polyurethan-relic?

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Pompo

polyurethan-relic?

Příspěvek od Pompo »

Zdravíčko! Chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s relicováním kytary s polyurethanovým lakem? Jestli se u ní dá dosáhnout opotřebovaného vzhledu a jakou cestou?
Odpůrce takových úprav prosím, aby se nevyjadřovali, je to moje kytara a mě se oldschool líbí. Ptám se jenom těch, co mají nějakou zkušenost. Vím, že podobný thread už tu byl ale nevyčetl jsem z toho nic konkrétnějšího pro tento druh laku - většinou tam byly spíš příspěvky typu "Ty prase, takhle si ničit kytaru!" a ty mi moc nepomohly... :?
Pokud se najde někdo zkušenej v týhle problematice a poradí mi, budu moc rád...
Joey
Kontaktovat uživatele:

Re: polyurethan-relic?

Příspěvek od Joey »

Pompo píše:Zdravíčko! Chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s relicováním kytary s polyurethanovým lakem? Jestli se u ní dá dosáhnout opotřebovaného vzhledu a jakou cestou?
Odpůrce takových úprav prosím, aby se nevyjadřovali, je to moje kytara a mě se oldschool líbí. Ptám se jenom těch, co mají nějakou zkušenost. Vím, že podobný thread už tu byl ale nevyčetl jsem z toho nic konkrétnějšího pro tento druh laku - většinou tam byly spíš příspěvky typu "Ty prase, takhle si ničit kytaru!" a ty mi moc nepomohly... :?
Pokud se najde někdo zkušenej v týhle problematice a poradí mi, budu moc rád...
Taky tenhle humus mám...no a nejde mi to...leda hodně hrubý šmirgl a C'mon baby. :roll: Já chci nitrooooo!!!
BaCH Modified SG :: MXR M104 :: The "Shotgun" J :: Elixir strings :: R.M. Pickups Cable One

Jan Kaplický 1937 - 2009
hagridek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hagridek »

planoval sem prelakovani,tak sem si rekl ze to predtim z prdele zkusim udelat...a kdyby se to povedlo,necham to tak...nepovedlo....kytara je ted bezova :P
________
Rock'n'Roll !!!
Pompo

Příspěvek od Pompo »

planoval sem prelakovani,tak sem si rekl ze to predtim z prdele zkusim udelat...a kdyby se to povedlo,necham to tak...nepovedlo....kytara je ted bezova
A mohl bys napsat jak jsi to přesně dělal? Takový upozornění jak to rozhodně nedělat?
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

zahraj si s kytarou football a budes to mit jako relic fender :D
Tonda

Příspěvek od Tonda »

třeba takhle (tý je ale 54 let) 8) :

Obrázek
I´m wheels... movin´wheels
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

nadhera (doufam ze se tu za to nedostavaji bany :) )
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
eMko

Příspěvek od eMko »

Tyjo, a to jsem si myslel, že si Disasterpiece dělá srandu :-)
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

No například když se mrknete na kytary DoDo Doležala tak zjistíte že krky jsou fender,ale těla starý jolany strat - oblíbyl si je. No když se na ně podíváte vypadaj těla taky opotřebovaně,ale jen jednoduše nějakou tu hranu maj vybroušený lak, někde nějakej menší škrábanec a hned ta kytara má jinou image.

Pompo

Příspěvek od Pompo »

No mě jde taky spíš o sedřený hrany a nějakej ten škrábanec... Nechci aby to vypadalo že kytaru používám místo kladiva, chci jenom aby vypadala starší a opotřebovaná
Pompo

Příspěvek od Pompo »

Našel jsem na nějakém fóru návod na relic z polyurethanu, je ale bohužel v angličtině a já ho celý přeložit nedokážu. Čekal jsem až mi to kamarád přeloží, ale vybodnul se na mě(=poděkování Koxíkovi). Zkusil byste to někdo zběhlejší v angličtině?
You can age and relic poly(to a degree)

You're not gonna be able to do the heat and crack checking of it, but you can simulate this with a razor blade(study some pics of real checking) fairly well.

Make sure once you do it all, you go back over the body with some steel wool or something with a mild abrasive to "knock down" the edges fo the checking.

After you get to how you want, take some Kiwi brown and rub into the checks to get them to appear more prominant.

If you want to try to get the "spiderweb checking", your best bet is to either strip the body and reapply nitro on it, or give the body you have a few layers of clear nitro over the existing coat on there(it'll melt into the old finish and stick). Then do the heat crack trick to the top coat to at least get those fine checks.

Hope that helps some!
Demilich

Příspěvek od Demilich »

No tak na to bych se vykašlal takhle to dělat !
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Pompo

Příspěvek od Pompo »

Děkuju, fakt jsi mi pomohl... rád bych se rozhodl sám jestli to tak dělat nebo ne, proto jsem prosil o překlad
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tady máš hrubý překlad:

I polyuretan můžeš "stárnout" a "relicovat" (do jisté míry).

Rozhodně nepůjde nechat povrch popraskat vlivem tepla, ale můžeš to napodobit pomocí žiletky (prostuduj obrázky skutečných prasklin) poměrně přesvědčivě.

Zkontroluj že to máš hotové a zapracuj na celém povrchu drátěnkou (ocelovou vlnou) nebo něčím s jemným brusným prostředkem, abys "prasklinám" srazil hrany.

Poté, co to dotvoříš ke své spokojenosti, vetři do "prasklin" trochu (hnědého krému na boty?), aby vypadaly nápadněji.

Pokud chceš dosáhnout popraskání podobného pavučině, nejlepší cesta je buď původní lak shodit a natřít tělo nitrolakem, nebo současný povrch překrýt pár vrstvami průhledného nitrolaku (zažere se do původního povrchu a bude držet). Pak použij známý trik s teplem, abys dostal aspoň jemné praskliny.

Kdyby někdo s jistotou věděl, že tím "Kiwi brown" je myšlen opravdu krém na boty, nebo naopak něco úplně jiného, opravte mě.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Říkám, napytel.. Praskliny žiletkou a něco vtírat do kytary... :P
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Pompo

Příspěvek od Pompo »

dík za překlad... teď už souhlasím, asi to nebude moc dobrej postup... a já navíc nestojím o praskliny ale spíš odřeniny.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

V tomhle by ti mohl poradit buď kytarář a nebo je tady na fóru člověk, který je v tomto směru zdatný. Tím členem je Johny Swamp inc. Má na triku podařené úpravy kytar.

IMHO by se dalo ošoupání simulovat jemným smirkem a velkým počtem tahů s malou hrubostí - pak tyto ošoupané části rozleštit, aby na nich nebylo poznat, že je to uměle udělané.

moribundus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moribundus »

Pokud vím tak to fender dělá nástřikem barvy a než to vytvrdne tak na to nastříkaj lak nebo něco takovýho a ono to prudce zchladne na -20 stupňů. Tím vzniknou praskliny a ty odřeniny píšou že dělaj klíčema :-) asi klíčema od bytu případně bych vzal regulérně šmirgl a třeba zkosení na pravou ruku bych vybrousil na dřevo. Zjistim to podrobněji a hodim to sem.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“