Lampa nebo transcendentni tranzistor?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Duke5

Lampa nebo transcendentni tranzistor?

Příspěvek od Duke5 »

Zdravim hoši, potřeboval bych jednu jedinou radu ... když chci mit zvuk typu children of bodom, o hlasitosti aspoň do zkušebny nebo na nákej menší sál, je nutnost mít lampu? aby i při tom zkreslení byl zvuk čitelnej, a ne takovej rozplizlej že neni znat jako melodii( v kvintach) hrajete ?? nebo se to dá hrát i s nákym hybridem nebo tranzistorem?? shrnuti: je blbost, že si myslim že lampa zkonkrétní i metalovej riff?? dik za čas
Ginie
Kontaktovat uživatele:

Re: Lampa nebo transcendentni tranzistor?

Příspěvek od Ginie »

myslim ze jo , ale to ti tady reknou vetsi experti ja s lampou vubec zkusenosti nemam ale taky by me to zajimalo a na COB obzvlast
Kytary: Fender strat. classic 60s HSS, Thomas superstrat floyd HSS
Efekty: Rocktron GAINIAC I 90s USA
Aparaty: Rozdall JCM 800 50w kopie, 1x12 box Celestion G12 Hot 100w
Demilich

Příspěvek od Demilich »

I na trandu se dá udělat vpohodě dobrý metalový konkrétní nezahuhlaný zvuk a to i při hlasitosti větší :-) Někteří budou asi dosmrti tvrdit opak, ale čert je vem. Jasně že lampa má pěknější zvuk atd ale je to o výběru, rozpočtu a o tom, co se ti zalíbí. Takže trandy neodsuzovat ;-)
Navíc Alexi mívá dost fekální zvuk takže no problem...
Závěr: Ve zkušeně se dá nahlas hrát i s trandem a čitelně.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Duku, mohl bys mi vysvětlit, co máš na mysli spojením transcendentní tranzistor? :D

Jinak nutnost není nic. Zaběhni si vyzkoušet a uvidíš, co se ti bude líbit víc.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
romcx75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romcx75 »

Nero píše:Duku, mohl bys mi vysvětlit, co máš na mysli spojením transcendentní tranzistor? :D

tak to by mě taky zajímalo co to je :lol: ještě jsem to nikde neslyšel, aspon budu zase o něco chytřejší

http://www.bandzone.cz/beastart

kytara: Schecter Damien 6
AMP: Rockwell Red trip Duo 120w
Box: 412 , 2xV30, 2xG12T-75
Mooer Reecho
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

romcx75 píše:
Nero píše:Duku, mohl bys mi vysvětlit, co máš na mysli spojením transcendentní tranzistor? :D

tak to by mě taky zajímalo co to je :lol: ještě jsem to nikde neslyšel, aspon budu zase o něco chytřejší
Má intuice a slovní zásoba mi říkají, že je to úplná hovadina, ale nechme se překvapit... :roll:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Ginie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ginie »

Demilich píše: Navíc Alexi mívá dost fekální zvuk takže no problem...
fekalni ? :x ... jedinej kdo tady ma neco fekalniho tak to budes spis ty :!:
Kytary: Fender strat. classic 60s HSS, Thomas superstrat floyd HSS
Efekty: Rocktron GAINIAC I 90s USA
Aparaty: Rozdall JCM 800 50w kopie, 1x12 box Celestion G12 Hot 100w
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Demilich píše:Závěr: Ve zkušeně se dá nahlas hrát i s trandem a čitelně.
Praveze u trandaku je vetsinou problem, ze pri vetsich hlasitostech to dela spis hluk nez hudbu... Ale jsou i trandaky, ktery jsou konstrukcne vymakany a maji vykonnostni rezervu, pak je to fajn.

