Malý výkon komba - jak z toho dostat víc

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
michael.hartman

Malý výkon komba - jak z toho dostat víc

Příspěvek od michael.hartman »

Zdravim,
tak nák postupem času jsem došel k názoru, že potřebuji hrát víc nahlas... Momentálně mám Line 6 spider III 30W (http://kytary.cz/line6-spider-iii-30/89 ... 92:0:0:1:0). Přemýšlel jsem jestli by se k tomu nedal jenom přikoupit reprobox ale moc tomu nerozumim tak nevim jestli to vubec jde a případně jestli 8ohm 16ohm atd... Taky mě napadlo že by šel jenom vyměnit reprák v kombu. Tedka je tam 30W celeston a má 12 palců a 4ohmy... Přesně je to G12E-50 . Koukal jsem na náký repráky tady v kytarách ale tech 4ohmovejch moc neni... Zaujal mě hlavně tento http://kytary.cz/celestion-original-g12 ... 47:0:0:1:0 protože má 100W :twisted: Fungovalo by mi to normálně kdybych reprák v kombu vyměnil za tento? Hrálo by to tak nahlas jako 100W kombo? Případně jestli máte ještě nějaké jiné nápady nebo zkušenosti jak co nejlevněji a co nejučelněji zvýšit hlasitost kytarového komba tak sem s tím :)

Všem předem moc děkuji
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Když tam dáš silnější repro, tak to víc nahlas hrát nebude. Záleží na zesilovači v kombu.
(IMHO)

Lepší bude koupit reprobox. Otázkou ale je, jestli ho můžeš k tomu kombu připojit. Co tam máš (vzadu) za výstupy?
Pokud by tam byl třeba jenom sluchátkovej výstup, tak by to chtělo před reprobox ještě zesilovač.

//EDIT:
V manuálu se píše:
The Spider III HD75’s speaker outputs are set up for
4 ohm cabinets only. Cabinets of other impedances
may cause the HD75 to overheat and shutdown to
prevent damage.
Takže reprobox (cabinet) by k tomu měl jít připojit, ale jenom 4 ohm.

//EDIT2:
Teď už jenom otázka, jestli se vyplatí kupovat reprobox, nebo místo něho prodat tohle kombo a koupit něco silnějšího (případně i lepšího :-))
Naposledy upravil(a) rotten77 dne 3.09.2008 15:44, celkem upraveno 1 x.
michael.hartman

Já ale nemam line6 HD75... HD75 je hlava ale já mam 30W kombo... má to výstupy a vstupy jenom ve předu a ten ze kterýho to jde ven je pojmenovanej phones/record out

EDIT: a když tam teda dam silnější repro tak jakej bude rozdil když to nebude hrát víc nahlas?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

michael.hartman píše:Já ale nemam line6 HD75... HD75 je hlava ale já mam 30W kombo... má to výstupy a vstupy jenom ve předu a ten ze kterýho to jde ven je pojmenovanej phones/record out
Tak sorry, to sem si nevšiml :-) Ten manuál je totiž stejnej....

To znamená, že tam máš v podstatě jenom sluchátkovej výstup. Pokud chceš hrát hlasitěji jenom doma, stačilo by to zapojit do hifi věže , ale to asi nepotřebuješ. Buďto budeš muset koupit nějakou aktivní bednu, nebo jiné kombo.
michael.hartman píše:EDIT: a když tam teda dam silnější repro tak jakej bude rozdil když to nebude hrát víc nahlas?
V hlasitosti asi žádnej, ale v tomhle se, abych pravdu řekl, moc nevyznám.
Pokud tam dáš jiné repro (myslím značku, typ), tak se trochu změní
charakteristika zvuku.
michael.hartman

Ok tak díky za pomoc... ještě počkám co napíšou další... Jinak podle tebe by mi pomohlo třeba tohle? http://kytary.cz/skytec-pa-15-aktivnie- ... 98:0:0:1:0 ? A nebude z toho ten zvuk nejakej "špatnej" ? Co třeba vzít výstup z komba, zapojit do mixu a z mixu do 4x12 kytarovýho reproboxu? A proč by nešel reprobox připojit rovnou ke kombu? Dá se nejak zjistit kolik ohmu má sluchátkovej výstup?
Moleek

Příspěvek od Moleek »

vyměnit reprák za nějakej s vyšší citlivostí třeba...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Mužeš si koupit milion externím beden abys zvětšil plochu akustické tlaku(na nic), Nebo koupit aktivní bednu (docela good) a nebo si koupit výkonější kombo či hlavus reproboxem (ale na to ses neptal takže to asi nechceš) :wink:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
michael.hartman

Jasně to znamená že potřebuju aktivní reprák... Máte někdo něco odzkoušeno co by jste mi mohli doporučit? Zatim jsem teda koukal na tento http://kytary.cz/skytec-pa-15-aktivnie- ... 98:0:0:1:0 . Chtěl bych to do zkušebny, myslíte že by to stačilo? tak nejak hádám že 200W aktivní reprák se nebude rovnat 200W kytarovýho komba... Kolik W bych asi měl koupit abych dosáhl hlasitosti alespon 80W tranzistorovýho komba?

BTW: nový kombo atd bych nechal až jako krajní variantu... na tohle jsem zvyklej, umim s nim zacházet, koupil jsem si k němu footswitch a libi se mi jeho zvuk :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nevymášlej blbosti, to kombo má 30W a hlasitěji nikdy hrát nebude. Jediná možnost, jak tomu pomoci je dát do něj citlivější repro, jinak to nepujde. - ale to stejně nemění výkon, jen akustický tlak

Ohledně aktiv boxů - to pak ale teda musíš do něj zvuk dostat bud pomocí mikráku nebo linkového výstupu z komba. Celková věc se komplikuje, zvuk u levných boxů nebude moc dobrý. To radši prodej slabý kombo a kup si silnější.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nero píše:Ohledně aktiv boxů - to pak ale teda musíš do něj zvuk dostat bud pomocí mikráku nebo linkového výstupu z komba.
Právě proto jsem poradil aktivní box - protože má jenom výstup na sluchátka
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jo, to ano, ale připadá mi že varianta nákup levnéhp aktivu moc nepomůže. Nechtěl bych se někam tahat s kombem, kytarou a k tomu s aktivním boxem plus teda řešit snímání mikrofonem nebo přes linku.

Prostě mi přijde jako lepší varianta prodat jedno a koupit druhé, silnější kombo, než řešit nějaký aktivní boxy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
michael.hartman

mno ja bych se s tim asi moc netahal... reprobox by byl ve zkušebně a jednou za čas bych třeba přenesl kombo ale to by taky nebylo moc častý... Kolik W by teda asi měl mít ten aktivní box? A ještě: jak rozeznam aktivní a pasivní? Aktivní se zapojuje do elektřiny a pasivní ne? A ten zvuk bude hodně špatnej nebo to bude použitelný? A jestli citlivější reprák do komba tak jakej byste mi poradili? čím víc db tak tim je citlivější?
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

Jestli chces vyssi hlasitost, kup si jiny aparat, z digi 30W "nic" nevytahnes:)
Misto investice do externiho boxu si pridej na jiny apec:)
FENDER STANDARD TELECASTER - GIBSON SG WORN BROWN | CERIATONE 20 WATT LEAD & BASS - ORANGE TH30 - FENDER HOT ROD DELUXE | ORANGE PPC412 BLK
michael.hartman

fajn, tak díky za rady. Pokud tady nebude mít ještě někdo další nějaký dobrý nápad tak nejspíš vyzkoušim nejaký aktivní reprobox a když se mi nebude zvuk libít tak vezmu nákou brigádu, prodam kombo a koupim něco většího ;) Díky všem za rady
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Ješe k tomu dotazu: Aktivní maj v sobě zesilovač...

Pokud se nemílím tak jsou aj silnější verze Spideru, na které bude tvůj midi fakat. Takže pokud se ti te zvuk tak líbí tak si kup silnějšího Spidera. :wink:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
michael.hartman

jj existujou... asi to dopadne na http://kytary.cz/line6-spider-iii-112/8 ... 92:0:0:1:0 ale ještě uvidim kolik budu mít peněz ;-)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jenom tady osvětlím pár věcí, aby jsi v tom měl pořádek.

Výkon komba je jednoznačně určený výkonem zesilovače, který se v něm nachází. Výkon reproduktoru je naprosto druhotná věc. Když budeš mít 30W zesilovač a k tomu 100W reprák tak z toho repráku nedostaneš nikdy víc jako těch 30W, protože ten zesák prostě víc neudělá. Každý reproduktor má jako jednu z charakteristik CITLIVOST. Například ten tvůj reproduktor bude mít 95 db. Když by jsi tam zapojil reprák s citlivostí 100 db tak to bude hrát znatelně víc nahlas(vytvoří to větší akustickej tlak), ale pořád z toho dostaneš jenom těch 30W, který má zesilovač.

Na k zesilovačům se vždycky připojují reproduktory pouze se stejnou ohmovou charakteristikou na jakou je zesilovač konstruovaný. (Na 100W 8-mi ohmový zesilovač připojíš 100W osmi ohmový reproduktor). K zesilovači, který má 8 Ohmů můžeš připojit i reproduktor, který má ohmů VÍC(např 16), ale potom bude zesilovač dávat pouze zhruba poloviční výkon, protože reproduktor má dvakrát větší odpor než na který je to stavěný. Nikdy, ale nesmíš připojit na zesilovač reprák s nižší ohmáží (k osmi ohm zesilovači např. 4 ohmový reprák) pak se stane, že se 100W zesák bude při plném výkonu snažit hrát jako 200W zesák a shoří.(řečeno jednoduše).
Ještě pro upřesnění se vždycky do zesilovače zapojují reproduktory s větším počtem watů než má zesilovač a to proto, aby mě reprák výkonovu rezervu a když dáš zesilovač na plno, tak aby to nezačalo zkreslovat. Tzn. K 100W zesáku dáš třeba 150W reproduktor.

Jinak aktivní box má v sobě vlastní zesilovač. Tzn, že stačí do něj píchnout třeba výstup z MP3 a už to hraje. Pasivní box zesilovač nemá. Takže před box musíš ještě zapojit zesilovač do kterého se píchne třeba ta MP3
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
KORTY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KORTY »

a slo by do toho aktivniho boxu rovnou napichnout kytara treba pres nejaky efekt?hralo by to nejak? nebo by to bylo poprve a naposledy
www.metallica-band.ic.cz
Guitar:Ibanez GAX30+EMG 81/60,Silverstone SIK 1/CBL
Kombo:,Crate fw120,20W Stag xD umite se asi predstavit
Efekty:Compresion sustainer CS1,Digitech Grunge,Digitech Bad Monkey?BOSS HM-2

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já sem tady někde myslim čet že na každý 3dB citlivosti reprák řve dvakrát tak hlasitějc.... Takže jestli teď má 95 a koupil by si třeba 103, tak by si docela pomoh a i tu zkušebnu by tim možná uřval...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Sami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sami »

Jestli má tvůj reprák v tom Spiderovi citlivost 95db, tak si tam kup 100db a bude to dvakrát hlasitější :wink: A to ti už stačit bude..
Ibanez RG321 MH-WK
Crate GT 212 + Crate G 412ST
Behringer GM 108
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“