Ahoj mám stratocastera a chtěl bych k vánocům pořídit další přírustek do rodiny Chtěl bych pořídit kytaru s jiným zvukem než strat, čili s humbuckerama - rozhoduju se mezi Les Paul a Explorer. Superstrata a jiné hybrydy nechci.
Obe zminene kytary mají 2x humbucker a tak by mě zajímalo jaký je v nich rozdíl herní, jaky je rozdil v drzeni a v krku a jestli jsou si zvukově podobné. Sustain atd. Díky za reakce.
P.S. nechci tu řešit značky (Epi, Gibson, BaCh at) jde mi o srovnání typové.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Promin mi tuhle repliku - ale v tomhle případě bude fakt nej si dojít do hudebnin ozkoušet jak se ti to v ruce drží... Ohledně pocitu z hraní to bude co kytarista, to názor a asi se nic směrodatného nedovíš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Nero píše:Promin mi tuhle repliku - ale v tomhle případě bude fakt nej si dojít do hudebnin ozkoušet jak se ti to v ruce drží... Ohledně pocitu z hraní to bude co kytarista, to názor a asi se nic směrodatného nedovíš.
jojo vim vim ale u nas v Usti jsou 2 prodejny a explorer nemaji ani v jedne...asi si budu muset udelat vylet do Prahy
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
co se mi fakt líbí na Exploreru, je přístup ke strunám. Protože když se podíváš, tak je máš vlastně uplně na vrchu kytary, pěkně po ruce. A loket si podle všeho můžeš opřít o tu zadní ploutev nebo co to je. CO jsem slyšel, tak je to velice příjemná kytara.
Co se týče vzhledu, tak u mě má vyhráno firebird VII , ale sežen 3 tisíce liber
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
No podle toho co mam načteno je třeba Gibson a Epi opravdu spíš doprovodnej nástroj, ale explorely od ESP jsou využitelní i na sólování i když bych Gibson na sóla nezatracoval.Ještě jsem měl v ruce expa od Deana, ale ten se mi zdál moc neprůraznej asi nižší série.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
Proboha lidi, je blbost delit kytary na doprovodny a solovy a spekulovat tady o vyuzitelnosti na sola.. Jaky si to udelas, takovy to mas - realne neexistuje omezeni, proc si je zbytecne vytvaret..
Jinak k tematu - Explorer je Explorer a LP je LP, oboji ma svuj charakter, takze je to vazne na tobe
Jde o to že některé kytary mohou být na sóla nekonkrétní a jejich zvuk nijak extra průrazný, jde o dřevo a stavbu kytary.Měl jsem podobný problém moje bejvalá mahagonová ibanez S470 se mi zdála že se při hraní sól naprosto ztrácí v kapele - oproti tomu Schecter s horní javorovou deskou je na tom mnohem lépe.
Red Bull píše:Jde o to že některé kytary mohou být na sóla nekonkrétní a jejich zvuk nijak extra průrazný, jde o dřevo a stavbu kytary.Měl jsem podobný problém moje bejvalá mahagonová ibanez S470 se mi zdála že se při hraní sól naprosto ztrácí v kapele - oproti tomu Schecter s horní javorovou deskou je na tom mnohem lépe.
Vsechno se da doladit - vymena snimacu, korekce na aparatu, aparat samotnej atd.. Nema cenu zbytecne kategorizovat..
Naposledy upravil(a) Farrell dne 2.10.2008 11:49, celkem upraveno 1 x.
Farrell píše:Vsechno se da doladit - vymena snimacu, korekce na aparatu, aparat samotnej atd.. Nema cenu zbytecne kategorizovat..
samozrejme me slo spise o to jestli se na explorer fyzicky dobre hraje (zvuk si dozenu) mam na mysli jak se drzi krk jak se na to dobre soluje ve vyssich polohach atd. Jinak obe kytary by meli byt mahagon a obe kytary maji 2x humbucker takze zvukove by na tom meli byt obdobne...
dikec za informace a nazory asi pujdu do les paula nakonec
Opravdu těžko říct. Mě se na kytary které mají geometrii krku a kobylky jako Gibson hraje blbě, struny se mi zdají moc vysoko, kobylka vadí při PM atd... No a explorer je PRO MĚ naprostá tragédie, nechápu jak si někdo může libovat že si opře předloktí o ten roh, mě to přijde jako naprosto nepřirozená poloha. Ale pokud bych chtěl nějaký archetyp zvuku, jako že už máš strata, tak druhý by byl LP. Takže zkusit...
rain píše:Opravdu těžko říct. Mě se na kytary které mají geometrii krku a kobylky jako Gibson hraje blbě, struny se mi zdají moc vysoko, kobylka vadí při PM atd... No a explorer je PRO MĚ naprostá tragédie, nechápu jak si někdo může libovat že si opře předloktí o ten roh, mě to přijde jako naprosto nepřirozená poloha. Ale pokud bych chtěl nějaký archetyp zvuku, jako že už máš strata, tak druhý by byl LP. Takže zkusit...
ok díky za názor ahooj
No hral jsem na celomahagonve ltd tvaru lp (ec500) a byla fakt takova hutna, nevim, rekl bych, ze se opravdu hodi spise na doprovody ten celomahagon. Na lp ta javorova deska dela fakt hodne. Je pravda, ze pristup k vyssim poloham je horsi, ale da se na to zvyknout. Konec koncu, kdyz se tak podivas na hudebni scenu, objevis hodne solistu na lp, ale na explorera... neznam.
BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
jojo no asi teda pujdu z hlediska toho co herně potřebuji do LP - u explorera me lákala vizáž a určitá jedinečnost, přeci jen explorer oproti LP neni tak běžná záležitost Jeste zkusim do vanoc navstivit Prahu a zkusit si Explorera wohmatat
tallicaman píše:No hral jsem na celomahagonve ltd tvaru lp (ec500) a byla fakt takova hutna, nevim, rekl bych, ze se opravdu hodi spise na doprovody ten celomahagon. Na lp ta javorova deska dela fakt hodne. Je pravda, ze pristup k vyssim poloham je horsi, ale da se na to zvyknout. Konec koncu, kdyz se tak podivas na hudebni scenu, objevis hodne solistu na lp, ale na explorera... neznam.
Nedá se nic než souhlasit opravdu čistěj jen mahagonová kytara se mi zdá opravdu nejvhodnější na doprovody - beru to hlavně subjektivně pocitově.Ta S470 mi taky přišla na doprovody lepší jak na sóla. Musíš si to Pupacku opravdu okoštovat sám.Navíc ta sólová průraznost se nejvíce pozná v kapele pokud budeš na to hrát doma jako třeba teď jak děláš ty krásný nahrávky tak by ten explorel taky nemusel bejt na škodu.
tak to nechám na pocitu z toho která mi padne lépe do ruky, zkusím v listopadu zajet do Práglu jinak v kapele žádné nehraju, nejsou lidi, ale třeba časem, kdo ví
ale ten explorer je tak parádní