Delay, ladička, multiefekt

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Delay, ladička, multiefekt

Příspěvek od Phoenixcqcq »

Zdravím...
... v podstatě jsem spokojený člověk. Koupil jsem lampu a 4x12 box, kytarka taky není špatná, krabky Boss DS1 a Digitech The Weapon jsou taky super (i když teď už využívám z 95% zkreslení zesilovače)... Dál mám zoom 505 II, který mám při hraní také připojený (pouze kvůli ladičce a připojenému vyrobenému pedálu [volume, tak aby se nestrácelo zkreslení, jako když kroutím volume na kytaře]) ten zoom je už totálně rozbitý, několikrát jsem ho musel letovat...
No problém ale nastal tehdy, když jsem vyřadil své dosavadní kombo od Behringera (hrozná to věc). Přesto, že se jedná o hrozné kombo, mělo v sobě jeden supr efekt - DELAY. Ten jsem zapínal při solech a byl jsem s ním spokojený.

Teď bohužel namám ani delay a tu ladičku na zoomu bych také rád vyměnil.
Jen nevím jak to nejefektivněji vyřešit.

1) Koupit Digitech RP250 - tím vyřeším delay i ladičku
2) Koupit Delay krabku a ladičku zvlášť

Otázky pro vás:
1) Jaká je kvalita delaye u RP250 či podobných? (Jaké je max zpoždění?) U Zoomu 505 II je delay nepoužitelný, to zpoždění není snad ANI půl vteřiny.

2) Který delay má dobrou zvukouvou kvalitu?
Přemýšlím o těchto
Boss DD6
Boss DD7
Digitech DigiDelay
Jaké jsou jejich přednosti???

Mám takový pocit, že z toho RP250 bych stejně využil jen delay a ladičku... Možná i toho bubeníka na cvičení doma...
Kytary: BC Rich Flesh Ring 2003, LAG 300JCE
Efekty: Zoom G9.2tt, Digitech The Weapon, Digitech RP250, Zoom 505II
Komba: Behringer Blue Devil 60W, Kustom KLA10
Hlava: Bugera 333XL
Box: Marshall 1960AV
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

bral bych urcite delay a ladicku zvlast, pokud chces jen tyhle dve veci. dal si myslim, ze je tu o techto zalezitostech tolik topicu, ze je skoda neco rozepisovat :-)
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
armi
last.fm: http://www.last.fm/user/Armanos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od armi »

Prominte mensi reklamu... a muj Danelectro delay bys nechtel? :D
1. You never get something for nothing.
2. You never get more than you pay for, and you usually get less.
3. Perfection is unattainable.
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Popis by byl?
armi
last.fm: http://www.last.fm/user/Armanos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od armi »

1. You never get something for nothing.
2. You never get more than you pay for, and you usually get less.
3. Perfection is unattainable.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Phoenixcqcq píše:Popis by byl?
psali jsme tu o něm dost, hledej :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Tak přesně takto používám svoje RP 250. Jako DELAY a ladičku (a občas na blbnutí nějaký pazvuky - Ya_Ya,Flanger,Whamy). A na to je to naprosto v pohodě. Nikdy jsem nechtěl zasahovat do rozprav kolem dealyů a ladiček,ale myslím,že za ty prachy co to RP stojí to odvede výbornou práci. Ladí to v pohodě a Dealye jsou taky OK.

Mám dnes slinu (po trnkovici), tak se krapet navezu do starejch super-drahejch digi-delayů (to vypadá hezky ;-) ).
Co myslíte,čím to je,že vámn zní ty starý digi-delaye (a potažmo analogový) příjemněji?

Zejtra,až budu v lepší kondici,tak si to přečtu :-D
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Ten Danelektro mě nezaujal... Když bych si kupoval samotný delay, tak co jsem včera koukal, spíš bych to viděl na ty DD-6, DD-7 nebo digidelay od Diditechu, ty mi příjdou dost variabílní (Sice bych z nich využil asi jen obyčejný delay, ale tyhle krabky se kupují na celou věčnost a někdy možná experimentovat budu)... Už DD-3 od Bosse má pro mě jen 800 ms. Využiju i nad jednu vteřinu a dýl. Ale zase na druhou stranu jsem se díval i na Youtube na tu RP250 a ta nevypadá marně. Ten delay co na něm je si myslím, že by v pohodě mé požadavky splnil a trochu jsem i přehodnotil jeho další využití, jako je nahrávání do PC, bubeník (techniku musím trénovat - v tom jsem hodně pozadu)... Zkreslení z RP250 strach nemám - NIKDY nepoužiju - to je prostě katastrofa - max do sluchátek ve večerních hodinách:-D .... Myslím, že modulační efekty by měly být v pohodě použitelné i live...
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Lachim píše: Co myslíte,čím to je,že vámn zní ty starý digi-delaye (a potažmo analogový) příjemněji?

