Nahravani alba - report

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Nahravani alba - report

Příspěvek od Wohma »

Dnesnim dnem zaciname s kapelou nahravat nase prvni CD, vse krome masteringu budeme delat svepomoci, takze si myslim, ze je to skvela prilezitost, jak dat lidem moznost nakouknout do nahravaci kuchyne...

Az se vratim z dnesni session, vystavim nejake fotky a vysvetlim postup, protoze jsme z ruznych duvodu musime volit ponekud experimentalni zpusoby nahravani :)

Snad jeste odkaz na bandzone, protoze i kdyz ho mam v profilu, tak uz ho spousta lidi bez problemu prehlidla :D
http://bandzone.cz/somnusaeternus
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

těším se! :wink: jenom musíš mluvit polopaticky :D
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
Marylin

Příspěvek od Marylin »

velice užitečné, a opravdu zkus to srozumitelně krok po kroku, i pro méně technicky nadané :D :D :D
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
du-lo

Příspěvek od du-lo »

Good luck, postrehy se budou hodit. Za 14 dni me to ceka taky :)
MTD Beast 5, Marshall MB 4210, Warwick RockKejbl 6m, Warwick YellowLejbl
Audix OM2s
Klarinet, Melodica, fletny, nejake klapky, jambo, spanela, ...
--------------------------
Jolana Superstar misto luku =)
zmena: www.skazenaskarlet.wz.cz
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Takze, zaciname pochopitelne nahravanim bicich. Je tu ovsem nekolik zasadnich problemu:
1) Mistnost, ve ktere nahravame, nema zrovna idealni akustiku (i kdyz ma aspon vysokej strop, coz je u bicich dost plus)
2) Nase bici (Sonor 507) jsou na nahravce zkratka nepouzitelne, aby to znelo nejak dobre, tak bychom museli koupit novej virbl a kvalitne preblanit, na coz proste ted nemame prachy.
3) U minuleho nahravani jsem stejne musel kopak a virbl presamplovat.

V hlavach se nam zrodila myslenka pouzit dost netradicni metodu: bubny nahravat elektricky a cinely akusticky. Tzn. bici se budou skladat z jedne MIDI stopy a dvou audio stop, na tu MIDI stopu se pak EZ Drummerem, Battery nebo necim podobnym naskladaji samply a s trochou stesti to bude znit jako realne bici.

Vcera jsme tedy byli poprve nahravat a otukat teren a zjistit problemy, ktere mohou s danou technikou vyvstat.

Prenatalni faze nahravani v nasem pripade vypada nejak takto:
Obrázek

A jiz nahravaci faze vypada takto:
Obrázek
Vsimnete si modulu vpravo dole, do nej jsem bubenikovi posilal signal z pocitace (click + nejake podklady), modul k tomu primichaval zvuk padu a cinely bez problemu slysel i pres sluchatka, takze to byla jen otazka dobreho Stellungu.

Jako overheady jsem pouzil Oktavu MK-319:
Obrázek

a Studio Projects B1
Obrázek

Pak uz to byla jenom otazka bubencovy presnosti..
Obrázek
:D

Zasadnim problemem bylo samozrejme drzeni s metronomem, tentokrat jsem byl (narozdil od predchoziho nahravani) nekompromisni, co se tyce drzeni clicku, protoze nepresne bici pak jednak zni amatersky, pletou ostatni nastroje pri pozdejsim nahravani a predevsim ubiraji celkovy attack pisnicky.

Pokud se vsecko povede, tak tu brzy hodim predbeznou neupravenou nahravku nebo alespon kousek z ni, tu hlavni praci (vyber samplu) necham az na pozdeji.

