Vysvetleni cele sestavy

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
ahomonicky

Vysvetleni cele sestavy

Příspěvek od ahomonicky »

Ahoj všem, ačkoliv moc nepřispívám ( nemám co :-), zejména do sekce vlastních nahrávek, fórum celkem poctivě čtu. Komunita se tu dělí na muzikou a pódii otřelé hudebníky a pak na začínající nadšence ve stylu, co je to akord. No snažím se si ze všeho něco odnést, ale zde u zvukové techniky jsem narazil. Můžete mi prosím někdo vysvětlit systém celé sestavy ? Hraji v kapele asi 2 roky, máme to vyloženě jako koníčka. Tak maximálně 2*měsíčně někde exibujem. Moc jsme to neřešili a doposavad hrajeme do linky. Máme vlastní slušné PA s digitálním mixem a zvuk celkem ujde. Ale samozřejmě jako každý z vás, časem člověk začne pošilhávat po něčem lepším či osobitějším. Nebudu se teď ptát jakou hlavu, či jaké bedny, ale zeptám se...můžete mi někdo vysvětlit, jak to vlastně celé je ? Vždy tu čtu nějaký název něčeho, ale já nevím ani, zda je to hlava, či bedna. Tedy důležitá se mi zdá asi nejvíce hlava ? Tam je ještě někdy předzesilovač se zesilovačem, někdy ne ? Prosím, zda by to mohl někdo zkušený polopatě vysvětlit. Jak potom vybírat bednu ? Dle hlavy ? Co to je 2*12 či 4*12 ? Co to je jednokanál či vícekanál ? Jak to pak souvisí s tou hlavou a bednou ? Prostě nějaké takové resumé. Už jsem se to dočetl, jaký kabel, jak se o to starat, že se nemám nechat zabít proudem, že se lampa žhaví, ale jak to vlastně celé poskládat to nevím...díky moc. Aleš
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Ahoj, mno taky nejsem nějakej zrovna odborník na zesilovače (respektive nedokážu si to opravit nebo tak něco :lol:), každopádně ohledně otázek co tu padly... 2*12 (či 2x12) a 4*12 (či 4x12 :lol:) jsou druhy reprobeden, 2x12 jsou dva repráky s průměrem 12 palců, 4x12 jsou čtyři, nebo 4x10 jsou 4 desetipalcový...
Potom jednokanál a dvoukanál... jednokanálový kombo má prostě jeden či více otočnejch knoflíků, kterejma plynule nastavíš míru zkreslení zvuku od úplně čistýho až po úplně zkreslenej v rámci možností zesíku. Dvoukanál, tam máš prostě nějakej switch a přepínáš mezi čistym a zkreslenym zvukem.
Jinak tak celkově jak ses ptal máš kytaru že jo a z ní ti jde prostě signál do nějakýho komba :lol: a v něm je předzesilovač > zesilovač a reprák :D no a tohle můžeš mít i tak jako zvlášť, tzn jako hlavu (což je předzesilovač a zesilovač v jedný krabici) a k tomu si musíš koupit ještě reprobednu ve který najdeš reprák (-y). Nebo můžeš mít zvlášť předzesilovač, zesilovač a k tomu reprobednu, ale v tom se moc neorientuju. :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

Hlava je predzesilovac + zesilovac
Kombo je predzesilovac + zesilovac + repro/repra

Nekdo ma postavenej rack, kde ma predzesilovac(e), ktery vedou do koncoveho zesilovace a od tama do bedny.

Jinak myslim ze raso uz vsechno rekl.
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
ahomonicky

Rack je předpokládám jen název pro nějaký jednotný uchycení do jednoho systému ? To jsou vždy takové ty výrazy, které mi smáznou vypovídací hodnotu celého příspěvku...to nemyslím tady, tady se ptám :-) Možná by nebylo od věci pro všechny začínající kytaristy, či pro lidi jako jsem já, kteří nemají zkušenosti s hraním přes vlastní systém udělat nějaký slovník výrazů a systém jak to jde za sebou a funguje třeba i s příklady jednotlivých věcí. No vím, že bych toho chtěl asi moc, ale je tu spousta super věcí a mraky lidí tu udělalo spoustu práce, tak by to byl parádní kus do celkové mozaiky vědomostí. Následně by třeba bylo možné udělat thread o celém systému do 30,50,70 tis atd. Vždy se tu řeší jen hlava, či vyjímečně kombinace hlava+repro. Ale už jsme se tu třeba nedověděl, zda k LesPaulu je lepší Marshall, či Engl aj. Chápu, že záleží na typu hudby, ale alespoň to třeba zkusit zobecnit.

