Šum pŕi nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
MarcoR

Šum pŕi nahrávání

Příspěvek od MarcoR »

Zdravim, mám problém.

Když nahrávám vokály do počítače (nahrávám pŕes SONAR) tak ve výsledném efektu mám pod tím vokálem hrozný šum který nevím jak odfiltrovat.

Může mi někdo poradit zda li je to mixem ( Behringer), mikrofonem (Shure) nebo programem (Sonar)? nebo tŕeba jen špatným zapojením čehosi někam?

Děkuji.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Sum vznika nejcasteji pri zesilovani, tudiz bych vinil celkem jednoznacne mixak, resp. predzesilovace v nem. Sonar sam o sobe by ti nemel sum vyrobit zadnej a Shure jsou dobry mikrofony, tam by ti zadnej bordel lezt nemel.

BTW, existuji i filtry, ktery odecitaji sum z nahravky, pokud to nechces vydavat na CDcku, tak je to nejlevnejsi a nejrychlejsi reseni.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

a co máš prosimtě za převodník???
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jens Ludwig píše:a co máš prosimtě za převodník???
Jens má pravdu, jestli to nahráváš na on board zvukovku tak se není moc čemu divit. Sám jsem nahrával demo přes mix behringer a ten šum nebyl zase tak hroznej. Adobe audition ho naprosto spolehlivě odfiltrovalo. Ale byl hodně velkej rozdíl, když jsem nahrával na on board zvukovku a na nejlevnější nahrávací kartu M-audio Fast track.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

ještě bych dodal otázku jestli je to opravdu šum, nebo brum, sám jsem se přesvědčil, že když to dělá "hůůůůůůůů," tak si dost lidí myslí, že je to šum.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Tak je to opravdu šum, alespoň co jsem schopen zjistit svýma ušima :-)))

Co mám za zvukovku? No rozhodně nemám klasickou Realtek :-)))

Mám RME HDSP 9632, nevím ejstli je to dobrá ale doufám že jo, neboť jerstli ne tak jsem vyhodil pŕed rokem velkou spoustu peněz :-))))

V adobe audition jsem to taky zkoUšel, bohužel asi to s ním tak dobřen eumím :-)))

Takźe zatím z toho vyplývá nový mixák že?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

RME HDSP 9632 je spickova karta, tou to urcite nebude - ma odstup signalu od sumu nejakych 107dB. Ten mixak behringer je jednoznacne nejslabsi clanek, k tomu RME by byl adekvatni tak nakej Mackie nebo Allen&Heath...
Kazdopadne pro nahravani vokalu by pro tebe bylo lepsi koupit si poradny preamp nebo channel strip, neco jako toto:
http://www.audiotek.cz/Joemeek-ThreeQ-P ... %8De:10874
http://www.audiotek.cz/Focusrite-TRAKMA ... erie:10924
http://www.audiotek.cz/ART-MPA-GOLD-MIK ... %8CE:26555

A hlavne co pouzivas za mikrofon?
Somnus Aeternus
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Mám Shure, ale co je to přesně za typ asi nepovím... ale před rokem stál koelm 1500.... mám v plánu hned jak budu mít néjaké peníze pořidit Mackie mix... takže určitě koupit mikrofonní pŕedzesilovač? jak se připojuje?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pokud delas jenom s vokalama, mix v podstate nepotrebujes. Staci ti mikrofon, preamp a prevodnik.

Na nahravani je vhodnejsi kondenzatorovej mikrofon, nevim o zadnym kondenzatorovym Shuru za 1500... Asi mas nejakou dynamiku (PG48? PG58?), s tou to sice taky jde, ale kondiky jsou zkratka lepsi, zvlast ve srovnani s dynamikou za 1500.
Somnus Aeternus
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Yup... PG je to urćitě.. to si pamatuju... mam dotázeček.. Nejsem moc zkušenej co se oblasti techniky píše, ale na co a jak a k čemu se připojuje převodník? preamp chápu že je pŕedzesilovač na mirofony... a kondenzátorovaný mikrofon stojí kolik?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Prevodnik je to, co ti analogovy signal prevadi na digitalni, proste spojka mezi svetem audiosignalu a pocitacem. Preamp nemusi byt jen mikrofonni, muze byt i nastrojovy nebo linkovy, ale to je ted jedno.

Klasicky retezec vypada takhle:
mikrofon - preamp/mix - prevodnik - pocitac

mezi preamp/mix a prevodnik se jeste muzou strkat hardwarovy efekty.