P.S.: Doufam, ze nikoho nepohorsuje ten silenej bordel na fotkach :-)
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak slibovana ukazka je zde:
http://zahrobi.net/doom2-cast-bici.mp3
V podstate bez uprav, akorat lehka komprese OH.
Somnus Aeternus
pehve

Příspěvek od pehve »

Zdá se mi to použitelný. Rytmicky to ujde, snare a kopák vyvážený, plechy taky. Tomy jsem nepostřehl.
Ty činely- akcenty v začátku - 1. a 5. osma je asi auto, co? ten zvuk mi nějak vadí ale to je věc vkusu. Hlavně až to sjedete dohromady bude to mít hned jinou šťávu.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No rikam, musim jeste zapracovat jednak na vyberu samplu a uprave zvuku (eq, komprese, reverb), az budem mit vybrany samply, tak sem zas neco nahodim.

S tema cinelama se moc nechytam, kazdopadne veskery cinely jsou akusticky a tudiz realne hrany, nejsou samplovany. Na zacatku jede splash a zavrena hajtka, je to zvlastni zvuk, ale v mixu to zni IMHO celkem dobre - ostatne muzu sem hodit ukazku, basa a klavesy tam jedou exportnuty z GP, kytary jsou nahrany doma nanecisto jako orientacni stopa pro bubenika.
http://www.zahrobi.net/doom2-cast.mp3

Jo a mimochodem diky, zrovna tebe jsem chtel po SZ pozadat o nejaky rady a hodnoceni :-)
Somnus Aeternus
pehve

Příspěvek od pehve »

není zač :)
no říkám...jak to sjedeš dohromady tak ty akcenty na začátku hned dostanou svůj smysl. Líbí se mi ty rytmický změny, vůbec to zní už teď dobře.
Jo a co breaky? Občas bych tam nějakej fláknul :D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No vyhodou tohoto zpusobu nahravani je, ze tam teoreticky (aspon na bubnech) muzu delat libovolny upravy, takze tam klidne nejakej break muzu dodelat (podvod! :D), poradim se o tom s bubenikem :)
Somnus Aeternus
janriha

Příspěvek od janriha »

zní to v pohodě, ale určitě ještě hledej nějaký lepší zvuky. Pak až to budeš míchat tak je výhoda, že do celkový mixáže si vybereš třeba virbl, co tam nejvíc sedne :-) Každopádně se neboj ty bicí klidně na klik srovnat. V tý dvojšlapce je občas brambora. Je jen škoda, že u způsobu tohole nahravání nejde moc rozpoznat přirozenej "fíling" bicmana.

K těm činelům: jsou podle mě naopak sejmutý skvěle, protože je slyšet jaký to jsou paštiky....vždycky jde o financ no :-(

Těšim se na pokračování!
Fender American Deluxe Stratocaster HSS 60th, George Dennis The Blue , Audio-technica Wireless, In-Ear LD Systems a zase nově - hlava a bedna Orange - hraje to fuck dobře :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jak rikam, zvuky jsou zatim jen pro orientaci, pak musime s bicmenem sednout a zkusit, co se tam hodi nejvic - jednak v ramci mixu a jednak dohromady s ostatnima zvukama ze sady.

Co se tyce uprav - premyslim, jestli to vsecko srovnat presne na click a pak pouzit funkci Humanize (tzn. lehky variace v sile uderu, timingu atd.), anebo to proste nechat takto, akorat nejvetsi prusery opravit. Feeling se tam samozrejme docela ztrati, ale lepsi je podle me mit bici s dobrym zvukem a bez feelingu nez s feelingem a s hodne spatnym zvukem :-)

Na cinely jsi docela kapl, v cinelech se nevyznam a nemam prehled, takze ti presne nereknu, co tam ma, ale jsou to levny plechy. Bicak hodla upgradovat cinely a virbl, abychom byli vybaveni na koncerty, ale kdybychom meli cekat na nakup tech plechu ,tak mozna to CD nikdy nenahrajem :-)

