Problém s laděním

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Chlebik
Kontaktovat uživatele:

Re: ...

Příspěvek od Chlebik »

mrkendy píše:Souhlas, kdyz ten hreben, za kterej se vesi pruziny, posunes smerem ke krku, tak se zvetsi tah a tremolo se zacne vyrovnavat. Kdyz ho posunes nakonec a jeste se ti to nevyrovna, musis pridat pruzinu. Pomoci tech sroubu se to vlastne spis jenom jemne doladuje.
Díky, utáhnutí šroubů asi o 1-2 otáčky mi přitáhlo kobylku téměř k tělu.

Takže mám mezeru mezi kobylkou a tělem asi 1-2mm, přemýšlím jestli by ale přeci jen nebylo lepší dokoupit pružiny a mít kobylku co nejvíc (na fest) přitáhlou na těle. Byl by sustain lepší?

Btw. tremolo nehodlám využívat ale neukamenujte mě prosím, že sem si koupil kytaru s jednozvratným tremolem i když o něj zatím nestojím :wink:
Kytara: Vintage V6 Sunset Sunburst
Kombo: LINE6 - Spider III 15
woro90

Příspěvek od woro90 »

Se sustainem to nic neudělá, ale pokud nehodláš vůbec páčit, naper tam pružin, kolik se jich vejde :wink: Pak se to bude chovat jako hardtail, takže bude možné hrát PM agresivně, až do mlácení zápěstím do odtlumených strun (nevím, jestli mě chápeš) aniž by se to pohnulo, tedy rozlaďovalo.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

jj jestli nebudes pouzivat tremolo, tak tam jeste pridej pruziny. Pomuze to stabilite ladeni. (kdyz jednu strunu vytahnes, ostatni budou min nachylny na rozladeni).

Tak kdyz si chtel strata, tak sis ani nemoh vybrat model s pevnou kobylkou, to je jasny. Lidi to pak bezne resi pridanim pruzin nebo zaspalkovanim.

Nekde jsem cetl, ze snizenim dohmatu se lehce snizi i sustain, nevim, co je na tom pravdy. Jestli chces zvednou sustain, tak mas tri moznosti. Vycistit loze krku od smirglů a vybrousit ho. (ber to s nadsazkou, treba ten spoj vintage dela kvalitne) Koupit lepsi kameny do kobylky a koupit lepsi nultej prazec. (graphtech, ervana) Pak jeste zalezi na snimacich, jak maji silne pole a jak jsou vysoko pod strunama, ale to by pak byl kompromis mezi zvukem a sustainem...

Ale z toho sustainu bych zas nedelal buhvico..
woro90

Příspěvek od woro90 »

mrkendy píše:jj jestli nebudes pouzivat tremolo, tak tam jeste pridej pruziny. Pomuze to stabilite ladeni. (kdyz jednu strunu vytahnes, ostatni budou min nachylny na rozladeni).

Tak kdyz si chtel strata, tak sis ani nemoh vybrat model s pevnou kobylkou, to je jasny. Lidi to pak bezne resi pridanim pruzin nebo zaspalkovanim.

Nekde jsem cetl, ze snizenim dohmatu se lehce snizi i sustain, nevim, co je na tom pravdy. Jestli chces zvednou sustain, tak mas tri moznosti. Vycistit loze krku od smirglů a vybrousit ho. (ber to s nadsazkou, treba ten spoj vintage dela kvalitne) Koupit lepsi kameny do kobylky a koupit lepsi nultej prazec. (graphtech, ervana) Pak jeste zalezi na snimacich, jak maji silne pole a jak jsou vysoko pod strunama, ale to by pak byl kompromis mezi zvukem a sustainem...

Ale z toho sustainu bych zas nedelal buhvico..
Tak z tohoto seznamu zlepší sustain jen ta úprava lože krku. Kameny se mění kvůli odírání strun a drhnutí při ladění, případně při páčení, nulťák to samé, hlavně ladění a vytahování strun.

Nevím jak by se mohl snížit sustain snížením dohmatu, může se snížit jen tím, že do toho nemůžeš tolik řezat, aby to nedrnčelo, pokud máš extrémně nízký dohmat. Ta kytara se chová stejně. Proto jsem také bratránkovi (punkerovi) dal do začátku (po akustice u ohně) na jeho elektriku jedenáctky struny a nízký dohmat, protože hraje druhou kytaru a netahá, takže se mu to mačká dobře, ale nemůže do toho třískat. Předtím se totiž nemohl naučit nervat to vší silou s hrotem trsátka skrz tělo.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Tak si predstav, jak by hrala kobylka a nultej prazec z polystyrenu, z plastu a grafitu.. Je to serazeny od toho, jak ty materialy vedou vibrace.. Grafit ma diky svymu vnitrnimu usporadani atomu (blizko u sebe) jedny z nejlepsich vlastnosti. Navic je to dokazany, videl jsem jeden test s origo fender kamenama a pak s graphtechama a rozdil byl 3-4 sekundy... Da se domyslet jakej bude rozdil mezi kamenema made in china, ktery sou delany z "masla".. To samy ten nultej prazec.. Krome toho susteinu to samozrejme i lip klouze a ty kameny a nulak nedrhnou a neodiraj se..
woro90

Příspěvek od woro90 »

mrkendy píše:Tak si predstav, jak by hrala kobylka a nultej prazec z polystyrenu, z plastu a grafitu.. Je to serazeny od toho, jak ty materialy vedou vibrace.. Grafit ma diky svymu vnitrnimu usporadani atomu (blizko u sebe) jedny z nejlepsich vlastnosti. Navic je to dokazany, videl jsem jeden test s origo fender kamenama a pak s graphtechama a rozdil byl 3-4 sekundy... Da se domyslet jakej bude rozdil mezi kamenema made in china, ktery sou delany z "masla".. To samy ten nultej prazec.. Krome toho susteinu to samozrejme i lip klouze a ty kameny a nulak nedrhnou a neodiraj se..
No tak pochopitelně že když je nulťák z "másla" tak tlumí, myslel jsem "normální" materiály. Ale ty 3-4 sekundy rozdílu mezi originálem a grafitem není až tolik. Podle mě je hlavním účelem zmenšení tření. Ale to už je asi věc názoru :wink:
Chlebik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chlebik »

Díky, mrkendy a woro90.

Strata sem chtěl to jo, to sem byl rozhodnutej předem, kobylku sem neřešil. Dám tam teda co nejvíc pružin a bude to. A ten sustain řešit nebudu ;)
Kytara: Vintage V6 Sunset Sunburst
Kombo: LINE6 - Spider III 15
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“