akustika nebo elektroakustika

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
karlos

akustika nebo elektroakustika

Příspěvek od karlos »

Potřebuju poradit, protože se špatně v tom orientuju. Mám klasickou španělu což chápu jako akustická kytara a kdysi jsem hrál country a teď mi po pár letech chytilo hrát i moderní muziku. Koukal jsem na elektroakustiku a nevím jestli je dobrá na hraní jako elektrická kytara a může si hrát i bez elektriky třeba na chatě. Vybrnkávat nad 12 pražcem je už horší a ještě k tomu jich mám jen 19 a bývá i 21. Nevím jestli akustika s výřezem, nebo elektroakustika s výřezem a je rozdíl mezi těmi výřezy? Budu rád i za doporučení i přímo kytaru.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Ahoj za sebe ti můžu říct, že bych koupil elektroakustiku, taky jsem se rozhodoval a nakonec pořídil tuhle krásku http://kytary.cz/ibanez-elektroakustick ... 20e/82646/ a můžu ji určitě doporučit, nádherný zvuk blížící se zvuku Fender stratocaster (můj dojem)

Záleží na Tobě jestli chceš hrát i ve vyšších polohách tak rozhodně s výkrojem. Jinak elektroakustiky jsou plnohodnotné akustické kytary akorát mají navíc uvnitř snímač(e) a možnost zapojení. Samozřejmě hraje dobře a nahlas i bez zapojení jako normální akustická kytara - ostatně na tu svou se zapojením hraju minimálně, většinou do hospody jako klasiku :)

Jestli máš možnost, nejlepší je jít do hudebnin a na pár kousků si brnknout jak ti zní.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nevrin

Příspěvek od Nevrin »

Záleží na tom jak chceš hlavně hrát. Pokud chceš hrát v (hlavně) kapele (tz. přes aparaturu), tak bych doporučil nějakou s menším tělem (kytara je lehčí, méně vazbí, lepší manipulace při hraní, vypadá efektně) taková je třeba Ibanez Talman (sám ji vlastím) nebo od Fendera (popř. Squier) Teleacustic a Stratacustic a jak pupack říkal dá se použít i jako elektrická kytara (hraju v kapele, semtam zkresluji zvuk a zním jako elektrická kytara, zahraješ i tvrdší věci). Problémem malého těla je ale dosti tichý zvuk bez zapojení takže na chatu nebo táboráku je stěží použitelná = i moje španěla s nylonkama je zvukově stejně hlasitá jak Talmanka. Problém každé elektroakustiky je hlavně ten, že je jí tě bude líto tahat na vodu nebo k táboráku (teplo od ohně = ohýbání kytary, rozlaďování, špína), takže hrát u táboráku i se sebehlasitější elektroakustikou by mohlo být dosti stresující.
Rozdíly mezi výřezy nejsou, avšak velké vykrojení způsobuje, že vlnící se svrchní deska se vlní nerovnoměrně a dochází k interferncím = mě se zdá, že zvuk se buť zeslabuje anebo "kroutí".
karlos

Příspěvek od karlos »

Díky za radu Pupacku a Nevrine. Hned jsem se podíval na ty kytary a jsou krásný. Hned jsem zašel do obchodu si to vyzkoušet a zdálo se to opravdu skvělí, jen se mi zdál ten zvuk drobet zastřený, což mohlo být že zkoušená kytara byla jiná než ta myšlená a měla malý tělo a nebo z ostýchavosti si zahrát v obchodu stejně jako doma. Zatím se rozhoduju kterou si koupím, ale už mám opravdu jasno - bude to elektroakustika!!! Opravdu umí znít jako el.kytara, nebo se jedná jen o tu danou jak máš ty Nevrine, nebo tak zní každá elektroakustika? Je to dost lákavý!!!!!!!!
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

no taky pozor na to že u akustických kytar co jsou v obchodě záleží na tom jak jsou hrané, mě ta moje dozrála zvukově až po pár týdnech hraní než se takzvaně "zajede" :)

jinak elektroakustika může znít jako elektrika, občas použiju tu mojí do PODxt a jedu s ní jako s elektrikou (kombo, trosku zkresleni, delay) a zní to dobře, samozřejmě že asi na metal to nebude :) přeci jenom magnetický snímače těsně pod strunama na elektrikách a akustické snímače uvnitř těla akustického je rozdíl jako hrom ;)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nevrin