K tematu: Pokud nemas aspon takovych 10K, pak se rovnou soustred na tranzistorovy/digitalni modelingovy komba a lampu v predzesilovace ber spis jako vicemene nepodstatny bonus. Pokud nejsou lampy i v koncaku, je ten zvuk spis tranzistorovej.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

http://www.youtube.com/watch?v=eZspGWM-aWs
Co má Alexi za sebou? No jasně, ampmodelingový kombo od Line6 a tranzistorovej Roland :wink:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ginie píše:
Demilich píše: Navíc Alexi mívá dost fekální zvuk takže no problem...
fekalni ? :x ... jedinej kdo tady ma neco fekalniho tak to budes spis ty :!:
Teda teď jsi mi to fakt natřel :lol: příště si nemusíš dělat škodu.
http://www.youtube.com/watch?v=UxgDyiYQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=xXYcRPE0vaQ
Takový zvuk leze i z levných trandů, navíc myslím, žeje známej, že má takový shredový technický zvuk, žádná vyhlazená krása, proto jsem to tak řekl :P
Jestli jsem ti rýpl do oblíbené kapely tak promiň 8)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Duke5

Příspěvek od Duke5 »

transcendentní >> nadskutečné, přesahující smyslové i rozumové možnosti

četl jsem to v jedný chytrý knize a za každou cenu sem to chtěl použít :)
Duke5

Příspěvek od Duke5 »

jinak dík všem za rady, udělám z toho objektivní závěr
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Duke5 píše:

transcendentní >> nadskutečné, přesahující smyslové i rozumové možnosti

četl jsem to v jedný chytrý knize a za každou cenu sem to chtěl použít :)
Mno, mě nemusíš vysvětlovat co to znamená transcendentní, to fakt vím, ptal jsem se na transcendentní tranzistor.

Nadskutečný, smyslové i rozumové možnosti přesahující tranzistor si opravdu neumím představit...

PetrPeter 1975 - 2008
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

Nero píše: Nadskutečný, smyslové i rozumové možnosti přesahující tranzistor si opravdu neumím představit...
Hle, svatý tranzistor, vzívejme ho ve jménu Alexi Laiha :lol:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

Kdyz pominu, ze ten chlap vypada jak buzna a musim se smat pokazdy co ho vidim, tak k tematu bych mel asi to, ze kdyz vezmu 3kanalovej tranzistor, tak hodne zkreslenej kanal zni dobre pri nizsi hlasitosti a pri vysoky hlasitsti zni dobre ten stredni - overdrive, kdyz preberu nazvy co pouziva Crate. je hezky citelnej, ostrej a neztrati se. hodne zkreslenej (Solo) zni jako pila a je to kanal. U tranzistoru se nesmis bat krajnich nastaveni, takze kdyz vezmu FW212 na ktery obcas hravam, tak kanal overdrive, poradne ohulit a gain na 9/10 (kdyz das 10, uz je to divny) a poradne vytahnout stredy a vysky!
Demilich

Příspěvek od Demilich »

JirkaD píše:Kdyz pominu, ze ten chlap vypada jak buzna a musim se smat pokazdy co ho vidim, tak k tematu bych mel asi to, ze kdyz vezmu 3kanalovej tranzistor, tak hodne zkreslenej kanal zni dobre pri nizsi hlasitosti a pri vysoky hlasitsti zni dobre ten stredni - overdrive, kdyz preberu nazvy co pouziva Crate. je hezky citelnej, ostrej a neztrati se. hodne zkreslenej (Solo) zni jako pila a je to kanal. U tranzistoru se nesmis bat krajnich nastaveni, takze kdyz vezmu FW212 na ktery obcas hravam, tak kanal overdrive, poradne ohulit a gain na 9/10 (kdyz das 10, uz je to divny) a poradne vytahnout stredy a vysky!
Jojo :)
Hi-Gain dávám gain tak maximálně pod polovinu, víc už se mi nelíbí, je to přesycené. Volume nevím, takové velké aby došlo k zablácení zvuku jsem s ohledem na zdraví nedával..
A ten prostřední na vysoký gain je fakt parádní !! :-) Když se okotlí tak je to pěkný zvuk.
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Nečetl sem celej příspěvek a možná budu za debila...ale co to sakra je transcendentni tranzistor? to slovní spojení nechápu...nechápu v případě tranďáku :shock:

