Hlasitostní vyvážení jednotilvých nástrojů a equalizace

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
DaveMurray

Hlasitostní vyvážení jednotilvých nástrojů a equalizace

Příspěvek od DaveMurray »

Zdravím!!! Sry za idiotskou a úplně prostě blbou otázku, ale máám veliký problém :D Prostě si takhle nahrávám, udělám si bicí v Drummeru a nahrávám si dvě popř. tři kytary a basu v multitracku v auditionu. A mám problém....

existuje nějaký stručný návod, nějaké schéma něbo něco, co by číselně označovalo slušné vyvážení všech nástrojů, aby všecky byly slyšet a žádný nebyl překřičen a žádný nepřehlušoval ty ostatní? Asi mi řeknete, že je to slyšet... Ale neni, moje repro to nepodává pravdivě, v mp3 nebo přehrávači je to slyšet uplne jinak (lip+realisticky)... Tak se ptám, jestli nejsou nějaký čísla na to atd... Navíc seřizovat každou písničku zvlášť je dost otrava a zadruhé pak když budou všechny ty písně na jednom albu a každá bude mít jiný vyvážení, bude to znít jako by nepatřily xobě do alba...

Já vim, dost specifickej problém, ale su holt kokon a neumim to řešit lidsky :lol: Hlavni problem je podle me že to neni slyšet z repraku... a pálit po každym posunu 1dB na rwčko a kontrolovat to ve věži no lol :D
Naposledy upravil(a) DaveMurray dne 12.11.2008 20:53, celkem upraveno 1 x.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Nahrávku a to jakoukoliv je NUTNÉ míchat na kvalitních monitorech, nebo aspon na co nejlepší reprosostavě. Protože jedině tak ti to bude hrát věrohodně a jsi schopen to namíchat tak aby to všude znělo stejně.

Hele každá stopa má svoje vlastní volume. To máš v auditionu na levý straně každé stopy je panel s ovládáním(Zapíná se tam FX, jsou tam okýnka H,L,M a V-volume) Tím si nastavíš jednotlivé stopy do srovnané hlasitosti. Jinak to nejde.

Potom až z toho vyexportuješ vawku tak ji zase otevřeš v adobe jako samostatnou stopu a ta se ti otevře v okně "edit view". Stopu si označíš a dáš effects-amplitude-hard limiting. Tam si nastavíš zesílení celé nahrávky. A tímhle způsobem to srovná každý na stejnou hladinu. Takhle jsem to dělal já s CD kapely. Nevím jestli je to ten nejlepší postup a fungovalo to přesně tak jak jsem chtěl.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

jaký používáš repráky na mixování? věž a počítač máš v téže pokoji? má věž aux in vstupy?

Problém jak to umixovat nemá smysl řešit. Zaměřil bych se na to, kde a jak získat repráky který by posloužili líp.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
DaveMurray

Děkuji vám!

Aivne. Právě že kvalitní repro nemám, mám jen obyč pc repro, které absolutně nic neumí. Mám doma docela kvalitní repra, které jsem ale nemohl dát k PC kvůli tomu, že jsem měl skleněný monitor. Nyní mám LCD tak bych to mohl znovu zkusit.
Ty jednotlivé stopy v Auditionu vím, ale právě jsem nevěděl, že se dají pak všechny wavky srovnat na stejnou hladinu, to je dost podstatné! :mrgreen:

Turbo MaCku. Repráky jsou obyč pc, vcelku na nic. Ale jak říkám, zkusím ty lepší. Obojí mám v pokoji, ale věž aux vstupy bohužél nemá :mrgreen:

Tak děkuji, zkusím lepší repro, nastavit volume a hard limiting a děkuji!
DaveMurray

Zdravím, taxem připojil lepší repro, a vida, když mám LCD, tak už mi obraz nezelená :D
Nooo, myslím, že je to trošku realističtější, určitě ty repra moc pomůžou a zbytek se doladí v Auditionovi.
Akorát mi na těchto reprácích hrajou bubny tiše, zejména snare a tomy. Tak uvidíme

