B dur
Pravidla fóra
B dur
Zdravím,
mám dotázek ohledně akordu B dur a jemu podobnych baréček odvozených od Ačka. Nějakou dobu jsem se snažil hrát je všemi prsty kromě palce. Ale pak jsem se podíval na nějaké videa s kytaristama a zaměřil jsem se nato. Většina kytaristů to hraje pouze prsteníčem a ukazováčkem. Zkusil jsem to a ejhle! je to tam mnohem pohodlnější a rychlejší způsob.
Co je lepší?
Nerad bych se naučil ten "horší způsob". Pokud mi neřeknete co je lepší, tak aspoň napište jak to hrajete vy.
Díky
mám dotázek ohledně akordu B dur a jemu podobnych baréček odvozených od Ačka. Nějakou dobu jsem se snažil hrát je všemi prsty kromě palce. Ale pak jsem se podíval na nějaké videa s kytaristama a zaměřil jsem se nato. Většina kytaristů to hraje pouze prsteníčem a ukazováčkem. Zkusil jsem to a ejhle! je to tam mnohem pohodlnější a rychlejší způsob.
Co je lepší?
Nerad bych se naučil ten "horší způsob". Pokud mi neřeknete co je lepší, tak aspoň napište jak to hrajete vy.
Díky
CORT MR 710 F
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
- Adamz Asah
- Kontaktovat uživatele:
Já už to mám vyladěné a chytám to ukazováčkem a to "malé baré" s prsteníčkem pořád.
Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
Na elektrice je to čtyřma prsty celkem zbytečnej luxus. Stačí nehrábnout do malýho e a máš to mnohem pohodlnější...
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
tak ta verze s ukazováčkem a prsteníčkem je vhodná hlavně v situaci kdy potřebuješ hrát baré akordy třeba od sedmého pražce dál, kde už ty prsty neposkládáš tři pod sebe když jsou pražce hubené
preferuju na začátku krku používat klasické baré, ale asi je to věc vkusu, já bych třeba svoje 11ky jenom prsteníčkem a ukazováčkem na druhém pražci nezmáčkl...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- Kacis
- Kontaktovat uživatele:
U mě stále trva zvyk ze špaňelky proto to chytam vsema 4ma. Zkoušel jsem to dvouma ale nějak neohnu ty dva prsty tak aby me znelo to malý barre...
Jednou mi naši řekli, ať pořád nehraju na kytaru a jdu se učit do školy. Ale já jim na to řekl: "Nejdřív práce a pak zábava."
Kytara: Fokus J-150S BL
Kombo: Johnson JA-T15-R
A nějakej ten kabel a trsatka, stojan atd...
Kytara: Fokus J-150S BL
Kombo: Johnson JA-T15-R
A nějakej ten kabel a trsatka, stojan atd...
A jestli se můžu též zeptati - na španěle to chytáte jak? Já to zkoušel umáčknout "dvěma prsty" aby se daly dělat hovadinky (přichytávání dalších strun
- třeba do rock'n'rollu to zní velmi dobře), ale stejně se nějak nedařilo (a to ani ve vyšších polohách, např. u D).
Myslíte, že je velký hřích občas chytnout i spodní e (čímž vznikne Bb6 (B, C, D, E ...)) a nehrát poslední strunu?
Myslíte, že je velký hřích občas chytnout i spodní e (čímž vznikne Bb6 (B, C, D, E ...)) a nehrát poslední strunu?
Já to hraju jenom dvěma prsty. Ten prsteníček musíš zalomit a on pak to to horní E tlumí. Spodní E tlumí špička ukazováčku. Pak můžeš do strun mlátit jak chceš a vždycky to zní dobře.
Zpočátku se to může zdát jako nadlidský úkol, ale není to tak těžké. Mnohem těžší mi přišlo naučit se plynule v rychlosti a rytmu měnit mezi tímhle držením a ostatními akordy. Ale taky to jde (i když mi to zabralo asi půl roku... asi jsem levej
)
edit: Pokud mám zahrát B-dur, tak radši přelezu rukou nahoru po krku a chytnu to jako barré, ale na 7. pražci. Je to pohodlnější. Stejně tak většinou i C-dur. Mám ty vyšší polohy radši.
Zpočátku se to může zdát jako nadlidský úkol, ale není to tak těžké. Mnohem těžší mi přišlo naučit se plynule v rychlosti a rytmu měnit mezi tímhle držením a ostatními akordy. Ale taky to jde (i když mi to zabralo asi půl roku... asi jsem levej
edit: Pokud mám zahrát B-dur, tak radši přelezu rukou nahoru po krku a chytnu to jako barré, ale na 7. pražci. Je to pohodlnější. Stejně tak většinou i C-dur. Mám ty vyšší polohy radši.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.