, já zas kostěný ořech. Je to celé jen otázka vkusu. A teď když už znám tvou lásku k nultým pražcům, chtěl bych se ti omluvit a beru zpět označení LAMÁCKÉ. Je to tedy jednoduší jak jsi napsal níž a proti tomu už snad nic mít nebudeš.
Ano, s barvou zvuku jsem začal já. To je totiž hlavní důvod, proč se nulté pražce používají. Jen jsem reagoval na tohle:
Manus píše:Na spoustě starších kytar máš jako nultý mosazný. Jiný materiál = jiný zvuk, pak kde je ta shoda?
Problém totiž je, že na té spoustě starších kytar se nedochovaly původní pražce, s výjimkou nultého. Správně by se u kytar s nultým pražcem měl při přebrušování pražců brousit i nultý, to se ale zase tak často neděje. Pak při přepražcování nastává situace "hele, on je ten nultý vyšší - asi to bude schválně, tak ho tam nechám" a na místě zůstává původní mosazný, zatímco na zbytek hmatníku se nabijí nové pakfongové. Upravovat by se nultý pražec měl i pokud jím je ořech.

Pokud tam někdo má kovový ořech fungující jako nultý pražec kvůli tomu, že se mu ten zvuk líbí, a chce mít takto odlišené tóny na prázdných strunách, nic mi do toho není - ale přijde mi jaksi nepřirozené, když šest tónů ve dvou oktávách má jinou barvu zvuku než všechny ostatní. Považuji všechny tóny za rovnocenné a nevidím v tomto zvýrazňování žádnou výhodu. A nultý pražec se stejně uplatňuje jen u těch šesti tónů, když nepočítám flažolety, tak nevidím důvod ho dělat z lepšího materiálu než ostatní pražce, ať má podobu ořechu nebo nultého pražce. U elektrik s tremolem chápu nutnost použití ořechu jako nultého pražce, poněvadž je nutné ho vyrobit z plastu, aby při páčení nedrhnul a nechrastil ani na prázdných strunách, ale jinak nechápu v čem by měl být ořech jako nultý pražec lepší. Nejde tady o lásku k nultým pražcům ale o to, že se mi nelíbí, když těch šest tónů na prázdných strunách vyčnívá - mám radši vyrovnaný zvuk.

Ostatně k těm kovovým ořechům - hrál jsi někdy na Jolanu s hliníkovým? Asi ne, co? Jinak bys věděl co je na nich špatného.

Nejsem si jistý, proč nulté pražce vymizely, ale mám podezření, že jde o stejný mechanismus, který učinil lepené krky u elektrik luxusním zbožím. Co myslíš, je víc lamácký šroubovaný nebo lepený krk? A v čem je rozdíl?
Manus

Příspěvek od Manus »

