různé pozice

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
loquito

různé pozice

Příspěvek od loquito »

Zdravím, jsem začátečník a chtěl jsem se zeptat protože nerozumím tomu kdy a jak posunout akord úplně někam jinam....prakticky vždycky vidím návod na různé akordy pro začátečníky ale vždy jsou zobrazeny na krku blízko prvního políčka...podle čeho tedy posouvají ruku až někam k 12. políčku a tak?....díky
impact

Příspěvek od impact »

Pokud hraješ sám, tak tohle nemusíš moc řešit. Obvykle je to proto, že když hrajou dvě kytary dohromady, tak by znělo poněkud nudně, kdyby obě hrály přesně to samé stejným způsobem. Nebo, pokud se snažíš, aby akordy kopírovaly melodii nebo naznačovaly určitou náladu nebo napětí, tak si je podle toho vybereš. Třeba akord E dur se dá zahrát na otevřených strunách, jako barré na 7. pražci nebo jako barré na 12 pražci a pokaždé to je E, ale zní trochu jinak.

A jak se k tomu dopracovat? Snadno. :) Tedy teoreticky, v praxi ti to zabere hodně času. :) Pro začátek je asi nejsnazší používat barré akordy. Ve zkratce, naučíš se napřed základní otevřené akordy E dur, E mol, A dur, A mol. Potom si zapamatuješ, kde leží který tón na strunách E a A. Pak zjistíš, že například akord E dur posunutý o jeden pražec výš je F dur. E dur posunutý o 3 pražce výš je G dur. O pět pražců je to A dur. atd...

viz třeba http://www.guitarchordsmagic.com/basic- ... hords.html

Časem ti to přestaneš stačit, naučíš se polohy všech tónů na krku kytary, nějakou tu hudební teorii o tom, jak se akordy skládájí z jednotlivých tónů a potom to teprve bude něco. :) Pak už budeš schopen hrát akordy v jakékoliv poloze.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

chlape to je hodne slozita otazka na vysvetleni, protoze k jejimu pochopeni je treba znat mraky veci ktere jeste zrejme neznas.

Jednak potrebujes znat stupnici a jak jdou tony na kytare, pak se jiz celkem lehce a logicky odvodi kde jsou jake akordy. Kdyz chytis treba akord Edur v klasicke zakladni pozici a posunes ho o prazec doprava, pridas k nemu barre prst (ktery simuluje nulty prazec) vznikne akord Fdur. Protoze ve stupnici je F hned za E. a tak se postupuje dále a dále.

To samé v jiné poloze zase kdy akord Adur klasický posuneš o 2 pražce do prava, pridas barre prst a ejhle mas akord Hdur protoze ve stupnici je po A ton H. A proc posunuti o 2? Protoze kazdy prazec na kytare je pulton krome vyjimek kdy mezi H a C není pulton a mezi E a F také ne.

To same se pak da delat s akordem Amoll kdy ho zase posouvas a vznikaji dle stupnice dalsi a dalsi akordy...

O Emoll to plati jakbysmet :)

Ale tohle vsechno bys mel dostat do krve hledej treba tady je toho dost http://dusan.pc-slany.cz/hudba/kytara_akordy.htm

ale i tady na foru v sekci hrani na kytaru, tabulatury jsou navrchu temata oznacena jako dulezita kde je dost teorie.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
loquito

Příspěvek od loquito »

huh okay,díky...aspoň vím že mě to pak čeká časem...jen mi to prostě zůstalo v hlavě stát a nemohl jsem to pochopit...takže díky za vysvětlení...super
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“