stavba baskytary...

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět

kolik jste vyrobili nástrojů?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

raz som postavyl (teda prerobyl) z akustikej gitary basu.mala iba 3 struny ale tak mne na zaciatok to stacilo:D:D
garde

Příspěvek od garde »

........pár kúskov som opravoval ale nikdy som nerobil komplet basu........alebo gitaru........to je moc práce a keď človek nemá kvalitný materiál tak sa s tým neoplatí babrať.........a kvalitný hardware........sa dá nájsť u Sivčáka www.sollerguitars.com alebo potom www.goeldo.de alebo www.schaller.de ........
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
Sklena

Zdarec

Příspěvek od Sklena »

Chtel bych se optat jestli nemate nekdo zkusenost jak se dela barevny prechod dvou barev mam doma starou jolanu tvar les paul a chtel bych ji zrekonstruovat. Jeste jedna otazecka vubec nevim, kde sehnat krk na te stare jolane uz je videt znacne opotrebeni hmatniku a zas se nechci poustet do tvorby vlastniho hmatniku, protoze sem cetl ze sou s tim docela oplitacky diky moc za kazdou odpoved.
Guitar: CORT X6
Amplifier: PEAVEY BANDIT 112 100W, FSWITCH
Effects: BOSS DS-1,BOSS MD-2, LINE 6 POD 2.0
Recorder: LINE 6 TONEPORT UX2
Picks: KROKODYL 1.5 a vsechno co citm mezi prsty
Bag: CORT CMC11
Cabels: Ki.Sound MSAB20 6m
http://www.playlist.com/Sklena
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

rehlo3 píše:ake su nejake stranky na gitarovy ale skor basovy hardware?diki
slovenský: http://www.sollerguitars.com/obchod/ind ... kategori=1
nebo český: www.bachmusik.com
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

rehlo3 píše:ake su nejake stranky na gitarovy ale skor basovy hardware?diki
http://kytary.cz/dalsi-prislusenstvi/ky ... 05:0:0:1:0
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Osobně bych na kytary.cz moc HW nenakoupil. Mají tam toho málo a většinou jenom značkové části za šílený peníze. Ale proč ne. Kdyby ti to Rehlo3 vyhovovalo tak i tam se dá něco málo sehnat.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
rehlo3

Příspěvek od rehlo3 »

aivn86 píše:Osobně bych na kytary.cz moc HW nenakoupil. Mají tam toho málo a většinou jenom značkové části za šílený peníze. Ale proč ne. Kdyby ti to Rehlo3 vyhovovalo tak i tam se dá něco málo sehnat.
Tam som sa pozrel prvykrat :P:D ale nenasiel som to co som hladal a mozno to tam aj bolo ale neboly tam fotografie :P,mal som problem s takou banalitou ale uz je to ok.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

lidi mam takovej hodně ulitlej dotaz, je možný, vzít kytaru, nějakým způsobem na ní dostat baskytarovej HW, natáhnout struny, a bude to hrát jako basa? nebo musí bejt u basy fakt ten delší krk? chtěl bych si něco udělat a buď tvarově eXplorer nebo Včko, ale takovejch bas moc neni nebo sou drahý, a asi na basu nikdy nebudu hrat profesionalne, jen tak na blbnuti, jinak hraju na kytaru, ale nechci klasickej styl, prostě něco jinyho...
rehlo3

Příspěvek od rehlo3 »

no ak tam nebude ten dlhsi krk tak to nebude ladit,je vela takych co to skusalo :wink: a ja som dokonca pocul o nejakom blaznovy co mal taku "basu" a mal kapelu a normalne sa s tym odvazil na koncerty(male),ale bol cisty punk a to hadam nechces :D
Thinking ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Stanley06 píše:lidi mam takovej hodně ulitlej dotaz, je možný, vzít kytaru, nějakým způsobem na ní dostat baskytarovej HW, natáhnout struny, a bude to hrát jako basa? nebo musí bejt u basy fakt ten delší krk? chtěl bych si něco udělat a buď tvarově eXplorer nebo Včko, ale takovejch bas moc neni nebo sou drahý, a asi na basu nikdy nebudu hrat profesionalne, jen tak na blbnuti, jinak hraju na kytaru, ale nechci klasickej styl, prostě něco jinyho...
Není basa jako basa.

Doufám že pro pochopení to stačí...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

takže pokud jsem to správně pochopil tak bez dlouhýho(basovýho) krku mi to nebude ladit?

PS: neobjednáváte někdo něco z http://www.bachmusik.com/ potřeboval bych obal na explorera, ale maj tam nejnižší možnou objednávku za litra, a já další věci nepotřebuju...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pochopil si dobře, kytara je prostě dělaná na jiné ladění, jiný tah strun atd.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

no a dejme tomu že bych tam dal normálně dlouhej basovej krk, udělal to na přibližně stejnou délku strun jako je na base, tak je nějaká možnost, že to bude ladit?
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

Hele a nebude jednodušší koupit si nějakej úplnej low end za pár korun? Myslim, že to bude furt hrát líp než to co se chystáš vytvořit :wink: Nebo na tom trváš? Na bazu najdeš i basky za litr :!:
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Přibližně, přibližně, přibližně...

