Otazka: Muze se poskodit krk ci jina cast kytary, pokud na dotycne kytare vymenim kovove struny za nylonove, ci naopak?
Stridani typu strun
Pravidla fóra
- ...EDGE...
Stridani typu strun
Jsem zacatecnik liny hledat, takze se mi prosim nesmejte
.
Otazka: Muze se poskodit krk ci jina cast kytary, pokud na dotycne kytare vymenim kovove struny za nylonove, ci naopak?
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Za tyhle alibistický kecy o lenosti mám sto chutí zamykat. 
Příště si to můžeš odpustit.
Kdyby ses alespoň trochu zamyslel, tak už odpověď znáš. Stačí si představit kde vlastně struny vyvíjejí tah a jak se chová krk. Navíc je celkem logické, že i ty nejtenší kovové struny budou mít o něco větší tah než nylon.
Příště si to můžeš odpustit.
Kdyby ses alespoň trochu zamyslel, tak už odpověď znáš. Stačí si představit kde vlastně struny vyvíjejí tah a jak se chová krk. Navíc je celkem logické, že i ty nejtenší kovové struny budou mít o něco větší tah než nylon.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- ...EDGE...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Mno, z principu bych ti řekl, že kytary klasické (španělky) jsou dělané na natajování nylonek a ostatní (jumbo či dreadnought) na kovovky. Mají mít nějaký charakter zvuku, čemuž odpovídá konstrukce, tvar těla, typ použitých strun.
Upřímně řečeno mi přijde jako prasárna dát na dreadnought nylonky nebo naopak na španělku kovovky (u ní je ještě otázkou, jestli zvládne bez problémů ustát vyšší tah kovových strun).
Takže suma sumárum - když dáš na kytaru, kde mají být kovové struny, nylonky, tak se nic nestane. Jen to bude znít úplně jinak (a mému uchu divně). Pokud dáš na kytaru, kde mají být nylonky, kovové struny, tak se ti může poškodit, protože tah je mnohem vyšší.
Upřímně řečeno mi přijde jako prasárna dát na dreadnought nylonky nebo naopak na španělku kovovky (u ní je ještě otázkou, jestli zvládne bez problémů ustát vyšší tah kovových strun).
Takže suma sumárum - když dáš na kytaru, kde mají být kovové struny, nylonky, tak se nic nestane. Jen to bude znít úplně jinak (a mému uchu divně). Pokud dáš na kytaru, kde mají být nylonky, kovové struny, tak se ti může poškodit, protože tah je mnohem vyšší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- ...EDGE...
- Adamz Asah
- Kontaktovat uživatele:
Akustika a struny
No já měl na špalnělce jednou zlomenou hlavu, blbě jsem ji totiž opřel o stěnu a sjela, takže jsem to nechal zalepit kytarařem.
Poté jsem si říkal, že si tam dám kovovky. A jako naschvál se po měsíci hlava v místě zalepení normálně ulomila (při hraní).
Takže znova už to bude zbytečnost, ale ještě máme doma jednu, kde se mi naopak pro změnu zase nedávno odlepila kobylka.
Stará teda půjde nejspíš do ohně
a nová už je opravena u kytaráře 
Poté jsem si říkal, že si tam dám kovovky. A jako naschvál se po měsíci hlava v místě zalepení normálně ulomila (při hraní).
Takže znova už to bude zbytečnost, ale ještě máme doma jednu, kde se mi naopak pro změnu zase nedávno odlepila kobylka.
Stará teda půjde nejspíš do ohně
Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
No pokud se týká dávání kovových strun na španělku:
Já jsem to tak měl desítky let. Z jednoduchého důvodu. Dřív prostě jumba nešla skoro sehnat. Kytara to vydržela v pohodě. Jenom mám pocit, že kvalita výrobků obecně jde v poslední době dolů a vše vydrží míň. Takže pozor.
A pokud se týká dávaní nylonových strun na jumbo:
Tak to je dle mého prasárna. Jednak to vůbec nechápu, jumbo má úzký hmatník, takže by se ti klasika musela na tom hrát strašně špatně. A jumbo mám rád pro jeho krásný "cinkavý" zvuk. Nylonkama ten zvukový charakter naprosto zazdíš.
Tj. optimum je pro každý typ strun mít vlastní nástroj, na ně určený. Trochu dražší, ale vyplatí se to.
Já jsem to tak měl desítky let. Z jednoduchého důvodu. Dřív prostě jumba nešla skoro sehnat. Kytara to vydržela v pohodě. Jenom mám pocit, že kvalita výrobků obecně jde v poslední době dolů a vše vydrží míň. Takže pozor.
A pokud se týká dávaní nylonových strun na jumbo:
Tak to je dle mého prasárna. Jednak to vůbec nechápu, jumbo má úzký hmatník, takže by se ti klasika musela na tom hrát strašně špatně. A jumbo mám rád pro jeho krásný "cinkavý" zvuk. Nylonkama ten zvukový charakter naprosto zazdíš.
Tj. optimum je pro každý typ strun mít vlastní nástroj, na ně určený. Trochu dražší, ale vyplatí se to.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Nylonky na "jumbu" jednoduse nehrajou - tento typ kytar je jednoduse pro tyto struny naprosto nevhodny. Naopak kovovky na spanelce byly dosti bezne - zvuk je pomerne charakteristicky. Ale v soucasnosti jiz nema smysl - kdo chce hrat klasiku, koupi si kvalitni spanelku a na pisnicky nejakeho levneho "stagga" a naopak.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
No, mě by zajímalo, jak jste na jumbo dostali nylonky
Já jsem je tam jednou chtěl zkusit dát, ale nepovedlo se mi je tam uvázat... Ale na španělce to normálně umím
Doma jsme měli španělu po taťkovi, ale jednoho dne nevdržela tah kovových strun kobylka (asi po dvacetí letech) a ulomila se. Později spadla a urval se celý krk.
Doma jsme měli španělu po taťkovi, ale jednoho dne nevdržela tah kovových strun kobylka (asi po dvacetí letech) a ulomila se. Později spadla a urval se celý krk.
Re: Stridani typu strun
Oživím starej topic, neb s těmito prasárnami mám bohaté zkušenosti
. Na svoji klasickou no-name akustiku z dětství jsem při návratu ke hraní natáhl kovovky (bo v ZUŠce člověka nenaučí že je to nesmysl a nylonky mě štvaly, protože se mi zdálo, že nezní) a vůbec jí to neudělalo dobře. Je to už pár let, ale každopádně dneska má kytara kobylku výrazně odchlíplou od desky...hrát se na to ale pořád ještě tak nějak dá, což mi přijde jako malý zázrak, vzhledem k tomu, že chudinka měla už 3x zlomenej krk (vždycky v tom samým místě, pády)...
Takže bych to shrnul - ano, kovové struny na klasické akustice škodí
.
Takže bych to shrnul - ano, kovové struny na klasické akustice škodí