poloha trsátka při úderu na strunu

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
gish

Příspěvek od gish »

...zdravim, díky všem za rady a po pár týdnech jsem tu s dalším (pro mnohé zkušené kytaristy nepochybně primitivním :) ) začátečnickým dotazem... a opět se týká trsátka... minule jsem tu řešil náklon, ale teď by mě ještě zajímalo, jakým směrem by ideálně trsátko mělo směřovat vůči strunám... pro názornost obrázek:

http://img9.imgup.eu/trs.jpg

...nevím, jestli má být špička přímo ke strunám (viz. obr. c) nebo jestli je v pohodě i náklon... já totiž většinou hraju tak, jak je to na obr. a), přičemž ale v průběhu hraní se mi to trsátko stále víc stáčí (viz. b), což je podle mě asi špatně, neboť nehraju uplně čistě tou špičkou, ale spíš tou hranou... tak se chci zeptat, jak by to v ideálním případě mělo být... vím, že pro řadu vás je tohle naprosto stupidní otázka, ale pro mě jako samouka, který postrádá jakoukoliv pomoc je tohle jediná šance jak se něco dozvědět... předem dík za radu
nity

Příspěvek od nity »

ja bych to videl neco na mezi A a C..C je moc kolmy, A moc sikmy...kdyz si dam prsty k sobe jak se drzi trsatko, tak je to trsatko jakoby prodlouzenim prstu..ukazovacku..spicka trsatka samozrejme smerem dolu..

este k ty pravy ruce...dotykas se doufam rukou kobylky??? nehrajes to ze mas pravacku ve vzduchu??? to by bylo spatne...

a zaverecne resume...treba se mnou v tomhle kluci nebudou souhlasit, ale ja nejsem samouk, takze mi vzdycky pomohlo, kdyz mi to nekdo ukazal, vysvetlil, ale nazorne, primo s kytarou v ruce..nemas nekoho takovyho kolem sebe???
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

nity píše: este k ty pravy ruce...dotykas se doufam rukou kobylky??? nehrajes to ze mas pravacku ve vzduchu??? to by bylo spatne...
To se má? Dotýkat rukou kobylky?
nity

Příspěvek od nity »

urcite...pokud nehrajes beglajt (doprovod) pres vsechny struny..kdyz ji opres o kobylku, mas v ni urcitou jistotu...

mam pravou ruku dlani nahoru...kdyz si ji tak das taky tak na ty strane kde je malicek, tz. vlevo, jak ti konci dlan tak je tam takova kost,malej vystupek, tak tim se opri o kobylku...nerikam ze primo tim vystupkem, to zalezi na cloveku, ale nekde v tech mistech...je to jako kdybys tlumil pravou rukou struny..kluci tomu rikaj palm muting, ale netlumis, mas tu ruku trochu prizvednutou..idealni je stridat tlumeni a netlumeni...
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

2 nity
Ano pro přechod mezi PM a normálním hraním je to asi ideální pozice. Ale zase se tím připravíš o posouvání pravé ruky a tím měnění charakteru tónu. Ale asi se na to u elektriky moc nehraje, tam zřejmě měníš charakter tónu buď snímači, efekty nebo nastavením zesilovače (gain, EQ). No já jsem klasicky vzdělaný kytarista, tak mám s hraním trsátkem stále problémy.
nity

Příspěvek od nity »

Jester píše:2 nity
Ano pro přechod mezi PM a normálním hraním je to asi ideální pozice. Ale zase se tím připravíš o posouvání pravé ruky a tím měnění charakteru tónu. Ale asi se na to u elektriky moc nehraje, tam zřejmě měníš charakter tónu buď snímači, efekty nebo nastavením zesilovače (gain, EQ). No já jsem klasicky vzdělaný kytarista, tak mám s hraním trsátkem stále problémy.
taky sem klasicky vzdelany kytarista, takze tedy myslis zmenu rejstriku...

zmena rejstriku mozna je, ale furt mi to vychazi z toho opirani o kobylku...budto se opiram o vrchni desku nebo se teda neopiram, ale ruku mam porad stejne jako kdybych se opiral, mozna ji trochu naklopim...