Nejde o mě, rasomaso i cerfotoc mi vicemene vse zodpovedeli, ale vim, ze se v tom placa dost lidi
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rack
Obrázek
Na zbyle otazky ti odpovedet nelze, protoze v hudbe neexistuji univerzalni odpovedi a rady, snad krome "cvic a cti" :D Resit hotove sestavy hlava ENGL + box Marshall + kytara Gibson je moc hezke, ale kdyz uz bude mit nekdo tolik penez, tak by si mel sakra rozmyslet, kam je zainvestuje a tudiz vyzkouset co nejvice variaci. No a potom mu stejne s nejvetsi pravdepodobnosti bude sedet trochu jina kombinace...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
ahomonicky

Dík pěkný obrázek :-) No to já asi chápu, to bylo myšleno jako podnět k další doskusi pod tím eventuelním souhrnem. Já mám třeba Fendera American de Luxe a hrajeme klasický zábavový průřez. Tedy Olympiky, Kabáty, Metallicu, Rolling Stones, ACDC atd. Tedy já bych asi hledal nějakou univerzální hlavu, která by splňovala kritéria jak čistého zvuku tak pěkného hutného na tvrdší rock. Metal není třeba, ten na zábavách moc nefrčí :-) Ačkoliv občas se do toho opřít je fajn. Jak jsem to tu tak pročítal, tak nevypadá šatně ta Brudera 333xl a je za dobrý peníze. Stejně tak Marshall je klasika. Ta Brudera se mi líbí tím tříkanálem. To je ale OT v rámci tohohle threadu, tedy končím. Všem moc dík, snad jsem se zorientoval. BTW je někdě nějaký Thread, kde bych našel, kde kdo z vás hraje ?

Jinak cvičím jak můžu. Teď zrovna piluju Anguse v Back in black. Pro většinu z vás možná snadná záležitost, já se s tím tedy celkem peru,ale už to vypadá k světu. Bohužel více jak s kytarou bojuj s časem. Patřím mezi ty pitomce, co si po třicítce usmysleli, že se na to naučí. Hrával jsem jako mladej u táboráku, takže s akordy, baré apod problém nemám, ale elektrika a hraní s kapelou je něco úplně jiného...no to znáte
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

ahomonicky píše:Brudera 333xl
Bugera :wink:
Trainman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainman »

Já mám třeba Fendera American de Luxe

V kontextu tohoto topicu mi to připomíná jezdce F1, který neví, kolik má jeho auto kol, ale nic proti :)

A srovnávat Bugeru s Marshallem je taky trošku zcestný, někteří na Tebe za tohle už nepromluví :)
Cort X-6 (customized by petrpeter) x Dunlop CryBaby Classic x Guyatone PD-1 x Peavey VK-R8 x HB 212 (V30) straight horizontal cab (a už mi spadnul z půlmetru na nohu :-D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja myslim, ze na zabavach by byla nejlepsi nejaka simulace, tedy bud neco na zpusob hlavy Tech 21, anebo nejaky sikovny preamp (ADA MP-1, Rocktron Prophecy, Tech 21 PSA) a k tomu lampovej konec.
Somnus Aeternus
Sami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sami »

Trainman píše:

V kontextu tohoto topicu mi to připomíná jezdce F1, který neví, kolik má jeho auto kol, ale nic proti :)

A srovnávat Bugeru s Marshallem je taky trošku zcestný, někteří na Tebe za tohle už nepromluví :)
Záleží jaký Marshall.. :wink:
Ibanez RG321 MH-WK
Crate GT 212 + Crate G 412ST
Behringer GM 108
ahomonicky

Trainman píše:

No netuším proč ? Mám dobrou kytaru, neb jsem si jí vybral a jsem s ní spokojen. Zaroven netvrdim, ze ji 100% vyuziju, ale nejsem zas drevo, co si to koupilo a neumelo hrat. Jen jsem tvrdil, ze 2 roky hraju pres multak do linky a nerozumim tak sestavam. Jinak Brugera (ano stane se ) a Marshall...jsem to nesrovnaval, jen jsem to daval jako priklad moznych reseni. Ale je jasne, ze srovnavat nelze, kazde ma svoje vcetne cenove relace...wohma - dik za tip, mrknu na to
nity

Příspěvek od nity »

ja si taky myslim ze kazdej muze mit dobrej zvuk, kdyz chce a je to jedno jak umi hrat, co a kde hraje...

z toho co psal wohma bych se asi koukal po rocktron prophesy a nejakej slabsi konec, nevim jak velky akce hrajes, ale podle me by stacilo 2x20w lampovejch
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

minulej pátek jsem na místnim maturáku slyšel jakousi místní kapely ,,all right band'' a kytarista jel přes ledvinu (line6 POD) a celkem slušný, kabáty, alice cooper, deep purple... měl k tomu ale i dobrej koncák.
ahomonicky

nity píše:ja si taky myslim ze kazdej muze mit dobrej zvuk, kdyz chce a je to jedno jak umi hrat, co a kde hraje...

