master compresor
Pravidla fóra
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
master compresor
Zdravíčko... Rád bych byl zasvěcen do problemaiky masteringu. Rád bych věděl, co si myslíte a jestli používáte kompresor na master kanálu. Objevují se články, které staví multiband compreosr a EQ do pozice nejdůležitějších nástrojů pro ladění mastr stopy. Také je na internetu dosti článků, které se těmto metodám vysmívají - rozházená dynamika a jiné problémy. Nevím kolik lidí tu na fóru dělá mastrování, uvidíme, jak se téma ujme. Předem díky za všechny postřehy!!!
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- Jens Ludwig
- Odborník
ono záleží, jak na jakej styl muziky....
... a těch metod je několik - jak si již podotknul - někdo to tak dělá, jinej to považuje za šumařinu největší....
... ono třeba neni špatný míchat si do podskupin, ty trochu přikomprimovat a pak podskupiny míchat do masteru....
těch technik je opravdu spousta, každá má svoje pro a proti....
v hudbě je to hodně o tom, že je důležitej výsledek - použitý techniky k němu jsou na tobě....
jinak co se masteru týče, spíš než Multibandem natlač hlasitost Limiterem (Waves L1, L3...), taky je dobrý použít nějakej zvýrazňovač basů, multipásmovým kompresorem a EQ doladíš nerovnosti mixu... na matering spíš než cubase použij wavelab... - je prostě přehlednější a výkonější....
tak nějak pořadí pluginů
nejdřív kombinace parametrických a grafických EQ + multiband - doladění nerovností
pak nějakej zdůrazňovač basů (s tím opatrně) a taky něco na rozšíření sterea...
Limiter samozřejmě až naposled
jinak nepouštěj se do masteru na sluchátkách nebo na nějakých PC bedýnkách.... a nedoporučuju obzvlášť 2.1 sady (o 5.1 ani nemluvě)...
... a těch metod je několik - jak si již podotknul - někdo to tak dělá, jinej to považuje za šumařinu největší....
... ono třeba neni špatný míchat si do podskupin, ty trochu přikomprimovat a pak podskupiny míchat do masteru....
těch technik je opravdu spousta, každá má svoje pro a proti....
v hudbě je to hodně o tom, že je důležitej výsledek - použitý techniky k němu jsou na tobě....
jinak co se masteru týče, spíš než Multibandem natlač hlasitost Limiterem (Waves L1, L3...), taky je dobrý použít nějakej zvýrazňovač basů, multipásmovým kompresorem a EQ doladíš nerovnosti mixu... na matering spíš než cubase použij wavelab... - je prostě přehlednější a výkonější....
tak nějak pořadí pluginů
nejdřív kombinace parametrických a grafických EQ + multiband - doladění nerovností
pak nějakej zdůrazňovač basů (s tím opatrně) a taky něco na rozšíření sterea...
Limiter samozřejmě až naposled
jinak nepouštěj se do masteru na sluchátkách nebo na nějakých PC bedýnkách.... a nedoporučuju obzvlášť 2.1 sady (o 5.1 ani nemluvě)...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
ne že bych byůl zušenej, ale...
Zatím mastr kompresor nepoužívám - mám rád lehkej reverb na masteru a ten kompresor obyvkle vytáhne takové ty rucyh a šumy, které normálně ani nejsou slyšet a ty ve spojení s reverbem dělají takový ty efekty "čvachtajívcí vody). Normálně to v nahrávce není slyšet, ale třeba pod akustickou kytarou je to dost výrazný.
Já zatím mastruju v Cubase SX. Používám Q na ekvalizaci, reverb a nakonec magneto. Výsledky nějaký sou, ale pořád cítím, že by to mohlo bejt lepší.
Určitě zkusím ten program, cos mi doporučil a krapet si s tím pohraju. Kdybs měl ještě nějakou radu, tak budu jen rád
Edit: K těm reprákům... MAstr a mix dělám na 2xdvoupásmovejch bednách. Počítač>aux na hifině>repráky. Žádná sláva, ale není to ani nejhorší. Těch bass boostů se trocha bojím - nevím jak moc mi to duní v těch bednách s 6" basákem. Nevím, jak by se to zachovalo ve chvíli, kdybych za to dal lepší repráky, aby to pak nebylo přebasovaný. Rači používám cut na basech, ať to mám pod kontrolou...
Zatím mastr kompresor nepoužívám - mám rád lehkej reverb na masteru a ten kompresor obyvkle vytáhne takové ty rucyh a šumy, které normálně ani nejsou slyšet a ty ve spojení s reverbem dělají takový ty efekty "čvachtajívcí vody). Normálně to v nahrávce není slyšet, ale třeba pod akustickou kytarou je to dost výrazný.
Já zatím mastruju v Cubase SX. Používám Q na ekvalizaci, reverb a nakonec magneto. Výsledky nějaký sou, ale pořád cítím, že by to mohlo bejt lepší.
