Malý dotaz ohledně držení G

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Caggan píše:prosim objasnil by mi někdo tenhle akord?

--4
--3
--0
--0
--1
--2
Přečti si ještě jednou diskuzi.
To je tak, když někdo míchá prstoklad s tabama. :lol:
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

správné držení akordu Gdur je toto:

Obrázek

Důvodem je snadné přehazování na další akordy a případná obsluha prvního pražce ukazováčkem. Držení nejtenčí struny malíčkem je na začátek velmi těžké. Dle mého názoru se rozhodně vyplatí, ale někteří se mnou nesouhlasí. Ti drží stejné struny na stejných místech, ale ukazováček používají a malíček mají volný.

zdroj: http://dusan.pc-slany.cz/hudba/kytara_akordy_fotky.htm

a já se s tim plně stožnuju...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

No hlavní je co z toho leze ne? :D Zbytek je už jen osobní preference. ;)

Caggan: :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

rasomaso píše:No hlavní je co z toho leze ne? :D Zbytek je už jen osobní preference. ;)

Caggan: :lol:
tak hlavní je to, že akord se skládá ze 3 tonu... takze bych se drzel toho nepouzivat ton D jako 4. ton...

to drzeni je pak individualni ale pravdou je verze s malickem na tonu G u tenke struny E je co se rychlosti prohazovani a moznosti pouziti ukazovacku na prvnim palci lepsi varianta...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

:-D jezis ja su vul ja to az ted pochopil :-D pardon :-D

ale fakt mi to první nedošlo že je to prstoklad .-D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

G8+ :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
johnatán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnatán »

pupack píše:tak hlavní je to, že akord se skládá ze 3 tonu... takze bych se drzel toho nepouzivat ton D jako 4. ton...
ale vždyť tón D JE v tom akordu -> Gdur = tony G, H, D
de jen o to jestli budeš na H struně hrát ton H nebo tón D...akord je pořád stejnej...
Haik Black Beauty / Fire by LM Les Paul / Squier Obey Stratocaster ---> AKG WMS 40 wireless ---> Dunlop Crybaby / Boss CH 1 / Danelectro Cool Cat Drive / Ibanez LU 20 tuner ---> Mesa/Boogie F-30 --> HALLVAD 2x12"
basa Ibanez TRB-100
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

...ale zní to jinak, stejně je spoustu akordů (nedurovejch, různý ty patvary mám na mysli) co používaj víc tónů. Nebo aspoň teda myslim, nemám tu kytaru tak si to můžu jen představit. :lol:
V některejch písničkách je to i nutný hrát s tim D na Hčku... :wink:

Hoorer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hoorer »

rasomaso píše:V některejch písničkách je to i nutný hrát s tim D na Hčku... :wink:
Třeba Wish You Were Here od PF. Tam jsem se to takhle naučil, a už to hraju všude :D
Epiphone Les Paul Standard Plus -> Zoom G2.1u
Spustím Norton Commander, vidím vlevo disk C, vpravo disk C.
Na co mít dva disky C? Tak jsem jeden zformátoval....
Remy Bonjasky

Příspěvek od Remy Bonjasky »

Caggan píše:prosim objasnil by mi někdo tenhle akord?

--4
--3
--0
--0
--1
--2

to mi přijde podle tonu jako nějake Gmol, snad ještě nějake Gm7 nebo něco takovyho?? ale s gčkem jako takovym to nema nic společněho nebo jo?
To jsou čísla prstů, 1 je ukazovák 2 prostředníček .... atd.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

johnatán píše:
pupack píše:tak hlavní je to, že akord se skládá ze 3 tonu... takze bych se drzel toho nepouzivat ton D jako 4. ton...
ale vždyť tón D JE v tom akordu -> Gdur = tony G, H, D
de jen o to jestli budeš na H struně hrát ton H nebo tón D...akord je pořád stejnej...
jj to máš samozřejmě pravdu pravdu, o tom žádná :) já jen že to D tam je už nahoře jako prazdna struna, proto by mi přišlo zbytečný mačkat jeste ton D na strune H kdyz kostra akordu je jiz na basovych strunach, ale ve finale je to opravdu jedno.