Příspěvek od Nevrin »

IMHO takhle by měla znít každá elektroakustika, ale když máš elektroakustiku s tvarem elektriky (Talman, Stratacustic,...) tak to vypadá o moc efektivněji :D. Zní to asi takhle:
http://www.youtube.com/watch?v=aZBQ_EJhqe8
http://www.youtube.com/watch?v=5dwMvHM9 ... re=related
A napadá mě, že s magnetickým akustickým snímačem by to taky bylo zajímavé (v ukázkách bylo piezzo-elektrické; můj Talman má taky piezzo).
EDIT:
Další možnosti zkreslení a modulace el.-akust. kytary (zase piezzo snímač).
http://www.youtube.com/watch?v=2WjOd3AZ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=5VPGWN8c ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=tPvxJXrS ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Y_depEHX ... re=related
karlos

Příspěvek od karlos »

Tak abych tu kytaru rozehrál silnějš potřebuju kombo, ale Nevrine píšeš, že ta kytara má piezzo-elektrické a nevím co to je. Abych dosáhnul pěkného zvuku přes elektriku a zněl aspoň podobně jako elektrika tak co všechno k tomu potřebuju??? Nebyla to nikdy moje parketa tak nemám o tom ani šajn.
karel
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Na mnohe tebou polozene otazky dostanes odpoved, kdyz si pozorne projdes ruzna vlakna tohoto fora - zacni u snimacu, pokuracuj u nastroju, pres struny az ke kombum a zesilovacum.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Márty007

Příspěvek od Márty007 »

Taky bych si pořídil asi rovnou elektroakustiku. Mně se hrozně líbí tahle Ibaňezka. Je ve tvaru Strata. Paráda.
Squier (Fender) Deluxe Hot Rails Strat® (olympic white)
Trace Elliot Super Tramp 100W
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Márty007 píše:Taky bych si pořídil asi rovnou elektroakustiku. Mně se hrozně líbí tahle Ibaňezka. Je ve tvaru Strata. Paráda.
Tak teda podobnost mezi talmanem a stratem fakt nevidím, ale to je jedno...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Márty007

Příspěvek od Márty007 »

Nero píše:Tak teda podobnost mezi talmanem a stratem fakt nevidím, ale to je jedno...
Já mám holt větší představivost :D Všechno je to jen o stavu mysli
Squier (Fender) Deluxe Hot Rails Strat® (olympic white)
Trace Elliot Super Tramp 100W
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Sedi - a ten klasicky snimac u krku to by mohlo byt zajimave, hral jsi na to? Jak to zni?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Ten talman ma fakt malinky telo... nejak mi to uplne nesedlo pri akustickym hrani.
Nevrin

Příspěvek od Nevrin »

to karlos: Piezzo-elektrický snímač sníma vibrace z desky kytary, které drobné krystalky (ve snímači) přrmění na elektrický proud a napětí.
V magnetickém snímači se elektrický proud a napětí indukuje (v magnetickém poli kmitá magnet (struna) = "vyrábí se" proud).

to Márty007: Vypadá to spíše jako něco mezi teletem a jaguárem :D.

to Atkins: Je to škoda, nehrál jsem ale chtěl bych to slyšet zkraslené a čisté.
karlos

Příspěvek od karlos »

Dnes jsem byl opět očíhnout kytary a našel jsem v obchodu širší kytary které zní i bez připojení parádně. Koukni třeba na Yamaha apx 700 a je plně vyhovující zvukově velikostí i se mi líbí jen ta cena by mohla být lepší. Líbý se mi i Ibanezka ale neviděl jsem jedinou se širokým tělem. V obchodě říkali že nejde hrát s el.akustickou kytarou ani podobně jako jen s elektrickou kytarou a přitom v ukázce to jasně vidím,že to jde. Asi od toho jsou pedály na zabarvení zvuku. Určitě chci zatím hrát doma a ne před obecenstvem. Doporučil bys mi nějaké kombo a jak má být silné? A jak je to s těma pedálama - opravdu zabarvují zvuk?
karel
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“