Editeček

Tak a je to, nahrávám si tak na těch skvělých reprách, hlasitost super, žéé, vše vyvážené, věrohodné a realistické, dám to na cédečko a na věži mi to hraje taky dobře a ták, no, dám to do sluchátek a hraje to suše, jako by byly pryč středy, a vejšky mě píchaj do ucha, solový kytary jsou neobvykle hlasitější než doprovod, přitom na repru byly akorát srovnané :lol: někde jsem udělal mistejk :shock: musím to napravit
DaveMurray

a tomy vůbec neduní, omg prostě :D
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

To že je to ve sluchátkách takové a na věži onaké je přesně způsobeno tvojí malou zkušeností s mixování a hlavně kvalitou těch repráku. Sice jsi si pomohl na lepší zvuk, ale stále to není dokonalé.

Hlavní výhoda studiových reproduktorů je ta, že všechny frekvence vyjadřují stejně. Tzn. Je tam prostě slyšet všechno. Ale když vezmeš repra od věže tak ty hrají každou frekvecni jinak hlasitě. Prostě je to naprosto někde jinde. Já jsem naše demo taky nedělal na studiových monitorech, protože na ně zatím nemám peníze, ale dělal jsem to na svojích starých Tesláckých bednách. (určitě je spousta z vás má doma taky :-) ) ovšem tvrdím o nich, že hrají hodně dobře a hlavně je mám už několik let naposlouchané. Takže to docela šlo smíchat i na tom.

Ale i mě se trochu projevily rozdíly v tom na čem tu nahrávku pustím. I když v mém případě jsou ty rozdíly malé a v rámci možností v naprostém pořádku.

Tobě bych doporučil asi zkoušet hledat kompromis a pomíchat to ještě trochu jinak a zkusit.

EDIT: A hlavně co máš za sluchátka????? jestli nějaký šmejdy za pár korun tak se není čemu divit
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
DaveMurray

Aha hém, no tím to bude no. Já tedy studiové nemám ani mít nemužu, a jiné repro už tež ne, akorát ještě repro od gramofonu, kde jsem ustřih koncovku a dal tam cinch a rozdvojku a pouštěl na tom mp3ojku přes rozdvojku jackcinch :D a jsou pasívní

Dobře, zkusím to promíchat +ustavit ještě trochu jinak. A mám to zkoušet i upravit pomocí EQ? Má to cenu?

A má cenu to zkoušet třeba střídavě repro a sluchátka a nastavit to tak, aby to bylo co nejmenší rozdíl? No ty první sluchátka byly za 60Kč :D ale podobně jsem to slyšel i ve svých daleko kvalitnějších :?

Tak moc díky za moc rad, ještě se na to podívám :!:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Samozdřejmě to zkus pomíchat i pomocí EQ. Je to dost důležitý. A můžeš to zkusit nějak pomíchat aby jsi našel dobrý kompromis mezi sluchátkama reprákama. Ale jestli to opravdu zkoušíš na levných sluchátkách tak to na nich raději moc nedělej. Protože to nemůže dopadnout dobře.
DaveMurray

Tak ju, no bude to ale pořádná práce, ptž jak dám dost středů, taxe to zahuhlává, a jak dám míň středů, tak je z toho vysoké chrastítko :D Už nalézám kompromis mezi repry a těmi lepšími sluchátky, ale spíš se řídim repry, ptž přece už jen ve 4 přehrávačích co máme doma to zní líp než v těch sluchátkách tak asi ani ty dražší nebudou ideální :D

Jinak bylo by dobré si na nahrávání pořídit Studiové monitory (pravděpodobně aktivní, když budou k pc) ze sekce Zvuk - STUDIO&RECORDING?
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

ok vidím že si trochu zmatenjší tak ti aspoň trochu pomůžu. NEjsem žádnej světovj producent, ale pár věcí bych snad zmínit mohl.

1. První věc co je tak tak dobře umísti ty monitory (repráky). měly by bejt +/- ve výšce hlavy když sedí š u PC. Neměli by být v rozích. dal bych je tak 1.5-3m daleko od sebe. Směřovat by měli přímo na tebe (když koukneš na reprák tak stojíte čelo na čelo).

