TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek

Příspěvek od Jimator »

Mel bych pro vas jeden sikovny navod, prelozeny z jakehosi clanku, který se mi doma valel v jednom casopise. Trosku sem to jeste doplnil.

Jak nastavit kombo s kytarou dle celkem jednoduchych fyzikalnich zakonu

Mnoho zacinajicich asi tape a hleda při nastavovani basu, stredu i vysek (ekvalizaci) při pokazdem prenaseni. Proc se zvuk zmeni když doma to hralo krasne a ve zkusebne to stoji za prd? Odpoved je jasna: protože pokazde se kombo dostane do uplne jinych akustickych podminek, takze ackoli teoreticky z komba jde stále stejny zvuk, je jinak zkreslovan akustickym prostredim (plata od vajicek, rozmery mistnosti, interier, ..).

Zacneme:

Nastavte ekvalizaci vcetne reverbu na nuly (basy, stredy i vysky). Zapnite kombo na cistej kanal (zadne krabicky nic).

Prepnite na krkovej snimac a hrajte power na basovych strunach E a A. Pridavete basy na kombu dokud to nebude ten spravny ton. Nechejte to na dane hodnote.

Potom prepnite na stredovou polohu, chytnite power na stredovejch strunach D a G a zacnite pridavat stredy, cili stejna procedura a zase stredy nechte tak jak ste je nastavili.

A logicky pak prenite na kobylovej snimac, hrajte na strunach nejtencich H a E, a zopakujte celou proceduru pro vysky ..

Ideal je tocit po slepu, aby vas to nesvadelo k zabehnutym hodnotam a pak mozna budete prekvapeny, jak nizko to je. Podotykam ze volume na kytare musí byt zhruba uprostred a tonove clony tak jak ste na ne zvykli. Az ted muzete zacit laborovat s nejakymi reverby a efekty. Pamatujte, ze jakmile kombo premistite, nebo zmenite kytaru .. musíte to udelat znova .. nicmene myslim ze pokud se to clovek nauci delat automaticky, tak by to mohlo byt mnohym velmi napomocno pro vlastni dotvareni specifickeho zvuku vaseho komba. Hodne zdaru, doufam ze se vam clanek libil a pomohl.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

nedals to do nespravny kategorie?

btw: vyzkouším, zhodnotím :wink:
Naposledy upravil(a) Caggan dne 21.05.2008 16:13, celkem upraveno 1 x.
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

No já s mym shitovym tlampačem to mám všechno na max, protože jinak je to hrozně nevýrazný. :lol: Jako i když to dám všechno doprstřed tak mi to přijde takový zahuhlaný nic, prostě nevýrazný. :cry: :?:

Až budu mít novej komb tak to vyzkoušim, ale s timhle to podle mýho nemá smysl. :wink:
Naposledy upravil(a) rasomaso dne 21.05.2008 16:14, celkem upraveno 1 x.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Caggan píše:nedals to do nespravny kategorie?
Mně to nepřijde... Myslím, že je to velmi obecná záležitost, takže to nemusí být až v kombech. Jinak velmi povedený článek!! Fakt dobrý trik.
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

rasomaso píše:No já s mym shitovym tlampačem to mám všechno na max, protože jinak je to hrozně nevýrazný. :lol: Jako i když to dám všechno doprstřed tak mi to přijde takový zahuhlaný nic, prostě nevýrazný. :cry: :?:

Až budu mít novej komb tak to vyzkoušim, ale s timhle to podle mýho nemá smysl. :wink:
Jestli ti zvuk tvýho komba přijde nevýraznej, zkus ubrat středy a přidat výšky a trochu basy.
Epiphone LP Standard + Hocke VMH284
Nějaký efekt mezi to? Děkuji, mně stačí kabel ;o)
Let's Jam Contest
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

jim: diky, fakt to funguje akorát to musím dycky po převezení dělat znova, a to to vozim furt do zkšuebny a zpět -(
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

Roman píše:
rasomaso píše:No já s mym shitovym tlampačem to mám všechno na max, protože jinak je to hrozně nevýrazný. :lol: Jako i když to dám všechno doprstřed tak mi to přijde takový zahuhlaný nic, prostě nevýrazný. :cry: :?:

