Co musí umět sólista?
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Znát možnosti svého nástroje a svoje, cítit hudbu, mít fantazii a hlavně vědět kdy se má vypnout 
Naposledy upravil(a) Nero dne 30.09.2008 20:03, celkem upraveno 1 x.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
abych to uvedl na pravou míru.
pentatonika, se liší od stupnice tím že jí chybí dva tony, a všechny tony pentatoniky spolu navzájem sedí, u stupnice C-dur je to F a H, a mě všechny ty pentatonicke sola přijdou hrozně stupidni a divné, radši bych se to učil hrát v celých stupnicích, a pokud se náhodou omylem v sole netrefíš, tak to třeba rychle bendnout, nebo přejet někam, pokud je solo v pomalem tempu tak se to dá zakrýt a zní to jako zajímavý ton
pentatonika, se liší od stupnice tím že jí chybí dva tony, a všechny tony pentatoniky spolu navzájem sedí, u stupnice C-dur je to F a H, a mě všechny ty pentatonicke sola přijdou hrozně stupidni a divné, radši bych se to učil hrát v celých stupnicích, a pokud se náhodou omylem v sole netrefíš, tak to třeba rychle bendnout, nebo přejet někam, pokud je solo v pomalem tempu tak se to dá zakrýt a zní to jako zajímavý ton
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
to je věc na kterou se opravdu hodně hodí dobrej učitel.. člověkovi samotnýmu často dojde že to jak to hraje mu prostě nezní tak hezky jak když to hrál někdo jinej, jo, jenže přijít na to jak to zahrát, nebo proč to tak prostě nezní je obrovskej problém, kterej by měl učitel vyřešit(když je dobrej)romcx75 píše:to mi právě moc nejde, rozhodně je to důležité.Graywolf píše:podle mě je ještě jedna věc důležitá, mít vychytanej dokonalej čistej zvuk, bez bordelu(nemyslím nastavením komba, myslím rukama....)
Graywolf píše: to je věc na kterou se opravdu hodně hodí dobrej učitel.. člověkovi samotnýmu často dojde že to jak to hraje mu prostě nezní tak hezky jak když to hrál někdo jinej, jo, jenže přijít na to jak to zahrát, nebo proč to tak prostě nezní je obrovskej problém, kterej by měl učitel vyřešit(když je dobrej)
někdy stačí se jen nahrát (nejlíp natočit) a pustit si to z nahrávky, a pak uvidíš svoje chyby. když hraješ tak na přemýšlení tohoto typu není čas
Nikdy jsem nebyl zastáncem učení na kytaru s pomocí učitele, jsem spíš samouk, ale věřím že zkušenější člověk dokáže mnohdy pomoct. Na druhou stranu je možný že si člověk vezme víc když si na to přijde sám. Občas se mi stane že něco nevim jak přesně to zahrát, tak to nějakou dobu zkoušim a buď na to přijdu nebo ne. V druhým případě se to nějak uleží a třeba za půl roku na to narazim a přijdu na to relativně rychle. Každopádně nahrávat se a pak poslouchat je určitě dobrý, člověk si to pak líp zapamatuje co dělá blbě a na co dávat pozor. Popřípadě se hodí zaznamenat i riffy který se povedou "za běhu" a člověk by si je bez nahrávky třeba nezapamatoval přesně nebo vůbec. 
Jinak co je taky častá rada ohledně sólování (a přes co se ještě dlouho budu prokousávat) tak umět si zazpívat to co hraju. Myslim tim třeba při improvizaci zkoušet synchronizovat zpěv i sólo dohromady. Pak si člověk líp uvědomí co kde je. Nějaký ty stupnice jsou asi lepší, ale pro mě je to takový... příliš pracný
Jinak co je taky častá rada ohledně sólování (a přes co se ještě dlouho budu prokousávat) tak umět si zazpívat to co hraju. Myslim tim třeba při improvizaci zkoušet synchronizovat zpěv i sólo dohromady. Pak si člověk líp uvědomí co kde je. Nějaký ty stupnice jsou asi lepší, ale pro mě je to takový... příliš pracný
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Ještě bych doplnil že znalost hmatníku může bejt souviset i s disharmonií,rychlej sled chaotickejch tónu,který ve finále zní dobře,občas se stim setkávám u COB,když se to učim pomalu tak mam dojem že dělám chyby,kvuli tomu že to nezní,ale jak se to jede rychle,tak to prostě sedí....jenom takovej dodatek..Dark Axel píše:podle mě:
fantazii
zkušenosti
schopnost sóla nějak frázovat
znalost hmatníku
nic dalšího mě nenapadáale neexistuje na to patent
pomlky...
