Třídy lampových zesilovačů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Třídy lampových zesilovačů

Příspěvek od Prejdák »

Chtěl bych se Vás zeptat jaké jsou mezi něma rozdíly...
Díky moc předem ;)
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

to si rád přečtu...taky ještě nemám mezi těma třídama uplně jasno :) diky
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Dík... Tak tohle fórum už vlastně nemá smysl tu nechávat...
když tak nějaké subjektivní dojmy...
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

tebe, jako uživatele asi zajímá jen tohle:

třída A
+
bez přechodovýho zkreslení - čistší zvuk
-
odběr
malá účinnost
větší zahřívání (u tranzistorů)
malý výkon (max asi 30w)
dokáže pracovat jen s malou amplitudou - jinak DOST kreslí

třída A/B
+
jednodušší
výkonější
velká účinnost
-
má zkreslení mezi přechodem stupňů

jiný se v audiu nepoužívaj - leda digitály

dál nevim, nechce se mi přemejšlet :D
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Dankyšen .)
To je srozumitelnější
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

příspěvek od Eugena je nanejvýš úsměvu - hodný, poněvadž 30W v Class A třídě se plnohodnotně hlasitostí a výkonem rovná 60W v A/B, to znamená, že jsou mnohem výkonnější, díky tomu, že na 30W čistého A - s lampovým usměrnovačem se používají elektronky, které právě díky regulovatelné špičce u A/B dávají mnohem víc síly - např plnohodnotná A má 2x6L6 elektronky a jednu GZ4 nebo jak se jmenuje ta usměrnovací a hrají srovnatelně, mnohdy víc hlasitěji, než A/B se 2x6L6...proto se vyvinulo A/B, protože A prostě neumí hrát potichu...
Obecně platí, že nejlepší zesilovače jsou v A, jsou také nejdražší a poskytují nejlepší zvuk...zkreslení se potom dá udělat i v preampu, což dřív nešlo, proto je hiend A:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Maples: Nemas pravdu. Zesilovace tridy A maji nizsi ucinnost, coz si neplet s maximalnim zesilenim nebo akustickym tlakem. Stejne tak usmevne je tvoje prohlaseni, ze hiend je A... Velka cast (casto i vetsina) aparatu Diezel, Bad Cat, Carvin nebo treba HiWatt jsou A/B. Jestli mas jinou predstavu o high end zesilovacich, tak to jsem opravdu zvedav jakou.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

třeba taky cenový....! :D
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

Maples píše:příspěvek od Eugena je nanejvýš úsměvu - hodný, poněvadž 30W v Class A třídě se plnohodnotně hlasitostí a výkonem rovná 60W v A/B,

PROBOHA. BOŽE, PROČ???????

Tenhle kec je mezi muzikantama tak zaběhlej a přitom to není vůbec pravda.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

eugeene píše:
Maples píše:příspěvek od Eugena je nanejvýš úsměvu - hodný, poněvadž 30W v Class A třídě se plnohodnotně hlasitostí a výkonem rovná 60W v A/B,

PROBOHA. BOŽE, PROČ???????

Tenhle kec je mezi muzikantama tak zaběhlej a přitom to není vůbec pravda.
Já to taky nechápu, ať mi někdo ukáže nějakej odbornej článek, kde by tohle bylo vysvětlený. Pro mě je pořád 30W míň než 60W a nechápu, jak může bejt 30W hlasitější, prostě výkon je výkon a hlasitost (=akustický tlak btw.), která leze ze zesilovače je závislá akorát na výkonu zesilovače a citlivosti reproduktorů.
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

Wohma píše:http://www.sheldonamps.com/classD.htm
http://www.aikenamps.com/ClassA.htm
tohle jsou velice pekna popovidani.
Články hezký, prošel jsem to, ale o hlasitosti nic, jen opět, že A má menší účinnost...
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

jsou to (překvapivě :? ) věci, který holt na českejch e-shopech nenajdete... Hi-end mezi zesilovači se nerovná hi-end dostupnejch věcí. Viz třeba tahle firma - http://www.victoriaamp.com/visitor/models
Vím naprosto, o čem mluvím. Za tím, že 30W poctivé class A třídy hraje srovnatelně s 60W A/B si naprosto jednoznačně stojím. Zeptám se jinak - kdo z vás měl možnost porovnat 100W A/B hlavu s 30W Class A, s celolampovým usměrnovačem? pokud nevěříte, zajděte do ESH za panem Faiereislem, jistě vám to vysvětlí lépe, než já...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