Jestli ti zvuk tvýho komba přijde nevýraznej, zkus ubrat středy a přidat výšky a trochu basy.
tak to já bych udělal přesně naopak, na doma je to při středech nejpřijemnější a s kapelou se pak nemícháš s frekvencema spoluhráčů
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

zkusil jsem to az ted a fakt to funguje. hodne husty!
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

No docela by se mi šiklo nějaké rozšíření návodu pro aparáty Mesa/Boogie, co mají 3-pásmový ekvalizér + 5ti-pásmový grafický. :lol: :lol: :lol:
"It may change your life forever." Brian May, "I can at least ask you to take a few minutes of your day to watch this impassioned speech." Steven Wilson
"I felt weird about eating something that has been killed just for my palette."Phil Collen
"We need an animal rights day when all slaughterhouses shut down." Prince
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

nevim proč, ale tenhle návod je pro mě naprostá kravina. Důvodů je mnoho, ale prostě...
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Zkoušel jsem to (na tom novym kombu), ale pak jsem si to stejně přenastavil podle celkovýho zvuku jinak.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

nechcu to zpochybňovat, le toto se mi nezdá :arrow: třeba ta uvaha nastovování basů na krkovej a výšek na kobylkovej.... kdo z nás hraje normálně s volume na půlku? kdyť to kouše zkuv, volume má být standartně na plno a ubírá se jen vyjímečně. osobně mám jinej plán... naopak dát naplno kytaru, tónovku, jak je člověk zvyklej a ekvalizár na plno a ubírat. normálně na snímač na kterej se hraje.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

turbo_MaCk píše:ekvalizár na plno a ubírat
To zní docela rozumně,vyzkouším.
hhoonnzzaa

Re: TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek

Příspěvek od hhoonnzzaa »

Jimator píše: Jak nastavit kombo s kytarou dle celkem jednoduchych fyzikalnich zakonu
zajímá mě, jakými fyzikálními zákony se odůvodňuje ladění basů na krkovým snímači atd...? (nemyslím to nijak ironicky) Navíc si myslím, že by to chtělo trochu víc specifikovat, jako třeba jestli jsou potřeba snímače jedný série, já mám třeba krkovej no name sh*t, uprostřed RMPickup a u kobylky DiMarzio a neřekl bych, že nastavení středů na RM, který středy zdůrazňuje bude ideální i pro DiMarzio, na který jedině hraju a který má úplně jinou charakteristiku...udělat ekvalizér podle toho návodu jsem zkusil a zvuk nebyl zas tak špatnej, jen by mě opravdu zajímalo, jak to je s tou skrytou fyzikou...
Fender Telecaster MIM + EMG-X 81 Dual cosi... + EMG FT,Orange Rockerverb 100 MKII + Mesa Boogie Stiletto 4x12 rovnej
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Já vždy začínám s eq na střed a ubírám/přidávám. Volume na kytaře na půl ? Co je to za hovadinu ? A začínat se zcela staženým eq je IMHO taky blbost, protože v případě pasivního korektoru (tzn. většinou) nepoleze ven žádný zvuk. A co nastavení gainu, to má taky velký vliv na celkový dojem... Prostě je to blábol, který vytvořil možná fyzik ale né kytarista...
frojler

Příspěvek od frojler »

Je to celkem dobře, dělám to podobně už 20 let :D Pouze, jak bylo řečeno, kajtru zásadně "Volume" na plno. Při hraní, při ladění, při všem, osobně "Volume" stahuju jen tam, kde hraju party místo akustické kytary a podobně to platí o kombu. "Drive" je obdoba "Volume" na kytaře, obojím se stahuje primární zesílení, proto taky otevřít, co to jde. Až ovladač "Volume" na kombu, stahuje zvuk na koncovým zesilovači a proto, co chcete tlumit, tlumte až tady... Pak se to hraje :lol:
RJ
Kontaktovat uživatele:

Re: TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek

Příspěvek od RJ »

hhoonnzzaa píše:
Jimator píše: Jak nastavit kombo s kytarou dle celkem jednoduchych fyzikalnich zakonu
zajímá mě, jakými fyzikálními zákony se odůvodňuje ladění basů na krkovým snímači atd...? (nemyslím to nijak ironicky) Navíc si myslím, že by to chtělo trochu víc specifikovat, jako třeba jestli jsou potřeba snímače jedný série, já mám třeba krkovej no name sh*t, uprostřed RMPickup a u kobylky DiMarzio a neřekl bych, že nastavení středů na RM, který středy zdůrazňuje bude ideální i pro DiMarzio, na který jedině hraju a který má úplně jinou charakteristiku...udělat ekvalizér podle toho návodu jsem zkusil a zvuk nebyl zas tak špatnej, jen by mě opravdu zajímalo, jak to je s tou skrytou fyzikou...
tak na krkovým máš nejvíce basů a u kobylkáče největší výšky.
SAmozdřejmně se předpokládá, že máš stejný snímače, jinak to moc nemá cenu.
Tím že si teda naladíš basy podle nejbasovejšího snímače (a výšky na ..) tak docílíš toho, že budeš mít stanovené mezní hodnoty a nemělo by se stát, že ybs to měl přebasované nebo upištěné.
Jestli tě zajímá fyzika, tak si najdi téma oscilace strun. Je to dáno rychlostí oscilace a velikostí výkyvu, u krkového ta struna osciluje více do šířky, u kobyli zase více do rychlosti, tím je dána výsledná frekvence zvuku
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

u krkového ta struna osciluje více do šířky, u kobyli zase více do rychlosti
Co to je za koninu? :shock: Struna v celé její délce kmitá se stejnou frekvencí. A každému je jasné, že u kraje kmitá pomaleji, díky menší výchylce.

Navíc v tomto tématu nemá cenu řešit kmitání samotných strun. Rozhodující je snad, kolik basů a výšek bere snímač jako takový. Jasné, že stylem úderu trsátka ovlivníš barvu zvuku, ale to se tu podle mě neřeší.
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

dayslypper píše:
u krkového ta struna osciluje více do šířky, u kobyli zase více do rychlosti
Co to je za koninu? :shock: Struna v celé její délce kmitá se stejnou frekvencí. A každému je jasné, že u kraje kmitá pomaleji, díky menší výchylce.

Navíc v tomto tématu nemá cenu řešit kmitání samotných strun. Rozhodující je snad, kolik basů a výšek bere snímač jako takový. Jasné, že stylem úderu trsátka ovlivníš barvu zvuku, ale to se tu podle mě neřeší.
Jo díky za upozornění, máš recht. Struna kmitá rychleji u krku, to je pravda. Frekvence tonu je taky stejná, taky pravda.
To ale nic nemění na faktu, že u krku máš vetší basy jak u kobylky a naopak. A to je podle mě docela důležité, protože to si ten snímač ve finále vezme a to tu řešíme. O žádném stylu hry ani trsátku jsem se ani slovem nezmínil.
To, že si snímač sejme víc basů u krku než u kobyli, to snad řešit nebudem.

Edit : ale toto samozdřejmně nemá cenu řešit, pokud máme 2 snímače, jeden sh*t a druhej super-spešl značkovej. Prootže hrát budeme stejně jen na ten dobrej. Výsledek tohoto nastavení je ten, že po přepnutí ze sola na doprovodný krk by zvuk neměl byt přebasovaný, nebo , lépe řečeno, nechtěný. Pokud používáme jeden snímač, tak si nastavíme kombo na ten jeden snímač
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
woro90

Příspěvek od woro90 »

Krkový snímač bere hodně basů proto, že se nachází jen kousek od kmitny druhé harmonické frekvence (o oktávu vyšší než základní tón) a také základní frekvence tam má poměrně velkou výchylku. Čím blíž ke kobylce, tím méně nižších frekvencí, protože mají uzly poměrně daleko od sebe, takže je výchylka menší než u vyšších frekvencí. Takže fór je v tom, že kobylkový snímač nemá více výšek, ale méně středů a basů.

Nicméně tohle:
Výsledek tohoto nastavení je ten, že po přepnutí ze sola na doprovodný krk by zvuk neměl byt přebasovaný, nebo , lépe řečeno, nechtěný. Pokud používáme jeden snímač, tak si nastavíme kombo na ten jeden snímač
a tohle:
Tím že si teda naladíš basy podle nejbasovejšího snímače (a výšky na ..) tak docílíš toho, že budeš mít stanovené mezní hodnoty a nemělo by se stát, že ybs to měl přebasované nebo upištěné.
je opravdu přesné.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“