z toho co psal wohma bych se asi koukal po rocktron prophesy a nejakej slabsi konec, nevim jak velky akce hrajes, ale podle me by stacilo 2x20w lampovejch
Vestinou mame 100-200 lidi a takovy ty stary klasicky kulturaky. No dyt to znate
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Tady mas na ukazku Wohmovu cestu: Jde o kapelku, ktera teda nejspis nehraje to co si predstavujes, ale kluky moc dobre znam a vim co pouzivaji. Takze muzes poslechnout jak zni "simulace" plus lampa na konci: jde o Vox Tonelab SE jako preamp + ekvalizer + 2x50W konec lampa od ESH delanej na zakazku. http://bandzone.cz/thief

Sam jsem podobnou cestu zvazoval taky. Konkretne Tonelab LE + lampa na konec...Nejak z toho ale seslo, i kdyz porad mam v sobe urcity zachvevy na to...
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Mylann píše:Tady mas na ukazku Wohmovu cestu: Jde o kapelku, ktera teda nejspis nehraje to co si predstavujes, ale kluky moc dobre znam a vim co pouzivaji. Takze muzes poslechnout jak zni "simulace" plus lampa na konci: jde o Vox Tonelab SE jako preamp + ekvalizer + 2x50W konec lampa od ESH delanej na zakazku. http://bandzone.cz/thief

Sam jsem podobnou cestu zvazoval taky. Konkretne Tonelab LE + lampa na konec...Nejak z toho ale seslo, i kdyz porad mam v sobe urcity zachvevy na to...
Hmm, tak to by tu mělo pro výstrahu býti zdůležitněno. Hnus velebnosti. Takovému zvuku bych se rád velkým, ale opravdu velkým obloukem vyhnul, nicméně každý svého štěstí strůjce....
Demilich

Příspěvek od Demilich »

rain píše:
Mylann píše:Tady mas na ukazku Wohmovu cestu: Jde o kapelku, ktera teda nejspis nehraje to co si predstavujes, ale kluky moc dobre znam a vim co pouzivaji. Takze muzes poslechnout jak zni "simulace" plus lampa na konci: jde o Vox Tonelab SE jako preamp + ekvalizer + 2x50W konec lampa od ESH delanej na zakazku. http://bandzone.cz/thief

Hmm, tak to by tu mělo pro výstrahu býti zdůležitněno. Hnus velebnosti. Takovému zvuku bych se rád velkým, ale opravdu velkým obloukem vyhnul, nicméně každý svého štěstí strůjce....
Tohle by hlavně měli vidět začátečníci, kterým je neustále napovídáno koupit lampu a krabku. Není to jen tak.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

I s lampou na konci dosti chemicke ze? Me jen porad sem tam laka ta variabilita. Preci jen s vintage aparatem jste ponekud omezeni. :) A na tunu krabicek nemam. Ale za to ten zvuk me porad drzi pred tou variabilitou. Jinak na zivo to neni zas tak hrozne, to co kluci predvadeji je asi ne moc zdarile domaci nahravani.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Demilich píše:
rain píše: Hmm, tak to by tu mělo pro výstrahu býti zdůležitněno. Hnus velebnosti. Takovému zvuku bych se rád velkým, ale opravdu velkým obloukem vyhnul, nicméně každý svého štěstí strůjce....
Tohle by hlavně měli vidět začátečníci, kterým je neustále napovídáno koupit lampu a krabku. Není to jen tak.
Zapominate na jednu zasadni vec - ten zvuk si takhle mohli zprasit vicemene sami... Ani neuvadi studio, kde nahravali, takze bych rekl, ze to bude u nejakyho kamose. A kdovi, jestli to neni nahravany z linky, v tom pripade to lampy ani nevidelo.

A Demilichi, tohle NENI krabka a lampa, krabkou se mysli nakopavadlo (tubescreamer atd.), digitalni simulace bude vzdycky kompromis, nakopnuta lampa ne.
Somnus Aeternus
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Wohma píše:
Demilich píše:
rain píše: Hmm, tak to by tu mělo pro výstrahu býti zdůležitněno. Hnus velebnosti. Takovému zvuku bych se rád velkým, ale opravdu velkým obloukem vyhnul, nicméně každý svého štěstí strůjce....
Zapominate na jednu zasadni vec - ten zvuk si takhle mohli zprasit vicemene sami... Ani neuvadi studio, kde nahravali, takze bych rekl, ze to bude u nejakyho kamose. A kdovi, jestli to neni nahravany z linky, v tom pripade to lampy ani nevidelo.

A Demilichi, tohle NENI krabka a lampa, krabkou se mysli nakopavadlo (tubescreamer atd.), digitalni simulace bude vzdycky kompromis, nakopnuta lampa ne.
Studio to nebylo, to vim :) Byl to doslova home-recording na kolenach... Jen prave nevim, jestli to nechal jet pres tu lampu a snimat mikrofonem, nebo linkou rovnou do PC...

Takze ted si uvedomuju, ze ten link nema moc smysl :D ...Jinak na zivo to hraje docela pekne. Ale zvuk lampy to fakt neni. Jen ta variabilnost za slusny prachy je lakajici.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“