Hraní doprovodu - jaké akordy místo riffů
Pravidla fóra
Hraní doprovodu - jaké akordy místo riffů
Jaké akordy hrajete při doprovodech.já se naučil riffy který střídám různě mezi 1 až 12 pražcem
ale daji se hrat i akordy že ? mužete mě nějaký doporučit ?
ale daji se hrat i akordy že ? mužete mě nějaký doporučit ?
Už nehraju, pouze poslouchám ...
cečko dečko gečko ami emi e atd. to co se střida na prvnich 3 pražcich ty jo ty umim ale co ty co se hrajou mezi např. 5 -9 pražcem tam se drži třeba cečko stejně jako na prvních třech pražcich ?nity píše:muzu ti doprucit durovy, mollovy, s pridanou sextou, septimou...vlastne vsechny...specifikuj nejak dotaz..ty si snad nikdy nehral akordy???
třeba tady http://www.akordytexty.cz/ si najdeš ty nejjednodužší
ok, dobrej zaklad...akord, 3 a vice tonu...takze kdyz hrajes treba d tak je tam ten hmat a brnkas k tomu prazdny d..tak to ted cely posun o prazec vejs..nebo u jinyho akordu tam dej baryk...proste je to to samy, akorat tim barykem suplujes ty basovy/prazdny struny...Rainmaker píše:cečko dečko gečko ami emi e atd. to co se střida na prvnich 3 pražcich ty jo ty umim ale co ty co se hrajou mezi např. 5 -9 pražcem tam se drži třeba cečko stejně jako na prvních třech pražcich ?nity píše:muzu ti doprucit durovy, mollovy, s pridanou sextou, septimou...vlastne vsechny...specifikuj nejak dotaz..ty si snad nikdy nehral akordy???
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
tyjo chlape, to je základní znalost typů akordů a jejich posun do 12tého pražce = oktávacečko dečko gečko ami emi e atd. to co se střida na prvnich 3 pražcich ty jo ty umim ale co ty co se hrajou mezi např. 5 -9 pražcem tam se drži třeba cečko stejně jako na prvních třech pražcich ?
k tomu aby si to uměl posouvat je třeba znát stupnici C,D,E,F,G,A,H a pak se to zase opakuje od C, dále je třeba vědět že co pražec, to půltón vyjma toho že mezi E a F není půlton a mezi H a C také ne! a dále že mezi A a H je půlton kterému mi v ČR říkáme B
čili jestliže umíš držet akord Edur klasicky takto:
-------------
-------------
--1---------
--2--------
--2---------
--0--------
a posuneš to celé o pražec dále a prstem budeš simulovat nultý pražec = barré
čili by to vypadalo takto:
---1------------------
---1-----------------
---2--------------
---3-----------
---3-----------
---1-----------
tak je to akord Fdur protože dle výše uvedené stupnice po akordu Edur následuje Fdur.. pokud to celé baré posuneš na další pražec tak je to F#(pulton) když to posuneš na další tak je to Gdur, na dalším pražci G# atd pořád dokolečka.. jen je třeba dbát na ty dvě vyjimky kde nejsou půltony a jsou celé tony hned vedle sebe, čili E a F, a H a C
za druhé:
to samé platí o akordu Adur
---0-----
---2-----
---2-----
---2----
---0------
---------
zase, když ho posuneš o jeden pražec doprava, přidáš prst do baré vznikce akord Adur posunutý o jeden půlton, čili A# neboli B v ČR, když to posuneš o další pražec dále je to akord Hdur atd.. prostě dle stupnice.. začal si u Adur a posunem jedeš dále...
za třetí:
to samé platí u akordů molových.. čili jestliže umíš Amol:
---0------
---1------
---2-----
---2-----
---0------
----------
a ten Amol posuneš o další pražec a přidáš baré prst vznikne Bmol ... neboli půlton který je mezi tony A a H , což je ton B.. a jelikož je to mol tak Bmol a posunem dál o další pražec vznikne Hmol.. atak dále a tak dále
za čtvrté:
určitě umíš klasický Emol
------------
-----------
---0-------
---2-------
---2-------
---0-------
zase, když ho pousneš o pražec dál a přidáš na první pražec prst jako barré držíš Emol o půlton výše, jenže když si vzpomeneš, řekneš si "za E nasleduje F a neni mezi nimi pulton" čili posunutím Emol vznikne rovnou Fmi.. když to posuneš o další pražec máš fmi# pak podle stupnice nasleduje Gmol a tak dale a tak dale
snad se to trošku pochopit
Prostě jsou základní tvary které držíš a to je
klasický Adur nebo Amol, Klasický Edur nebo Emol, a jejich posunem o další pražce dál získáváš akordy které po nich dle stupnice následují
kompletní stupnice i s půltony je tedy takto:
C - C# - D - D# - E - F - F# - G - G# - A - B - H - a znovu C - C# atd...
Když se zamyslíš, přijdeš i sám na to, že C o pražec výše je sice C# ale zaroven je to i o půlton snížený ton D čili se to dá zapsat i Db(notička) zaroven B je zvýšené A čili A# ..
Naposledy upravil(a) pupack dne 4.02.2009 10:29, celkem upraveno 2 x.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Děkuji !!!!