Je to dane tim, ze cely den clovek sedi na netu a neustale cte jak jsou stary delaye uzasny. Pak si poridi jeden takovy a bude si to namlouvat nadale... nezkusi ani ten nejnovejsi, protoze si bude 100% jist, ze ma a bude mit nejlepsi stary krap, ktery montovali jeste vnuci samuraju (Boss).
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Phoenixcqcq

joo hochu, nabídka delay jednotek které zní dobře a hlavně umí ukládat i presety je minimální..

Boss DD 20 delay (4 presety k uložení), Line6 DL4 (3 presety k uložení) (používá i hammet z metallicy, imho asi nejlepší delay jednotka na trhu) a velice výborný delay Eventide Timefactor, opravdu špička, a má 20 ukládatelnejch presetů!

a pak už jen multiefetky.. imho řady POD mají stejný zvuk jako ten DL4 a možnost ukládat presety

kupovat digitech rp250 pro použití do smyčky je dle mě škoda peněz...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Lachim píše:Co myslíte,čím to je,že vámn zní ty starý digi-delaye (a potažmo analogový) příjemněji?

podle mne v první řadě jde o to, že mají málo bitů. Takže nemají výšky a čistotu, která může být někdy až nežádoucí - podle toho, jak ho používáš. Konkrétně: když budeš dělat nějaký loopy, tak můžeš chtít, aby to znělo shodně s originálem. Když ale budeš chtít dlouhý echo pod sólo, budeš chtít z efektu upálit trochu výšek a celkově jasu, aby zněl víc zdálky - nemíchal se ti do tvýho sóla. Měl jsem třeba starýho drahýho Digitecha PDS2020, ten kdysi stál cca 17 litrů a fakt na loop nepoužitelný, protože bitové rozlišení malé. Ale pro klasický echo se použít dal (škoda, že měl samostatný pedál na hold:-). Podobně nízké rozlišení 12 bitů má třeba stále ceněný Boss DD-3. V tuhle chvíli jsou právě proto na trhu dig. delaye, který uměj simulaci analogu nebo tape echa. Signál je tak ořezanej, aby ti v této situaci šel dobře do podkresu pod tvý sólo. Používám procesory i krabičky, když teda používám setup s krabičkama, tak mám jak čistý 24 bit echo, tak echo, který umí simulaci analogu - a většinou právě používám tu simulaci analogu, aby to dotvořilo zvuk a necpalo se mi to do hlavního tónu.
Obrázek
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Přesně si myslím to,co napsal CyberMuff. Malá bitová hloubka a tím ořezaný zvuk ve výškách. Já toho docela úspěšně dociluju analog-delayem v RP 250 a použitím ekvalizéru. Delay jako z praku.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jen pro zajímavost... mezi kytaristy nejvíc delay machři 1. Pink Floyd a za 2. U2 oba dva používají jen a pouze DIGITÁLNÍ delay.. a to bud TC 2290, Korg 3000 a nebo Line6 ;) u delaye zrovna bych to jestli je analog či digital zase tolik nehrotil jako u distortion apod... analog versus digital je prostě omletá fráze.. nic víc, hlavní je jak se vám líbí výsledek = zvuk ;)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Bitovou hloubkou to podle me teda nebude - DD-3 signal neorezava (prave proto se na nej dela hi-cut modifikace). Rozdil mezi staryma a novyma verzema je v bufferu, pouzitym cipu a celkove konstrukci, viz http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/articles/DD3.htm
Kazdopadne uz takhle stary krabicky dokazaly opakovat zvuk s minimalnim dopadem na jeho kvalitu (narozdil do tape echa).

U Delaye mi prijde vyhoda to, kdyz je digitalni, zvlaste pokud ma moznost simulace paskovyho echa. Clovek tim ziska delsi delay casy, vetsi moznosti nastaveni (nekdy i presety) a taky mensi sum.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Wohma píše:Bitovou hloubkou to podle me teda nebude - DD-3 signal neorezava (prave proto se na nej dela hi-cut modifikace).
No dovolim si nesouhlasit. Orezava vysky vyrazne (viz dole) a 12 bitu je zalostne malo na krystalicky cisty zvuk.

