poloha trsátka při úderu na strunu
Pravidla fóra
poloha trsátka při úderu na strunu
Zdravim,
jsem začátečník, s hrou na kytarou jsem začal cca před měsícem... zatím si jen tak pobrnkávám a snažím se to dostat do rukou... samozřejmě jako samouk se nevyvaruju občas nějakých těch chyb... třeba teprve před pár dny jsem zjistil, že jsem celou dobu držel naprosto špatně trsátko apod. ...a co mě trápí tentokrát?
Chtěl bych se zeptat, jaká je správná poloha trsátka při úderu na strunu? Já totiž celou dobu brnkal trsátkem v pozici kolmé ke struně. Tady je obrázek, snad to pochopíte...
http://img3.imgup.eu/kytara-que.bmp
Ale dneska jsem se dočetl na netu a viděl na nějakém videu, že trsátko by mělo být nakloněné, a že na strunu se nebrnká jeho plochou, ale hranou.
Chci se tedy zeptat, jak to je. Díky předem moc všem za radu a pomoc.
jsem začátečník, s hrou na kytarou jsem začal cca před měsícem... zatím si jen tak pobrnkávám a snažím se to dostat do rukou... samozřejmě jako samouk se nevyvaruju občas nějakých těch chyb... třeba teprve před pár dny jsem zjistil, že jsem celou dobu držel naprosto špatně trsátko apod. ...a co mě trápí tentokrát?
Chtěl bych se zeptat, jaká je správná poloha trsátka při úderu na strunu? Já totiž celou dobu brnkal trsátkem v pozici kolmé ke struně. Tady je obrázek, snad to pochopíte...
http://img3.imgup.eu/kytara-que.bmp
Ale dneska jsem se dočetl na netu a viděl na nějakém videu, že trsátko by mělo být nakloněné, a že na strunu se nebrnká jeho plochou, ale hranou.
Chci se tedy zeptat, jak to je. Díky předem moc všem za radu a pomoc.
Ja hraju +/- jako ty.. Ten naklon je spis danej tim, ze pokud nemas kytaru pod krkem, tak se ti ta ruka bude blbe vytacet uplne nakolmo... Vyzkouset vic drzeni a zpusobu uderu, pokud v nich nebude zvukovej rozdil, tak hrej tak, jak je ti to pohodlnejsi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
...no ono jde o to, že když se snažím teď třeba nějak rychleji brnkat, tak se mi to trsátko jako občas zadrhává... a to právě říkali v tom videu, že proto se to nemá hrát takhle přímo kolmo... no a od tý doby jsem se po tom začal pídit, jak to teda má bejt... protože do tý doby mi to taky nějak extrémně nevadilo (teda až na to občasný zadrhnutí), ale nerad bych se od začátku učil špatně...
Zadrhava se ti to podle me spis proto, ze mas moc velkej "ponor". Jinak je pravda, ze uz extremne rychlyho hrani (tremolo picking) se to casto resi tak, ze otocis trsatko i o 90 stupnu, ale samozrejme staci i mensi naklon, ale to je spis pro plynulost hrani, zadrhavani ti to nevyresi...
BTW, na tremolo picking jsou vyborny trsatka se spickou, rozhodne nehraj zadnyma kulatyma dunlopama.
BTW, na tremolo picking jsou vyborny trsatka se spickou, rozhodne nehraj zadnyma kulatyma dunlopama.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
...aha... no to jsem právě chtěl vědět, jestli se ten náklon používá pořád nebo právě třeba jenom v v urč. případech (viz. to tremolo, jak jsi psal)... ok, tak asi teda budu pokračovat stejnou cestou...
...jinak tim "ponorem" máš na mysli, že používám moc velkou plochu trsátka? ...nemyslim, že bych ho měl nějak velkej, to už jsem upravil... ale je fakt, že se to taky snažim pořád vykoumat, abych našel ideální pozici... protože když si nechám jenom menší plochu, tak mi někdy vadí, že občas drhnu prstama o struny, jak je mám blízko... takže poslední dobou bojuju vůbec s tim, abych si našel takový držení, který mi bude nejvíc vyhovat...
...jinak tim "ponorem" máš na mysli, že používám moc velkou plochu trsátka? ...nemyslim, že bych ho měl nějak velkej, to už jsem upravil... ale je fakt, že se to taky snažim pořád vykoumat, abych našel ideální pozici... protože když si nechám jenom menší plochu, tak mi někdy vadí, že občas drhnu prstama o struny, jak je mám blízko... takže poslední dobou bojuju vůbec s tim, abych si našel takový držení, který mi bude nejvíc vyhovat...
No ten malej ponor je vec, ktera se ti casem dostane do ruky. Pokud jde o naklon v normalnich situacich, nekde jsem videl doporuceni na nakych 10 nebo 15 stupnu, ale rikam, to ti vetsinou ruka sama udela...