Kdybys chtěl, aby to fakt nějak znělo, dal bys do toho tolik peněz, že bude lepší koupit levnou basu.

PetrPeter 1975 - 2008
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Problém je hlavně v tom, že přibližně při stavbě kytary neexixtuje. Prostě to pak nenaladíš. Buď to musíš udělat opravdu pořádně nebo to raději nedělat vůbec. Protože pak jsou to zahozený peníze, čas a nervy.
rehlo3

Příspěvek od rehlo3 »

Pepe píše:Hele a nebude jednodušší koupit si nějakej úplnej low end za pár korun? Myslim, že to bude furt hrát líp než to co se chystáš vytvořit :wink: Nebo na tom trváš? Na bazu najdeš i basky za litr :!:
ved pisal ze low endy s takym tvarom ako chce on niesu ....
Thinking ...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

už to nak nereste, asi fakt koupim nakou basu na ted, a az to nejak nastuduju, budu mit zkusenosti tak se teprve dam do stavby...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: stavba baskytary...

Příspěvek od aivn86 »

Tak jsem se konečně po hoood ně dlouhé době pustil do té stavby JB. Mám doma 14-let starý krk z japonského Fendera tak jsem se pustil do stavby těla. Postupně sem budu dávat nějaké fotky postřehy z výroby :) Tak kdyby měl někdo zájem.

Zezačátku jsem měl problém sehant dřevo. Ale nakonec jsem ho sehnal nedaleko u kytaráře a olšová fošna mě vyšla na krásných 500,-. S tím, že on si z ní taky dělal basu. .Takže dřevo to snad bude aspoň trochu dobrý. Na moje první opravdové tělo mi to, ale určitě stačí.

Začal jsem tím, že jsem si vytiskl výkres z Cadu a obkreslil tvar těla na překližkovou desku. Přímočarkou jsem nahrubo obřízl tvar a začal brousit. Šlo to docela dobře. Za nějakou tu hodinku bylo hotovo.
Obrázek

Pak jsem musel vyřešit slepení té fošny. Chtěl jsem si sehnat lepidlo titebond, které používají kytaráři. Ale poštou to v zimě jaksi nešlo poslat. Takže jsem nakonec zvolil lepení klihem a zatím to vypadá tak, že jsem to slepil dobře. Desku jsem nechal po slepení asi dva měsíce ležet v pokoji.

Dnes jsem se konečně pustil do vyřezávání těla z desky. Do poloviny hloubky jsem se dostal pomocí ruční frézky a kopírování pomocí šablony. Druhou polovinu jsem prořízl pomocí přímočaré pily.

Obrázek
Obrázek

Při tomhle první frézování jsem nepoužíval frézu s ložiskem, ale takový distanční kroužek, který se opíral o tu šablonu. Takže zatím je tvar o cca 1.5mm větší. Tu část, kterou jsem jenom prořízl pilou jsem musel dofrézovat. Na to už mám frézu s ložiskem a tak jsem ji upnul, roztočil a vrhnul se na to. Šlo to pěkně v klidečku pomalu. A vlastně úplně bez problémů. Až do jedné chvíle. Špatně jsem si přisunul tělo k otáčející se fréze a najednou se to kouslo, udělalo šup. koukám tělo mi leží na zemi :D A škody vypadají asi takto :-DObrázek
To bylo ještě všechno v pohodě :-)

A pak ...
Obrázek
Proto doporučuju. Vždy se soustředit na to, abych frézoval nesousledně. Tzn. pobyboval dřevem proti pohybu otáčení nástroje. Jak to uděláte naopak tak máte během vteřiny vymalováno.

Je docela zajímavý, že jsem se ani moc nenaštval :-D. Holt za zkušnosti se musí platit. 8)
Vyřeším to elegantně. Vyfrézoval jsem drážku. A ze dřeva co mi zbylo tam vlepím špalík. Tak snad to nebudě dělat problémy.
Obrázek

Takže tělo mám zatím nahrubo ofrézované. Až mi přijde objednaná fréza s ložiskem u dříku tak to okopíruju načisto a vrhnu se na otvory pro snímače, atd. A určtě budou i nějaké fotky.
Otis
Kontaktovat uživatele:

Re: stavba baskytary...

Příspěvek od Otis »

Co se týče hardwaru,tak nějaký mají i tady: http://www.muziker.cz/Default.aspx?cont ... ;vyr;13177

Ale s kvalitou to asi žádn sláva nebude,přeci jen Dr. Parts...
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“