nejpouživanejsi stupnice

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Tak jo: Zkus u těhle určit, jestli jsou durový či mollový...
Cikánská/Cikánské - ani v jedný nenajdeš charakteristický intervaly, mezi tónama je tercie i víc...
Egyptská
Čínské čtvrttónové stupnice
a dále...
p.s. Nechybí mi nic, víc církevních modů neni, jestli se ti to nezdá, zeptej se papeže Řehoře
Die Hard or Die Home
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

90% stupnic cikanskych ma charakter mollovy, ctvrttonova stupnice je ponekud "mimo misu", neb zde hovorime o systemu evropskem pultonovem a jeho stupnicich. Dokonce existuji i systemy sestinotonove ale domnivam se, ze diskuse o nich je jaksi silne nad ramec tohoto fora.
Ale zase, takova ctvrtonova muzika pana Haby, je mimo jine naramna legrace - pro exropske pultonove cvicene ucho. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Já teda myslím, že tohle fórum nemá rámec, takže můžeš trošku upřesnit ty šestitónové systémy? Docela by mě to zajímalo, zvlášť proto, že jsem se s tím ještě nesetkal...
Die Hard or Die Home
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nikoli sestitonove ale sestinotonove - ton neni delen ani na pultony ani na ctvrtony ale na sestiny [cca - zjednodusene receno], precti si napr. neco o arabske hudbe a take o hudbe asijske. Po precteni si nekterych obsahovych, stylistickych a i gramatickych perel, nekterych prispevatelu a zhusta i panu moderatoru, jsem stale presvedcen, ze toto JE nad ramec tohoto fora.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Trao píše:Tak jo: Zkus u těhle určit, jestli jsou durový či mollový...
Cikánská/Cikánské - ani v jedný nenajdeš charakteristický intervaly, mezi tónama je tercie i víc...
Egyptská
Čínské čtvrttónové stupnice
a dále...
p.s. Nechybí mi nic, víc církevních modů neni, jestli se ti to nezdá, zeptej se papeže Řehoře
Atkins ti už odpověděl a jinak, ano chybí ti tím modus od septimy (lokrinský - nevím jak je to pořádně česky), pravda v běžné hudbě se takřka nepoužívá pač obsahuje zmenšenou kvintu, což není úplně jednoduchý, ale existuje
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Atkins píše:Nikoli sestitonove ale sestinotonove - ton neni delen ani na pultony ani na ctvrtony ale na sestiny [cca - zjednodusene receno], precti si napr. neco o arabske hudbe a take o hudbe asijske. Po precteni si nekterych obsahovych, stylistickych a i gramatickych perel, nekterych prispevatelu a zhusta i panu moderatoru, jsem stale presvedcen, ze toto JE nad ramec tohoto fora.
Hlavne ze ty treba mistrne ovladas carky ve vete, ze? 8)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mno, jakze byla ta o tech potrefenych husach? :lol: Zrovinka u Tebe bylo velmi vesele, jak jsi nejprve nekoho setrel a pak jsi jenom podotknul, ze teorii v podstate nerozumis - bylo to takove, ehm, moderatorske. :lol: Ale nechme toho, vzdyt mame Advent.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tys me ocividne vubec nepochopil, ja jsem jenom provokoval, protoze si myslim, ze muzikologove a podobni uzitecni lide travi prilis mnoho casu hadanim se o terminy a teoreticky problemy, ktery jsou uz od hudby natolik odtrzeny, ze vetsinu muzikantu absolutne nezajimaji. A jak je videt, neco pravdy na tom bude. Ja nepotrebuju umet pojmenovat akord, abych ho mohl zahrat a mel z nej dobrej pocit ;)

P.S.: Nesnasim pokrytce a hlavne lidi, kteri nemaji zameteno pred vlastnim prahem a soudi druhe.
P.S.2: Stale ty carky neovladas, tak doporucuju priste byt opatrny s poukazovanim na cizi gramaticke chyby, mohlo by se ti to vymstit. :wink:
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Aha, pan vlastne provokoval a delal si "lekraci", tak to se panovi hluboce omlouvam.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Opravdu obohacující rozmluva... Takže klídek a konec OT.

A komu se na foru nelíbí, tak ho tu nic nedrží, a v klidu může odejít.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Andreee

Příspěvek od Andreee »

Nesst píše:
Wohma píše:Ale mollova stupnice a stupnice s mollovym charakterem jsou dve naprosto odlisne entity ;)

P.S.: Nauc se cist, Atkimsi.
Hech, to si děláš srandu, ne? Když je mollová, tak to znamená, že má mollový charakter a naopak. To, že se u nás učí jen 3 mollové stupnice neznamená, že jich není víc. To jak argumentuješ je zcestné a myslím, že to sám víš :wink:
Jo jinak Atkins má pravdu, proto jsem psal 3 :D
Dorsky modus od stupnice Cdur ma mollovy charakter, ale neni mollova (jine intervaly mezi 5. a 6. stupnem). Takze bych spise tvrdil, ze kdyz je mollova, tak ma i mollovy charakter, ale kdyz ma mollovy charakter, tak to nemusi nutne znamenat ze je mollova.

