Fender Hot rod deluxe lampy
Pravidla fóra
Fender Hot rod deluxe lampy
čau! Poradtě kolik by to stálo a kde se nechá přelampovat hot rod nejlépe v Praze, popř. nějaká zkušenosti co za lampy. Mam ho na rock. díky honza
to zvládneš přelampovat i sám.. je to práce zhruba na 5 minut se zavázanýma očima... u hot roda deluxe jsou lampy krásně přístupné
lapmu chytneš a tahem vytáhneš.. novou zasuneš.. to je vše
dobré lampy za dobrou cenu jsou třeba tung sol (dobře kreslí) a nebo mullard ri (pokud chceš ve zvuku víc presence a pěkné středy). u nás se asi dostaneš spíš JJ. jiné lampy neber (hlavně né lampy Marchall, EHX, Fender apod. - jsou to předražené čínské nebo ruské lampy, většinou docela obstojný sh*t)
u deluxe jsou 3 ECC83 a 2 6V6... do 2t. se musíš dostat naprosto bez problému...
lapmu chytneš a tahem vytáhneš.. novou zasuneš.. to je vše
dobré lampy za dobrou cenu jsou třeba tung sol (dobře kreslí) a nebo mullard ri (pokud chceš ve zvuku víc presence a pěkné středy). u nás se asi dostaneš spíš JJ. jiné lampy neber (hlavně né lampy Marchall, EHX, Fender apod. - jsou to předražené čínské nebo ruské lampy, většinou docela obstojný sh*t)
u deluxe jsou 3 ECC83 a 2 6V6... do 2t. se musíš dostat naprosto bez problému...
Nebudu tedy zakladat nove tema. Chtel jsem se za nejakou dobu optat na to same...Ohledne prelampovani Blackhearta v Brne...cena bude vyrazne nizsi diky 2 elektronkam
... Jake lampy, to bych nejspise vedel. Ale kde nechat prelampovat pro serizeni biasu atd... V elektrotechnicke praxi nemam moc zkusenosti... Diky
Re: Fender Hot rod deluxe lampy
Nědělej to sám, pokud s tím nemáš předchozí zkušenosti a nevíš přesně, jaké lampy koupit!!slesa píše:čau! Poradtě kolik by to stálo a kde se nechá přelampovat hot rod nejlépe v Praze, popř. nějaká zkušenosti co za lampy. Mam ho na rock. díky honza
Deluxe je laděnej na 40W v 2x6L6, takže je to něco jinýho, než ostatní 50W zesilovače se stejnejma lampama!! Pokud tam jen něco prdneš a nenastavíš BIAS, jen při velkém štěstí Ti to bude hrát plus minus stejně dobře, jako zezačátku, ale hrozí Ti totální ztáta zvuku v důsledku moc velkého, nebo naopak malého žhavícího proudu. Aparát bude hrát špatně a ještě se může přehřívat...Proč by jinak asi Fender dával do Deluxů bíle značené lampy a do Devillů červeně? ty problémy s tím nejsou legrace, kamarád udělal taky to, že to tam prostě hodil (s mou pomocí) a má to uplně špatný, proto jsem si i já uvědomil, jak je důležitá výměna u profesionála...
S Blackheartem jsi vysmátej, tam je jen jedna koncová lampa v single-ended zapojení, to vážně jen sám vyměníš:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
groove tubes jsou barevně rozdělené hlavně kvůli tomu, že každá lampa kreslí torchu jinak - některá dřív, některá pozdejš...
bílá myslím kreslí středně, červená víc, modrá nejmíň...
s tím ale bias velice nic nenadělá a moc s tím nesouvisí
bias prostě nastaví nějaký ten pracovní bod elektronky - dá se říct, že čím víc bude lampa vytavená, tím líp... půjde ale brzo do háje... kvůli tomu se vždy hledá akýsi kompromis, kdy to ještě hraje ok a zárověň se ta lampa nějak moc nepeče...
každá lampa taky hraje úplně jinak - to že mu to nehrálo mohlo být klidně kvuli tomu, že si prostě ten zesík s těmi lampami vůbec nesedl.
