Jak hrat pravou bez trsatka?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
lukky

Jak hrat pravou bez trsatka?

Příspěvek od lukky »

Ahoj,
jsem zacatecnik a pravou rukou hraju trsatkem. Rad bych ale take vyzkousel hru bez trsatka, treba u taboraku a pod :)... Ale nevim, jak spravne uhodit do strun a spravne drzet ruku, prsty... Kdyz chci hrat pres struny nahoru dolu. Vubec nevim, jak na to... Nikde jsem toto nedokazal najit...

Prosim poradte, diky!
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Nechápu, chceš hrát prstama, jako že budeš hrát jakoby každou strunu zvlášť (palec hraje basy a prsty hrajou vyšší tony, je to klasická technika, která se hraje především na španělskou kytaru s nylonovýma strunama) nebo chceš prostě hrát jako s trsátkem , ale bez trsátka?
První varianta je uplně jinej styl hry, druhá je prostě jenom o zvyku, dá se hrát bez trsátka, ale není to ono.
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

tak já na akustiku hraju převážně rukou. řiká se tomu raní špetkou. prostě ukazováček a palce k sobě jako by si držel trasdlo a jedeš, sám si vychytáš jak ti to vyhovuje, jde o zvyk. nebo může hrát vybrnkáváním tj palec jede basové struny akordu a ukazováček, prostředníček a prsteníček zbylé struny. trsátko se hodí tam kde je potřeba víc hlasitosti :) a máto jinej ostřejší zvuk. vybrnkávání se dá hrát zase buď nehtama, hlavně palec a nebo jen čistě polštářkama. je to jen o zvyku a o tom co ti vyhovuje, takže hraj, hraj a hraj.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

ale nahodou i taborakovi pisnicky se dají velice pěkně hrát s trsátkem, mezi nama ja sem bez trsátka (nepočítejme složitější vybrnkávání) nehraál tak půlroku. a ted uz se snažím vybrnkávat všechno technikou trsátko+prsty
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Já kombijuju hru prsty a trsátkem-třeba když hrajete Stairway to heaven, tak tam je to užitečný, jinak na technice pravé ruky nic není...palec by měl být aspoň shruba v pravém úhlu s ostatními prsty, dej

Procvič se třeba vybrnkáváním Led Zeppelin-Stairway to Heaven, Metallica-Nothing else matters, Guns´n Roses-Don´t Cry, je toho dost ;)
drStanek

Příspěvek od drStanek »

pupack píše:tak já na akustiku hraju převážně rukou. řiká se tomu raní špetkou. prostě ukazováček a palce k sobě jako by si držel trasdlo a jedeš, sám si vychytáš jak ti to vyhovuje, jde o zvyk.
Já osobně rytmy nehraju jen tím ukazováčkem, ale všema prstama. Je to pak takový hlasitější a rychlejší. :wink:

P.S.: Taky hraju zpravidla rukou.
"Nejlepší žena je tlustá žena, protože si na jejím těle můžete nahrnout ňader, kolik chcete a kde chcete." (Ivan Mládek)

"Nudíte se? Kupte si medvídka mývala.."

"Dammit, I want Narnia to be realllll. If only. Oh, and the world of Harry Potter. Fuck ya."
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

drStanek píše:
pupack píše:tak já na akustiku hraju převážně rukou. řiká se tomu raní špetkou. prostě ukazováček a palce k sobě jako by si držel trasdlo a jedeš, sám si vychytáš jak ti to vyhovuje, jde o zvyk.
Já osobně rytmy nehraju jen tím ukazováčkem, ale všema prstama. Je to pak takový hlasitější a rychlejší. :wink:

P.S.: Taky hraju zpravidla rukou.
Souhlas. Hraní špetkou chybí barva a mohutnost, úder dolů by měly dát všechny prsty - jak se struny rozeznívají v časových (mikro)intervalech, tak ta kytara pak chytá mnohem barvitější zvuk. Nahoru to bohužel moc jinak než jedním nehtem palce nejde.

Jinak na akustiku snad výhradně rukou :wink: Mám palk lepší pocit ze hraní.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Nero píše: Jinak na akustiku snad výhradně rukou :wink: Mám palk lepší pocit ze hraní.
bohužel na mou akustiku se nedá hrát, tak si jen tak semtam na ni zabrnká i když neladí už na 2hem prazci, a na akustice hraju teda taky bez trsadla, ale na elektrice bych to nedokázal. má na moje tluste kratucke prstiky moc blizko struny u sebe
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Prstama Woe :lol:
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dariel »

drStanek píše: P.S.: Taky hraju zpravidla rukou.
Já zpravidla taky, ale když mám náladu, zabrnkám si nehtama na nohou.

Trsátko vždy a všude.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

třeba takhle ale to už je dost osobitý :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=oIipLehco8M
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Smrťokvítek: He, fakt osobité.

Rytmická hra
Když jsem začínal, tak jsem hrál zásadně tou "špetkou" jak uvedl Nero. Teď jsem zkoušel i tot v kombinaci s trsátkem. Trocha cviku a půjde to taky - a zvuk bude ještě mohutnější.

Jinak já na akustiku rytmické věci radši hraju trsátkem, je to pohodlnější. Když nejsem zvyklý hrát jen prsty, tak si trochu odírám kůži na nad nehty o kovové struny (s nylonkami no problem).

Vybrnkávání
Vybrnkávám zásadně bříšky (ale to asi většina lidi zde, kdo chce mít ty douhé hnusné nehty že?). I po takovémto vybrnkávání se ta bříška mohou pěkně otlačit a bolet, když člověk není zvyklý a má tvrdé struny, ale po pár dnech tvrdnout stejně jako ta na levačce.

Vybrnkávání na elektrice je trochu nezvyk. Ona ta vzdálenost strun není tak markantně rozdílná. Velký nezvyk je ale v tom, že na brnkání jsou ty struny o dost měkčí. Ale chce to jen zvyk.

Mnoho specifických technik vybrnkávání se nachází v hudební stylu Flamenco. Tam to je bez nehtů trošku komplikovanější, ale asi se to taky dá. Já umím tak mizerně jeden riff. :lol: Ale flamenco je prostě nádhera. Ty různé typy těch složitých rytmů jako "bulerias" jsou fakt výzva http://www.ravennaflamenco.com/compas/
tady nějaký SW na to
http://www.youtube.com/watch?v=_BC92B1rPAM

Kombinace
Jak už tu bylo zmíněno, tak je vhodná i kombinace obou technik. Něco ani jiným způsobem nezahraješ, když chcete, aby to mělo stejnou dynamiku jako originál, tak musíš prostě střídat techniky jak na běžícím páse.

Někteří kytaristé si v průběhu hry, když mění techniku, "schovávají" trsátko většinou mezi ukazováček a prostředníček, ale praktičtější se mi zdá naučit se zároveň s uchopeným trsátkem (vybrnkávání prostředníček až malíček). Malíček bude taky ze začátku hodně nemotorný, ale zlepší se to.
weselow

Příspěvek od weselow »

Doporučuju nechat si narůst dlouhé nehty... a čím hnusnější tím líp. Pak to půjde tak nějak snáz, jak vybrnkávání, tak hraní všema prstama.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Zajímalo by mě to, jak jsou na tom pak hráči s těmi pazoury, když třeba přestanou pravidelně hrát a ty nehty zruší a pak po čase se jim někde dostane u táboráku do ruky kytara a chtějí něco zaválet. Tak co pak?

Je to asi dost jiné, ne?

(proto já preferuji normální nehty, jak už jsem říkal, i když se to samo zvuku pomocí nehtů nevyrovná - tak ona ta příška fakt mírně ztvrdnou)
weselow

Příspěvek od weselow »

Tak si vezmu trsátko :lol:
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
drStanek

Příspěvek od drStanek »

weselow píše:Doporučuju nechat si narůst dlouhé nehty... a čím hnusnější tím líp. Pak to půjde tak nějak snáz, jak vybrnkávání, tak hraní všema prstama.
Přesně tohle dělám já :twisted: 8) (samozřejmě že pouze na pravačce ...) ..... Akorád mě po čase vždycky dorostou do takovej dýlky ,že je život s něma prostě už moc nesnesitelnej a jsem nucen si je ostříhat :)
"Nejlepší žena je tlustá žena, protože si na jejím těle můžete nahrnout ňader, kolik chcete a kde chcete." (Ivan Mládek)

"Nudíte se? Kupte si medvídka mývala.."

"Dammit, I want Narnia to be realllll. If only. Oh, and the world of Harry Potter. Fuck ya."
weselow

Příspěvek od weselow »

Existujou pilníky a taky neni nemožný si je stříhat na tu ideální délku.

Akorát.. občas se mi zlomí, kamarádka mi poradila, že si je mám nechat zpevnit, nemáte s tim někdo zkušenost? Když odhlídnu od toho, že bych kvůli tomu musel jít na manikůru :D
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

weselow píše:Tak si vezmu trsátko :lol:
Jak trsátko? Já se ptal, jestlikdyž se něco naučíš s nehtama, jestli to pak z fleku můžeš vystřihnout i bez nich? A s trsátkem (co se týče pravačky) to je učení od znova. Ale jak je to při hraní bříšky, popř. bříšky + hranamy normálně ostříhaných nehtů, pokud je vhodně zaklopím?
weselow píše:... kamarádka mi poradila, že si je mám nechat zpevnit, nemáte s tim někdo zkušenost?
Myslím, že kytaristi si na to kapou nějakou vodičku, ale víc nevím, když něco zjistíš, rád se poučím.

Každopádně já dlouhé nehty nikdy. Když člověk vidí mistra na pódiu, tak to je OK, ale zblízka vypadá palec hororově a ostatní prsty zženštěle. :?
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

dayslipper píše:
weselow píše:... kamarádka mi poradila, že si je mám nechat zpevnit, nemáte s tim někdo zkušenost?
Myslím, že kytaristi si na to kapou nějakou vodičku, ale víc nevím, když něco zjistíš, rád se poučím.
Bříška prstů dlouhodobým hraním prostě ztvrdnou... :roll:
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Čkej, trošku mimo - řešili jsme nehty, navíc to že ztvrdnou bříška jsem zde už asi 2x psal.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“