lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

DwPetr píše:Nic si z toho nedělej, tohle je běžná jednoduchá prkotina, sice ti někteří řeknou, že po tom laku na nechty ti to přestane hrát, ale to nám nevadí :wink:

Nejspíš máš asi obyč barvu, tj.nemáš metlu. Pod tou barvou by měl bej plnič, tj. něco bílýho, nebo šedýho. Nemusí tam být, to není pravidlo. Pokud tam máš důlek skoro 1mm, tam můžeš vzít i akrylovej tmel na dřevo, on se po vyschnutí trošku propadne a pak to tím lakem na nechty dorovnáš. Pásku nalepíš po hranách tý starý barvy. Nebo je taky možnost že tou páskou jak to ohraničíš uděláš "bazének" do kterýho ten lak naliješ, lehce pod okraj tý pásky, vizitkou jej rovnoměrně zarovnáš a tu pásku odlepíš ještě za mokra. Jemně se to rozlije a neudělá ti to ostrou hranu. No a až to zaschne, tak to můžeš zkusit rozleštit. S lakem na nechty zkušenosti nemám, tak nevim jak se bude chovat. Bejt to normální lak, tak ještě 2000 litrem to přebrousíš, aby jsi to měl v rovině a zas rozleštíš. Výborný na leštění jsou např. pasty 3M. Posloužit může i starý Tempo - brusná a leštící pasta, ale to moc rád nemám, sice funguje pěkně, ale obsahuje to nějaký silikony nebo co, prostě to dělá bordel když se to přestříkává. Ale to v případě kytary je šumák.

Pokud bys chtěl stříkat celou znova, tak je to brnkačka, stačí do extr. brusky šoupnout 120ku kolo, obrousit na dřevo, pak 240, 320, 400 to je takovej postup. Potom lehounce poprášit plničem, aby tam byla po přebroušení tenounká vrstvička, skoro průsvitná, ale nesmí vylejzat dřevo, to by ti tu barvu mohlo vsakovat a bylo by to vidět, zkrátka bordel. Takže na celistvou vrsvu plniče stříkneš barvu. Sprejem to jde taky, ale osobně mě nesedí to jakej to má kužel, radši si to naleju do pistole kde to funguje podstatně líp. Nejlepší ze sprejů jsou ty menší škodovácký, jsou na bázi nitra, rychle schnou. Ale už je lepší nechat si namíchnout deci Akrylátu, to vyjde stejně jak spej a je to o dost lepší barva. Když se ti povede dobře to nalejt, tak to nemusíš ani leštit.

Hodně se na kytarách používá kombinace matnejch barev a ty se přestříknou bezbarvým lakem. Vrstvově to vyjde stejně a efekt a životnost je větší.

takhle nejak, pokud to zvladnes....
jen VAROVANI, ten lak na nehty neprebrusuj a nelesti! Jak jsem psal, ten lak je porad elasticky, neda se broousit ani lestit, sam o sobe uz je leskly dost... chce to jen pekne trefit, aby to nakonec udelalo jednolitou vrstvu, ktera si sedne a budou videt jen okraje opravovaneho mista...

Pokud by si chtel lepsi vysledek, tak, postup jak je psano vyse, diru zatmelit, pockat az sedne, a prelakovat nekolikrat tim skodovackym (ty maly spraye za stovku) lakem, dobre se to pak da rozlestit a "spojit" s puvodnim lakem. Ovsem je to drbacka, no... :)
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Arlon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arlon »

super diky za pomoc...
Glam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Glam »

Mam otazku, sice je to pravy opak toho co se tu resi, ale rad bych ze svyho strata oloupal lak tim zpusobem ze by tam jeste kousky zustali, proste jen urychlil tenhle "specifickej" zpusob starnuti, ale nechci poskodit drevo, uz se mi tam par direk az na drevo udelalo a opravovat to nehodlam, radsi bych zvolil tuto moznost :)

Mam tim na mysli neco á la Gallagher :D
http://www.stratcollector.com/images/news/cruzfull.gif
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Možná budu kecat blbosti ale jde taky o to jaký lak na kytaře je. Rori měl asi určitě nitro a nejsem si jist, jestli to s těmi dnešními laky půjde, ony jdou dolů dost těžko.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Moleek

Re: lakování kytary

Příspěvek od Moleek »

Když chci stavět kytaru podle tohoto vzoru, jak docílím takového faded vzhledu?.... Mám dojem že jsem to kdysi zahlíd ale nevim už kde .. tento typ lakování se patrně používá i na gibson sg faded a hrozně se mi to líbí.... A ještě by mě zajímalo jaké to má zvukové vlastnosti?
http://secure4.positive-internet.com/~h ... .large.jpg
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