Treba ted pouzivam v krabickovem setupu 2 echa: jedno 24 bitove ciste a jeden digital v modu analog. Pro normalni provoz skutecne volim ten simul analogu, protoze 24 bit digitalu je bez tohoto modu az moc krystalicky cisty. A pokud ho chci mit pred lehce uz limitujicim lampacem typu Matchless, tak se mi ten cisty nehodi. Musim pouzit ten bez vysek - z toho duvodu, ze ma echo nizsi intenzitu, nez hlavni signal. Ten orig. zazni uz na hranici limitace (tlusty stredovy), ale ciste echo s nizsi intenzitou si pri pruchodu zachovava ty "ciste" atributy. Nezapoji se tak do signalu, je rusive. Samozrejme jsou rezimy, kdy je intenzita echa vetsi a tento problem pak mizi, ale to je spis bod nasledujici:
pupack píše:jen pro zajímavost... mezi kytaristy nejvíc delay machři 1. Pink Floyd a za 2. U2 oba dva používají jen a pouze DIGITÁLNÍ delay.. a to bud TC 2290, Korg 3000 a nebo Line6 ;) u delaye zrovna bych to jestli je analog či digital zase tolik nehrotil...
Ve starsich dobach nebylo moc moznosti najit dlouhy analog delay. Zadna simulace analogu neexistovala. Jedna CCD linka mela cca 330 ms, se dvemi to slo na tech 600... (nebo realne 550). Pokud nekdo chtel dlouhy delay, musel jit na digital. Kvalita analogu v podstate znemoznovala delat dlouhe ciste delaye nebo kejkle jako Edge. Korgy i TC byly super, Line 6 byl az podstatne pozdeji. Stejne jako Gary Moore a dalsi tak museli pouzivat digitaly. Ale dotaz znel jinak: tj. proc se ted ty stare digitaly libi. A podle mne je to proto, ze jsou "teplejsi" vlastne kvuli nekvalite. Maximalni kvalita je u kytarovych efektu nekdy kontraproduktivni. Dneska samozrejme Edge mamutim Skrydstrup kontrolerem prepina strasnou elektrarnu se 4x TC 2290, 2x Line 6 DM4, Eventidem, Korgem SDD3000 a tak dal (ty 2 Lexicony na reverb jsou OT), ale preci jenom on s echy pracuje jinak, nez vetsina normalnich kytaristu. Ta vetsina, kterou jsem v CZ videl, potrebuje dig. delay prosty, kterym si max podlozi solo. A tam ten maximalne verny 24 bit bez korekci je nekdy prilis. Naopak treba analog typu Boss DM3 prilis kratky a nekvalitni (znam ho jak svy boty, taky jsem ho mel, to skutecne nejde vubec do vysek, to bude mit max 3,5kHz:-). Takze u echa podle mne chce vetsina neco mezi: teply zvuk analogu s vyssi kvalitou a delkou zpozdeni digitalu. U starych digitalu viz 12 bit DD-3 je tak automaticky orezany signal, protoze DD-3 nejde vys, nez 7 kHz. Je to tedy podstatne vys, nez DM-3, ale niz, nez nova zakladni 24 bit echa - pokud nemaji filtr, hi cut, low pass, mod analog rezimu nebo neco podobneho, aby si to clovek upravil. TC 2290 je jina kategorie za jine penize, to bych sem vubec nemichal - notabene taky ma low pass/hi pass prepinani, aby to umelo to, o cem mluvim. Simulace paskovych ech a analog delayu tak konecne zlidstily nove krabicky (nejen po strance orezani vysek) a tak uz se daji pouzivat i DL-4, EM-600, echoparky a dalsi za unosne penize a uz to s tou krasou DD-3 pro mne nyni neplati. Nasel jsem si nove kone, kteri hrajou taky dobre a umej toho vic.

Sorry za delku, asi jsem to prepiskl.
Obrázek
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

Cybermuff píše:
Lachim píše:Co myslíte,čím to je,že vámn zní ty starý digi-delaye (a potažmo analogový) příjemněji?

podle mne v první řadě jde o to, že mají málo bitů. Takže nemají výšky a čistotu, která může být někdy až nežádoucí - podle toho, jak ho používáš. Konkrétně: když budeš dělat nějaký loopy, tak můžeš chtít, aby to znělo shodně s originálem. Když ale budeš chtít dlouhý echo pod sólo, budeš chtít z efektu upálit trochu výšek a celkově jasu, aby zněl víc zdálky - nemíchal se ti do tvýho sóla. Měl jsem třeba starýho drahýho Digitecha PDS2020, ten kdysi stál cca 17 litrů a fakt na loop nepoužitelný, protože bitové rozlišení malé. Ale pro klasický echo se použít dal (škoda, že měl samostatný pedál na hold:-). Podobně nízké rozlišení 12 bitů má třeba stále ceněný Boss DD-3. V tuhle chvíli jsou právě proto na trhu dig. delaye, který uměj simulaci analogu nebo tape echa. Signál je tak ořezanej, aby ti v této situaci šel dobře do podkresu pod tvý sólo. Používám procesory i krabičky, když teda používám setup s krabičkama, tak mám jak čistý 24 bit echo, tak echo, který umí simulaci analogu - a většinou právě používám tu simulaci analogu, aby to dotvořilo zvuk a necpalo se mi to do hlavního tónu.
počet bitů nemá nic společného s frekvenčním rozsahem, to si pleteš s vzorkovací frekvencí, viz:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Shannon%C5%AFv_teor%C3%A9m
bity ovlivňují čistotu zvuku (harmonické zkreslení) a odstup signál-šum
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to Cybermuff:

tak rozepsal jses dobře, a to je dobře :wink: s tím proč volili digitál, já si spíš myslím, že to není kvůli délce delaye, třeba u Edge vůbec nejdelší čas delaye který kdy použil je kolem 550ms, nacož by stačili i ty analogy...ale kvůli stylu jak složitě delay používali a používají

Ta hlavní výhoda digitálů je v možnosti uložit si presety...když máš v songu 3 části a každá jiné nastavení delaye a ještě k tomu používáš 2 delaye s různým časem naráz sériově(krátký a dlouhý čas), tak je to prostě s analogem nereálné.

Jinak ano, ty staré digitály mají příjemný teplý zvuk + ve spojení s modulací (chorus) je to nádhera, a zaplaťpánbůh za to, že i dnešní digitální simulace to umí napodobit :) tu "nedokonalost" z té doby..

jinak ted se valel na bazaru Korg A3 za 8k... leč sem nesehnal peníze :cry: :roll:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Cybermuff: Jednak podle me plati to, co rika mala nemocna rybka (:)), navic i kdybych pristoupil na tvou teorii, ze boss DD-3 nehraje nad 7kHz, tak se musim otazat, zdali to vubec necemu vadi - kytarovy repra nad 10kHz nehrajou v podstate vubec a uz od 5kHz je tam peknej utlum. Ostatne takovej Celestion V30, kterej podle me hraje hodne do vysek, ma frekvencni rozsah 75-5000Hz. Tohle neni hi-fi :wink: A ten utlum rozhodne neni zanedbatelnej, viz http://www.pulseonline.com/celestion/V30-8chart.gif
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Wohma píše:Cybermuff: Jednak podle me plati to, co rika mala nemocna rybka (:)), navic i kdybych pristoupil na tvou teorii, ze boss DD-3 nehraje nad 7kHz, tak se musim otazat, zdali to vubec necemu vadi - kytarovy repra nad 10kHz
Kdyby to bylo tak jednoduche, nemusel bych si pri mixazi vubec delat hlavu s korekcema vysek na kytarovych stopach. Je tam utlum, ale kupodivu tam neco hraje i podle analyzeru.

Ad bity a sample rate: Samozrejme, little.sick.fish ma pravdu v tom, ze v zakladech dig. zvuku se uci, ze vzorkovaci frekvence musi byt alespon dvojnasobna oproti pozadovanemu vysledku, ale pri nizsi bitove hloubce se nasazenim filtru dosahuje zprijemneni zvuku. Nizsi bitove rozliseni s sebou nese degradaci signalu, vyssi sum a celkove nekvalitni zvuk. Filtry, ktere to oriznou, se dosahne zprijemneni zvuku. A prave proto maji analogova echa filtry nastaveny strasne dole, aby se zamaskovala nekvalita (i kdyz sama technologie neprenese moc vysek, bylo to i tusim v CZ knize Elektronické hudební nástroje, musím se do ní podívat na výpočet mezní frekvence u CCD). Filtry u delaye s nizkou bitovou hloubkou jsou tam za podobnym ucelem - zamaskovat nekvalitu. U DD-3 nevím, na jaký frekvenci jede, ale vím, kde má strop.
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

pupack píše:to Cybermuff:

tak rozepsal jses dobře, a to je dobře :wink: s tím proč volili digitál, já si spíš myslím, že to není kvůli délce delaye, třeba u Edge vůbec nejdelší čas delaye který kdy použil je kolem 550ms, nacož by stačili i ty analogy...ale kvůli stylu jak složitě delay používali a používají
Ale nemůžeme vynechat to, jak se k takové elektrárně Edge dostal: ten styl vznikl na EH Memory Manu, který na začátku osmdesátých let používal. A ten měl časy 5-550 ms. Jelikož mění časy podle skladeb, tak příchod něčeho, kde se mu čas nezmění, když do krabice kopne, a může si čas uložit a nastavit přesně byl pro něj samozřejmě obrovský posun. Ale ty začátky jeho stylu jsou ještě na Memory Manu bez programování a na analogu... Kdo umí, ten umí...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“