samozřejmě, že profík z toho zesíku vytluče maximum.. když to dá ale někam k blbečkům do ochodu, kteří vezmou ze skladu groove tubes, nasází je během 5 minut do komba, zapnou kombo, zkusí jeslti hraje, naúčtují si 1000 Kč za práci + 2500 za lampy, tak to nemá smysl.. pokud to dá k někomu, kdo si s tím pohraje a bude aparát pomalu poslouchat osciloskopem, tak je to jiná... kdysi jsi tady psal o nějakém maníkovi, který se v aparátech vyzná a tak by to třeba mohl přelampovat on...
jde ale o to, že ty rozdíly ve zvuku budou s 90% pravdepodobností naprosto minimální a dotyčný je nejspíš ani nepozná.
určitě mu aparát neshoří... pokud koupí to co má (přesně ten dáný typ), tak se stane možná akorát to, že bias bude na nové lampy nastaven spíš na studeno a tak to nebude hrát tak skvěle.. ale to už jsou spíš naprosto minimálmí rozdíly ve zvuku...
pokud tam vrazí nějaký typ, kterýž se trochu liší, tak to může hrát blbě...
důležité je vyndat lampu, podívat se přesně na její označení a podle toho koupit...
taky nezapoměňte na to, že vlastnosti lampy se poříd mění a biasovat by se pak taky mohlo každé dva měsíce
bílá myslím kreslí středně, červená víc, modrá nejmíň...
s tím ale bias velice nic nenadělá a moc s tím nesouvisí
bias prostě nastaví nějaký ten pracovní bod elektronky - dá se říct, že čím víc bude lampa vytavená, tím líp... půjde ale brzo do háje... kvůli tomu se vždy hledá akýsi kompromis, kdy to ještě hraje ok a zárověň se ta lampa nějak moc nepeče...
každá lampa taky hraje úplně jinak - to že mu to nehrálo mohlo být klidně kvuli tomu, že si prostě ten zesík s těmi lampami vůbec nesedl.
samozřejmě, že profík z toho zesíku vytluče maximum.. když to dá ale někam k blbečkům do ochodu, kteří vezmou ze skladu groove tubes, nasází je během 5 minut do komba, zapnou kombo, zkusí jeslti hraje, naúčtují si 1000 Kč za práci + 2500 za lampy, tak to nemá smysl.. pokud to dá k někomu, kdo si s tím pohraje a bude aparát pomalu poslouchat osciloskopem, tak je to jiná... kdysi jsi tady psal o nějakém maníkovi, který se v aparátech vyzná a tak by to třeba mohl přelampovat on...
jde ale o to, že ty rozdíly ve zvuku budou s 90% pravdepodobností naprosto minimální a dotyčný je nejspíš ani nepozná.
určitě mu aparát neshoří... pokud koupí to co má (přesně ten dáný typ), tak se stane možná akorát to, že bias bude na nové lampy nastaven spíš na studeno a tak to nebude hrát tak skvěle.. ale to už jsou spíš naprosto minimálmí rozdíly ve zvuku...
pokud tam vrazí nějaký typ, kterýž se trochu liší, tak to může hrát blbě...
důležité je vyndat lampu, podívat se přesně na její označení a podle toho koupit...
taky nezapoměňte na to, že vlastnosti lampy se poříd mění a biasovat by se pak taky mohlo každé dva měsíce
No bohužel s Tebou nemohu souhlasit a každý aparát se na přelampování chová uplně jinak, proto jsem přesvědčen, že v oněch označeních něco bude, např kamarádův Ampeg měl červené Groove Tubes, můj Fender Blues Deluxe bílé. Koupil jsem nejvyšší řadu 6L6 od Sovteku - tělem naprosto totožné právě s GT - jsou také s tím černým "prodloužením" od patice a můj aparát pak hrál stejně dobře, jako předtím, ale Ampeg vůbec, přehřívá se - a to dost silně a hraje to jako vychechtanej tranzistor...
Dříve jsem si také myslel, že rozdíly budou minimální, ale přinejmenšim poprvý je vhodný udělat to pořádně a potom kupovat naprosto stejné lampy (vyplatí se třeba koupit kvartet a pak to jde vážně jen prohodit, protože to bude nastavené na ten první pár)...takže radím odbornou pomoc...
Naprosto osvědčený je pan Faiereisl, který si s tím hraje opravdu pořádně, tak, jak se to má - zkoumá i u preampových přesně jaká se kam hodí a sešteluje prvotřídně, že pak není potřeba dlouho nikam chodit. Ted si k němu zase chci také hodit aparát, poněvadž ho chci poladit, aby kreslil při nižších hlasitostech, tak uvidím..