Kazdopadne diky za feedback. Zitra nahravame pokracovani (dalsi 3-4 songy, i kdyz tajne doufam v nahrati vsech zbyvajicich 6 :-)), tak sem zas neco kydnu.
Somnus Aeternus
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jestli muzu svuj skromny nazor - docela mi vadi v druhy pulce (hlavne ke konci) ty velky rozdily v dynamice slapaku. U samotnejch bicich jsem myslel ze to bude nejakej zamer podporenej zbytkem kapely, ale pak s tou pracovni verzi ostatnich nastroju je to divny, slapak tam pulzuje v hlasitosti misto aby jel furt skoro stejne. Pokud to byl umelecky zamer, tak sorry, ale me to rusi.
Hraju výhradně na šrot.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Dobry postreh, mne prislo to same a schvalne jsem na to nechtel upozornovat, zdali to vypichne nekdo jiny - proto taky zvazuju bud zarovnani uplne a pak dodatecne Humanize, anebo jen lehke upravy v pasazich, kde je to nevyrovnane.

Jo a umelecky zamer to nebyl :-)
Somnus Aeternus
pehve

Příspěvek od pehve »

jo tak to jsem si taky myslel že to máte úmyslně :)
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Wohma píše:Jo a umelecky zamer to nebyl :-)
V tom pripade pryc s tim, je to fuj :wink:
Hraju výhradně na šrot.
pehve

Příspěvek od pehve »

Abu píše:
Wohma píše:Jo a umelecky zamer to nebyl :-)
V tom pripade pryc s tim, je to fuj :wink:
detail, žádný fuj :!: pouze vypilovat :wink:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jen telegraficky update - dnes jsme nahrali dalsi 4 pisnicky, jediny problem se vyskytl akorat u novejsich pisni, kde jsme jeste nemeli uplne jasno, v jakym tempu se budou hrat, zdali budou zmeny tempa nahly nebo postupny atd....
Plyne z toho ponauceni: Do studia chodte s radne pripravenym materialem, nechavat i sebemensi veci nahode muze stat spoustu casu a tim padem i penez (v realnym studiu). Nam to samozrejme zas TOLIK nevadilo :)

Dalsi nahravani je naplanovano na patek a melo by to byt finalni (co se tyce bicich), spatne jsem to spocital, budem celkem nahravat 10 pisni, takze zbyvaji jeste 3. Pak budou nasledovat mensi upravy MIDI stop (neni na skodu si tu MIDI stopu trochu rytmicky zarovnat, kde bude potreba, kdyz uz je ta moznost ;)) a samozrejme vyber samplu.

Pristi tyden budeme s trochou stesti pokracovat basou. Tu jsem sice minule celkem s uspechem nahraval mikrofonem, ale prislo mi to dost limitujici a rozhodl jsem se nahravat linkou a pouzit Helian Bass Amp (freeware simulace basoveho apecu, velmi kvalitni, ale spatne sehnatelna), jsem sam zvedav na vysledky.

Jestli se mi podari na YouTube nahrat video z dneska, tak to tu jeste doplnim, je to celkem sranda :-)
Somnus Aeternus
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

pehve píše:detail, žádný fuj :!: pouze vypilovat :wink:
Ja to rozhodne nemyslel, jako ze vsechno je fuj, to nee, jen to divny plavani dynamiky, zbytek je ok... mozna udelat nejaky trosku akcenty v tech bicich? (zase tak moc do toho nevidim jako kytarista).

Tesim se na dalsi zpravy a ukazky.
Hraju výhradně na šrot.
janriha

Příspěvek od janriha »

Wohma: čoveče, i když to sem nepatří, tak bych potřeboval radu. Potřebuju nějakou Firewire kartu do pc, pro zvukárnu. Poraď jako, kde koupit a za jaký prachy. díkys
Fender American Deluxe Stratocaster HSS 60th, George Dennis The Blue , Audio-technica Wireless, In-Ear LD Systems a zase nově - hlava a bedna Orange - hraje to fuck dobře :-)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“