A co se tyce toho, jestli ma vetsina stupnic mollovy, nebo durovy charakter.. Mohl bych vymyslet z fleku vicero stupnic, ktere nebudou mit ani jeden charakter (proste vynecham treti stupen, a bude :) ).
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Ehmm lol. Hledáš v tom větší složitosti, než jsou :wink:
Trochu mi to připomíná diskuzi jestli je auto dopravním prostředkem, když ho odtahují, protože v tu chvíli je z filozofického hlediska prostředkem dopravy ten tahač....
žebrák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od žebrák »

A já budu asi jedinej, komu příde, že se hádáte vo uplnejch chujovinách...
Andreee

Příspěvek od Andreee »

Nesst píše:Ehmm lol. Hledáš v tom větší složitosti, než jsou :wink:
Trochu mi to připomíná diskuzi jestli je auto dopravním prostředkem, když ho odtahují, protože v tu chvíli je z filozofického hlediska prostředkem dopravy ten tahač....
Nehledam, jen jsem chtel uvest na pravou miru neco, co neni pravda. S rozdelenim vsech stupnic na durove a molove jsi zacal ty :)

A jinak ano, myslim ze zakladateli topicu to je uplne jedno, takze ad topic bych mu doporucil mollovou pentatoniku, protoze v te je 'vsechno' a pultony se mu tam zbytecne nebudou krizit kdyz bude neco skladat. A co se tyce hudby obecne, tak nejspise durovou.
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Tys to asi nepochopil. Tak polopatisticky - takřka každá (až na ty 2 výjimky, které vyjmenoval Atkins) stupnice má molový nebo durový charakter. Slovíčkaření jestli to znamená že je molová nebo není, nemá IMHO význam. Pokud znáš více případů, rád se nechám poučit. Ale mám pocit, že jsi pravděpdoobně nečetl celou diskuzi, tak si ji kdyžtak nejdřív přečti :wink:
Andreee

Příspěvek od Andreee »

Diskusi jsem celou cetl a zastavam se wohma, protoze mel pravdu. Je to jako kdybys tvrdil, ze kdyz ma neco 4 kola, tak to musi bejt zakonite audi :wink: .

S tim, ze ma (naprosta) vetsina pouzivanych stupnic durovy nebo mollovy charakter souhlasim. :D
kytara.org

Příspěvek od kytara.org »

Pokud se mužu vetřít do debaty tak to zda je stupnice molová nebo durová určuje právě tercie

Pokud stupnice obsahuje malou tercii jde o stupnici molovou,tak jako u akordů když má akord malou tercii je také molový
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Andreee píše:Diskusi jsem celou cetl a zastavam se wohma, protoze mel pravdu. Je to jako kdybys tvrdil, ze kdyz ma neco 4 kola, tak to musi bejt zakonite audi :wink: .

S tim, ze ma (naprosta) vetsina pouzivanych stupnic durovy nebo mollovy charakter souhlasim. :D
Aha. Nějak nechápu o co ti teda vlastně jde. Přijde mi, že si navzájem odporuješ...
kytara.org

Příspěvek od kytara.org »

Pokud mužu doporučit tak se koukněte na http://video.google.com/videoplay?docid ... ic+control tady marty friedman mluví o tom jak hrát sóla atd.
Snad by tam mohla být i skrytá odpověd na první přispěvek v téhle diskusi :)
Andreee

Příspěvek od Andreee »

Nesst píše:
Andreee píše:Diskusi jsem celou cetl a zastavam se wohma, protoze mel pravdu. Je to jako kdybys tvrdil, ze kdyz ma neco 4 kola, tak to musi bejt zakonite audi :wink: .

Aha. Nějak nechápu o co ti teda vlastně jde. Přijde mi, že si navzájem odporuješ...
Neodporuju, ale tvrdim, ze kdyz ma stupnice mollovy charakter, je neco jineho nez kdyby byla mollova. (z logickeho hlediska to neni ekvivalence)

Mollova stupnice: cely, pul, cely, cely, pul, cely, cely
stupnice s mollovym charakterem: cely, pul, cely, cely, cely, pul, cely <- obsahuje velkou sextu = neni mollovou stupnici, ale ma mollovy charakter (protoze ma malou tercii). Jako priklad jsem pouzil intervalovou mrizku pro dorsky modus.

Pokud se mylim, budu rad kdyz mi to vysvetlite.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“