Měnění strun - jak často?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
absolute__

Měnění strun - jak často?

Příspěvek od absolute__ »

Ahoj. Chtěl bych se zeptat (snad tu jsem správně), jak často měníte struny? Až vám rupnou, nebo po nějaký určitě době (kvůli životnosti, etc.)? Dík za odpovědi
Ibanez GRG 170DX
Crate FW15/Marshall (repro)
Asus U80V --> Line 6 UX2

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Měnění strun

Příspěvek od rotten77 »

absolute__ píše:Ahoj. Chtěl bych se zeptat (snad tu jsem správně), jak často měníte struny? Až vám rupnou, nebo po nějaký určitě době (kvůli životnosti, etc.)? Dík za odpovědi
Struny měním max po 3 měsících. Pokud mi během té doby praskne struna tak jak kdy - někdy vyměním celou sadu, někdy jenom tu prasklou - podle toho, v jakém stavu jsou ostatní.
absolute__

Příspěvek od absolute__ »

A jestli se muzu zeptat, jak to poznas?.....maji jiny zvuk?
Ibanez GRG 170DX
Crate FW15/Marshall (repro)
Asus U80V --> Line 6 UX2

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
fakal

Příspěvek od fakal »

Že sou ve špatnym stavu poznáš podle koroze na nich, nebo podle toho že se nelesknou, nebo maj nějak narušenej oplet atd. Takže když už se ti nelíběj tak je vyhoď, a taky záleží jak často hraješ a jestli používáš čistič :wink: .

Jinej zvuk maj taky ale to bych řek že fakt poznat uchem nejde protože se to zhoršuje postupně a tak. Ale taky hůř laděj, nevyladíš s nima oktávy a budou ti víc praskat a tak vůbec.
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Mně osobně se zdá, že většinou struny ztratěj zvuk už tak po 2 tejdnech...
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
necross
Bandzone: saphet

Příspěvek od necross »

Já nevím ale nepatří tohle téma trošku někam jinam? Třeba Hardware příslušenství?
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
fakal

Příspěvek od fakal »

Jen tak lehce no :P . Ale von přijde nejakej admin :twisted: .
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Poznáš to - kromě zvuku - když jsou zespoda, nad pražcema moc vymačkaný, tzn. nesedí nakulato, ale velkou plochou (opletený struny). Taky jak se na nich usazujou nečistoty nebo jak korodujou.

Hlavně záleží jak moc se ti potí ruce (a jak máš agresivní pot) - adrenalinový hraní před lidma ti struny oddělá nejrychlejc :lol:

Když to jde, doma při cvičení, je dobrý si umejt ruce a po hraní otřít struny i zespoda hadříkem, pokaždý tam nějakej sajrajt bude :wink: tím životnost prodloužíš.
I´m wheels... movin´wheels
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

mno menit struny podle zasranosti to je IMHO blbost, pac me se zaserou hned prvni den po natazeni.... tak ze az se mi to zvukove nezda tak menim.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Čti pořádně, než začneš házet "blbostma" - jo ?

Tonda píše:Poznáš to - kromě zvuku - když jsou zespoda, nad pražcema moc vymačkaný, tzn. nesedí nakulato, ale velkou plochou (opletený struny). Taky jak se na nich usazujou nečistoty nebo jak korodujou.
I´m wheels... movin´wheels
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Ideálně měním struny jednou za měsíc. Jinak kdykoliv, když už to zvukově prostě nejde, když jsou strašně špinavý, omačkaný od pražců apod.
woro90

Příspěvek od woro90 »

biker_xx píše:Mně osobně se zdá, že většinou struny ztratěj zvuk už tak po 2 tejdnech...
Twang ano, ale dá se to poslouchat, záleží na tom, co chceš hrát. Mně třeba na stratovi vyhovují celkem jeté nikláče, ony z toho ty singly vytáhnou dostatek výšek i tak. Že struny dosluhují bych asi hodnotil podle toho, jak jsou omačkané od pražců. A platí, že elektrické vydrží poslouchatelné asi dvakrát déle než akustické, občas i třikrát, což ti asi k ničemu není, když nemáš akustiku...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