Jak už někdo napsal, sólista musí dobře vědět, kdy má vypnout
To je hodně důležité. K tomu přidám i zajímavý poznatek, že hudbu často tvoří pomlky, ač by se to nezdálo... Nejde o to vysolit co nejvíc tónů za co nejkratší čas, byť by byly ze správné stupnice. Snaž se o nějakou konkrétní melodii, fráze odděluj pauzami.
Pohrej si s tónem, nech ho třeba znít půl taktu a vychutnávej si ten zvuk... Snaž se, aby byl co nejlepší. Dobrá byla i poznámka o nahrávání. Když totiž hraješ, slyšíš to úplně jinak. Na nahrávce (zkus i video, můžeš-li
) jsou teprve patrné všecky nedostatky. Člověk se pak často zděsí, jak blbě hraje.
+ Poslechni si třeba Slashe, to je takový klasický pan sólista
Potom se taky zapomíná na podklad, který jednak musí být inspirativní a kvalitní (když ti budu hrát C,G,F ledabyle čtvrtky na akustiku, tak toho moc nevymyslíš) a sólista by se do něj měl "oblíct", prostě jednak harmonicky, jednak rytmicky se do toho vcítit, aby to sólo pasovalo do toho podkladu. Zvlášť ten rytmus je podstatný, řekl bych, že je důležitější než ty tóny.
Pokud používáš legáta, slidy, vytahování, .., tak se snaž to dělat precizně, tj. nevytahovat ani víc, ani míň, hrát přesně rytmicky vázané tóny atd...
To je hodně důležité. K tomu přidám i zajímavý poznatek, že hudbu často tvoří pomlky, ač by se to nezdálo... Nejde o to vysolit co nejvíc tónů za co nejkratší čas, byť by byly ze správné stupnice. Snaž se o nějakou konkrétní melodii, fráze odděluj pauzami.
Pohrej si s tónem, nech ho třeba znít půl taktu a vychutnávej si ten zvuk... Snaž se, aby byl co nejlepší. Dobrá byla i poznámka o nahrávání. Když totiž hraješ, slyšíš to úplně jinak. Na nahrávce (zkus i video, můžeš-li
+ Poslechni si třeba Slashe, to je takový klasický pan sólista
Potom se taky zapomíná na podklad, který jednak musí být inspirativní a kvalitní (když ti budu hrát C,G,F ledabyle čtvrtky na akustiku, tak toho moc nevymyslíš) a sólista by se do něj měl "oblíct", prostě jednak harmonicky, jednak rytmicky se do toho vcítit, aby to sólo pasovalo do toho podkladu. Zvlášť ten rytmus je podstatný, řekl bych, že je důležitější než ty tóny.
Pokud používáš legáta, slidy, vytahování, .., tak se snaž to dělat precizně, tj. nevytahovat ani víc, ani míň, hrát přesně rytmicky vázané tóny atd...
Ibanez RG321MH ---> George Dennis Mighty Mouse
KIRK: nevím proč, ale já když soluju improvizaci, tak dokážu zasolovat vždycky jak říkáš jen pomalé tony, se spoustou pomlk apod. semtam to maximalně okořením nějakym vibratem, priklepem odklepem, nebo vytáhnutím. ale nevím proč prostě mi nejde v improvizacích zrychlit 
zrychlit?
A normálně umíš hrát rychle?
Já si myslím, že zahraju-li stupnici v tempu 120 v šestnáctinách, můžu dejme tomu použít tak tempo 100 v sólu, aby to bylo přesně.
Nevím, co je tvým problémem, ale
a) možná ti hlava nedokáže tak rychle myslet, hraješ víc tónů, než jich stačíš vymyslet
b) možná na to nemáš techniku
...?
Nevím.
Já sám taky nejsem zas nějaký extra mistr a ikdyž leccos vím teoreticky, v praxi už to hůř uplatňuju, a sóla, ač bych to podle přezdívky umět měl
, taky neumím hrát moc rychle...
Tak max 110 šestnáctiny, ale jen nějaké pasáže. Hrát to minutu v kuse mi upadnou ruky
Já si myslím, že zahraju-li stupnici v tempu 120 v šestnáctinách, můžu dejme tomu použít tak tempo 100 v sólu, aby to bylo přesně.
Nevím, co je tvým problémem, ale
a) možná ti hlava nedokáže tak rychle myslet, hraješ víc tónů, než jich stačíš vymyslet
b) možná na to nemáš techniku
...?
Nevím.