Nezajímá mě u kytary, kde ořech menzuru neurčuje - přesně jak napsal Atkins, menzura se dá měřit od ořechu pouze pokud je ořech zároveň nultým pražcem. Na svých kytarách si tak menzuru měř, na tom není nic špatného, ale u kytar s odděleným ořechem a nultým pražcem menzuru určuje nultý pražec - tedy menzura je vzdálenost mezi nultým pražcem (ať už tam je nebo jeho funkci přebírá ořech) a kobylkou. Zkus to popřít. Ano, v tvém případě hraje ořech velké divadlo, a také proto z té kosti být musí. Jinak je o kompromis. V případě, který jsem zmínil, je nultý pražec stejný jako všechny ostatní pražce, a ořech není zatížený, tudíž může být z čehokoli.
Hele já bych tu menzuru opustil. Jen jsem kdysi zmínil, že nultým pražcem se dá kromě ořechu označit i onen kovový pražec a máme z toho velkolepou debatu o ho.ně. Víme co to je a odkud si to změřit a to je hlavní.
Ano, s barvou zvuku jsem začal já. To je totiž hlavní důvod, proč se nulté pražce používají. Jen jsem reagoval na tohle:
Manus píše:Na spoustě starších kytar máš jako nultý mosazný. Jiný materiál = jiný zvuk, pak kde je ta shoda?
Problém totiž je, že na té spoustě starších kytar se nedochovaly původní pražce, s výjimkou nultého. Správně by se u kytar s nultým pražcem měl při přebrušování pražců brousit i nultý, to se ale zase tak často neděje. Pak při přepražcování nastává situace "hele, on je ten nultý vyšší - asi to bude schválně, tak ho tam nechám" a na místě zůstává původní mosazný, zatímco na zbytek hmatníku se nabijí nové pakfongové. Upravovat by se nultý pražec měl i pokud jím je ořech.
Tak tohle jsem uplně nepochopil a dopředu říkám, že bych v tom rád nezabředl jako v menzuře. Co přesně jsi myslel tím upravovat?
Upravovat by se nultý pražec měl i pokud jím je ořech
Na ořechu se vyřežou drážky o správném rozestupu, šířce a hloubce. Jak jako upravovat? (pokud tedy nemluvíme opět každý o něčem jiném :D )
Mosazný pražec zůstává dle mého názoru z jiného důvodu. Dovolil bych ti oponovat, že se má brousit i nultý pražec. Ať se podíváš do jakéhokoli výkresu kytar, máš na nultým pražci struny výš, než je výška pražcového drátu (myšleno jiném než nultém). A je to kvůli dohmatu. Pokud bys měl i nultý přebroušený jako ostatní, budou ti struny níže na hmatníku drnčet o pražce a žádné táhlo ti nepomůže. Ty pražce podle mě zůstávají právě kvůli těm rozměrům. Pokud někdo nechce shánět 5cm basového pražce při přepražcování, tak tam nechá původní mosazný a je to. A pak už to nikoho nenapadne ani měnit. Ani majitel, pokud se mu kytara dostala do ruky už s mosazným nebude mít ambice jej měnit, ponevač si na něj zvykne a nebo si dokonce bude myslet, že tam má být. Ale to jsou spekulace. Jen chci podotknout, že pražec právě musí být vyšší. Pokud jsi to přebrušování nemyslel jinak?
Ostatně k těm kovovým ořechům - hrál jsi někdy na Jolanu s hliníkovým? Asi ne, co? Jinak bys věděl co je na nich špatného.
Abych pravdu řekl, jsem houslista, mandolinista a hraji na akustickou kytaru. Elektrické kytary jen opravuji, nehraji na ně. Jen základně pro seřízení. A neříkám, že podporuji kovové ořechy, jen je nikomu neberu.
Nejsem si jistý, proč nulté pražce vymizely, ale mám podezření, že jde o stejný mechanismus, který učinil lepené krky u elektrik luxusním zbožím. Co myslíš, je víc lamácký šroubovaný nebo lepený krk? A v čem je rozdíl?
No, lamácký....? To už používat nebudem. Každý má neco do sebe. Výhodou šroubovaného je, že se dají vyrábět oba díly (korpus a tělo) zvlášť. I s případnou opravu je zde lepší pořízení. Ale co si budem povídat, lepený spoj je lepený spoj. Kytara s průchozím krkem rezonuje výborně celé své hmotě. A dražší je bezesporu proto, že je složitější na stavbu. S krkem se musí počítat už při lepení těla.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Manus píše:Hele já bych tu menzuru opustil. Jen jsem kdysi zmínil, že nultým pražcem se dá kromě ořechu označit i onen kovový pražec a máme z toho velkolepou debatu o ho.ně. Víme co to je a odkud si to změřit a to je hlavní.
Jen jsem narážel na to, že jsi tvrdil, že menzuru určuje ořech. Menzuru určuje nultý pražec.
Manus píše:Dovolil bych ti oponovat, že se má brousit i nultý pražec. Ať se podíváš do jakéhokoli výkresu kytar, máš na nultým pražci struny výš, než je výška pražcového drátu (myšleno jiném než nultém). A je to kvůli dohmatu. Pokud bys měl i nultý přebroušený jako ostatní, budou ti struny níže na hmatníku drnčet o pražce a žádné táhlo ti nepomůže.
A jak je možné, že kytara s kapodastrem hraje stejně dobře jako bez něj? :wink:

Ano, výrazem upravovat jsem myslel u nultého pražce přebroušení, u "ořechopražce", nebo jak to odlišit, prohloubení drážek.
Manus píše:A dražší je bezesporu proto, že je složitější na stavbu. S krkem se musí počítat už při lepení těla.
Složitější na stavbu rozhodně není, zvláště pokud je spoj typu rocker joint, jaký paradoxně jednu dobu používal Gibson. Dražší je právě proto, že je tradiční u Gibsonů, zatímco Fendery stavěné jako levnější nástoje mají tradičně šroubovaný, tedy rozebiratelný spoj. Prostě Gibson přesvědčil lidi, že lepený spoj je něčím nadřazený, a doteď z toho těží. Ale pořád to není tak dobrý tah jako přesvědčit lidi, že voda z láhve je lepší než z kohoutku. To byl opravdu geniální trik.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Já vám to chlapci ještě malounko zkomplikuju ale jenom malounko:
Všimli jste si u akustik, že zvuk prázdných strun je zcela jiný než kupř. na prvním pražci? A ten zvuk (z ořecha) není horší - naopak! Mnoho lidí používá jiná ladění právě proto aby bylo co nejvíce využito prázdných strun a tedy charakteristického (libého, zajímavého) zvuku. A dost možná to byl ten důvod, proč u akustik nuláky z pražcoviny zmizely (u elektrik posléze také) - tedy jeden z důvodů.

Další lekrace - nechal jsem si přepražcovat Tornádo, Péťa mi tam dal i nějaký plastový nulák, hrálo to hrozně, musel jsem jej vyměnit a vrátit tam tam inkriminovaný hliníkový.

Někdy jsou ty kytáry pěkná duchařina. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“