Určitě zkusím ten program, cos mi doporučil a krapet si s tím pohraju. Kdybs měl ještě nějakou radu, tak budu jen rád
Edit: K těm reprákům... MAstr a mix dělám na 2xdvoupásmovejch bednách. Počítač>aux na hifině>repráky. Žádná sláva, ale není to ani nejhorší. Těch bass boostů se trocha bojím - nevím jak moc mi to duní v těch bednách s 6" basákem. Nevím, jak by se to zachovalo ve chvíli, kdybych za to dal lepší repráky, aby to pak nebylo přebasovaný. Rači používám cut na basech, ať to mám pod kontrolou...
- Jens Ludwig
- Odborník
používat reverb na masteru je nikamnevedoucí zhýralost...
ano, na nástroj typu magneto sem zapomněl, resp. nejmenoval sem ho zvlášť, protože spousta jiných utilit má simulaci saturace v sobě...
docela by mě zajmalo, jakdo svojí nahrávky dostáváš hlasitost...
ano, na nástroj typu magneto sem zapomněl, resp. nejmenoval sem ho zvlášť, protože spousta jiných utilit má simulaci saturace v sobě...
docela by mě zajmalo, jakdo svojí nahrávky dostáváš hlasitost...
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
já dělám zvuk ne hlasitost... na hlasitost má každej točítko volume. Neobětuju hlasitosti dynamiku.... S tím reverbem... použil sem ho na jednu nahrávku zatím... zkoušel sem i na ostatní, ale tam to dělolo bordel zbytečně. Celá ta nahrávka je právě zajímavě udělaná... Akustická kytara + elektrická s malím zkreslením. Jen 2 kytary v monu. elektrika pak hrá sólo a akustika pod ní není. Všechno toto má jeden jedinej důvod - nechtěl sem aby to znělo jako pop z MTV, protože ta písnička je dost přeslazená a tak...
- Jens Ludwig
- Odborník
pokavaď neděláš hlasitost, tak prakticky nemusíš dělat mastering - stačí ti udělat jen mix....
mastering je příprava mixu pro určitý typ nosiče - každej typ nosiče (CD, Vinyl, Radio....) má trochu jiný specifikace, jak by výslednej master měl vypadat (v jakých by se měl pohybovat hlasitostních dynamických mezích a tak....
mastering je příprava mixu pro určitý typ nosiče - každej typ nosiče (CD, Vinyl, Radio....) má trochu jiný specifikace, jak by výslednej master měl vypadat (v jakých by se měl pohybovat hlasitostních dynamických mezích a tak....
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
toe fajn že si to naťukl... je to krapet mimo, ale mě osobně by zajímal rozdíl v mástrování na vinil a pak jak je dnes dostupné vydávání na vinily. Jasný, na správnej vinil by se mělo nahrávat analogově na pásku. V dnešní době už člověk klasickou deku moc nepotká. Vydávat na desky je takovej můj jeden "sen" kterej se možná nesplní, al rád bych věděl, jak je to se splnitlností 
- Jens Ludwig
- Odborník
ty přesný specifikace z hlavy neznám, ale daj se najít... třeba vim, že na CD je PEAK definovanej k -0,2dB, hodně lidí masteruje k -0,4... dynamický rozmezí pak záleží na stylu muziky a na pocitu ze skladby, ale tak někde v rozmezí -10dB až -5dB...
jak je to s vinylem fakt nemám zdání...
ano, můžeš v klidu oponovat, že je spousta nahrávak natlačená v PEAKu k 0dB a nejtišší pasáže sou někdě kolem -2dB, dokonce sem viděl i nahrávky jejichž dynamika měla rozptyl od -0,1dB k -0,5... ale všichni výme, že tam je pak něco trochu divně...
jak je to s vinylem fakt nemám zdání...
ano, můžeš v klidu oponovat, že je spousta nahrávak natlačená v PEAKu k 0dB a nejtišší pasáže sou někdě kolem -2dB, dokonce sem viděl i nahrávky jejichž dynamika měla rozptyl od -0,1dB k -0,5... ale všichni výme, že tam je pak něco trochu divně...
Ja se snazim mit tissi pasaze u cca -6dB, myslim, ze je to rozumny kompromis. Neni spatna vec spocitat si prumerny RMS, i kdyz ono to taky zavisi na pisnicce, zejo 
A mimochodem - nemam to z vlastni hlavy, ale pry pri komprimaci do MP3 muze zvuk prelezt threshold v limiteru (zkratka muze mit hlasitejsi peaky nez original) a nemam ted na mysli nic s replaygainem, zkratka je to nejak dano tou kompresi.
A mimochodem - nemam to z vlastni hlavy, ale pry pri komprimaci do MP3 muze zvuk prelezt threshold v limiteru (zkratka muze mit hlasitejsi peaky nez original) a nemam ted na mysli nic s replaygainem, zkratka je to nejak dano tou kompresi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus