Kondenzátor

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

Demilich píše:Už jsem viděl vnitřnosti asi 4 kytar (2 shity a 2 dražší) a vždycky byly všechno lanka. Zvonkáč ohneš-zlomíš-nevíš, Já budu dávat všude lanka a nebudu to řešit a to samé radím ostatním. Podlě mě je tahání jakéhokoli analogového signálu zvonkáčem zhovadilost. :!:
Ale každý svého štěstí strůjcem.
lanka jsem viděl taky v hodně kytarách, ale když jsem něco dělal na "dražší" kytaře - od mýho SG po PRS custom 22, tak to tam vždycky tahali tema "zvonkáčema" samozřejmě až na snímače nebo přepínač u les paulů
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

tohle třeba tvrdí smrčka:

Zprvu jsem to přičítal “nepájeným - lisovaným” spojům mezi kabeláží a konektorem plošného spoje a ostatními komponenty kvákadla. Standa Jelínek mi pak poslal dvě jackové, natvrdo spájené samice, které si dal mezi dva Monster Rock kabely namísto Vox Wahu a tvrdil, že to hraje mnohem lépe, než přes wah (true bypass) ve vypnutém stavu. Zprvu jsem byl k tomuto jeho tvrzení poněkud skeptický ve smyslu, že možná jen “slyší růst i trávu”..

Posléze, když jsem sám podstoupil tentýž subjektivní test s jeho wah pedálem versus jacková paralelní dvojzdířka, pochopil jsem ihned o čem mluví. Rozdíl tam fakt byl. Nechal jsem na tři dlouhé dny veškeré rutinní práce a jal se testovat různé typy jacků, propojovacích vodičů, true bypass přepínačů subjektivními porovnávacími testy.

Zjistil jsem, že je “všechno jinak”, než jak by podle cenových kategorií a “zvučných značek” jednotlivých komponentů vždy mělo být. Nechci to rozebírat jmenovitě, abych někoho zbytečně nepoškodil, nicméně nejpodstatnější závěr z tohoto bádání je, že signálové cesty je nejlépe propojovat pevnými vodiči, tzn. ne lanky, ale tuhými dráty. Teto “upgrade” jsem provedl ve jmenovaném Wah pedálu (následovala také výměna konektorů) a došlo k citelnému “oživení” průchozího signálu.

Pevné vodiče zní dynamičtěji, zejména od nižších frekvencí, zvuk je čitelnější, konkrétnější, plnospektrální…

Vždycky mi přišlo docela “hnusné”, jak jsou prodrátovány staré EHX efekty, staré Wah pedály apod., neforemnými “zvonkovými” dráty oproti “modrenějším” japonským efektům s elegantními, mnohabarevnými lanky. Taky jsem donedávna efekty propojoval výhradně barevnými lanky. Ono to má totiž zase dobrý vliv na mechanickou odolnost, životnost a spolehlivost. Nicméně teď dávám přednost zvukové kvalitě, před vnitřní elegancí a používám solid core (pevné, tuhé) vodiče pro signálové cesty. Jsem opravdu přesvědčen, že to má vliv na menší útlum a lepší dynamiku procházejícího signálu…

Konzultoval jsem tyto věci i se svým kamarádem Dušanem Zemanem, který se zabývá výrobou různých typů kytarových lampových zesilovačů. Můj dotaz na něj zněl, zdali má konkrétní zkušenosti s různými typy propojovacích vodičů a popřípadě i typů plošných spojů, či základních desek pro hard wired - point to point.

Dostal jsem odpověď, která potvrdila mé poznatky a to takovou: Údajně zvukově vůbec nejlépe hrál zesilovač, který kompletně “prodrátoval” tuhými “solid core” vodiči, systémem point-to point zapojil na nýtované desce z tvrzeného, impregnovaného papíru. (Na rozdíl od ostatních, prodrátovaných lanky na sklotextilových či pertinaxových deskách).

Nechci teď působit jako “efektový Däniken”, ale sám jsem se již několikrát přesvědčil, že stejný typ efektu na různě navržených deskách plošných spojů také může hrát poněkud rozdílně. Od té doby se snažím volit silné spoje ze solidní roztečí (vzdáleností mezi jednotlivými cestami). Vyhýbám se oboustranným spojům, které tvoří mnohdy nechtěné kapacity mezi horní a spodní vrstvou apod…

Závěr, který jsem z toho přenesl do praktické výroby mých efektů, true bypass lišt a boxů je propojiování všech signálových cest SOLID CORE - tuhým vodičem. Lanka nechávám jen na pomocné funkce, jako je napájení a přepínání různých přídavných funkcí efektů.
Digitech Bad Monkey ->
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ok, taky jsem o tom něco početl a přiučil se, a je to pravda. Takže dík za info! :) Tohle nám sakra na škole neřekli :lol:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

Demilich píše:Ok, taky jsem o tom něco početl a přiučil se, a je to pravda. Takže dík za info! :) Tohle nám sakra na škole neřekli :lol:
Hele já osobně taky nevidim/neslyšim rozdíl.... Tohle mi jen řeklo pár lidí a nevěřil jsem tomu - teda teď mi to je taky šumák :D
Digitech Bad Monkey ->
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Tekže tím chcete říct ať si na poťáky napajím ty soild core dráty... a ještě jedna věc je nějaký rozdíl mezi drátem na signál a na uzemění nebo můžu použít ten samý?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Zem je zem, chrastni tam ten samý a nepřeřešuj !! :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

:D :D :D :D :D
Digitech Bad Monkey ->
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Ok dík :D lichu někdy se musím s mistrem čapkem domluvit a´t mi tě představí a taky se něco přiučím :D:D:D
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Mastr píše:Ok dík :D lichu někdy se musím s mistrem čapkem domluvit a´t mi tě představí a taky se něco přiučím :D:D:D
Jotak ty jseš taky zdejší...
Tak jo hoši, řekli jste si o to. Pod stromek si přejte pájky vy chachaři !!! Sejdem se, naučím vás pájet a budu mít klid :lol: :lol: :lol: (Dokud zas někdo neurve killswitch nebo tak něco....) :lol:
Mastr

Příspěvek od Mastr »

:D:D:D my s darkem začínali první band to to byl ještě velký thrashmetalista :D:D:D
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

termyx píše:a prosím prosím pane učiteli
jaké kondíky se používají na volumka u HB? :)
celkem by mě to zajímalo, protože je nuda, jak se ztrácejí výšky, když si to člověk ztlumí
http://www.rmpickups.cz/soubory/volume_rc.gif
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Pamatujete, jak nekdo psal na bazar, ze plosnak bere vysky oproti kulatymu dratu a vsichni se tomu smali? Ale kdyz to napise pan Smrčka, tak to vsichni berou jako dogma. Ja mam vnitrek napajenej nelankovym, protoze byl po ruce, ale pochybuju, ze by v tom byl slysitelnej rozdil.. Vzdyt ze snimace uz jdou lankovy, to znamena, ze uz tam by se orezaly frekvence, ktery se pak uz v dalsi signalovy ceste nevykouzli, aneb retez je tak pevnej, jako jeho neslabsi cast... Ale je mozny, ze to tam nekdy taky uslysim :D
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

mrkendy píše:Pamatujete, jak nekdo psal na bazar, ze plosnak bere vysky oproti kulatymu dratu a vsichni se tomu smali? Ale kdyz to napise pan Smrčka, tak to vsichni berou jako dogma. Ja mam vnitrek napajenej nelankovym, protoze byl po ruce, ale pochybuju, ze by v tom byl slysitelnej rozdil.. Vzdyt ze snimace uz jdou lankovy, to znamena, ze uz tam by se orezaly frekvence, ktery se pak uz v dalsi signalovy ceste nevykouzli, aneb retez je tak pevnej, jako jeho neslabsi cast... Ale je mozny, ze to tam nekdy taky uslysim :D

Souhlas, treba k tomu tistaku: me osobne tistaky nevadej, ale treba toleruju jen ty tlustoprasky spoje.. takovy ty kalkulackovy tistaky, co jsou dnes snad vsude uz rad nemam - jen ze skepse, ze se to muze "lip" porouchat. Jinak tomu cloveku na bazaru se spis smali z duvodu, jakym stylem to psal
Digitech Bad Monkey ->
Mastr

Příspěvek od Mastr »

mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Nemas doma kus sitovyho kabelu k pocitaci? (10 cm staci..) Mas tam pak 8 barev, takze se v tom da pak hezky vyznat... Nebo si to nekde sezen. Ten jak si sem hodil by mel stacit taky, ale budes mit jenom dve barvy a silene velky klubo.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

v podstatě mi 2 barvy stačí
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“