Elektroakustické JUMBO Cort JC10x

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
James_34

Elektroakustické JUMBO Cort JC10x

Příspěvek od James_34 »

Ahoj. Chtěl bych se zeptat na zkušenosti, názory, apod. ohledně elektroakustických kytar typu Jumbo, protože právě Jumbo bych si rád koupil, tedy abych byl přesnější, tak super jumbo s velkým tělem. Moje investice by předpokládala tak max. 14 až 15 tisíc korun. Takže pokud by někdo mohl nějaké super jumbo doporučit, byl bych velice rád.

Jediné co jsem já objevil a co mě velice zaujalo, je jumbo CORT CJ10x. má přední desku masiv smrk, zadek a luby palisandr. Našel jsem i levnější verzy tohoto jumba CJ5x. Ta je sice celomasiv jak předek, tak zadek což je zvláštní, ale má i jinou elektroniku fishman prefix T, zato CJ10x má fishman Premium s kondenzátorovým mikrofonem. Zajímalo by mne pokud někdo ví, jaký je mezi těmito dvěma kytarami zvukový rozdíl? (zda je to tak rapidní) a zda jsou to kvalitní kytary ve srovnání s jinými značkami v dané cenové relaci? Zkrátka jakékoliv zkušenosti ohledně tohoto nástroje by mě zajímali a pak také i vaše doporučení. Předem díky za odpovědi.
P.S. snad se nějaké dočkám:)
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Pokud chceš superjumbo spíše na solové hraní,tak je super,ale do kapely se hodí spíše Dreadnought.S těmito kytarami nemám osobní zkušenost,ale myslím si,že Cort v této cenové relaci bude výborný.Kombinace polomasívu smrk-palisandr je výtečná a co do zvuku podle mě jedna z nejlepších kombinací.Smrk se ti po čase ještě vyhraje-vyrezonuje a bude ještě lepší.
James_34

Příspěvek od James_34 »

to: miraslozil

Děkuji za doporučení. Kytaru bych používal spíše na samostatnou hru (intra, mezihry, atd...), myslím, že na doprovod v kapele bych ji moc nevyužil a když tak zcela minimálně. Takže snad bude dobrá:) Pokud by ještě někdo věděl o nějakém konkurentovi, budu rád, když přispěje.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Osobně bych ti taky šel trochu rozmlouvat ten nápad jít do Jumba. Oproti Dreadnoughtu bude mnohem náchylnější k vazbení, což není zrovna užitečná věc.

Nebo bych zkusil třeba řadu Ibanez EWC (doufám že se nepletu) - jsou to jumba, ale mají o něco menší a nižsí tělo, takže jsou na podobné hraní vhodnější.

Za podobné peníze bych jinak mohl radit třeba ty Ibanezy nebo Seagully, s obojím mám dobré zkušenosti.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
James_34

Příspěvek od James_34 »

Taktéž děkuji za info. Já tuším že Cort má v sobě něco právě proti tomu vazbení (nejsem odborník, takže neřeknu přesně), zkrátka nějaký eliminátor zpětné vazby. Nevím do jaké míry je to účiné, ale snad to bude stačit. Co se týče toho Dreadnoughtu, tak nevím, zkrátka se mi líbí jumbo, konkrétně super jumbo, už kvůli oběmu a tím i hlubšímu no a zkrátka jinému zvuku:). Mělo by to být především jak jsem psal: Na intra a tak, kde hraje kytara sama, popřípadě s klávesamy(to jen tak pro představu).

Ještě se zeptám: Měl jste na mysli nějaké konkrétní modely od Seagullu, nebo Ibaneze, se kterými by šlo porovnat? Čily full size jumbo do 15 000.
miraslozil

James_34 píše:Taktéž děkuji za info. Já tuším že Cort má v sobě něco právě proti tomu vazbení (nejsem odborník, takže neřeknu přesně), zkrátka nějaký eliminátor zpětné vazby. Nevím do jaké míry je to účiné, ale snad to bude stačit. Co se týče toho Dreadnoughtu, tak nevím, zkrátka se mi líbí jumbo, konkrétně super jumbo, už kvůli oběmu a tím i hlubšímu no a zkrátka jinému zvuku:). Mělo by to být především jak jsem psal: Na intra a tak, kde hraje kytara sama, popřípadě s klávesamy(to jen tak pro představu).

