Ty mám: hi-hat, dva crashe, chinu a ride. Tak kdyby mi mohl někdo vysvětlit jak je to s ozvučením činelů. Díky
Ozvučení bicích
Pravidla fóra
Ozvučení bicích
Čaute, chtěl jsem se zeptat na mikrofony. Mám virbl, dva přechody, kotel, kopák. to by neměl být problém. Ale nevím jak je to pro činely.
Ty mám: hi-hat, dva crashe, chinu a ride. Tak kdyby mi mohl někdo vysvětlit jak je to s ozvučením činelů. Díky
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Re: Ozvučení bicích
Nevím, jestli to patří zrovna do bubenické sekce, a ne spíše někam ke zvukařům..blbost0 píše:..... kdyby mi mohl někdo vysvětlit jak je to s ozvučením činelů. Díky
Ale k věci: Plechy v bicí soupravě se samozřejmě také zvučí. Zpravidla hi-hatka samostatně elektretovým (kondenzátorovým) mikrofonem, a ostatní plechy se snímají tzv. OverHeady, tedy mikrofony zavěšenými nad soupravou. Může být pouze jeden přímo nad soupravou, nebo 2 kusy (kvůli panoramatickému efektu rozhození do sterea v mixu), eventuelně se zvukař obejde bez OverHeadu v malém prostoru, kde plechy dostatečně přeznívají akusticky z podia... to paltí pro živé hraní.
Studiově se to řeší podobně (v levnějších studiích) až třeba tak, že existují malé mikrofony s klipsem navěšené na každém činelovém rameni pod každým plechem (to ty studia světové úrovně).
Osobně si ale myslím, že bubeník se s takovouhle věcí, jako je ozvučování soupravy, zabývat nemusí....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
-
JackLemon
- Bandzone: www.bandzone.cz/zadnysmer
- Kontaktovat uživatele:
- Monikad
- Rádce
Tak čím víc toho víš, tím líp, ale stejně... je to práce někoho jiného. bubeník má řešit bubnování a nástroj, ne snímání a techniku.JackLemon píše:Ale správnej bubeník by o tom vědět měl !!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
-
JackLemon
- Kontaktovat uživatele:
To ano ale pokud nechceš platit velký peníze za nahravací studio je dobré si udělat svoji nahrávku i doma ne ? Ale je fakt že je to práce někoho kdo se v tom vyzná.
Bicí Sonor Force 3007 (BD 22" , TT 10", 12" , FT 14"
Snare: Black Panther Blaster
Činely: Jen a jen Anatolian Ultimate,Diamond,
Double-400 od Sonoráku
Paličky jen a jen 5A hickor
Double-400 od Sonoráku
- Monikad
- Rádce
Domů bubny netahámJackLemon píše:To ano ale pokud nechceš platit velký peníze za nahravací studio je dobré si udělat svoji nahrávku i doma ne ? Ale je fakt že je to práce někoho kdo se v tom vyzná.
ve zkušebně to řešíme jako pracovní nahrávku úplně jinak, maximálně dvěma mikrofony jako "overheady" někde nad hlavama nás všech.
nahrávku pro lidi řešíme zásadně jen ve studiu nebo z živého kšeftu... ?(mochodem za 14 dní budu ve studiu po 10ti letech).
Jinak jsem nějak pochopila, že se bavíme o ozvučováních bubnů na kšeftě, to potkávám takřka každý víkend, zkoušky máme málokdy a nahrávání není až tak prioritním cílem žádné z mých kapel....
-
JackLemon
- Kontaktovat uživatele:
No takhlenc...My jsme si chtěli nahrt náš zvuk jak hrajem atd. Ale když jsme to zkoušeli třeba přez kameru která stála 20 000 která má funkce jak do televite moje bicí tam byly slyšet jako pískot. U kytary to byo horší. Co bylo slyšet byl zpěv. No tak ted děláme hodinový ,,představení" aby jsme nechodily do studia zbitečně. V našem mstě to stojí docela dost a to si všechny nástroje ještě k tomu musíme vzít svoje.
Takže abych to zchrnul...
Jde o to že pokud víš jak na to je dobré si to i dělat doma aby si člověk pak zbytečně neplatil studio za 1000 na hodinu.
Takže abych to zchrnul...
Jde o to že pokud víš jak na to je dobré si to i dělat doma aby si člověk pak zbytečně neplatil studio za 1000 na hodinu.
