Problém se strunami od kytary.
Pravidla fóra
Problém se strunami od kytary.
Zdravim, mám takový problém s kytarou, oproti jiným kytarám, které jsem měl v ruce, mám moje struny strašně vysoko struny, když sem pak hrál na jiných kytarách, tak se mi zdálo, že u nich nemusim struny ani mačkat, jak to bylo jednoduché. Když ale u kobylky struny snížím, začne to drncat o pražce, ono stačí když už si dám drop D (z E-->D), a už mi ta struna drncá a najde zahrát pak třeba ani rychlý tlumený up/down. Četl jsem tady, že to může bejt v pražcích, nultym pražci, krku atd., jelikož tohle jsem nikdy neupravoval, znamená to, že si mám dojít k nějakýmu kytaráři? A jesli jo, tak se ptám pražáků, kde bych našel ve Praze-východ takovou kvalitní opravnu, prtž už jsem to dával tady místnímu pánovi, a ten mi s tim nic neudělal (ikdyž tvrdil, že ano).
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
to nedoporučuju, pokud nevíš co a jak tak s krkem nehýbej, zajdi za kytarářem, ten ti kytaru za pár stovek seřídícerfotoc píše:skus hejbnout výztuhou krku, ale opatrně...
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
určitě kytarář. měl jsem podobný problém a to byl Fender za 35tisíc. tak zbroušení pražců , nultý pražec a seřízení krku to zpravilo. ale i pak to chvíli dělalo neplechu a pak si sedla a bylo to v pohodě. ale stačí změna teploty a ty nástroje jsou hrozně choulostivý na to. Jinak kytaráři: Praha Holešovice Libor Kobrle , Janecký, Liška, pak Jílový u Prahy : Petr Jurkovič a nebo Standa Papež
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
Marshall
Když už je tu toto téma, tak se chci zeptat, jestli lze posouvat s můstkem tak, aby struny nedrnčely o pražce.Mám Epi sg g-400a měl sem stejnej problém s drnčením strun o pražce, pak sem si posunul můstek o maličko výš a bylo to bez porblémů.Teď jsou struny vzdáleny od snímačů 6mm, kytara hraje řekl bych obstojně.Za každou radu dík. Sbírám zkušenosti.
Můstku se v českých zemích říká většinou kobylka, a výškou kobylky seřizuješ dohmat. A pro každou výšku kobylky existuje vhodné prohnutí krku (napnutí výztuhy). Jaký dohmat potřebuješ, to se odvíjí od toho, jakým stylem hraješ. Na shredding se kobylka spouští co nejníž, a krk je téměř bez prohnutí (samozřejmě obojí s mírou, aby struny v žádné poloze nedrnčely), na punkové mlácení a tvrdé údery s PM, vedené těžkou rukou s tvrdým trsátkem, u metalových a HC doprovodů, je lepší vyšší dohmat a větší prohnutí krku. Pochopitelně musíš podle toho také doladit oktávy. Čím níže struny, tím více vzadu budou kameny.CIbleskBI píše:Když už je tu toto téma, tak se chci zeptat, jestli lze posouvat s můstkem tak, aby struny nedrnčely o pražce.Mám Epi sg g-400a měl sem stejnej problém s drnčením strun o pražce, pak sem si posunul můstek o maličko výš a bylo to bez porblémů.Teď jsou struny vzdáleny od snímačů 6mm, kytara hraje řekl bych obstojně.Za každou radu dík. Sbírám zkušenosti.
A platí jednoduchá logika - čím víc do toho mlátíš, tím výš potřebuješ struny, aby to nedrnčelo. Čím rychleji potřebuješ hrát, tím nižší dohmat se ti bude hodit, ale nesmíš do toho řezat (stejně to od určité rychlosti nejde).
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Dík za informace, zase sem o něco chytřejší. Ale eště k tomu stylu hudby. Já mám rád rock a rock'n'roll, rozhodně ne nějáký mlácení do strun, ale taky ne žádný šolícháníčko(chuck berry,A.M. Youngovi...), takže ta výška kobylky asi něco mezi? Taky nerozumim tomu prohnutí krku, to myslíš, jako efekt, nebo nastavení prohnutí krku? A eště k trsátku, to mi vyhovuje tvrdost 0,88 az 1 MM.Taky teď když to tady ladim, tak zjišťuju, že horní Ečko trpí mnohem víc na to drnčení...Lze tenhle problém doladil pomocí kamene?
na tohohle ibaneze sem měl chvilku zálusk. Na nákým foru sem se pak dozvěděl, že nultý pražec této kytary je hodně vysoký a spousty lidí, kdo vlastní tuhle kytaru, nultý pražec o něco zbrušovali... Tak jestli tady nebude taky ten samý problem.