Ještě se zeptám: Měl jste na mysli nějaké konkrétní modely od Seagullu, nebo Ibaneze, se kterými by šlo porovnat? Čily full size jumbo do 15 000.
Mám Jumbo a je tam taky eliminátor vazby,ale ten pouze přehodí fázi a způsobí,že kytara při chycení vazby houká trošku jiným tónem,je to neúčinné a na velké jumbo,které je náchylné na feedback a má spoustu harmonických frekvencí absolutně nedostatečné,nevěřím,že u Cortu to bude něco jiného.Jsem taky spíš pro typ Dreadnought,přestože mám doma jumbo,akustický zvuk je ale mňamka,takže jen na akustické hraní určitě jumbo,pokud budeš hrát někde přes kombo či PA,tak se ti bude J špatně nazvučovat.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

miraslozil píše:
James_34 píše:Taktéž děkuji za info. Já tuším že Cort má v sobě něco právě proti tomu vazbení (nejsem odborník, takže neřeknu přesně), zkrátka nějaký eliminátor zpětné vazby. Nevím do jaké míry je to účiné, ale snad to bude stačit. Co se týče toho Dreadnoughtu, tak nevím, zkrátka se mi líbí jumbo, konkrétně super jumbo, už kvůli oběmu a tím i hlubšímu no a zkrátka jinému zvuku:). Mělo by to být především jak jsem psal: Na intra a tak, kde hraje kytara sama, popřípadě s klávesamy(to jen tak pro představu).

Mám Jumbo a je tam taky eliminátor vazby,ale ten pouze přehodí fázi a způsobí,že kytara při chycení vazby houká trošku jiným tónem,je to neúčinné a na velké jumbo,které je náchylné na feedback a má spoustu harmonických frekvencí absolutně nedostatečné,nevěřím,že u Cortu to bude něco jiného.Jsem taky spíš pro typ Dreadnought,přestože mám doma jumbo,akustický zvuk je ale mňamka,takže jen na akustické hraní určitě jumbo,pokud budeš hrát někde přes kombo či PA,tak se ti bude J špatně nazvučovat.
Souhlas...

Jinak ohledně doporučení - od Seagullu jsem měl na mysli S6+, což je ale Dreadnought. U ibaneze mám dobré zkušenosti s naprostou většinou produkce, pokud chceš jumba, tak bych doporučil řady EW, EWC, AEL či AEG, pokud bys šel do dreadnoughtů, tak řadu AW.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
James_34

Příspěvek od James_34 »

No děkuji za informace, nevím jak to říct, ale trochu jste mě tím doporučováním Dreadnoughtu rozhodili:). Ale přece jen se asi budu držet původního záměru a budu chtít jumbo. Protože celá filozofie mého použití této kytary je asi takováto: Hraju hlavně hard and heavy a tam se akustická kytara používá minimálně, protože jí většinou při živém hraní nahradí clean kanál na elektrické kytaře, tudíž bych el.akustiku do komba či zesilovače ani nepoužil. Důvod proč chci elektoakustiku je hlavně kvůli nahrávání (tam by až takový problém se zpětnou vazbou být něměl), protože zvuk akustiky nejde nahradit a důvod proč jumbo, je kvůli zvuku. Ikdyž se přiznám že s akustickými kytarami až tak zkušenosti nemám, takže přesně nevím, jaký je mezi dreadnoughtem a jumbem rozdíl (nikdy jsem je přímo nesrovnával), ale dle mého mínění je jumbo zkrátka zvukově bohatší a to hlavně kvůli své velikosti (potěší mne vaše zkušenosti ohledně toho). Takže teď znáte moje úmysly s kytarou (což si myslím je pro rady celkem důležité).
Jinak Nero díky za typy, ale nevím trochu bych se bál těch exotických dřev u Ibaneze (EW řada) a pak ještě myslím, že ty ostatní nejsou full size jumba, ale i tak děkuji za typy (budu přemýšlet). Tak co vy na to? myslíte že se vyplatí koupit jumbo pro nahrávání, případně samostatné akustické hře?
miraslozil

Jo určitě se to vyplatí,dobré jumbo má opravdu bohatý zvuk,šířka zvuk.spektra je velká a taky už se těším na nahrávání,takové to bručení tam zní velmi pěkně.Jinak v některých rockových kapelách hrají kytaristi téměř stále na ak.kytaru při koncertech a mě se na tom nezdá nic divného,jistě,na elektriku je pohodlnější hraní,ale to podbarvení zvuku akustickou kytarou je podle mě stejně nejhezčí,nemusí být moc slyšet,ale když tam není,tak tam chybí.Myslím,že jumbem od Cortu,nebo Lagu nic nepokazíš.To druhé,to je opravdu nástroj za 8.300kč-k neuvěření co?

http://www.youtube.com/watch?v=mUXeEiBmFOM

http://www.youtube.com/watch?v=T3twVgf8 ... annel_page
James_34

Příspěvek od James_34 »