Bicí Sonor Force 3007 (BD 22" , TT 10", 12" , FT 14"
Double-400 od Sonoráku
Double-400 od Sonoráku
- pajaKahan
- Kontaktovat uživatele:
Měl bych jen takový věcný dotaz.
Je rozdíl mezi zvukem, který bereme mikrofony, které jsou umístěny na klipsách a mikrofony, které jsou umístěny na mikrofonních stojanech, bez dotyku s ráfkem?
Podle plytných fyzikálních vlastností, by se měly přeci přenášet vibrace do mikrofonu, a tím pádem by to mělo trochu škodit, nebo možná i zlepšovat zvuk. Jako to vydíte vy?
Můj dotaz spíše směřuje k zvučení ve studiu, čili potřebuje co nejpřesnější sejmutí, a nevím jestli jsou klipsy vhodný nápad do studia?
Je rozdíl mezi zvukem, který bereme mikrofony, které jsou umístěny na klipsách a mikrofony, které jsou umístěny na mikrofonních stojanech, bez dotyku s ráfkem?
Podle plytných fyzikálních vlastností, by se měly přeci přenášet vibrace do mikrofonu, a tím pádem by to mělo trochu škodit, nebo možná i zlepšovat zvuk. Jako to vydíte vy?
Můj dotaz spíše směřuje k zvučení ve studiu, čili potřebuje co nejpřesnější sejmutí, a nevím jestli jsou klipsy vhodný nápad do studia?
Kytary: Cort EVL K4, stratocaster SX(hand made)
Aparát: ENGL E322 Drive
http://www.bandzone.cz/daystheends
Aparát: ENGL E322 Drive
http://www.bandzone.cz/daystheends
- Jens Ludwig
- Odborník
víceméně žádnej - vem mikrofon, zapoj ho do nějaký aparatury a prudce s nim zatřes - uslyšíš něco???
ty mikrofony jsou dělaný tak, že to vliv nemá
ty mikrofony jsou dělaný tak, že to vliv nemá
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše Jens, ale podotknul bych, že záleží na tom, jak kvalitně je ten mikrofon udělaný.
P.
P.
- Jens Ludwig
- Odborník
tak já předpokládám, že se bavíme o mikrofonech a ne o HAMA hračkách nebo Shure PG serii 
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
P.
Já mám častější problém s bubeníkama v tom, že plechy jim úrovní převyšují zbytek kapely a tak nabírám jenom HH a z té si vybírám poměrně úzké frekvenční pásmo pro "přiznání".
Nehledě na to, že levnější plechy jsou skoro vždy zvukově hnusnější (sorry...)
Overheady sice stavím, ale do cca 300 lidů je prakticky nepotřebuju, maximálně tak na bubenícká sóla, když hrajou tampanovejme paličkama ap.
jinými slovy - na malých akcích většinou není plechy nutné zvučit vůbec a stavím tam mikrofony spíš kvůli tomu, "kdyby něco" a pro pocit kapely...
Ve studiu je dost věcí odlišných a k tomu se jistě vyjádří povolanější
Nehledě na to, že levnější plechy jsou skoro vždy zvukově hnusnější (sorry...)
Overheady sice stavím, ale do cca 300 lidů je prakticky nepotřebuju, maximálně tak na bubenícká sóla, když hrajou tampanovejme paličkama ap.
jinými slovy - na malých akcích většinou není plechy nutné zvučit vůbec a stavím tam mikrofony spíš kvůli tomu, "kdyby něco" a pro pocit kapely...
Ve studiu je dost věcí odlišných a k tomu se jistě vyjádří povolanější
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jj - ve studiu je to o něčem jiném, tam je třeba získat co možná nejlepší náběr jednoho kterého dílu bicí soupravy - a zde je už dost široké pole na detaily (kromě běžného close-miking + 2x OH). To se taky jeden buben může snímat i 2-3 mikrofony a z každého se "vyzobne" požadovaná informace (kupříkladu kopák). No je to velká legrace
P.
P.
jes, včera jsem dával k bicím 16 mikráků - a každej hrale velmi důležitou roli
Mohl bych dnes exportnout náběry, když by pavli zaspolupracoval a pak to sem fláknul přes ten jeho server 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Honzo - PM
P.
P.