Já sám taky nejsem zas nějaký extra mistr a ikdyž leccos vím teoreticky, v praxi už to hůř uplatňuju, a sóla, ač bych to podle přezdívky umět měl
Tak max 110 šestnáctiny, ale jen nějaké pasáže. Hrát to minutu v kuse mi upadnou ruky
Hele...s kámošem už se dlouho hádáme o to jestli sou lepší kytaristi ti nejrychlejší, nebo ti co hrajou trefnou melodii byť rychlejší nebo pomalou. Já říkám možnost za b). Jak to teda je? On je tady reglej, ale nepíše sem, tak ať to taky vidí...Já si prostě za tím stojím.
Nic proti metalistům..peace
Naposledy upravil(a) B.Mikey dne 7.10.2008 22:02, celkem upraveno 1 x.
B.Mikey: Podle směrnice 13 odstavec 12 paragraf 11 je to tak, že nejlepší sólista je ten, kterej dá 22200BPM ... achjo ... každej uznává něco jinýho prostě
...
EDIT: a dovětek trochu nechápu ... to jako myslíš že každej metalista má rád rychlý solo ať je jakkoliv melodický nebo co ?
.. já sem třeba metalista a rychlý shredy nenávidim.
EDIT: a dovětek trochu nechápu ... to jako myslíš že každej metalista má rád rychlý solo ať je jakkoliv melodický nebo co ?
Naposledy upravil(a) vikicek dne 7.10.2008 19:50, celkem upraveno 3 x.
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
KIRK: normálně rychle hrát umím, třeba 16tky ve 116 třeba ve Fade to Black, s tím absolutně nemám problemy, našrotit se dokážu cokoliv, ale když začnu hrát improvizaci rychle, nechytam se do tonu, a vetsinou to skončí u toho ze hraju priklepy na třech tonech např (12 14 15) na tenkym ecku, a pak musím přejít zpět do čtrvtek max osmin, a i v tom přechodu se někdy jakoby ztratím. nevím co s tím
...hmm, tak to asi skutečně hraješ rychleji, než to stačíš vymýšlet. Nicméně já s tím taky bojuju. Do nějakých předem známých podkladů si třeba nachystám nějaké licky, které pak zahraju a protože jsou udělané dopředu, zahraju je v pohodě, že je nemusím vymýšlet...Caggan píše:KIRK: normálně rychle hrát umím, třeba 16tky ve 116 třeba ve Fade to Black, s tím absolutně nemám problemy, našrotit se dokážu cokoliv, ale když začnu hrát improvizaci rychle, nechytam se do tonu, a vetsinou to skončí u toho ze hraju priklepy na třech tonech např (12 14 15) na tenkym ecku, a pak musím přejít zpět do čtrvtek max osmin, a i v tom přechodu se někdy jakoby ztratím. nevím co s tím
Mno, snad si oba zvyknem a pak to půjde líp
Ad rychly vs. pomaly kytarista: Podle mě by měl dobrý kytarista umět obojí, ovšem důraz kladu spíš na to, aby to byla něcoříkající hudba. V tom se projevuje kreativita. Bezduchý mydlení mi přinde děsně strojový. Ovšem mám rád Malmsteena i některé věci od Angela Batia (přestože ten je u mě spíš "mydlič"). Ale stejně nejvíc mě uchvacují melodie. Třeba Ikarus Dream Suite (Malmsteen) je pro mě mnohem větší umění než 10 arpeggií za sekundu.
Rychlost má být prostředkem k hudebnímu vyjádření, ne cílem. Dalši skladbou, která říká to, co mám na mysli, líp, je Still Got The Blues od Garyho Moora. Pomalá, feelingová atd atd., ale jak je potřeba gradovat, dá to tam na konci i dost rychle...
- wreptile
- Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface
Nauč se hrát 16tiny v 180tkovém tempu a jsi za vodou XD
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Teď se mi vybavily dvě videa na youtube...B.Mikey píše:Hele...s kámošem už se dlouho hádáme o to jestli sou lepší kytaristi ti nejrychlejší, nebo ti co hrajou trefnou melodii byť rychlejší nebo pomalou. Já říkám možnost za b). Jak to teda je? On je tady reglej, ale nepíše sem, tak ať to taky vidí...Já si prostě za tím stojím.
http://www.youtube.com/watch?v=pAAzwbULKc0
http://www.youtube.com/watch?v=7rGNk2EQhFQ
myslim že je to jasný...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
rasomaso píše: Teď se mi vybavily dvě videa na youtube...
http://www.youtube.com/watch?v=pAAzwbULKc0
http://www.youtube.com/watch?v=7rGNk2EQhFQ
myslim že je to jasný...
ten hendrix je nádherný
to první je hnus