The Edge (U2)

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
McPhisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McPhisto »

to pupack:
jasne-shimmer super vec, to samy hra pres 2 komba, na ty trsatka sem taky koukal a napr.u nekterych dunlopu to jde taky..mam doma jedno modry s protiskuzem ale musim si ho chytit na boku :)) a dalsi jeho vychytavky.
chtel sem tu jen napsat takovy zakladni info pro ty co Edge moc neznaj a nevi co pouziva a chtej si od nej neco zahrat..tohle asi bude resit nekdo kdo hraje U2 revival aby to bylo co nejvernejsi. Kazdopadne sem rad ze se o nej taky zajimas pac U2 jsou "moje" :) kapela dobrejch 7 let
Gibson Les Paul Tribute 50's GoldTop, Tokai SG Cherry Red, Squier Classic Vibe Stratocaster.
VOX AC15, VOX Delaylab a další...
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to McPhisto: tak to je fajn konecne spriznena duse :D ja trsatka resim tak ze kupuju znacku brain nebo ty dunlopy jak pises a ostriham si je nuzkama az k tem teckam :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
McPhisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McPhisto »

to pupack: predpokladam ze na ty AD15 mas nastaveno na AC30 :)))
Gibson Les Paul Tribute 50's GoldTop, Tokai SG Cherry Red, Squier Classic Vibe Stratocaster.
VOX AC15, VOX Delaylab a další...
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

McPhisto píše:to pupack: predpokladam ze na ty AD15 mas nastaveno na AC30 :)))
no ja na to AD15 vubec nehraju v panelaku nepouzitelné + navic u toho delay se tam neda nastavit presne cas. Ale jinak ano ac30tb. Ja hraju uz ted kompletne jen pres PODxt kde mam cestu:

Kytara -> MXR dynacomp -> ac30tb -> delay memory man -> reverb - PC nebo PA nebo jakykoliv jiny vystup
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
panedge

Příspěvek od panedge »

Edge si signal z kytary rozdeli na 2 cesty. Jedna cesta, kompresor (mxr dynacomp), zkresleni (pokud je treba), delay (hlavni cas vetsinou 1/8 k bpm).

Zdravím,tak jsem konečně našel příznivce U2 a hlavně někho s kým můžu rozebírat zvuk kytary a nastavení.Hned mám 1 dotaz,našel sem si o nastavení delaye jednu ang. stránku a tam je to super popsaný,jenže angl. moc neumím,täk se ptám tebe co to přesně znamená 1/8 k bpm?vím co je bpm,ale ta 1/8 nevím přesně.Jinak od u2 zahraju téměř vše(mám dokončeno 8leté studium na zuš,takže technika není problém),ale samozřejmě problém je nastavení toho zvuku,mám boss gt6 4 roky laboruju a furt to není vono,tady byste mi mohli s tím nastavením pomoci.Jako první píseň by zajímala třeba An cath dub/into the heart,umím ji zpaměti ale ten delay hlavně v tý dohrávce into the heart není ono děkuji
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
panedge

Příspěvek od panedge »

jinak hraju na Epiphone Les Paul,přes boss gt6 do comba laney.Nejradši si zahraju z dvd Chicago live,nebo jam vith U2.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Ahooj panedge :)

tak to je fajn, další příznivec. Já to mám obráceně, hraju na elektriku od vánoc a technika zatim špatná ale zase mám relativně vychytanej ten zvuk :) Takže k delay. Je to tak, že písen má určité bpm. Třeba 127bm (Streets have no name). Jako hlavní delay tam Edge používá 3/16 (neboli dot 1 / 8 )

Jak ho ted spočítat? No vše se počítá od 100bpm * 600milisekund (minuta). To je 60.000 a to je základ pro spocitani 1/4 casu delay.

A ted konkretni situace ke Streets. Vezmeš tech 60.000 a vydělíš to požadovaným bpm. Čili 60.000/127 = 472ms. Ted ti vysel cas v milisekundach který je 1/4 ku bpm. Ovšem Streets jsou zalozené na delay casu který je 3/16 k bpm.

Takže víš že 60.000 je 1/4. cili 60 000*4= 240 000. To je celek (kdyz 1/4 byla 60000) ted z toho potrebujes dostat sestnactinu = 240000/16= 15000.
Tech sestnactin potrebujes 3 takze 15000 * 3 = 45000 a je to. Cislo 45 000 je základem pro výpočet 3/16 delay casu k bpm.

Cili Streets cas 3/16 delay ku 127bpm = 45000 / 127 = 354 ms. To je hlavní delay. Podle me a spousty dalsich lidi Edge k tomuto delay používá druhý delay, kterým by mohlo být tech 472ms coz je 1/4 ku bpm. Pokud mas dva delay vyzkousej :) Doufam ze jsi to pochopil. Proste kdyz chces spotitat Edguv delay na vetsinu songu pouziva ten 3/16 tak vydelis 45 000 poctem bpm. Tot vse :)

Ke zvuku obecně:
Jak píšeš příjde ti že to pořád není ono. No je pár podstatných věcí bez kterých to ono nikdy nebude.

1. kombo Vox AC30TB (nebo alespon simulace) - bez zvuku voxe to proste nebude na zadnym jinym aparatu nikdy znit dobre!

2. spravny typ kytary na song - dalsi zaklad 90% pisni od U2 je potreba hrat na strata nebo kytaru ktera ma singly a to tak ze Edge pouziva snimac u kobylky a stredový.

3. trsátko - hodne opomíjená "maličkost" pritom tak podstatná pro správný zvuk. Trsátka značky Herdim pouziva Edge (daji se objednat z Anglie popr Nemecka) ale bohate postaci v Cechach koupit trsatka Brain. Ovsem zakladem je hrat trsátkem obráceně! Trsatka brain maji podobny tecky protiskluzovy jako herdim, ale je potreba je zastrihnout az k tem teckam. pak kdyz tema teckama hrajes jednotlivé tony (hlavne intro streets, sunday bloody atd) tak to pak má ten Edgův sound

4. struny - rotosound od 11tek výše

5. delay - nojo nejlepsi by byl TC Electronix ale postaci jakykoliv jiny kde se da nastavit presne na milisekundy cas. Edge ma pred delay trosku chorusu a to tak ze speed skoro na max a mix jenom tak max na ctvrt

no a pak mraky veci na kazdej song zvlast ale tohle sou obecny zalezitosti :)
martinnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinnik »

Zdar chlapi, nezapomeňte taky, že při studiových nahrávkách tam má namixováno více kytar, zvuk je přece jen trochu jinej. Z toho důvodu mám radši od nich live nahrávky tam je jako doprovod max nahranej synthetyzer + max nějaký opakující se riff - např with or without you začíná bicí + vybrnkávání 3 strun :shock: magický to zvuk, pak basa, přijde Ebow a ktomu pak automatický pitch shifter s podsazeným delay, atd... rozumíme?
nadruhou stránku už se těším na nový album má připomínat The Joshua three takže to vypada na straty a nějaký pololubovky - kéž by, myslím že toto legendární album asi už nepřekonají :? - pouze můj názor.
Mimochodem udělejme pokus a nahrejme každý nějakou stejnou skladbu a pak porovnáme. Rád bych zjistil jakpak to každýmu brnka a jak to hraje. Vyberme něco...
C.Giant strat, Epi Explorer Korina 58, Yamaha FG 750S, Epi Les Paul Custom Alpine White,
Korg AX1500G, AX3000G,
Laney LC50-II, Vox AC15CC1
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

ahooj martinnik:
jojo na nový album se těšim jak malej :))) a taky na 16.10. kdy bude U23D v Imaxu v Praze :)

jinak dobrej nápad ale co by sme nahráli, ja umím jen pár :)

Where the Streets have no name, Sometimes you cant make it on on your own, Miracle drug, Bad, možná Pride (to pidi solo me tam dava zabrat) tak nějak Bullet the blue sky, City of blinding Lights a to je asi tak vsechno :)
martinnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinnik »

Zdarec Pupack,
tak ty jedes na U23D? Docela závidím, sám bohužel nemám čas :cry:
Na to album se těší asi hodně lidi, co jim U2 něco říká.