Moleek píše:Když chci stavět kytaru podle tohoto vzoru, jak docílím takového faded vzhledu?.... Mám dojem že jsem to kdysi zahlíd ale nevim už kde .. tento typ lakování se patrně používá i na gibson sg faded a hrozně se mi to líbí.... A ještě by mě zajímalo jaké to má zvukové vlastnosti?
taky by mě zajímalo, ale řekl bych, že je to čistě mořidlo a nějak "zchlupatěnej" bezbarvej lak, třeba nějakym šmirglem...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Moleek píše:Když chci stavět kytaru podle tohoto vzoru, jak docílím takového faded vzhledu?.... Mám dojem že jsem to kdysi zahlíd ale nevim už kde .. tento typ lakování se patrně používá i na gibson sg faded a hrozně se mi to líbí.... A ještě by mě zajímalo jaké to má zvukové vlastnosti?
No, zkusil bych mořidlo...

nedávno jsem si dělal box na homemade RUBY a použil jsem mořidlo... a vypadá to dost podobně... můžu ti po víkendu poslat foto
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

Pikus píše:

nedávno jsem si dělal box na homemade RUBY a použil jsem mořidlo... a vypadá to dost podobně... můžu ti po víkendu poslat foto
jenže samotný mořidlo to dřevo moc neochrání, řekl bych, že to nestačí...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

nbs píše:
Pikus píše:

jenže samotný mořidlo to dřevo moc neochrání, řekl bych, že to nestačí...
A slabá vrstva laku... jestli o víkendu pojedu na chalupu, můžu ti udělat foto toho boxu na reproduktor a zesík...
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

ja bych to skusil natrit takovym tim olejem co pouzivaj houslari...
tam taky hezky vynikne barva dreva :twisted:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
woro90

Příspěvek od woro90 »

MrB14ck píše:ja bych to skusil natrit takovym tim olejem co pouzivaj houslari...
tam taky hezky vynikne barva dreva :twisted:
Chtěl bych tě vidět jak nanášíš lihovou polituru tak, aby to nějak vypadalo.

Pokud jsem to správně pochopil, jde jen o polomatný nebo skoromatný povrch - nebo se pletu? Já bych totiž použil úplně normální polomatný nitrolak, možná by jako vrchní vrstva nebyl od věci zaponový. Případně se dá nalakovat lesklým nitrem a přebrousit to hrubším lešticím šmirglem. Samozřejmě před lakováním dřevo namořit. Pokud nejde o matný povrch, prostě mořidlo nanesené rovnoměrně štětcem a bezbarvý lak navrch.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak mám foto...

Jen ho trochu zmenčit :-S
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Díky za fotk\. Takže nejlepší to teda bude namořit a pak nalakovat několika vrstvama bezbarvýho laku jo?
No.. zatím je to stejně trochu předběžné
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já jsem nanesl několik vrstev mořidla (aby to mělo takovejhle pěknej tmavej odstín) a jednu vrstvu bezbarvýho laku, co jsem našel na chalupě v maštali...

po nalakováná to ještě trochu ztmavne. Když to nebudeš moc leštit, tak to zůstane matnější...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Ještě doplňující info pro tápající: Na bedýnky bych použil jako vrchní lak asi Polyurex nebo jiný polyuretanový lak, tam jde spíš o odolnost a vzhled, na kytaru asi jedině nitro, měl by posloužit třeba i obyčejný Pragolesk. Mořidlo libovolné, i když na kytaru bych použil nějaké, které barví málo - aby se dal udělat burst nebo jiné stínování - a nanášel bych to kupříkladu smotkem vaty. Na jednolité zabarvení postačí nějaké výraznější, hustší mořidlo nanášené štětcem.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Budu mít dotaz. Děláme s ta
ťkou kytaru a já bych na ní chtěl nějakej cherry burst. Nevíte, jak na to?

Pár nápadů jsem měl, ale radši počkám na nějakou reakci.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Lehce namořit tmavým odstínem (často se používá i černá) a přebrousit, aby vynikla kresba dřeva, někam se mořidlo vpije více a někam méně, podle orientace vláken, která tvoří tu hezkou kresbu. Pak to vzít řídkou žlutou a nechat uschnout. A nakonec vystínovat sytou červenou, u té je už ale potřeba si dát pozor na stínování, a pak ji rozmýt. Nakonec přidat zase žlutou, tentokrát už hustší. Pěkný návod je tady: http://www.finewoodworking.com/SkillsAn ... x?id=30182
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Woro90: skvělé video, úplně mám chuť si postavit nějakou dílnu a hrát si s tím finishem :)
hned bych si udělal pořádné černé pruhy a bílou nebo oranžovou na tygrovaný vzhled :)
woro90

Příspěvek od woro90 »

Teorge píše:Woro90: skvělé video, úplně mám chuť si postavit nějakou dílnu a hrát si s tím finishem :)
hned bych si udělal pořádné černé pruhy a bílou nebo oranžovou na tygrovaný vzhled :)
Teď ještě sehnat pěkný kus fládrového javoru a mít za co ho koupit :lol: Kdybych nebyl omezený studentskou chudobou, už bych dávno měl postavenou nějakou kytaru s tygrovaným vrškem...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Pak tě bude omezovat práce, další náklady a na konec tvoje soudnost, která mi chybí a proto jsem pořád bez peněz :-D
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“