ono je to docela tezky neco popisovat,protoze treba ty puvodni dotazy vyznely od zacatenika a na zacatek by ses opirat mel urcite..az casem bude mit clovek jistotu tak prijde na ty ostatni figle, treba viz zminovana zmena rejstriku...fakt obcas hraju trsatkem i v miste krku treba okolo 18-20 prazce..ale kdyby tam byla kobyla tak mam opreno...

jak dlouho si hral na klasiku???
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

nity píše: jak dlouho si hral na klasiku???
No já na ni vlastně hraju furt, i když teď kvůli zdravotním problémům už poměrně málo. Takže začal jsem, když mi bylo 18, to máme bratru 25 let :D .
gish

Příspěvek od gish »

...díky za radu... tak teď už alespoň vím, jak to má být správně... to je nejhorší na tom samoučení, že pořádně nevíš, co a jak... z knížek to pořádně nevyčteš... a pak člověk neví, jestli mu to nejde, protože je prostě jenom nezkušenej nebo protože to dělá blbě... tak jsem rád alespoň za tohle forum, který mi pomáhá, když se v něčem zaseknu a nejsem si jistej... tak ted uz vim, jak to trsátko držet, tak uvidíme... zatím díky za pomoc
gish

Příspěvek od gish »

Tak se tu musím zase vrátit k původnímu tématu, což byla poloha trsátka... mám prostě problém s tím, že netuším, v jaký poloze, v jakým úhlu by mělo být trsátko, když brnkám přes všechny struny (asi se tomu říká možná i nějak odborně, ale to nevim :) ) ...pro názornější představu o co mi jde, mrkněte na tohle video...

http://www.jamplay.com/video-help/answer-364.html

...ten týpek tam ukazuje, jak by se to podle něj mělo dělat... teda že bych neměl tu ruku různě naklánět, když jedu dolu a pak zas nahoru, ale držet se v jedný stejný poloze... souhlasíte s tímhle názorem...? já to teda původně dělal takhle "špatně" a je fakt, že mi to moc nešlo... což mohlo bejt ale taky dost dobře daný mým statutem začátečníka... a pokud teda je dobrý jet pořád v jedný poloze, tak jaká by měla bejt... takhle skosený jak to ukazuje v tom videu?? ...protože někde zase čtu, že by mělo bejt prakticky kolmo ke strunám... takže fakt nevim...

...pokud by mi to teda někdo dokázal srozumitelně vysvětlit, případně v ideálním případě poslal třeba nějakej obrázek... fakt se s tím trápím a nedokážu se pohnout dál, když nevim jak na to... nechci si zafixovat špatnou techniku... díky moc předem...
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Já se obávám, že tohle je tak individuální téma, že se žádný jasný odpovědi tady, ani jinde nedočkáš. Podle mě (což vůbec není dogma), by zkrátka trsátko nemělo bejt z bočního pohledu nakloněný nikam a šikmost tak akorát, aby jsi nezadrhával. Zkoušel bych to v koordinaci s kobylkovým tlumením, musí se ti to sejít všechno...
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

tak to je stejna vec jako drzeni trsatka nikdy sem si tim hlavu nelamal spis sem poslech radu svyho ucitele drz to tak jak je to tobe pohodlny... stejny je to i s uhlem trsatka pri hrani, proste vemu a trsam neresim jestli je to kolmo nebo ne, akorat si prehazuju drzeni trsatka kdyz jedu neco rychlejsiho.
gish

Příspěvek od gish »

biker_xx píše:Já se obávám, že tohle je tak individuální téma, že se žádný jasný odpovědi tady, ani jinde nedočkáš. Podle mě (což vůbec není dogma), by zkrátka trsátko nemělo bejt z bočního pohledu nakloněný nikam a šikmost tak akorát, aby jsi nezadrhával. Zkoušel bych to v koordinaci s kobylkovým tlumením, musí se ti to sejít všechno...
...hele tohle mi uplne staci, vedet, ze je to individualni :) ...ja chtel mit jen jistotu, ze to klopeni treba neni spatne, abych si na to zbytecne nezvykl... a sikmost myslis jak? ...jako horizontalne (smerem ke krku kytary) nebo vertikalne (spicka trsatka nahoru X dolu)...?
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

