Praskání struny
Pravidla fóra
Praskání struny
Zdravím všechny,
mám problém s praskáním tenkýho Éčka. Asi půl roku mám Fendera Stratocastera (Mexico), doteď jsem hrál na 9ky struny, ale teď jsem přešel na 10ky a od tý doby mě během týdne 3krát prasklo tenký Éčko. Zajímavý je to, že mě nepraská u kobyly ale pokaždý u ladícího kolíku. První dvě struny byly struny Fender (první už byla dlouho hraná, druhá byla skoro nová), naposled jsem tam dal nový Elixiry a prasklo to zas a to jsem ani nic nevytahoval, jen jsem tu strunu ladil (normálně na tón E). Nevíte v čem by mohl být problém? Je pravda, že během toho týdne, co mi ty struny praskly, jsem tu kytaru trochu seřizoval - přidával a utahoval jsem pružiny a trochu jsem šteloval šrouby na tremolu, ale to by snad na to nemělo mít vliv, nebo se pletu?
Díky moc za vaše rady.
mám problém s praskáním tenkýho Éčka. Asi půl roku mám Fendera Stratocastera (Mexico), doteď jsem hrál na 9ky struny, ale teď jsem přešel na 10ky a od tý doby mě během týdne 3krát prasklo tenký Éčko. Zajímavý je to, že mě nepraská u kobyly ale pokaždý u ladícího kolíku. První dvě struny byly struny Fender (první už byla dlouho hraná, druhá byla skoro nová), naposled jsem tam dal nový Elixiry a prasklo to zas a to jsem ani nic nevytahoval, jen jsem tu strunu ladil (normálně na tón E). Nevíte v čem by mohl být problém? Je pravda, že během toho týdne, co mi ty struny praskly, jsem tu kytaru trochu seřizoval - přidával a utahoval jsem pružiny a trochu jsem šteloval šrouby na tremolu, ale to by snad na to nemělo mít vliv, nebo se pletu?
Díky moc za vaše rady.
Ahoj napadlo mně jestli nemáš moc ostrou hranu na těch mechanikách, tam by se to mohlo lámat. Tam u tý dírky pro strunu bych to třeba lehce zabrousil a je to.
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
No tak nevim mohlo se něco stát že si něco udělal ale nevim no. Vyměň strunu a počkej. Pak uvidíš.
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
No tak jako musel bys tu strunu nějak přetáhnout, takže jestli máš dvouzvratné tremolo a nějak si s ním natahoval tak klidně ale mělo by to vydržet vpohodě. Nebo jestli si ladil oktávy ale to je jenom o kousek. Prostě je to možný ale i tak to prasklo přece ještě dvakrát. Ale určitě zkus zkontrolovat celou cestu tý struny kde by to mohlo nějak zlobit lámat se a tak.
- absolute__
To je taky možnost ale máš dvouzvratný?? Jinak je to nesmysl.
Je pravda, ze jsem tam dal dalsi pruzinu (byly tam 3, ted jsou 4) a jeste jsem je utahl, ale tremolo je jednozvratny (klasicky stratocaster). Vcera jsem zabrousil ten kolik, aby tam nebyla zadna ostra hrana a od te doby to zatim drzi, takze snad to pomohlo...fakal píše:To je taky možnost ale máš dvouzvratný?? Jinak je to nesmysl.
Fender Stratocaster MIM, Fender Hot Rod Deluxe, Dunlup Cry Baby, Marshall Bluesbreaker II, Fender PT-100
Co si furt každý vymýšlí s těma pružinama? Ty nemají na tah strun žádný efekt vy fyzikové. Když je struna správně naladěná na určitý tón, tak má vždy stejný tah pružiny nepružiny. Ty určují maximálně pozici tremola při vyladěných strunách, nic víc. jediné co tam může hrát roli je jak již bylo řečeno - zadrhávání v nulťáku a ostré hrany kdekoli na styčných plochách struny s HW.
Na pružiny už konečně zapomeňte!
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Demlichu čteš mi myšlenky. Teď to tu čtu a nestačím se divitDemilich píše:Co si furt každý vymýšlí s těma pružinama? Ty nemají na tah strun žádný efekt vy fyzikové. Když je struna správně naladěná na určitý tón, tak má vždy stejný tah pružiny nepružiny. Ty určují maximálně pozici tremola při vyladěných strunách, nic víc. jediné co tam může hrát roli je jak již bylo řečeno - zadrhávání v nulťáku a ostré hrany kdekoli na styčných plochách struny s HW.
Skoro mám pocit, že teď už je to téma tak trochu akorát na zmatení nepřítele.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801