2. když nahráváš nesmí se ti to budit a ani to nesmí být moc potichu - kontroluj to

3. První věc co udělej s nahranejma stopama je že si pohraješ s halasitostí a vyvážením do sterea

4. Další věc je že dáš efekty na vstup. Začni Eqavilzací a kdyžtak to co nedoekvalizuješ dolaď multiband kompresorem.

5. Efekty jako jsou modulace, dozvuky a echa dej spíš do send.

a pak následuje práce s mástrem.

Jo a jinak když ti něco nesedí ať děláš co dělš možná je chyba už někde dřív - v recordingu. Prostě to chce nahrát jinak.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jestli se ti zdá, že máš moc zabasováno a moc naveškováno. Tak většinou se u nahrávky odstraní všechno co je pod 50Hz a co je nad 20KHz. Uděláš to tak že máš v Adobe audition záložku efekts a tam je grafickej ekvalizer. Tam jsem to dělal já. Všechno pod těch 50 a nad 20000 jsem stáhl na nulu a bylo to o dost poznat.
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od einsteincz »

nad 20kHz vcelku nic nemáš při CD kvalitě (samplovací frekvence 44kHz) to odporuje SHANNON-KOTELNIKovu teorému, že na každou periodu signálu potřebuješ dva vzorky aby jsi ho byl shopen zrekonstruovat. Pokud by jsi pracoval s větší samplovací frekvencí tak by naopak bylo žádoucí tam ty vyšší harmonické mít pro lepší zabarvení.
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
DaveMurray

Děkuji vám za rady!

1. Repráky mám ve výšce hlavy a byly od sebe daleko tak 1m, tak je dám dál! Míří na mne :D

2. Nebudí se to nikdy, na to dávám pozor, apokud je to potichu (třeba při změně efektu atd) tak poslechnu a kdyžtak to nahraju halsitějc (né zvýšim volume clipu, ale smažu a nahraju ten kousíček znova :D )

3. Stopy obvykle nahrávám už do připravených napanovaných řádek, jsou 3 kytary a jsou L, R a center, přičemž L a R nejsou nikdy 100 procent, ale vždy tak 50-80. A s hlasitostí si pohrát musím, to je dost potřeba, např. zesílit solo, když ho hraje jen jedna a dvě jsou doprovod, tak aby bylo slyšet, nebo naopak když je nějaký lead co hrajou dvě, tak to píchá do uší a není naopak slyšet doprovod :o

4. Oukej, ekvalizovat budu a multiband mne nenapadl a ještě jsem ho nepoužil, tak to zkusím!

5. Toto provedu :D

To zahuhlávání mi způsobuje pravděpodobně simulace reproboxu, bez které do pc nahrávat nemužu, ale odstranění pod 50 a nad 20kilo mi dost pomohlo, zvuk je úplně jiný (lepší) a uplatnil jsem ten efekt nejen na kytary, ale na celou a kupodivu to i dost vylepšilo bicí :D

Jo tak to nevím, asi to takhle funguje, ale mě to po odstranění zní líp, zatím jsem se řídil tedy jen podle sluchu :D

Díky všem a zkusím zase něco ponahrávat a napíši sem výsledky :!:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Napiš výsledky, ale můžeš sem dáti klidně i nějakou MP3 at víme co jsi z toho vykouzlil
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

s těma reprákama nevím... já je nikdy neměl metr od sebe, možná by to ani nevadilo. akorát když je dáš dál tak ti to pak víc zní jako stereo.

na bicí zkus použít tento plug-in (kompresor):

PC: http://ezone.techno.cz/images/news/2006 ... r%20PC.zip

Apple:
http://ezone.techno.cz/images/news/2006 ... %20Mac.zip

je tot aková jednoduchá sranda. zkoušel sem ju nedávno a docela se mi to líbí.

tady k tomu máš i článek:
http://www.electrozone.cz/portal.php?topic_id=3890

myslím,že by ti to mohlo nahradit to řezání frekvencí na bicích, ale udělá to s nima i něco jinýho. Zkus a kdyžtak použij.