woro90 píše:
biker_xx píše:Mně osobně se zdá, že většinou struny ztratěj zvuk už tak po 2 tejdnech...
Twang ano, ale dá se to poslouchat, záleží na tom, co chceš hrát. Mně třeba na stratovi vyhovují celkem jeté nikláče, ony z toho ty singly vytáhnou dostatek výšek i tak. Že struny dosluhují bych asi hodnotil podle toho, jak jsou omačkané od pražců. A platí, že elektrické vydrží poslouchatelné asi dvakrát déle než akustické, občas i třikrát, což ti asi k ničemu není, když nemáš akustiku...
Což o to, hraju i na akustiku, ne sice tak moc, jako na elektriku, ale zase akustický bronzy prostě na akustice zněj líp, zdá se mi... Ale mám docela slušnou elektriku, která má krásnej zvuk a prostě to na těch strunách slyšim, že po tejdnu, dvou, prostě trochu zmrtvěj a v tomhle stavu už pak vydržej třeba další měsíc, dva, než jsou do hajzlu úplně...
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
woro90

Příspěvek od woro90 »

biker_xx píše:Což o to, hraju i na akustiku, ne sice tak moc, jako na elektriku, ale zase akustický bronzy prostě na akustice zněj líp, zdá se mi...
Pochopitelně jsem myslel elektrické na elektrice a akustické na akustice :lol:
No a u akustických je právě perfektně slyšet, v jakém jsou stavu, zatímco u elektrických ne. A proto, jako správný hippík (nejsem hippík, ale mám radši akustiku a pohodu někde venku), používám jednoduché pravidlo, že na akustice při stejné zátěži vyměním dvakrát častěji než na elektrice.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Jj, už tomu rozumim... :wink: Na akustice je hlavně nejmarkantnější odchod bassovýho E, to se mi kolikrát zdá, že je v hajzlu fakt za pár dní...
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
woro90

Příspěvek od woro90 »

biker_xx píše:Jj, už tomu rozumim... :wink: Na akustice je hlavně nejmarkantnější odchod bassovýho E, to se mi kolikrát zdá, že je v hajzlu fakt za pár dní...
Jasně, i když asi dost záleží na stylu, u mě docela drží, ale zase je pravda, že pickguard mám na kytaře spíš pro sichr a neberu ty basovky moc zostra, a taky mi většinou zhebne první...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

woro90 píše: Mně třeba na stratovi vyhovují celkem jeté nikláče, ony z toho ty singly vytáhnou dostatek výšek i tak.
Tý jo, jsem myslel, že mám tutu úchylku sám ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Přesunuto.

Jinak měním jednou za cca 2 mesíce, maximálně 3, podle toho, jak moc hraju a jak struny ochází. Dle mých zkušeností ty struny samozřejmě zvukově odchází pomalu a postupně, už po týdnu nehrajou jako nové, ale u mě zhruba po těch 2-3 měsících dojde ke skokovému rapidnímu zhoršení nejen kvality zvuku, ale i toho, jak dobře se na ně hraje + takových věcí jako sustain apod. Takže je měním o něco dřív, než k tomuhle dojde...

Samozřejmě struny ale čistím, jinak bych je mohl měnit snad pořád. A struny netrhám, takže vždy komplet celou sadu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crowley »

dovolím si malý OT:
já už ani nvm zaplaťpánsatan jaký to je když vám praskne struna:)
mě už nepraskla snad 2 roky žádná struna:)

taky měnim struny pravidelně po 2 měsících, protože jak říkal Nero, jinak potom zní jak šňůry na prádlo... :)
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Crowley píše:dovolím si malý OT:
já už ani nvm zaplaťpánsatan jaký to je když vám praskne struna:)
mě už nepraskla snad 2 roky žádná struna:)

taky měnim struny pravidelně po 2 měsících, protože jak říkal Nero, jinak potom zní jak šňůry na prádlo... :)
To jsme na tom fakt úplně stejně. Struna mi naposled praskla tak 3 roky zpět a to ještě při natahování nové sady na akustiku, takže šlo asi o výrobně špatný kus. Jinak struny opravdu netrhám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“