Pravdou je ze s tim tonem D na H strune to zni jinak, plněji. Ale je to taky otazka konkretniho pouziti kde to lepe vyzni, treba ve spojeni s Asus Dsus atd

Nic to nemění na tom, že podle mě se hodí volný ukazováček pro lepší prohazování a tudíž tříprstová verze s malíčkem je dle mě výhodnější :)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše:G8+ :lol:
Tak to ani náhodou. Je to debata o ničem, ale když už, tak by tomu odpovídal spíš akord Gadd9#/F#. :D
weselow

Příspěvek od weselow »

Jak řek Rasomaso, když z toho leze to samý, tak proč si to nehrát tak, jak je mi to pohodlný. S přehazovánim problém nemám. To "druhý" géčko s držením dvou spodních třetích pražců se pak drží podobně jako to "první" géčko.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Jester píše:
Atkins píše:G8+ :lol:
Tak to ani náhodou. Je to debata o ničem, ale když už, tak by tomu odpovídal spíš akord Gadd9#/F#. :D
A to Gis tam okecáš jak? :D . Je to hlavně non-sense, pač je tam Fis, G, Gis... to prostě žádnej akord být nemůže :wink:
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nesst píše:A to Gis tam okecáš jak? :D . Je to hlavně non-sense, pač je tam Fis, G, Gis... to prostě žádnej akord být nemůže :wink:
Na to Gis jsem zapomněl. Jojo. To je tak, když člověk frajeří, jak umí akordy ... :oops:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

pupack píše:správné držení akordu Gdur je toto:

...
V zásadě nesouhlasím s tím tvrzení, že toto je (Jediné) správné držení. Záleží na tom co chci hrát, jak to chci hrát a v jakém kontextu.

Nesst - i Fis, G, Gis tvoří akord. Protože akord je souzvuk jakýchkoli 3 tónů (samozřejmě různých)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
alkaba

Příspěvek od alkaba »

Já mám jeden opravdu škaredý zlozvyk...Gčko držím takhle: http://img517.imageshack.us/my.php?image=uglygfc7.jpg
Jak to viděl strejda muzikant tak se zděsil :D
Ale když hraju před lidma, tak radši chytám barrré na třetím pražci :P (z estetických důvodů :D :D )

Ber to jako ukázku jak se to NEMÁ držet. Hlavně se neuč cigánské géčko, protože se pak strašně těžko přeučuje na normální :wink:
Squier Stratocaster® + 2x Lace Hot Gold + Hot Rails™ for Strat SHR-1
Make love, not war...
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Obrázek

prosím, už to nikdy nedělej... :lol:

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

jester: jasne delal jsem si legraci a pri sve zbrklosti jsem koukal jenom na to "g#" - takze "Gmi add8+/F#" :lol: :lol:
A jen tak mimochodem, "nona" tam opravdu neni, takze nemuzes ani psat "add9#" ale pripadne add 8+ nebo 9- [coz uz nebylo gis ale as] a pozapomels take na ton "b" [pro amerikanofily - becko s beckem :lol: ].
:lol: :lol:
Akordu slozenemu z vedlejsich tonu se rika "klastr" [ne cluster, tenkrat se jeste amerikanismy neuzivaly] ale takove akordy jsou pro kytaru nezajimave, neb se na ni nedaji zahrat. :lol:

A souhlas, je to debata vo h@vne.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Dobře budeme pokračovat v debatě o hovně. Ale aspoň mně pro ujasnění. :D
Výraz 8+ jsem v životě neviděl a pochybuju, že se používá (ale netvrdím, že to tak není).
Dle mého je jedno, jestli je to as nebo gis - rozhodně se podle toho nepíše 9- nebo 8+.
Zapomněl jsem na gis, ale rozhodně jsem nezapomněl na "b" to je to add9#. Ale je fakt, že je lépa začít od mollového G, jak jsi to udělal ty.
Abych na něco nezapomněl tak:
6 - Fis to je ten bas
5 - B - to je mollová tercie
4 - D - to je kvinta
3 - G - to je tonika
2 - D - to je opět kvinta
1 - Gis to je ta přidaná zmenšená nona.
Takže dle mého to vychází na Gmi add9-/F#.
Souhlas?
:lol:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“