S těma basama a vejškama - já dávám na kytary basy do cutu (postupný zeslabení) aby to nebylo tak moc ufiklý (používám Cubase SX)
DaveMurray

Napíšu, zatím ještě pracuji na tom, co jsem popsal v předchozím příspěvku :D Nejvíc mě štve, že panovaný kytary hrajou víc nahlas :D
Jo, ale nevím, jak se tu dává empetrojka :D A beztak je to cover na Maideny :D Takže bude do očí bijící, jak neumím hrát :D Ale tak aspoň že tady jde především o zvuk, vyvážení atd no... :D

Z toho vyplývá i věc týkající se vzdálenosti repráků od sebe a pak teda i sluchátek, kde je to jasný, co jde zleva a zprava... Zrovna třeba maideny používají takový harmonie, kde je jedno solo normálně a druhý je třeba o 4 tóny pousnutý (říkám to lidsky :D ). No a když jsem měl docela blízko repro, tak jsem v klidu mohl dát jedno to sólo doleva a druhé doprava a znělo mi to jak střed... Jak je mám ale dál, tak fakt slyším z každé strany diferentní solo a není to ono, jako kdyby se přímo fakticky překrývaly, tak to je taky super, aspon vím, že je dám obě přes sebe na střed! :D

Jé, to je ale docela složitý, ta sranda :D Dám to do pc a ozkouším :!:
Jinak dávat to do cutu, no já to měl tak přebasovaný, že i to ufiknutí by bylo málo :D Ne, ale zní to fakt líp, když jsem to oříz :wink:

Budu informovat a thxuju moc :!:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

pokud de o ten pan, tak třeba beatlesáku hraje běžně kytara jen z jednoho repráku..... zase bych nepovažoval za špatný, že každej reprák hraje jinak...
DaveMurray

To jó, však já myslel jen ty posunuté harmonie že dám radši spolu, protože jinak to zní divně, ale jako jinak to panuju běžně. Teda doufám že nevadí, že většina písně bude panovaná a jen ty hramony budou spolu.

Jo btw ty repra sou s wooferem ale já ho mám na nulu aby to bylo naprosto bez korekce, to je tak dobře? (Originální songy hrajou i bez wooferu tak jak mají.)

A co se dá dělat s tomy, které zní úplně nejideálněji - právě po testu - jedině s wooferem, jinak neduní a jen "ploše" chrastí? Dá se to spravit EQem? Že prostě bych vzal ty tomy jako jejich wavky dal je do Audišnu aplikoval efekt Grafik EQ?

Zkouším zkouším a lepší se to :D

Ediťák:

taky mám ještě jinou sadu tomů, ale jsou jen 3 - Hi, Mid a Low floor, ale zní fakt perfektně... tak mě napadlo, jestli by nešlo vzít Acoustica Mixcraft a tam Adjust Pitch by semitones a z hi udělat ještě víc hi, apk udělat ještě mezikroky jako hi mid a low mid, a že by jich bylo víc... zkoušel jsem to adjustnout a jako zní to docela dobře, ale nevím, jestli se tam při tom adjustování neděje ještě něco, co by mohlo zapříčinit, že ten zvuk bude umělý... jsou to tomy nahraný ze skutečných bicích a nechtěl bych aby mezi nimi pak bylo něco co jako pěst na oko působí uměle,.. to už radši ty tři..
DaveMurray

Tady je z toho empetójka. Ve sluchátkách to zní děsně, v reprácích to je taky nic moc, ale je to o mnoho lepší, než před úpravami, díky vám. Ještě ale je potřeba to zlepšit o 300pct.... Je to These ColoUrs don't run od Maidenů, je tam kus tichého úvodu, verse bez zpěvu a pak verse kde má být zpěv (ale je to instrumental). http://uloz.to/917055/Tcdr test.mp3

btw je tam chyba na začátku v tom tichym že se trochu zpozdí solova kytara ale to se opraví ted de spíš o to jaký to má zvuk :D
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“