S drzenim bojuje kdekdo, jsou sice univerzalni rady, ale ne kazdymu to sedne. Hlavne doporucuju hodne experimentovat s tvarem, materialem a tloustkou trsatka, to je asi nejdulezitejsi...
S drzenim bojuje kdekdo, jsou sice univerzalni rady, ale ne kazdymu to sedne. Hlavne doporucuju hodne experimentovat s tvarem, materialem a tloustkou trsatka, to je asi nejdulezitejsi...
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
...tak třeba tady je jedno z těch videií, kde právě hraje nějak tou hranou...
http://www.youtube.com/watch?v=IfqIEotpr1k
80% věcí co najdeš na netu je totální blbost nebo jel polopravda(popř jednaz víc správnejch možností)
ale rozhodně co vím já, tak trsátko má bejt přesně tak jak jsi měl nakreslený, zasekávání zmizí s praxí, kvůli tomu nemá cenu se učit trsátko nakřivo, tím se podle mě okrádáš na zvuku.. a jediný naklonění trsátka může bejt stylem že blíž k tělu kytary ne blíž k tvé hlavě, a dál od těla kytary ti jde spíš k nohám(stojíš li u hry) což platí při úderu dolů, při úderu nahoru naopak.. doufám že jsem to nenapsal nepochopitelně
tohle se ale spíš bude dít tak nějak samo a asi na to ani nemusíš myslet...
každopádně, ohledně trsátka, hlavně se uč všechno hrát střídavě nahoru-dolu, i když to jde zahrát jen úderama dolů, pak ještě(to už není až tak podstatný) začínat při přehrávání stupnic od nejtlustších strun úderem dolů a naopak.
ale rozhodně co vím já, tak trsátko má bejt přesně tak jak jsi měl nakreslený, zasekávání zmizí s praxí, kvůli tomu nemá cenu se učit trsátko nakřivo, tím se podle mě okrádáš na zvuku.. a jediný naklonění trsátka může bejt stylem že blíž k tělu kytary ne blíž k tvé hlavě, a dál od těla kytary ti jde spíš k nohám(stojíš li u hry) což platí při úderu dolů, při úderu nahoru naopak.. doufám že jsem to nenapsal nepochopitelně
tohle se ale spíš bude dít tak nějak samo a asi na to ani nemusíš myslet...
každopádně, ohledně trsátka, hlavně se uč všechno hrát střídavě nahoru-dolu, i když to jde zahrát jen úderama dolů, pak ještě(to už není až tak podstatný) začínat při přehrávání stupnic od nejtlustších strun úderem dolů a naopak.
K tem stupnicim - trenovat pokud mozno obema smery! Prijde ti to mozna jako blbina, ale ja se driv rozehraval jen vyhravanim stupnic smerem nahoru a ted si vsimam, ze se mi i normalni riffy hraji lip nahoru nez dolu 
Jinak je pravda, co napsal Graywolf, kdyz mas ruku uvolnenou (o coz by ses mel snazit, to je snad jediny dogma), tak ta ruka jak kdyby glajduje, vlaje - jako kdyz mazes maslo... Nebo jako pohyb co delaji houslisti, kdyz hrajou legata.
Jinak je pravda, co napsal Graywolf, kdyz mas ruku uvolnenou (o coz by ses mel snazit, to je snad jediny dogma), tak ta ruka jak kdyby glajduje, vlaje - jako kdyz mazes maslo... Nebo jako pohyb co delaji houslisti, kdyz hrajou legata.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Mám dojem že zrovna taková věc jako úhel úhozu trsátkem je věc, kterou ti nikdo neporadí, každý to dělá jinak, každému to jinak vyhovuje a u každého se to podílí na jeho zvukovém podpisu. prostě zkoušej a zkoušej. Plus opravdu nevěř všemu, co najdeš... 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
http://www.guitarprinciples.com/Guitar_ ... /Slant.htm
Rozhodně doporučuju nedržet ho kolmo, ale šikmo.
Rozhodně doporučuju nedržet ho kolmo, ale šikmo.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
...tak díky... no asi teda zůstanu u tý kolmý polohy, když tvrdíte, že to zadrhávání je jen otázkou cviku. Šlo mi jen o to zjistit, jestli ta hra kolmo není nějakou vážnou chybou, která by mě zbytečně brzdila... To je právě nevýhoda toho samoučení, že tě nikdo neusměrní a neřekne, jak to má správně bejt... a člověk pak netuší, jestli chyby ve hře jsou daný jenom nedostatkem cviku nebo nespávnou technikou... pak mi to pořád vrtá v hlavě...
A ještě bych se zmínil o tom alternativním brnkání. Všude čtu, jak je to důležitý a jak se nemá brnkat jenom jedním směrem, že to je pomalejší. Mě ale naopak přijde výrazně pomalejší to alt. brnkání, než když hraju jenom údery dolů. To je taky jenom otázkou cvičení? ...protože teď mi fakt to oboustranný hraní přijde hodně nepohodlný....