Vintage AV2SGB Tele, Epiphone Strat, Jolana Alfa
VOX Valvetronix VT100 Head
Home made box 212, 112
http://seltudymeldudy.rajce.idnes.cz/Box/
VOX Valvetronix VT100 Head
Home made box 212, 112
http://seltudymeldudy.rajce.idnes.cz/Box/
Nastavení prohnutí krku. To znamená seřízení výztuhy krku. Trsátko máš na rock tak akorát, že se to trochu ohne, ale neutíká před strunami. Nesmíš s tím ale mlátit, a musíš ho držet správně, aby se nezasekávalo. Nesmíš hrát silou. Co se týče toho horního E, jak to myslíš s tím kamenem? Tune-o-matic nemá žádné výškové nastavení kamenů, pokud máš pouze tenčí nebo pouze tlustší struny moc nízko, přizvedni si jen jejich konec kobylky. Od toho ty šrouby jsou na koncích. S kameny se hýbe dopředu a dozadu, abys naladil oktávy, a s výškovým nastavením nemají nic společného. Zkus si to všechno prohlédnout a zauvažovat, k čemu tam co je. Na tohle bys totiž přišel sám, jen to chce nebýt líný mysletCIbleskBI píše:Dík za informace, zase sem o něco chytřejší. Ale eště k tomu stylu hudby. Já mám rád rock a rock'n'roll, rozhodně ne nějáký mlácení do strun, ale taky ne žádný šolícháníčko(chuck berry,A.M. Youngovi...), takže ta výška kobylky asi něco mezi? Taky nerozumim tomu prohnutí krku, to myslíš, jako efekt, nebo nastavení prohnutí krku? A eště k trsátku, to mi vyhovuje tvrdost 0,88 az 1 MM.Taky teď když to tady ladim, tak zjišťuju, že horní Ečko trpí mnohem víc na to drnčení...Lze tenhle problém doladil pomocí kamene?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
No, budu si s tim eště hrát, ať to mám vše pěkně prozkoušený a vim, co to dělá. Jinač s těma oktávama mi to došlo, jen sem si nebyl jistej. A o těch kamenech, to už sem si pořádně přečetl, spletl sem si to. K tý výstuze krku, to pořád nějak nevim co je. To myslíš jako hmatník s pražci? nebo jak mají některé kytary jakoby na hranici tělo kytary s krkem takovej šroub, co směřuje do krku?Nic takového tam nemám.Ten krk mám lepený.woro90 píše:Nastavení prohnutí krku. To znamená seřízení výztuhy krku. Trsátko máš na rock tak akorát, že se to trochu ohne, ale neutíká před strunami. Nesmíš s tím ale mlátit, a musíš ho držet správně, aby se nezasekávalo. Nesmíš hrát silou. Co se týče toho horního E, jak to myslíš s tím kamenem? Tune-o-matic nemá žádné výškové nastavení kamenů, pokud máš pouze tenčí nebo pouze tlustší struny moc nízko, přizvedni si jen jejich konec kobylky. Od toho ty šrouby jsou na koncích. S kameny se hýbe dopředu a dozadu, abys naladil oktávy, a s výškovým nastavením nemají nic společného. Zkus si to všechno prohlédnout a zauvažovat, k čemu tam co je. Na tohle bys totiž přišel sám, jen to chce nebýt líný mysletCIbleskBI píše:Dík za informace, zase sem o něco chytřejší. Ale eště k tomu stylu hudby. Já mám rád rock a rock'n'roll, rozhodně ne nějáký mlácení do strun, ale taky ne žádný šolícháníčko(chuck berry,A.M. Youngovi...), takže ta výška kobylky asi něco mezi? Taky nerozumim tomu prohnutí krku, to myslíš, jako efekt, nebo nastavení prohnutí krku? A eště k trsátku, to mi vyhovuje tvrdost 0,88 az 1 MM.Taky teď když to tady ladim, tak zjišťuju, že horní Ečko trpí mnohem víc na to drnčení...Lze tenhle problém doladil pomocí kamene?
Výztuha krku:
Hodně zjednodušeně = kus něčeho co je v krku a slouží jako výztuha aby se neprohejbal pod tíhou strun (myslím, že to bejvá z nějaké slitiny). Má to dost kytar (jak elektrických tak akustických), ale španělky ne.
Na konci krku je taková matička a s tou když točíš, tak výztuhu posováš buď blíž k tělu nebo dál od těla.
Hodně zjednodušeně = kus něčeho co je v krku a slouží jako výztuha aby se neprohejbal pod tíhou strun (myslím, že to bejvá z nějaké slitiny). Má to dost kytar (jak elektrických tak akustických), ale španělky ne.
Na konci krku je taková matička a s tou když točíš, tak výztuhu posováš buď blíž k tělu nebo dál od těla.
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Jasné že ju maju aj gitary s lepeným krkomDisasterpiece píše:mozna budu za blba ale pokud vim tak lepeny krk se serizuje nejak jinak nez tou vystuhou protoze ji asi nema, ale nevim to jiste....
http://www.rockshopguitars.com/guitars/ ... old.10.jpg
http://www.rockshopguitars.com/guitars/ ... gold.4.jpg
http://www.rockshopguitars.com/guitars/ ... old.15.jpg
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
přesně tak, když s tim děláš opatrně tak je to vklidu, kvuli otočení imbusákem nepůjdu za kytarářem...jak je to u kytar s lepeným krkem opravdu netušímGiof píše:Já měl stejný problem s mojí starou behringerkou... zkusil jsem to trošku "odlukovat" a hned to bylo v pohodě...Caggan píše:to nedoporučuju, pokud nevíš co a jak tak s krkem nehýbej, zajdi za kytarářem, ten ti kytaru za pár stovek seřídícerfotoc píše:skus hejbnout výztuhou krku, ale opatrně...