Asymetrické pražce

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
darthtuk

Asymetrické pražce

Příspěvek od darthtuk »

Nevíte k čemu je dobrý když má kytara takhle zvláštně posazený pražce http://www.rustycooley.com/gear/conk2.jpg viděl sem to už i ta kže pod každou strunou byla jakoby 1 šestina pražce a ty byly jakoby bez systémy rozházený po hmatníku nevíte jak se na to hraje a k čemu je t odobrý ? hlavně jak sou na tom rozmístěný tóny?

AsYmetrické - Nero :wink:
Cremona Luby 1975________________________________Tortex 1.14mm
Cort Evl-K2_______________________________________Kábly nějaký+Neutriky
Line6 SpiderIII 15R________________________________Wah-Wah Michalík
Basa Tenson :D(ale hraje špičkově)
Harke HA3500+Peavey TVX410
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mam pocit, ze je to u vicestrunnych kytar nutnost, ale nejsem fyzik ani expert. Kazdopadne si vzpominam na video manika, ktery na 16 nebo 20 strunnou kytaru hraje znelku z Maria a ma to taky takhle asYmetricky, ostatne jsem zadnou 10+ strunnou kytaru (se separatnima strunama) s rovnyma nevidel.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Asimetrické - asimetr vysoké, asimetr široké :-)
Ladění na kytaře je vždy kompromis, proto kompenzované nuláky, kobylky atd....
Viděl jsem někde kytaru, která měla ty pražce "zvlněné" jak had.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Podle mě je to proto, aby nemusely být zbytečně velké rozdíly v tloušťce strun. Kratší menzura = silnější struny, delší menzura = tenčí struny, a zkrácením menzury tenkých a prodloužením menzury tlustých strun získáme při stejném rozmezí tloušťky nejtenčí a nejtlustší struny podstatně větší rozsah, nebo při přidávání dalších strun nemusí být tyto struny až o tolik tenčí nebo tlustší.

Ale tohle patří spíš do haluzí :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
frytol

Příspěvek od frytol »

Urcite zajimavy.. :P:D
DirX

Příspěvek od DirX »

Tohle tema sem rozebíral s Alešem a ten mi říkal že to dělají jako designovku hlavně ale určitě tam ten zvukový rozdíl bude...
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Pěkná vrchní deska, mimochodem
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

rain píše:..
Ladění na kytaře je vždy kompromis, proto kompenzované nuláky, kobylky atd....
Viděl jsem někde kytaru, která měla ty pražce "zvlněné" jak had.
Tak, je to kvůli intonaci - každá struna potřebuje jinou dýlku a tím pádem i jiný rozpětí pražců, aby (skoro) dokonale ladila s ostatníma v celým průběhu hmatníku.

Takovýhle kytary s vějířovtejme pražcema dělá třeba nějakej Američan s původně českým jméněm (Nowak?), ale nemůžu to teď najít..

Otázka jiná je, jak se na to hraje :lol:
I´m wheels... movin´wheels
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tonda píše:Tak, je to kvůli intonaci - každá struna potřebuje jinou dýlku a tím pádem i jiný rozpětí pražců, aby (skoro) dokonale ladila s ostatníma v celým průběhu hmatníku.
To bych se možná hádal, protože rovnoměrně temperovaného ladění dosáhneš i s normálním hmatníkem. A pythagorejský problém ti nezaniká, protože je to problém samotného systému evropské hudby. Dvanáct půltónů je obrovský kompromis.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
dwesrnky

Příspěvek od dwesrnky »

Tonda píše: Takovýhle kytary s vějířovtejme pražcema dělá třeba nějakej Američan s původně českým jméněm (Nowak?), ale nemůžu to teď najít..
www.novaxguitars.com - hra na to Charlie Hunter (myslim ze on sam hovoril ze je to vraj prirodzenejsie pre prsty)...okrem toho ma na svojej signature 3 basove struny takze tie prazce musi mat "inak"...

inak sam vyrobca uvadza ako vyhody toto:

The Novax Fanned-Fret system offers the following advantages:

* control of string tension across the neck
* adaptability to altered tunings
* increased tuning range
* even response along the entire neck
* enhanced harmonic definition
* natural, ergonomic feel
* “open” and “alive” tone
* eliminates unwanted non-harmonic overtones
The events and characters depicted in this message are fictitious. Any similarity to actual persons, living or dead, is purely coincidental.
Practice cures most tone issues - John Suhr
Swamp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Swamp »