Opět díky za rady a odkazy, musím říct že tan LAG mě opravdu překvapil. Nejlepší by byla možnost srovnat ho s tím Cortem na živo, ale ta se mi těžko naskytne. Také mi přišlo že LAG je pouze akustika, což je škoda. Nevíte prosím co konkrétně to je za model? Já jsem to tam nikde nenašel, jen jsem koukal na stránky výrobce a přišla mi nejpodobnější modelu GLA 300. Ješte musím popřemýšlet, ale myslím že stejně zůstanu u Corta, Je to elektroakustika, je to velké jumbo, a za ty peníze jsem v dané cenové kategorii nic neoběvil.
miraslozil

James_34 píše:Opět díky za rady a odkazy, musím říct že tan LAG mě opravdu překvapil. Nejlepší by byla možnost srovnat ho s tím Cortem na živo, ale ta se mi těžko naskytne. Také mi přišlo že LAG je pouze akustika, což je škoda. Nevíte prosím co konkrétně to je za model? Já jsem to tam nikde nenašel, jen jsem koukal na stránky výrobce a přišla mi nejpodobnější modelu GLA 300. Ješte musím popřemýšlet, ale myslím že stejně zůstanu u Corta, Je to elektroakustika, je to velké jumbo, a za ty peníze jsem v dané cenové kategorii nic neoběvil.
Samozřejmě,že tojsou i elektroakustiky i ta na videu,na tyto kytary je tu samostatné téma,tak si ho přečti.Jinak

http://www.muziker.cz/Default.aspx?cont ... ;vyr;14149
James_34

Příspěvek od James_34 »

ou tak to jsem netušil, že to jsou i elektroakustiky. No tak teď vážně nevím, prostě by to chtělo srovnat na vlastní uši, to je celé. Mít tu možnost tak se tu ani nemusím nikoho ptát, prostě bych si poslechnul a co by bylo lépe znějící mým uším bych bral, jenže ta možnost tu není a tak musím dát na doporučení. Opravdu teď nevím jedna je s cedrovou deskou, druhá se smrkovou, jedna stojí téměř 13 500 druhá 8 200. Nevím v čem může být takový rozdíl? Cort má Prefix premium a LAG shadow ( o těch jsem slyšel že prý nic moc) co jsem ale slyšel na videu bylo pěkné, asi taky záleží čím to proženou jak se říká. No vážně teď nevím.
miraslozil

No,každopádně počítej s tím,že smrk se ti časem vyhraje do skvělých barev tónu a cedr moc ne,ale ten má zase už od počátku pevný a stálý silný a teplý tón,tak si vyber??
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

miraslozil píše:No,každopádně počítej s tím,že smrk se ti časem vyhraje do skvělých barev tónu a cedr moc ne
Myslím že v obou případech dřevo zraje a zvuk se zlepšuje (samozřejmě za předpokladu aktivního hraní, samo se nevyhraje). Pouze cedr a smrk mají odlišný charakter zvuku. Smrk má více cinkavé a průraznější výšky, cedr má spíš středový a, jak bylo správně napsáno, teplý tón. Vše je o preferencích zvuku. A taky o tom, jak ti která kytara sedne. Já mám třeba obě smrkové, ale tu druhou jsem kupoval s tím, že chci cedr. Ale žádná cedrová mi tak nesedla jako ta kytara se smrkem.

EDIT: samozřejmě za předpokladu, že se bavíme o masivu, překližka se nemá jak vyhrát
miraslozil

Samozřejmě,že jsem myslel,že se vyhraje při hraní,taky mi imponuje zvuk těch lepších smrkových masivů,takový suchý,dřevěný tón,ale co jsem se bavil s lidmi z oboru výroby kytar,tak cedrový masív se vyrezonuje už jen minimálně na rozdíl od smrku,u kterého se může zvuk časem zlepšit o mnoho.Taky je hodně důležitá vlhkost vzduchu na vlastnosti kytary,ale to už asi patří k jiným tématům.
James_34

Příspěvek od James_34 »

Tak jsem dneska byl na toho Corta mrknout v Guitarparku a nezněl špatně, škoda že nebyla možnost srovnání s tím LAGem. Na sucho mi přišel zvuk tak nějak, jak to říct asi obyčejný a zapojený jsem ho neměl. Ale řekl bych, jelikož má Prefix, bude asi při zapojení znít malinko lépe než ten LAG, ale nevím, je to jen můj dojem, protože co mám načteno:) tak Prefixy patří k těm lepším.
miraslozil

Tak ten Lag akusticky hraje nádherně,jeho zvuk je skvělý-tak nevím.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“