A ještě bych se zmínil o tom alternativním brnkání. Všude čtu, jak je to důležitý a jak se nemá brnkat jenom jedním směrem, že to je pomalejší. Mě ale naopak přijde výrazně pomalejší to alt. brnkání, než když hraju jenom údery dolů. To je taky jenom otázkou cvičení? ...protože teď mi fakt to oboustranný hraní přijde hodně nepohodlný....
alternate picking je jedna z nejpodstatněnjších technik u kytary, budeš li do smrti hrát na kytaru tak budeš do smrti používat alternate picking, a do smrti se v něm budeš pořád zlepšovat a zlepšovat a každý zlepšení se bude hodit ... určitě je rychlejší když to nacvičíš, nejde o to jak je jaká technika účiná ze začátku, ale kde má hranice... a alternate má ty hranice rozhodně dál než pouze údery dolů
pokud se nepletu, tak to je taková ta technika, že to trsátkem odehraješ a palcem jak kdyby ztlumíš a to tak pískne.. ale nejsem si jist, spíš to na tom videu není, jelikož to borec dělal na Ečkové struně..gish píše:...tak třeba tady je jedno z těch videií, kde právě hraje nějak tou hranou...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A ROZHODNĚ JE rychlejší než jen jednosměrný údery.Dark Axel píše:jo, to je ROZHODNĚ hodně o cviku ten alternative picking
a JE to hodně důležité
Logicky - trsám jen dolů, tak se mezi údery musím vracet zas nahoru do výchozí pozice. Při alt to vracení odpadá, protože brnkneš již při pohybu nahoru.
Trénuj.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak jestli hrajes mesic tak mas podle me jeste hodne ztuhlou ruku a tvuj pohyb ruky na strunach vychazi spis z lokte nez ze zapesti...Na zadrhavani bych ti doporucil, aby si hral ze zacatku s mekcim trsatkem...Jiste po case treninku prijdes na svuj styl...treba u toho piskani (umely flazolet) tam to trsatko uplne vyhnes abys tu struny jakoby pritlumil palcem takze tech technik s trsatkem je habadej nebo rychly arpegio nahoru dolu bys nezahral s trsatkem kolmo na struny uvidis sam 
Guitar: CORT X6
Amplifier: PEAVEY BANDIT 112 100W, FSWITCH
Effects: BOSS DS-1,BOSS MD-2, LINE 6 POD 2.0
Recorder: LINE 6 TONEPORT UX2
Picks: KROKODYL 1.5 a vsechno co citm mezi prsty
Bag: CORT CMC11
Cabels: Ki.Sound MSAB20 6m
http://www.playlist.com/Sklena
Amplifier: PEAVEY BANDIT 112 100W, FSWITCH
Effects: BOSS DS-1,BOSS MD-2, LINE 6 POD 2.0
Recorder: LINE 6 TONEPORT UX2
Picks: KROKODYL 1.5 a vsechno co citm mezi prsty
Bag: CORT CMC11
Cabels: Ki.Sound MSAB20 6m
http://www.playlist.com/Sklena
- Kacis
- Kontaktovat uživatele:
Hej sklena chtel jsem se zeptat jaka je ta tva kejkra "cort x6" sem slysel ze to je za ty prachy dost na pohodu matrosSklena píše:Tak jestli hrajes mesic tak mas podle me jeste hodne ztuhlou ruku a tvuj pohyb ruky na strunach vychazi spis z lokte nez ze zapesti...Na zadrhavani bych ti doporucil, aby si hral ze zacatku s mekcim trsatkem...Jiste po case treninku prijdes na svuj styl...treba u toho piskani (umely flazolet) tam to trsatko uplne vyhnes abys tu struny jakoby pritlumil palcem takze tech technik s trsatkem je habadej nebo rychly arpegio nahoru dolu bys nezahral s trsatkem kolmo na struny uvidis sam
Jednou mi naši řekli, ať pořád nehraju na kytaru a jdu se učit do školy. Ale já jim na to řekl: "Nejdřív práce a pak zábava."
Kytara: Fokus J-150S BL
Kombo: Johnson JA-T15-R
A nějakej ten kabel a trsatka, stojan atd...
Kytara: Fokus J-150S BL
Kombo: Johnson JA-T15-R
A nějakej ten kabel a trsatka, stojan atd...
Teda bez "alternative pickingu" by mě hraní na kytaru moc nebavilo. Respektive veškerý doprovody... A je to rozhodně rychlejší...
myslim že styl dolů dolů dolů mě těžce nestíhá
Btw poslední dobou občas hraju takovej speciální rytmus, kterej lze slyšet v Rude Mood od SRV. Klíčem je vracet se o hodně dřív, prostě úder dolů a hned nahoru, pak zas chvíle a dolů. Drsný maso x co?
Btw poslední dobou občas hraju takovej speciální rytmus, kterej lze slyšet v Rude Mood od SRV. Klíčem je vracet se o hodně dřív, prostě úder dolů a hned nahoru, pak zas chvíle a dolů. Drsný maso x co?
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."