Je to kvůli správný intonaci, první člověk který tohle (jako ostatně mnoho věcí) pořádně rozvířil byl Eddie Van Halen, ostatně struna H, nebo G, teď honem z hlavy nevim, je podle něj celá špatně a kytara celá taky blbě navržená, on to kompenzoval tim, že měl tu strunu podlazenou a podle potřeby jí dobendovával, proto se celkově relativně blbě ladí.
Správně intonující kytara by měla opravdu ty hadí pražce, ale nedá se na to hrát pomalu...
Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Swamp píše:Je to kvůli správný intonaci, první člověk který tohle (jako ostatně mnoho věcí) pořádně rozvířil byl Eddie Van Halen, ostatně struna H, nebo G, teď honem z hlavy nevim, je podle něj celá špatně a kytara celá taky blbě navržená, on to kompenzoval tim, že měl tu strunu podlazenou a podle potřeby jí dobendovával, proto se celkově relativně blbě ladí.
Správně intonující kytara by měla opravdu ty hadí pražce, ale nedá se na to hrát pomalu...
Měla by to být struna G. Jistě si toho všimla i většina lidí tady na foru, že s touhle potvorou jsou prostě s laděním problémy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:
Swamp píše:Je to kvůli správný intonaci, první člověk který tohle (jako ostatně mnoho věcí) pořádně rozvířil byl Eddie Van Halen, ostatně struna H, nebo G, teď honem z hlavy nevim, je podle něj celá špatně a kytara celá taky blbě navržená, on to kompenzoval tim, že měl tu strunu podlazenou a podle potřeby jí dobendovával, proto se celkově relativně blbě ladí.
Měla by to být struna G. Jistě si toho všimla i většina lidí tady na foru, že s touhle potvorou jsou prostě s laděním problémy.
Je to géčko, a holé je hrozná mrcha, opředené je aspoň trochu lepší. Španělkáři si géčko trochu podlaďují a kdyžtak na něj pořádně zatlačí.

To je recht, na tohle jsem zapomněl, když jsem psal, že rovnoměrně temperované ladění je možné i s normální kytarou. Výjimkou je struna G, která si jaksi dělá co chce.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Tenké struny e,h,g to chce ladit spíš trošku výše a tlusté A,E trošičku podladit. Ono naladit podle ladičky prázdné struny je jedna věc a jak to pak zní v různých akordech druhá, že jo.
woro90

Příspěvek od woro90 »

rain píše:Tenké struny e,h,g to chce ladit spíš trošku výše a tlusté A,E trošičku podladit. Ono naladit podle ladičky prázdné struny je jedna věc a jak to pak zní v různých akordech druhá, že jo.
Na akordy ano, na sólovku přesně podle ladičky - tím přelaďováním vytváříme u doprovodné kytary nerovnoměrně temperované ladění, které umožňuje některým akordům znít lépe (těm, které hrajeme a dolaďujeme podle nich), zatímco sólovka potřebuje rovnoměrně temperované, které používá ladička. Pro harmonicky zaměřený nástroj nerovnoměrně, pro melodicky zaměřený nástroj rovnoměrně temperované ladění. Čili shredding podle ladičky, zbytek podle ucha.
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

Wohma píše:Mam pocit, ze je to u vicestrunnych kytar nutnost, ale nejsem fyzik ani expert. Kazdopadne si vzpominam na video manika, ktery na 16 nebo 20 strunnou kytaru hraje znelku z Maria a ma to taky takhle asYmetricky, ostatne jsem zadnou 10+ strunnou kytaru (se separatnima strunama) s rovnyma nevidel.
http://www.youtube.com/watch?v=yf56jYDv2fc

asi myslíš tohle, že?

no když jsem šel na jeho web tak tohle je na jeho webu prezentováno jako basa

a těch strun je 12 ;)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Mimochodem, má tu někdo zkušenosti s Buzz Feiten systémem? Je to takový zázrak nebo jen dobrý reklamní tah?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Swamp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Swamp »

Hodně lidí si to opravdu vychvaluje, ikdyž jsem na to teda nehrá, a ani nezkoumal princip, ale prej je to na většině kytar poznat, chystám se na nějakou kytárku s tim...
Obrázek
frytol

Příspěvek od frytol »

Swamp píše:Hodně lidí si to opravdu vychvaluje, ikdyž jsem na to teda nehrá, a ani nezkoumal princip, ale prej je to na většině kytar poznat, chystám se na nějakou kytárku s tim...
Hledal sem to na netu a hodne toho precet, ale nechapu to nak je to jakoby nahrada za FR?? :shock: :shock:
woro90

Příspěvek od woro90 »

frytol píše:
Swamp píše:Hodně lidí si to opravdu vychvaluje, ikdyž jsem na to teda nehrá, a ani nezkoumal princip, ale prej je to na většině kytar poznat, chystám se na nějakou kytárku s tim...
Hledal sem to na netu a hodne toho precet, ale nechapu to nak je to jakoby nahrada za FR?? :shock: :shock:
Náhrada za FR? Používáš podivné zkratky, troufám si tvrdit, že většina zdejších uživatelů (včetně mě) zná FR pouze jako zkratku pro Floyd Rose. Nevím co jsi tím myslel ty, ale Buzz Feiten Tuning System je úprava kytary spočívající v použití speciálního nultého pražce, který je umístěn blíže ke kobylce, a seřízení kobylky tak, aby kytara ladila na každém pražci. I to géčko by prý mělo ladit. Hlavně by to mělo řešit příliš vysoko laděné první tři pražce při zachování ladění zbytku kytary.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“