K té nahrávce dal bych něco s čistším zvukem třebe Where streets.. a Pride, jsou to jednoduchý písničky a toho sóla se tam neboj nevím jakou hraješ variantu já jsem se naučil jen to těžší a taky záleží jak přesně máš nastavený delay a jestli opakuješ 3 a zbytek ti dohraje silnější delay.
Je to fakt o tom jak to kdo hraje, sám jsem se kolikrát něco naučil ale pak jsem se třeba podíval na taby a zjistil jsem že se to hraje ještě jinak ale mého starého způsobu jsem se nemohl zbavit :roll: to je mrzuté.
Průser je vtom, že jsem se řízl do prstu když jsme sbíraly (vinobraní jsem z moravy) o víkendu (viz jiný thread) no doma vyskouším co dám a pak bych se pustil teda do nějaké nahrávky, co ty na to :?: ...
C.Giant strat, Epi Explorer Korina 58, Yamaha FG 750S, Epi Les Paul Custom Alpine White,
Korg AX1500G, AX3000G,
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jasně no já tam v tom pride právě nevím jestli se tam mají ty 3 tony hrát vsechny a nebo ten prostredni priklepem, resp. celek jako trilek. Navic mam jen jeden delay. No jestli muzes podel se treba konkretne o Pride jak ho hrajes, resp. jak mas nastaveno. Ja mam malicko kompresoru, pak delay modulovanej chorusem a cas na delay pouzivam 418ms (podle backingu) a to solo mi tam porad nezni jak by melo no..je fakt ze se da zahrat podle sebe i Edge to na zivo hraje pokazdy jinak jak se mu chce :)

jinak treba where the streets have no name mam tady http://www.youtube.com/watch?v=ntv0rhy23O8&fmt=18

ale jak rikam hraju teprve od vanoc takze nejsem dobry hrac, je tam hafo chyb a par pasazi hraju zrejme jinak nez bych mel...ucim se ucim se ucim se :)

jinak at se prst brzy uzdraví ;) chlape !
martinnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinnik »

No můžeš to hrát na E:
H H H H H H P
E--11---12---14---11---12---14---11---12---14---11----------------
B-----------------------------------------------------------12---------

nebo: H H H H H H P
E--11--12--14--11--12--14--11--12--14--11--12--14----------
B-----------------------------------------------------------12-12podržíš

nebo bez koncovýho příklepu na B 12 pražec ( nebo jak máš naladěnou kytaru - výhoda této písničky)

ta druhá varianta je rychlejší a tím pádem těžší.

tak jak něco sesmolím, hodím sem adresu. Zdarec..
Korg AX1500G, AX3000G,
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

ok paráda hraju tu první variantu a ted jsem si nasel konecne ze to solo zni lepe s 467ms takze si budu preslapovat ze 418ms na 467 na solo. zatim dikec
Pajur
last.fm: _PaJuR_
Bandzone: butt

Příspěvek od Pajur »

a to víte, že už je dodělaný ten 3D koncert? já viděl ukázku v tom Pražském Imax kině, a včera jsem kajsi viděl, že už to je dodělané.. takže Vám doporučuju na to zajít.. Já viděl přes ty brýle jeden song a bylo to neuvěřitelné.. jak jsem šahal Bonovi na brýle :D :lol:
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Pajur píše:a to víte, že už je dodělaný ten 3D koncert? já viděl ukázku v tom Pražském Imax kině, a včera jsem kajsi viděl, že už to je dodělané.. takže Vám doporučuju na to zajít.. Já viděl přes ty brýle jeden song a bylo to neuvěřitelné.. jak jsem šahal Bonovi na brýle :D :lol:
jojo 16.10. by mela byt premiera na Flore :)
Pajur
last.fm: _PaJuR_
Bandzone: butt