šlo mě o to že jsem ted v pátek viděl hrat kytaristu doprovody pravě tim že držel barečko + další struny v těh vyšich polohach mezi 5-12 pražcem a drtil to, tak mě to bylo trochu "divný"
já jsem poněkud zdeměntněl diky tomu že hraju skoro pořad riffy
na ty chordy se budu muset zaměřit.....
ještě jednou díky za detailní a skvělý vysvětlení
šlo mě o to že jsem ted v pátek viděl hrat kytaristu doprovody pravě tim že držel barečko + další struny v těh vyšich polohach mezi 5-12 pražcem a drtil to, tak mě to bylo trochu "divný"
já jsem poněkud zdeměntněl diky tomu že hraju skoro pořad riffy
na ty chordy se budu muset zaměřit.....
ještě jednou díky za detailní a skvělý vysvětlení
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Rainmaker: jojo na to bacha, člověk se může naučit nazpamět různý tabulatury, rychlé arpegia atd ale kolikrát nezná základy, tvorba akordů a jak to všechno krásně funguje 
tak snad jsem ti trochu pomohl, barrečka sou prostě jen o pousování těch 4 základních tvarů, nic víc
když člověk pochopí ten princip je pak všechno lehčí 
cuuuus
tak snad jsem ti trochu pomohl, barrečka sou prostě jen o pousování těch 4 základních tvarů, nic víc
cuuuus
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Tady ses asi prepsal, melo to urcite byt 1, 2, 2; protoze takle to je nejaky Cm. (*)pupack píše: -------------
-------------
--1---------
--2--------
--2---------
(*)pupack píše: to samé platí o akordu Adur
---0-----
---2-----
---2-----
---2----
---0-----
---0-----
K tomuto a vsem hvezdickam: Sice to neni nijak zavaz(ž)ny, ale je asi takovej zvyk u zakladnich tvaru zakladnich akordu nechavat basovku primou (hrat bez spodniho e. vim, ze ladi, ale..)pupack píše: za třetí:
to samé platí u akordů molových.. čili jestliže umíš Amol:
---0------
---1------
---2-----
---2-----
---0------
---0-------
Toto se neda povazovat za moll, protoze tomu chybi tercie, ktera by to udavala. Abych pravdu rekl, nevim poradne jak se temhle vecem odborne rika.. (E5?)pupack píše: za čtvrté:
určitě umíš klasický Emol
------------
-----------
----------
---2-------
---2-------
---0-------
PS: prosim vas hlavne me nemejte za hnidopicha.. pupackuv prispevek byl paradni, jen sem chtel poupravit par drobnustek
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Andreee:
jaj
ty taby neřeš, jeden každý jsem psal cca 2,5 sec v rychlosti jen pro náčrt...
jádro příspěvku bylo v tónech které se tam drží a v tom co se snima stane když je posuneme
ty tony ktere se v akordu DRŽÍ tak ty tam správně byly
ale i tak jsem tu chybějící strunu atd opravil at mame klid v duši 
jaj
jádro příspěvku bylo v tónech které se tam drží a v tom co se snima stane když je posuneme
ty tony ktere se v akordu DRŽÍ tak ty tam správně byly
Jen se chci zeptat, každej z těch základních akordů můžu jako barré posunout na jakýkoliv pražec? přece jen v písničkách i ty barré vidim nějaké často a ostatní vůbec.pupack píše:tyjo chlape, to je základní znalost typů akordů a jejich posun do 12tého pražce = oktávacečko dečko gečko ami emi e atd. to co se střida na prvnich 3 pražcich ty jo ty umim ale co ty co se hrajou mezi např. 5 -9 pražcem tam se drži třeba cečko stejně jako na prvních třech pražcich ?od dvanáctého pražce to začíná celé znovu, jen o oktávu výše... 12tý pražec je druhý nultý pražec
k tomu aby si to uměl posouvat je třeba znát stupnici C,D,E,F,G,A,H a pak se to zase opakuje od C, dále je třeba vědět že co pražec, to půltón vyjma toho že mezi E a F není půlton a mezi H a C také ne! a dále že mezi A a H je půlton kterému mi v ČR říkáme B![]()
Jak kdy. Třeba když hraješ v Bminor (nebo H minor, česky to nechápu) takGiof píše:No ono baréčko s metalovým zkreslením nezní nijak hezky, takže jsou to většinou spíš jen power chordy
Kód: Vybrat vše
--7--
--7--
--7--
--9--
--9--
--7--Ibanez RG 270DX
Laney TF700
-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
Laney TF700
-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Mno, ta malá tercka na g struně moc dobře znít nebude, bude se to ve zkreslení mlátit... Zbytek je OK, protože jde jen o základní tón a kvintu.
Všeobecně, v silném zkreslení zní dobře jen kvarty, kvinty a oktávy (o primách nemá asi smysl mluvit). Sekundy, tercky, sexty a septimy se ti boud vcelku dost mlátit a nebude to zrovna libozvučné, ale pokud je kakofonie tvým cílem, tak proč ne... Toto je důvod, proč se používají powerchordy...
Jinak barré lze šoupat o kolik pražců chceš. Ono jde o to, že ty barré zní trochu jinak barevně než akordy v základní poloze. Takže některá hudba využívá to, jiná ono. Záleží na hodně věcech, ostatně jako vždy v hudbě
Všeobecně, v silném zkreslení zní dobře jen kvarty, kvinty a oktávy (o primách nemá asi smysl mluvit). Sekundy, tercky, sexty a septimy se ti boud vcelku dost mlátit a nebude to zrovna libozvučné, ale pokud je kakofonie tvým cílem, tak proč ne... Toto je důvod, proč se používají powerchordy...
Jinak barré lze šoupat o kolik pražců chceš. Ono jde o to, že ty barré zní trochu jinak barevně než akordy v základní poloze. Takže některá hudba využívá to, jiná ono. Záleží na hodně věcech, ostatně jako vždy v hudbě
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008