Edit:aha...už sem si pročetl diskuzi tak sem v obraze :wink:
Solstice

Příspěvek od Solstice »

2 Little.Sick.Fish & Demilich: Nemyslím, že je správný hodnotit něčí zvuk podle toho, jak zní v kytarových předváděčkách. Když se kouknu na youtube na jakoukoliv kytarovou školu od Young Guitar, Guitar World, apod. tak zpravidla tam má i sebeznámější kytarista dost špatnej zvuk (mluvím hlavně o metalu).
Mě se třeba taky nelíbí, jaký má Alexi na posledních deskách sound, ale třeba na Hate Crew Deathroll nebo deskách Sinergy, kde používal Peavey 5150 nebo Engl Savage 120, tam má zvuk naprosto libovej...

končím offtopic :)
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Mno zajímavá diskuze, přidám se také.
Tranzistor vs lampa je myslím jasné, vítěz je lampa. Ale i z tranďáku se dá nakroutit dost dobrej zvuk, ale u zkreslení, které chceš to bude slátaňina. Nejsem vysloveně odpůrcem tranzistorů. vím, že třeba VOX Valvetronix XL series, hrají výborně, ale zase jsou v ceně, kde už se dá pořídit slušnej starší Rockwell, kterej ti udělá mnohem větší službu. Nehledě na Randall kombo 50W s 12" reprem, který je taky o něčem jiném, či IMG, či Peavey, či spousty dalších...
Osobně jsem kdysy dávno měl lampu od Roždálovského (Rozdall), krabičku od BOSSe MetalZone MT-2, dvě slušný repra v boxu a slušnou kytaru s SD snímačem a to byl panečku prasopal zvuk, za kterým se dost lidi otáčeli, do tý doby jsem hrál jen na tranzistory a přestup byl fakt mazec, ani jsem tomu nechtěl věřit. Zvuk žádná slátanina, ale pěkně čitelnej, hrubej chrchel.
Takže to schrnu:
1) i simulace umí dobrej zvuk, problém je s vyšší hlasitostí to už není ono, nemá to dynamu, šťavnatost, zvuk je dost suchej, nemá smysl poslouchat ukázky, kde hrají kytaristi schválně na tranďáky, je to reklama, lidi to budou kupovat, nehledě, že kombo co má stojí i tak skoro 20ku
2) lampa je vždy lepší než tranzistor a to i dokrmená distortion nebo overdrive krabicí
3) čitelnost zvuku visí ve všem co máš, v kytaře, především ve snímači, v kabelu, v reprácích, v samotném zesíku a platí pravidlo, pokud je něco naprd, bude naprd celej výsledek, nehledě na nastavení korekcí a gainu (víc neznamená líp)

Ostatně asi jsem ti moc neporadil, ale pokud máš alespoň trochu peněz, spíš se zkus napsat tvůj strop, co všechno za to chceš, co máš třeba i za kytaru a lidi ti třeba i poradí, co koupit, abys měl zvuk co hledáš, já třeba prodělal hrozně moc na koupi různých zesilovačů, než jsem našel co jsem hledal a kdybych to tenkrát koupil rovnou byl bych o 10tky tisíc bohatší.
Pic,
I
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
kennedys

Příspěvek od kennedys »

http://www.guitar-stuff.net/2006/10/21/ ... amp-setup/ podle mýho pěkný gear... jinak sice moc neznám tenhle typ muziky, ale ty kytary maj zvuk opravdu vynikající... co jsem tak letmo shlídnul na youtube...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“