Tak jak jsem slíbil, za pomoci Pavla a jeho supeeer serveru posílám náběry bicích. Můžete si to nasypat do jakýhokoliv softu - mělo by to sedět 
Bicí jsou to Mapex Saturn - javor plus ořech, ultratenkej korpus, kick:22x18, hlavní virbl Ludwig Supraphonic 66rok (!!!!!!) 14x5,5, tom 10x8, kotel 15x11, druhej virbl (efekťák) mapex pro mosaz 13x3,5, hajtka-paiste soundformula medium heavy 14, ride paiste sound formula medium heavy 20, 2 x crashanatolian diamond trinity 17 a 18 palců
blány pískovaný - virbly remo ambasador, emperor kotle, kick powerstroke
Co jsem bral a co u toho bylo za majky:
kopák venku - akg d112
kopák vnitřek - no name dynamika
, ale službu plní suprově 
virbl_1_vršek - shure sm57
virbl_1_spodek - sennhesier E845
virbl_2_vršek - shure sm57
virbl_2_spodek - sennhesier E845
tom_1 - Sennhesier MD421
tom_2 - Shure sm57
hit_hat - MXL V67
Ride - shure sm58
OH_L - akg c3000
OH_P - akg C3000
amb_P - shure sm58
amb_L - shure sm58
amb_střed - rode k2
amb_zadní - no name kondíková tužka
z tohohle soundu mám největší radost - je tak 30cm za bubeníkem zhruba Metr nad hlavou bubeníka směřovanej na virbl - schálně to poslechněte, má to tělo jako blázen
Náběry jsou suchý, bez zásahu jakýhokoliv eq či komp
Mimochodem, bubeník měl sebou virblů celkem 5, nějaký tamy, pearl, saturňáckej snare a ještě nějakej home made, ale nejlíp zněl Ludwig z roku 66
Vintage jako prase 
Tady to můžete sosnout:
http://transfer.studiokappka.cz/testy/b ... /forum.rar
Bicí jsou to Mapex Saturn - javor plus ořech, ultratenkej korpus, kick:22x18, hlavní virbl Ludwig Supraphonic 66rok (!!!!!!) 14x5,5, tom 10x8, kotel 15x11, druhej virbl (efekťák) mapex pro mosaz 13x3,5, hajtka-paiste soundformula medium heavy 14, ride paiste sound formula medium heavy 20, 2 x crashanatolian diamond trinity 17 a 18 palců
blány pískovaný - virbly remo ambasador, emperor kotle, kick powerstroke
Co jsem bral a co u toho bylo za majky:
kopák venku - akg d112
kopák vnitřek - no name dynamika
virbl_1_vršek - shure sm57
virbl_1_spodek - sennhesier E845
virbl_2_vršek - shure sm57
virbl_2_spodek - sennhesier E845
tom_1 - Sennhesier MD421
tom_2 - Shure sm57
hit_hat - MXL V67
Ride - shure sm58
OH_L - akg c3000
OH_P - akg C3000
amb_P - shure sm58
amb_L - shure sm58
amb_střed - rode k2
amb_zadní - no name kondíková tužka
Náběry jsou suchý, bez zásahu jakýhokoliv eq či komp
Mimochodem, bubeník měl sebou virblů celkem 5, nějaký tamy, pearl, saturňáckej snare a ještě nějakej home made, ale nejlíp zněl Ludwig z roku 66
Tady to můžete sosnout:
http://transfer.studiokappka.cz/testy/b ... /forum.rar
bollocks: dik za ukazku! jsem si to natah do Cubase a poslechnul a trochu si s tim hral. No mam par dojmu. 1. kopak venku nema zadny telo, dela jen cvakatko. Mikrak uvnitr to sice mozna trochu zachrani, ale z akg d112 bys to telo mel rozhodne v pohode dostat i kdyz je pred dirou. 2. mam pocit, ze mikraky na spodku virblu nebyly uplne nablizko a berou zbytecne moc okoli. Overheady se mi vubec nelibej, prijdou mi hrozne tenky a mam pocit, ze se to ani nebude dobre pojit se zbytkem naberu. A myslim, ze neni spatny se snazit OH umistit tak, aby virbl snimaly uprostred sterea. Tady je to dost na strane a myslim, ze s tim bude celkem prace. 4. ten signal ze zadniho Ambientu je supr, taky nekdy zkusim:) Ale celkove se z toho da urcite umichat normalni vysledek. Tak preju hodne zdaru!