Silný snímač kobylka/slabý u krku, hodnoty potenciometrů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Silný snímač kobylka/slabý u krku, hodnoty potenciometrů

Příspěvek od Koxík »

Mám dotaz, chtěl bych do kytary pořídit ke kobylce snímač Dimarzio X2N odkaz a u krku mám snímač Gibson 490R odkaz a můj dotaz zní - pokud mám pak na zesilovači vstupy Hi a Lo, nebude problém s tím, že ač ta X2N není aktivní, budu u ní muset už jít do vstupu Hi (pro aktivní snímače), ale kvůli tomu Gibsonu u krku by bylo třeba normálně do Lo?

Jinak ještě malej dotaz, proč je třeba k silnějším snímačům dávat potenciometry větších hodnot?Jestli dobře počítám a není v tom nikde žádnej další háček, tak když mám snímač s impedancí 15kohm,tak výslednou impedanci (paralelní kombinace) nějak výrazně neovlivní, jestli použiju potenciometr 250k nebo 500k. Vysvětlete mi to prosím, díky :wink:
"Dnes nejsem ve své kůži" - Thomas Hewitt :-D
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Vezmu to od konce. Hodnota potenciometru (vetsinou 250k nebo 500k) precejen trochu ovlivnuje to, jak je snimac zatizenej a zatlumuje jeho vlastni rezonanci. V praxi je to poznat spis u singlu, s 500k potakem hraji ostreji a s 250k o trosku kulateji. Nekomu se libi to, jinemu ono. Ja bych k humbuckerum dal 500k potaky, na vsech kytarach jsem to tak mel.

K tomu ultrasilnemu snimaci u kobylky - proc si ho tam chces dat?? Asi proto aby to melo nejaky ultrazkresleny prebuzeny zvuk. Pak je ale nesmysl to zapojovat do "Lo" vstupu. Ono na vetsine zesiku ma ten "Lo" vstup jen nejaky odporovy delic, takze mi prijde nesmyslne nejdriv vyrobit velmi silny signal ze snimace a vzapeti ho zase na odporech srazit o 6dB dolu. To bys tam mohl rovnou nechat puvodni slabsi snimac. :wink:
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

Abu píše:Vezmu to od konce. Hodnota potenciometru (vetsinou 250k nebo 500k) precejen trochu ovlivnuje to, jak je snimac zatizenej a zatlumuje jeho vlastni rezonanci. V praxi je to poznat spis u singlu, s 500k potakem hraji ostreji a s 250k o trosku kulateji. Nekomu se libi to, jinemu ono. Ja bych k humbuckerum dal 500k potaky, na vsech kytarach jsem to tak mel.

K tomu ultrasilnemu snimaci u kobylky - proc si ho tam chces dat?? Asi proto aby to melo nejaky ultrazkresleny prebuzeny zvuk. Pak je ale nesmysl to zapojovat do "Lo" vstupu. Ono na vetsine zesiku ma ten "Lo" vstup jen nejaky odporovy delic, takze mi prijde nesmyslne nejdriv vyrobit velmi silny signal ze snimace a vzapeti ho zase na odporech srazit o 6dB dolu. To bys tam mohl rovnou nechat puvodni slabsi snimac. :wink:
Jasný no...mě jde hlavně o to, aby se to prostě nejakým způsobem nepralo, když ten krkovej snímač bude mít výrazně nižší výstup než kobylkovej, takže to myslím tak, jestli prostě při zapojení do Lo vstupu nebude ten kobylkovej snímač zbytečně nevyužitej a naopak jestli při zapojení do Hi vstupu nebude krkovej snímač nějak moc tlumenej, jestli to zkrátka mám prát normálně do Lo vstupu, aniž bych přicházel o možnosti toho snímače u kobyly... :wink:
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Silný snímač kobylka/slabý u krku, hodnoty potenciometrů

Příspěvek od eugeene »

Koxík píše:ta X2N není aktivní, budu u ní muset už jít do vstupu Hi (pro aktivní snímače), ale kvůli tomu Gibsonu u krku by bylo třeba normálně do Lo?

