Mám problém co dál??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Vesa90

Mám problém co dál??

Příspěvek od Vesa90 »

Hraji na kytaru kolem 5 let, z toho 2 roky akustika a 3 elektrika... Po tu dobu co hraji na elektriku hraji aji v kapele. Doprovod celkem zvládám, hraji kolem 15 písniček a z toho 1 sólo. Chtěl bych hrát víc sól, ale prostě sem nějak "zkejsnul" jen u doprovodu a dál to nejde... Co byste mi doporučili, čím mám začít abych se naučil nějaká pořádná sóla a taky zvýšila se rychlost? Mam si najít nějakou kytarovou školu?(ale to ve Znojmě asi nejde...) Nebo si mám pořídit učebnici? Nebo mi poraďte s jakýma písničkama má začít a poslouchám rock, punkrock a tak...
Stack: Mesa/boogie Dual Rictifier + bedna, Combo: Marshall DSL 401, kytara: Gibson Les Paul Traditional ebony, Ibanez S450, trsátka: Dunlop Ultex 2mm
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

tak me se osvedcily sola od metalliky :D

Zkus se kouknout na sola treba z Welcome home, fade to black nebo enter sandman...ale je to teda metal mno...z rocku nebo punku fakt nevim
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

Chtělo by to mít zvládnutou aspoň trochu rychlost, techniku a teorii, aby jsi se v tom zbytečně ze začátku netopil. Nevím jakej máš skill. Můj známej hraje na kytaru 4 roky a třeba pentatonika je u něj leda název nějakýho chlastu :D
učebnic je kupa, na internetu se toho taky dost válí. Když tady prolezeš forum hodně užitečných odkazů a taky hodně rad se dozvíš. Hlavně se snaž vyvarovat zlozvykům, které se pak špatně odnaučují. Učitel je dobrá věc, nebo zkusit nějakýho dobrýho kytaristu v okolí co by jsi občas na tebe udělal čas a vysvětlil ti některý věci, kterým nebudeš rozumět. Ono někdy deset vět "polopatě" vydá za deset stránek učebnice.

Vlastně jediný co potřebuješ je čas (přeci jen je kytara koníček na celej život :) ), chuť a nenechat se odradit že to ze začátku nebude úplně ono.
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

OT

malilinko ti aji závidím, já se zas nemůžu dokopat, abych hrál chvilku doprovod, navíc mi to ani moc nejde. Prostě tam furt hážu ty svoje solička, až mě to občas s**e. Ale ještě na tom nejsme nejhůř, znám i horší případy :lol:
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Vesa90

Příspěvek od Vesa90 »

diky moc chlapy... No jěště neznáte nějaký to cvičení na rychlost?? Při těch sólech od Metallici jsem zjistil, že by to chtělo trochu víc zrychlit :D
Stack: Mesa/boogie Dual Rictifier + bedna, Combo: Marshall DSL 401, kytara: Gibson Les Paul Traditional ebony, Ibanez S450, trsátka: Dunlop Ultex 2mm
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

Vezmi metronom, a hraj rytmické varianty alternative pickingem.(lichý dolu, sudý nahoru). Začínej pomalu a postupně zvyšuj. rychlost se dostaví, ale chce to čas. Cvičení je opruz, ale je to to nejlepší aby se člověk někam hnul.
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
tallicaman

Příspěvek od tallicaman »

Ja doporucuju naucit se pentatoniku(a pak dalsi stupnice) a hrat to porad dokola od vrchu dule a naopak. Taky kdyz ti neco nejde, tak to hraj furt dokola(po co nejmensim useku a postupne pridavat). Uvidis, ze to pak pujde samo :wink: Ziskas jistotu, rychlost i presnost. Chce to proste jen cvicit, cvicit a cvicit :)
BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Hobluj,
chce to cvičit přesnost, co nejmenší kontakt trsátka se strunou, vymakat tlumení, lehkost do levý ruky, zkus vybrnkávat nějakou melodii jednim prstem na 1 ruce (bez použití glissů), zkus zahrát melodii toho, co slyšíš, projeď si sólové figury pro základní stupnice (pentatonika, durová, mollová), to ti vydrží na dalších 5 let...
K metallice - zrychlíš nejlíp tak, že o polovinu zpomalíš, natrénuj to v extrémně pomalym tempu a postupně zrychluj - trpělivě, nesnaž se to honem vytáhnout do 200 tempa...
Die Hard or Die Home
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mám problém co dál?? - nehrat!, pokud, prestoze je kolem mne takovych vzoru a temat, nevim co dal, pak je jasne, ze k nastroji a k muzice nemam ten spravny vztah.
Jednoduse to na rok, dva pohod a pak se uvidi.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

Atkins píše:Mám problém co dál?? - nehrat!, pokud, prestoze je kolem mne takovych vzoru a temat, nevim co dal, pak je jasne, ze k nastroji a k muzice nemam ten spravny vztah.
No nevím, ale mě se zdá že se seknul na těch doprovodech a chce poradit jak se má naučit sólovou hru. Takže chuť tam je, ale neví jak má začít. Hraje i v kapele tak to jim má říct hele bando teď s tím na dva roky seknu a pak se vrátím? Blbost!
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Zadna blbost, pokud clovek hraje v kapele, da se prepokladat, ze take nejakou muziku posloucha [nebo posloucha jenom sebe? I takovi lide existuji :lol: ], muze treba zacit soly jejich solaka, pokud je tento lepsi.