Dříve jsem si také myslel, že rozdíly budou minimální, ale přinejmenšim poprvý je vhodný udělat to pořádně a potom kupovat naprosto stejné lampy (vyplatí se třeba koupit kvartet a pak to jde vážně jen prohodit, protože to bude nastavené na ten první pár)...takže radím odbornou pomoc...
Naprosto osvědčený je pan Faiereisl, který si s tím hraje opravdu pořádně, tak, jak se to má - zkoumá i u preampových přesně jaká se kam hodí a sešteluje prvotřídně, že pak není potřeba dlouho nikam chodit. Ted si k němu zase chci také hodit aparát, poněvadž ho chci poladit, aby kreslil při nižších hlasitostech, tak uvidím..
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
no třeba Faiereisl bude asi dobrý - já jsem z druhého konce republik, takže ho neznám a asi ani nikdy nepoznám.. ale když už dá člověk aparát k takovému člověku, tak si může být jistý tím, že si s tím ten dotyčný pohraje...
kdyby to dal ale stand. někam do obchodu, tak mu tam šoupnou Groovy ty co tam byly, za výměnu si vemou litr a hotovo. a to nemá naprosto žádný smysl... a takhle to bohužel funguje.
to už může vyměnit doma a když to prostě bude hrát blbě, tak to někam hodit. když to bude hrát OK, tak může být spokojený, že ušetřil prachy za výměnu... každopádně mu nic neshoří, protože ty elektronky jsou na to stavěné (když dá dobrý typ), aby to vydrželi. no stejně nakonec bude měnit jen preamp - což je vážně práce asi tak na 3 minuty...
jinak ty groovy jsou dělené podle toho, jak která kreslí... pokud chces aby ti kreslil konec brzo, tak dáš červenou... ale s tím bias nic neudělá - tam jde o to, že při stejném nastavení bude červená Groove kreslit dřív něž třeba ta bílá... groovy jsou akorát přeměřené sovteky... rozdělené podle toho kreslení do těch 3 skupin
jinak pokud už upravovat bias, tak bych to svěřil odborníkovi... člověka to může docela snadno sejmout... měnění lampiček je jedna věc.. tam s ejen něco vytáhne a zase vloží... ale víc bych si s tím aparátem nezahrával... když už se v tom má někdo rýpat, tak odborník. proto si radši těch návodů na netu na úpravu biasu moc nevšímejte.. pokud teda nechodíte někam na školu, kde děláte s elektrikou
kdyby to dal ale stand. někam do obchodu, tak mu tam šoupnou Groovy ty co tam byly, za výměnu si vemou litr a hotovo. a to nemá naprosto žádný smysl... a takhle to bohužel funguje.
to už může vyměnit doma a když to prostě bude hrát blbě, tak to někam hodit. když to bude hrát OK, tak může být spokojený, že ušetřil prachy za výměnu... každopádně mu nic neshoří, protože ty elektronky jsou na to stavěné (když dá dobrý typ), aby to vydrželi. no stejně nakonec bude měnit jen preamp - což je vážně práce asi tak na 3 minuty...