ne, mam stejne rozdilnou kombinaci nsimacu a hraje to skvele.... kazdej se boji, slaboty u krku a sily u kobyly, ale taky je treba si uvedomit, jak moc tam jsou rozdilny rezonance strun... bude to ok
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

mám přesně takhle snímače (už ne nadlouho) a není co řešit... 500k poťák a Hi vstup
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jeste upresnim - trochu jsem se zamotal s terminologii u tech vstupu, psal jsem Lo a myslel jsem vstup s nizkou citlivosti (takje to oznaceny na mym lampaci Laney). Ale ted koukam, ze ty to popisujes opacene a mene citlivy vstup (ten pro aktivni snimace) oznacujes jako Hi.
Takze jeste jednou - pokud pozadujes silny zkresleny zvuk, tak klidne pouzij ten citlivejsi vstup na zesilovaci. Pokud ti to prijde zbytecne moc zkreslene, pouzij ten druhy, mene citlivy.
Porovnani "sily" snimace u krku a u kobylky takhle "na papire" je slozite, zalezi na stylu hry a spouste dalsich veci. Ale jak spravne pise eugeene, neni treba se bat slabsiho snimace u krku, rozkmit strun je tam opravdu vyrazne vetsi a tim padem vznika i vyssi napeti na vystupu snimace. Snad jedine pokud chces pouzivat krkovy snimac na silny zkresleny solovy zvuk a kobylkovy na doprovod, tak by to mohl byt trochu problem. V tom pripade je asi lepsi nedavat ke kobyle tak silny snimac, nez dat silny snimac i ke krku, protoze prilis silne snimac (hodne zavitu vinuti a silny magnet) maji u krku moc stredovy, nekonkretni "zahuhlany" zvuk, hlavne pri zkresleni.

Proste to vyzkousej a uvidis. A napis co si od teto kombinace snimacu slibujes a na jake to bude kytare. Podle me to bude asi takhle:
kobylka - silny a ostry zkresleny zvuk
oba dohromady - slabsi zvuk s trochu mene stredu na crunch i clean
krk- kulatejsi zvuk na "sladka" sola popr jazzove doprovody
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

Abu píše:Jeste upresnim - trochu jsem se zamotal s terminologii u tech vstupu, psal jsem Lo a myslel jsem vstup s nizkou citlivosti (takje to oznaceny na mym lampaci Laney). Ale ted koukam, ze ty to popisujes opacene a mene citlivy vstup (ten pro aktivni snimace) oznacujes jako Hi.
Takze jeste jednou - pokud pozadujes silny zkresleny zvuk, tak klidne pouzij ten citlivejsi vstup na zesilovaci. Pokud ti to prijde zbytecne moc zkreslene, pouzij ten druhy, mene citlivy.
Porovnani "sily" snimace u krku a u kobylky takhle "na papire" je slozite, zalezi na stylu hry a spouste dalsich veci. Ale jak spravne pise eugeene, neni treba se bat slabsiho snimace u krku, rozkmit strun je tam opravdu vyrazne vetsi a tim padem vznika i vyssi napeti na vystupu snimace. Snad jedine pokud chces pouzivat krkovy snimac na silny zkresleny solovy zvuk a kobylkovy na doprovod, tak by to mohl byt trochu problem. V tom pripade je asi lepsi nedavat ke kobyle tak silny snimac, nez dat silny snimac i ke krku, protoze prilis silne snimac (hodne zavitu vinuti a silny magnet) maji u krku moc stredovy, nekonkretni "zahuhlany" zvuk, hlavne pri zkresleni.

Proste to vyzkousej a uvidis. A napis co si od teto kombinace snimacu slibujes a na jake to bude kytare. Podle me to bude asi takhle:
kobylka - silny a ostry zkresleny zvuk
oba dohromady - slabsi zvuk s trochu mene stredu na crunch i clean
krk- kulatejsi zvuk na "sladka" sola popr jazzove doprovody
Docela ses trefil :wink: Chci to dát na Gibson LP Studio, potřebuju mít u tý kobylky takovej ostrej zvuk na riffy no, u krku to mám docela vychytaný s tím původním snímačem.... No já to teda vyzkouším a uvidím, kdyžtak napíšu dojmy, když nezapomenu. Jinak s těma vstupama jsem to asi zblbnul já, ale hlavně, že jsme jeden druhýho pochopili :wink:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“