Aerith píše:
Takze, ma volume pedal zapojeny priamo za gitaru stejny ucinok ako volume na gitare? Z urcitych dovodov nechcem pouzivat ten "knob" ale jeho pouzitie ma pre mna vyznam tak premyslam nad zakupenim volume pedalu ktory by mi ho nahradil.. Diiiik..
Musí to být kytarový volume pedál. Na trhu jsou základně 2 typy: s vysokou a nízkou impedancí. Pro tohle by to měl být s vysokou. Pak bude mít přibližně podobné parametry, jako poťák v kytaře. Zdaleka není pravda, že všechny kytary mají přidaný kondík na výšky (bright), jak se tady psalo. Spíš je to věc, kterou si tam lidi dodělávaj. Volume pedál to tedy mít nemusí a také má smysl to tam bastlit / nechat přidělat / až v okamžiku, kdy zjistíš, že při ztišování to žere výšky.
Nevím, jak ho chceš používat, ale hledal bych spíš model, který má nastavitelnou minimální hlasitost. Pak se to dá použít v režimu pedál dole = doprovod, pedál nahoře = sólo. Vždy na doprovod tak budeš mít stejnou hlasitost. Pokud budeš používat pedál pro slowgear efekty (pomalý náběh), tak na tomto pedálu to jde udělat, nastavením minimální hlasitosti na 0, pedál, který nemá min. hlasitost ale nepoužiješ tak, ajk jsem psal výše. takže bych hledal spíš univerzálnější s poťákem na min. volume.
Jestli volit pasivní nebo aktivní je otázka jednak na cenu, jednak na způsob použití. Aktivní, třeba Morley, Ernie Ball, jsou dobrý, ale drahý. Díky optice mohou být dlouhodobě odolnější proti prachu. Puritánům taky může vadit, že to jde pořád přes nějaké tranzistory. Někomu se to může líbit, někomu vůbec. Levný pedál, který má jenom poťák na nohu a poťák na minimální hlasitost bude za čtvrtinu ceny a pokud je trochu štěstí, tak i ten poťák nebude hned chrastit a může vydržet dlouho.
Ještě k optice - odbočím zejména ke kvákadlům, i když je to trochu off topic: Opticky řízené wah pedály mají ještě jednu nevýhodu. Pokud má pedál jednoduchou optiku bez kompenzace a hraješ letní open air fesťáky na rozžhaveném pódiu, může se ti negativně projevit teplota na schopnosti optiky pracovat. Už se mi to párkrát stalo, že kvákadlo s jednoduchou optikou kvákalo na rozpálené stagi méně a jinak. Proto někteří výrobci dělají dvojitou optiku. Konec odbočky.