jinak ty groovy jsou dělené podle toho, jak která kreslí... pokud chces aby ti kreslil konec brzo, tak dáš červenou... ale s tím bias nic neudělá - tam jde o to, že při stejném nastavení bude červená Groove kreslit dřív něž třeba ta bílá... groovy jsou akorát přeměřené sovteky... rozdělené podle toho kreslení do těch 3 skupin
jinak pokud už upravovat bias, tak bych to svěřil odborníkovi... člověka to může docela snadno sejmout... měnění lampiček je jedna věc.. tam s ejen něco vytáhne a zase vloží... ale víc bych si s tím aparátem nezahrával... když už se v tom má někdo rýpat, tak odborník. proto si radši těch návodů na netu na úpravu biasu moc nevšímejte.. pokud teda nechodíte někam na školu, kde děláte s elektrikou
díky za vaše názory, jelikož jsem hot roda koupil včera a jediný co jsem vedel že mi chrastí lampa tak jsem to po pročtení fora okusil propiskou a po uvažení a po konzultaci s původním majitele a Vámi jsem se rozhodl vym,ěnit preampový lampy ECC83 za nejspíš JJ nebo Tung sol, to bych měl zvládnout doma, na ty starý jsem koukal a jsou to sovteky s nápisem fender (důvod nápisu fender na lampě je mi záhadou) , do budoucna by mi pomohlo nějaké doporučení někoho kdo dokáže přelampovat kombo a opravdu si dá záležet v praze a okolí, určitě by se to tu hodilo více lidem abysme to nedávali do prodejen a neplatili zbytečne za nic. Díky
-
dlouhovlasac
No, pokud chrastí jen "mechanicky" sama, tak nečekej, že to nová vyřeší, to je uplně normální a pokud to hraje z repra normálně, tak si s tim nelam hlavu...a samozřejmě malý preampový můžeš fakt jen vyndat a nandat novou, to nastavování se týká pouze konce.)slesa píše:díky za vaše názory, jelikož jsem hot roda koupil včera a jediný co jsem vedel že mi chrastí lampa tak jsem to po pročtení fora okusil propiskou a po uvažení a po konzultaci s původním majitele a Vámi jsem se rozhodl vym,ěnit preampový lampy ECC83 za nejspíš JJ nebo Tung sol, to bych měl zvládnout doma, na ty starý jsem koukal a jsou to sovteky s nápisem fender (důvod nápisu fender na lampě je mi záhadou) , do budoucna by mi pomohlo nějaké doporučení někoho kdo dokáže přelampovat kombo a opravdu si dá záležet v praze a okolí, určitě by se to tu hodilo více lidem abysme to nedávali do prodejen a neplatili zbytečne za nic. Díky
Jestli jsi z Brna, tak jedine BB Audio, nejlepsi obchod na lampy u nas..Mylann píše:A je mezi vama, nekdo, kdo treba necha elektronky posilat postou napr. z GESu???...:) Nebo chodite do nejakych shopu (nejaky obchod s elektrosoucastkami), kde si osobne koupite elektronky??? Napiste do jakych a kam, zda-li chodite pro flasky osobne... Zajima me hlavne Brno a okoli :) ...
FENDER STANDARD TELECASTER - GIBSON SG WORN BROWN | CERIATONE 20 WATT LEAD & BASS - ORANGE TH30 - FENDER HOT ROD DELUXE | ORANGE PPC412 BLK
Jestli nemas fixed bias a nemuze si ho tim padem zesik "nastavit" sam, pocitej s cenou kolem litra (500,- flasky+ prace)..i kdyz daji se sehnat i starsi sparovany Tesly za 150,-dlouhovlasac píše:hele a kolik by (aspoň odhadem) stálo přelampování mýho Marshalla (2* tesla EL34)? uvažuju právě i o rockwellovi, prej je levnější.
FENDER STANDARD TELECASTER - GIBSON SG WORN BROWN | CERIATONE 20 WATT LEAD & BASS - ORANGE TH30 - FENDER HOT ROD DELUXE | ORANGE PPC412 BLK
pokud máš na mysli toto http://www.bb-audio.net/, tak tento shop má sídlo v Praze. Trochu to rozveď, jsem taky z Brna a snažím se tak nějak zmapovat situaci, kolik firem je tady schopný provést pitomý přelampováníJestli jsi z Brna, tak jedine BB Audio, nejlepsi obchod na lampy u nas..
No, pokud chrastí jen "mechanicky" sama, tak nečekej, že to nová vyřeší, to je uplně normální a pokud to hraje z repra normálně, tak si s tim nelam hlavu...a samozřejmě malý preampový můžeš fakt jen vyndat a nandat novou, to nastavování se týká pouze konce.)
Jo to že chastěj normálně vim, ale mě chrastí při hraní, jako se rozbrní, je to nepříjemný a určitě to neni normální. Zítra jdu pro flašky tak uvidim a dam vedet jak to dopadlo
-
dlouhovlasac
jj, tak nějak jsem to odhadoval, teď někdo prodava na bazaru sparovany el30, deset asi za 2500, tak ty dvě by mohly vyjít celekm slušnějonas1 píše:Jestli nemas fixed bias a nemuze si ho tim padem zesik "nastavit" sam, pocitej s cenou kolem litra (500,- flasky+ prace)..i kdyz daji se sehnat i starsi sparovany Tesly za 150,-dlouhovlasac píše:hele a kolik by (aspoň odhadem) stálo přelampování mýho Marshalla (2* tesla EL34)? uvažuju právě i o rockwellovi, prej je levnější.