gish píše:
biker_xx píše:Já se obávám, že tohle je tak individuální téma, že se žádný jasný odpovědi tady, ani jinde nedočkáš. Podle mě (což vůbec není dogma), by zkrátka trsátko nemělo bejt z bočního pohledu nakloněný nikam a šikmost tak akorát, aby jsi nezadrhával. Zkoušel bych to v koordinaci s kobylkovým tlumením, musí se ti to sejít všechno...
...hele tohle mi uplne staci, vedet, ze je to individualni :) ...ja chtel mit jen jistotu, ze to klopeni treba neni spatne, abych si na to zbytecne nezvykl... a sikmost myslis jak? ...jako horizontalne (smerem ke krku kytary) nebo vertikalne (spicka trsatka nahoru X dolu)...?
šikmost jsem myslel naklonění vůči struně z čelního pohledu. Podívej se na youtube, jak spousta slovutnejch kytaristů drží trsátko - každej jinak. Podívej třeba tady na Zakka:

http://www.youtube.com/watch?v=rYMupc56 ... =1&index=3

ten nejen, že si trsátko často přehmatává, klopí a já nevim, co ještě, ale ještě se mu starýmu vychlastancovi klepou ruce,jak starý bábě a jak mu to hraje... :)
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

trochu OT
ale!! přesto velmi důležite

co děláte s ostatníma prstama který nedrží trsáto ? třeba když hrajete akordy / power tak máte malíček,prsteníček a prostředníček rovně volně nebo je máte skrčený ?

a když hrajete sola / melodický pasáže (vybrkávání) máte je taky sevřený nebo volně ?

sem zaslechl teorii že kytarista kterej má prsty sevřený při hraní je špatnej.
podle mě je to individuální a o stylu.
třeba při akordech to neni problem ale třeba jsem zkoušel hrat sola a ty prsty jsem nedal rovně
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

to je taky individualni, ja hraju stylem Roota vic me to sedi, kdyz sem zkousel drzet trsatko spravne tak sem musel prsty mit sevrene no a pak uz jsem jen chytal krece.
kmanglogi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kmanglogi »

Ahoj, me vubec nejde palm muting - alt. picking.. nemate na to nejakej trik? :lol:
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

kmanglogi píše:Ahoj, me vubec nejde palm muting - alt. picking.. nemate na to nejakej trik? :lol:
to je jen o čase, věř si, trenuj to, pak dej od toho par dni pauzu a pujde to samo zase o neco lip.. a tak porad dokolecka, chce to trpelivost a čas, to je celé, držim palec ;)

P.S. Alternate picking mi taky nejde :P
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
KouClick

Příspěvek od KouClick »

načo trsátko?? hrajte zubami /svojími/ :lol:
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Kristepane, kluku! Proc to proste nezkousis? Miliarda muzikantu nemal tohle forum a prisla na to sama. Po mesici na to asi neprijdes. Ja sem po mesici delal trsatka ze stare popisovaci folie a plastove cedule se zakazem vstupu. Divej se, cim dyl budes hrat, tim to prijde. Prijdes na ten naklon, kterej tobe vyhovuje, zpusob uderu, hloubka zabrani strun atd atd ... divej se, hledanim rozumu na foru se to nenaucis. Muzes tu ziskat milion poucek, ktery ti budou k prdu. Jedinej zpusob, jak prijit na to spravny je hrat a zkouset. Muzika neni matematika, nema definovany pravidla, poucky .. nic. Hraj! To jediny ti k necemu bude.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jimator: Nemas pravdu. Zrovna dnes jsem se o tom bavil s kamaradem, ktery hraje v celkem uspesne kapele uz nekolik let a oba mame stejny problem: Drzime trsatko trochu nestandardne, je nam to pohodlny, ale vime, ze s tim "spravnym" drzenim se nam zlepsi technika hry. Neni nam to ale tak pohodlny a preucovani je zkratka tezky. A na tohle bychom samozrejme sebedelsim hranim neprisli, protoze tezko budes zkouset polohy trsatka, ktery ti nejsou pohodlny.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“