Příspěvek od Pajur »

pupack píše:
Pajur píše:a to víte, že už je dodělaný ten 3D koncert? já viděl ukázku v tom Pražském Imax kině, a včera jsem kajsi viděl, že už to je dodělané.. takže Vám doporučuju na to zajít.. Já viděl přes ty brýle jeden song a bylo to neuvěřitelné.. jak jsem šahal Bonovi na brýle :D :lol:
jojo 16.10. by mela byt premiera na Flore :)
a byl tam někdo, já jsem byl uplně šíleně nadšený jak jsem viděl ten kusek.. ještě kdyby něco takeho udělali s Nirvanou, nebo tak :D jako nic proti U2, ale Nirvana je pro mě Nirvana.. Asi do te Prahy budu muset ještě někdy zajet..
panedge

Příspěvek od panedge »

pupack-díky za podrobný vysvětlení,už tomu začínám rozumět.Jinak koukal jsem dneska na youtube na tvoje songy a njvíc se mi líbila where the streets,tam ten zvuk máš fakt super!já na svým bossu takovejhle vox nemám,nebo mám ale takhle teda nezní :( .Jinak se slidem si asi ještě netykáš co jak sem koukal na ty sóla 8) .Tak já zas umím všechny sola ,který hraje slidem a nejlep zní v real thing.Jinak do toho imaxu se těším jak malej Jarda.Hele o těch trsátkách sem teda vůbec nevěděl,že je takhle používá a hlavně nevím teda jestli je tady v Trutnově seženu.Jo a hele když si nastavuješ delay kolik tam dáváš opakování?

pupack-jo je jasný ,že by to chtělo strata,mě pak zněj pořádně písničky jen který hraje na Les Paula,i když mám v bossu simulaci singl snímačů tak to není vůbec vono.Takže The Fly,Electric co,End of the world..hele a co Explorer to je tayk dost důležitá kytárka tu bych taky bral,jenže Edge ji mám fest upravenou,takže nevím..

jinak já nemám žádný zkušenosti s nahráváním asi nejednoduší to je na kameru a pak na youtube ne nebo jak se to dělá?já mám teď nejvíc naučenou The electric co

Dark Axel: Sloučeny 3 příspěvky dohromady
martinnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinnik »

For panedge: kdopak jsi? další kolega milující U2? a jakpak jde hraní?
Korg AX1500G, AX3000G,
martinnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinnik »

Please show your playlist, if you can. I want to see more for learning....
But don´t be a idea, Everything You Know Is Wrong...
Out of control,
Electric co.,
Desire,
In gods country
Staring at the sun acoustic version,
Kite,
Until the end of the world,
Mysterious ways,
Walk on (elevation version is best,
I still haven´t found what I lookig for,
Pride,
Where the streets have no name,
With or without you,
Elevation,
Vertigo,
City of blindings light,
One,
Angel of Harlem,
Running to stand still,
The fly Boston version,
Original of species Milano version (best version)
Yahweh acoustic version from Chicago,
Ultraviolet,
Sunday bloody sunday,
New years day,
Van Diemen´s Land,
Bad,
vlastně všechno live verze, jsou nejoriginálnější a u starších písní aj hezčí (např. Out of control from Slane Castle se mě jeví 100x lepší než originál studiová nahrávka - můj názor)
Korg AX1500G, AX3000G,
panedge

Příspěvek od panedge »

martinnik píše:For panedge: kdopak jsi? další kolega milující U2? a jakpak jde hraní?
zdravím no jo myslím,že tady sem asi nejstarší fanoušek u2,jak mám v podpisu,sem konečně rád,že se tady dozvím jak ten delay dopilovat ,aby se blížilo těm U2,jinak na kytaru hrauju od 6 let,mám zuš, potom sem hrál v pár kapelách,dnes jen tak pro sebe.
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“