Pokud a neco hraji a muziku posloucham, prijde mi velmi podivne, ze mne nic neinspiruje natolik abych se to nenaucil. :!:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

Osobně poslouchám spoustu věcí co se hudby týče, ale nějak sem nikdy neměl velký nutkání něco z toho hrát :) občas když si chceme v kapele zahrát něco převzatýho, tak se to naučím, ale jinak ne.
Ono když se člověk na něčem zasekne a neposouvá se dál tak se časem z toho stane rutina, kterou ohrává pořád dokola a tím přichází o to kouzlo a radost z každý nově naučený věci. Ale asi ani jeden z nás neví jak na tom panáček je, takže to nemá smysl řešit. Sorry za OT.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nevím jestli můžu radit, sám hraju pár měsíců na elektriku + cca druhý rok akustika, ale při přechodu na elektriku - snaha o solovou hru se mi osvědčila učebnice od pana Štefla a to tato http://kytary.cz/muzikus-rockova-kytara ... tefl/4899/

Pokud ale nevíš vůbec nic o solové hře resp. neznáš boxy pentatoniky doporučuju ještě díl první. V tom druhé díle je ten základ už jen tak pro zopakování prolétne a pak následují cvičení.

Ahooooj a hodně štěstí

P.S. na začátky jsou dobrý sola od Guns and Roses, Pink floyd, improvizovat do blues backing tracku ( www.guitarbt.com www.guitarbackingtrack.com atd )
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Atkins píše:Mám problém co dál?? - nehrat!, pokud, prestoze je kolem mne takovych vzoru a temat, nevim co dal, pak je jasne, ze k nastroji a k muzice nemam ten spravny vztah.
Blbost, každej se jednou dostane do fáze kdy neví jak dál alespoň z hlediska nedostatku skillu na to, aby hrál to na co se chce vrhnout. Jestli ses do takový fáze nedostal tak se považuj za vyjímku.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Zadna blbost, prave ze ten Tvuj nedostatek "skillu", by mel cloveka motivovat k dalsimu hrani.
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Atkins píše:Zadna blbost, prave ze ten Tvuj nedostatek "skillu", by mel cloveka motivovat k dalsimu hrani.
v zásadě s tebou souhlasím, mě se taky mockrát stalo že se mě něco nedařilo, a i ted se učím velice málo věcí, ale baví mě hrát to samé furt dokola, a vymýšlet si sám do toho různé podobné věci.

a pokud už vůbec nemám co dělat, tak si otevřu mou slozku s guitar pro, a jedu si guitar pro od A až po Z, kdyz neco neumim snazim se naučit, třeba se pulhodiny ucim, pak jdu dal....... ale furt musím hrát něco cizího, jinak bych se nic nenaučil

edit: třeba solo k Fade to Black od metallicy..... to jsem se učil nehorázně dlouho, nikdy mi to nešlo zahrát plynule, tak jsem pouštěl v GP jeden takt furt dokola, a na po páté to šlo :-O a behem několik cvičení sem solo uměl cele! vše je jenom o to nebýt líný.
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

treba jsou dobry sola od Rammsteinu (nektery)
je to drina proste... ja jsem se treba zasek na pentatonice obycejna i oktavova (ci jak se ji rika) proste kdyz soluju tak se z ni nedostanu a nebo nevymyslim neco co by znelo zajimave a originalne.... a nebo kdyz uz neco zahraju a je to dobry tak po druhy uz to nedam protoze to zapomenu.

\\Smrťokvítek: Smazán SPAM od kerim.22.
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

Atkins píše:Zadna blbost, prave ze ten Tvuj nedostatek "skillu", by mel cloveka motivovat k dalsimu hrani.
No s tím souhlasím, ale vždyť on se ptá, kde má začít, aby se mohl učit dál :D asi na to máme každej jinej pohled :wink:

Disasterpiece: jj myslím že se tohle stává spoustě lidem. Podle mě když se člověk naučí teorii a má už nějakou rychlost tak je ta dobrá doba učit se cizí sóla, aby to člověk jen tupě nepřehrál, ale i trochu přemýšlel proč se to zahraje zrovna tak. Bez toho to jde taky, ale je pak těžší zahrát něco vlastního a člověk se bude akorát trápit proč to nezní jak by chtěl. Á néébó třetí možnost je člověk masér nepotřebuje se nic učit a hraje jak ďábel jenže to může bejt tak jeden z 10 milionů :?
pehve

Příspěvek od pehve »

v zásadě souhlasím, chvíli toho nechat když člověku není jasno jak dál není špatný.. nebo taky zkusit jinej nástroj, rozšířit si obzory a časem se ukáže...

na druhou stranu je pravda že i přes nekonečnou inspiraci číhající všude kolem občas potřebujeme pokopnout dopředu
pokud jasno má tak je třeba poradit - na sola cvič STUPNICE a očumuj mistry
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

K tomu NEHRÁT:
Zkus tejden nehrát a neposlouchat muziku.
NEBO
Zkus tejden nehrát a poslouchat hodně muziky.
Pokud to s tebou nic neudělá, vykašli se na kytaru, jseš ztracenej případ...
Die Hard or Die Home
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“