Kondenzatorovy mikrofon stoji 500Kc - 500 000 Kc ;-)
Somnus Aeternus
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Takže suma sumárum abych odstranil šum z vokálů tak je potřeba.. cca... mix mám vyhlídnutý Mackie Onyx 21K, převodník 5 - 10K a kondenzátorový mic tak kolem 5000... tzn +/- cca 40 000?? říkám to dobře? :-)
pooseek

Příspěvek od pooseek »

převodník integrován ve tvé zvukovce jest 8) Netřeba jej dokupovati, když ho už máš a je OK

Behringer mixy jsou většinou v pohodě, ty maj vcelku mi dycky přišlo povedený, ačkoli nejsou žádná klasa, ale můžeš mít nějakej horší kus, to je možný. Každopádně za 3/4 gainu začínaj postupně šumět všechny, ale každej jinak (mám k porovnání dva exempláře). V celkovym zvuku kapely se mi to dycky ztratilo.
Nemůžou šum přidávat třeba jenom špatný kabely?
Weber basses -> 70W all tube amp -> 2x10''
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pooseek píše:Nemůžou šum přidávat třeba jenom špatný kabely?
Muzou, ale ten bud neni tak markantni, anebo neni konstantni (manipulace s kabelem -> ruzny zvuky), takze cloveku dojde, ze je neco spatne s kabelama :-)

Ale je fakt, ze pokud uz budes kupovat tak kvalitni vybavu, rozhodne kup i kvalitni kabely.

Behringer dela dobry mixy, ale prevodniky jsou ve srovnani s tim Joemeekem nebo v podstate kazdym dedikovanym preampem celkem blato...

MarcoR: Nevim, proc furt pocitas s tim mixem, pokud nenahravas vice veci zaraz, tak ti je v podstate k nicemu... A davat za neco, co nevyuzijes, 21K mi prijde dost hloupy. Pokud uz mas takovy penize, kup SPL Goldmike od Thomanna (cca 10K), Oktavu MK-319 (4-5K?) a poradny kabely (~300Kc kus), prevodnik uz mas a krome pop filtru uz na nahravani nic jinyho nepotrebujes.
Somnus Aeternus
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Vždycky mi přiśel mixák jako srdce toho všeho .-)))) kabely mám... no mirofonní kabel 15m stál mě asi 780, a pak propojený přes sinche kupovaný v Electroworldu... cca za 200 - 400 kus....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mikrofonni kabel 15m? Na co proboha? :-)
Stejne jako u kytary i u mikrofonu plati, ze je lepsi spis kratsi kabel, rozhodne bych na nahravani nepouzival 15m kabel, idealni delka s ohledem na prakticnost je IMHO tak 6 metru.

Mixak samozrejme je srdcem vseho, pokud to takhle chces brat, ale to plati pro nahravaci studia, kde se pocita treba i s 24-stopym zaznamem... Pro tebe bohate staci to, co jsem popsal, pokud nehodlas nahravat bici nebo orchestr :)
Somnus Aeternus
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

takže jestli se nepletu (předchozí příspěvky sem tak nějak trochu letmo přejel očima) máš snad mikrofon píchlej rovnou do karty???

jinak ten mackie Onix neni špatná volba, ale vzhledem k RME bych ho nedoporučil... - jako srdce tvého studia bych zvolil právě onu RME - tak má prakticky většinu vstupů digitálních - čili potřebuješ něco, co ti předzesílí 8 linek do ADATu, dále něco, kde využiješ S/PDIF či AES/EBU... zde záleží kolik máš peněz, ale na kombinaci S/PDIF+ADAT+MIDI by nebyl špatnej za levno třeba digipult od Uliho (DDX3216 + ADAT expanzi) - využiješ ho jako předzesilovač (až 16 kanálů - čili 2x ADAT nebo kombinace se S/PDIF) tak ho pomocí MIDI pak můžeš využít i jako externí kontrolet pro DAW.... navíc ten pult za ty prachy odvede opravdu hodně práce...

co se týče Mixu Mackie Onyx, tak ano - má trochu lepší zvuk, ale absolutně vůbec s ním nevyužiješ potenciál RMEčka - bo stopy co nabereš je maximálně schopnej poslat do PC po FireWire a nebo analogově jako DirectOut - to pak ale budeš potřebovat nějaký převodník, co ti z analogu vyrobí digitální signál (ADAT/SPDIF/AES..)

EDIT: tak sem začal číst topic od začátku - šum se ti nejspíš vyrobí hned na kabelu 15 metrů je moc - další srandou je, že šum ti může vyrobit i zářivka v místnosti, či blbá akustika, nějaký zařízení (nachytá se třeba hučení počítače)... propojení mixu se zvukovkou je provedeno jak přesně??? (2Track out -> zvukovka???) jak dlouhý sou ty Cinch kabely??? nevede kolem nich v těsný blízkosti třeba prodlužka nebo nějakej jinej elektrickej vodič???

nechceš třeba poslat kousek ukázky jak přesně ti to šumí???
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

http://midi.cz/Comment.aspx?id=35867
K tomuhle ti uz staci jen mikrak, kabel a prevodnik.
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“