AB: přechodové zkreslení není slyšet, ale mají ostřejší zvuk, protože se částečně vyruší sudé harmonické (stejně jako 50Hz brum ze zdroje). To se ovšem ruší i na push-pull v A třídě.
A: mají jinak zabarvený zvuk při zkreslení konce, protože jedna lampa ořezává signál nahoře i dole vlny (asymetrické zkreslení, AB je symetrické). Většina toho, co považujeme za A, je stejně AB, jen možná trochu víc hot (třeba VOX AC-30 je vysoká AB). Na druhou stranu někdo biasuje svoje AB zesíky hodně vysoko do A, že to má juice.

Zkuste nechat v AB ampu jen jednu koncovou lampu, jak to bude hrát. To bude opravdová A třída. A nebojte se, nic neshoří. Kdo to zkusí první?
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

Jsem zvedavej kolik lidi tu ma kvalitni AB lampu xD
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Když jsem měl Mesu, musel jsem chvíli hrát pouze s 1x6L6, poněvadž po koupi tam někdo nacpal starý lampy a jedna byla totálně vyhořená.) zvuk byl náhodou docela fajnovej.)
1131

Příspěvek od 1131 »

kmensik píše:AB: přechodové zkreslení není slyšet, ale mají ostřejší zvuk, protože se částečně vyruší sudé harmonické (stejně jako 50Hz brum ze zdroje). To se ovšem ruší i na push-pull v A třídě.
A: mají jinak zabarvený zvuk při zkreslení konce, protože jedna lampa ořezává signál nahoře i dole vlny (asymetrické zkreslení, AB je symetrické). Většina toho, co považujeme za A, je stejně AB, jen možná trochu víc hot (třeba VOX AC-30 je vysoká AB). Na druhou stranu někdo biasuje svoje AB zesíky hodně vysoko do A, že to má juice.

Zkuste nechat v AB ampu jen jednu koncovou lampu, jak to bude hrát. To bude opravdová A třída. A nebojte se, nic neshoří. Kdo to zkusí první?
Nikdy to nebude A třída!
Nedělejte to ! Sice to hrát bude, ale jen půl sinusovky (prakticky o něco víc). Ale! Výst. trafo bude stejnosměrně sycený, což ve dvojčinným zapojení není (ss proudy se navzájem vyruší. VT v jednočinný A třídě musejí mít přerušený MG obvod ( mezera mezi plechy - ve dvojčinném zapojení jsou plechy u VT skládány střídavě - tudíž bez mezery).
1131

Příspěvek od 1131 »

Třída koncového stupně není o tom, kolik je tam použitých lamp!
Jde o to, v jakém režimu pracují: třída A - proud, který teče lampama je stejný (bez vybuzení i při vybuzení). Z toho plyne, že čím víc jsou lampy vybuzený, tím jsou radši (část proudu, který skrz ně konstantně teče se promění ve výkon).
Třída B - v klidu lampama neteče žádný proud, s vybuzením teprve začne téci (pro nf aplikace nepoužitelný - velké (nepříjemné) zkreslení.
Třída AB - lampama v klidu teče nějaký proud, tak aby jejich charakteristika byla v lineární oblasti převodní charakteristiky. S vybuzením se proud lampama zvětšuje.
Třída C - lampy jsou zašprajcované, proud skrz ně teče jen při vybuzení, a to ještě po dobu, menší než PÍ/2.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Velmi správný postřeh s tím zmagnetováním jádra OT stejnosmětným proudem. Myslel jsem na to, když jsem nechal jen jednu 6L6 v kombu, na hraní doma. Může to něco na tom trafu pokazit? Vím, že trafa pro jednu lampu mají štěrbinu, ale myslel jsem si, že je to kvůli parazitním proudům a jejich přeměně na plechách v teplo. Překvapivě jsem viděl schéma aparátu, který měnil wattáž 30/15/7w (4/2/1 lampa). Tam mně to zarazilo. A byla to Mesa, Matchless, Hiwatt nebo tak něco.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“