Improvizace - Učebnice
Pravidla fóra
Improvizace - Učebnice
Dobrý den, abych se představil.... Na elektrickou kytaru hraju půl roku (samouk) za tu dobu jsem se naučil samozřemě akordy číst taby atd... no řelk bych že cvičím poctivě a že to přineslo své růže.. (obas se sejdeme z kamarádem a zahrajeme si pár fláků od " radiohead, joy division, beatles atd"... takže hrát píseň podle akordů nebo i vybrnkat podle tabů není žádný problém... Před měsícem jsem si koupil http://kytary.cz/muzikus-elektricka-kyt ... 70:0:0:1:0. Začel jsem postupovat podle ní, samozřejmě, že se jedná o první díl tak jsem si ty začátky aspon zopakoval... V učebnici jsem narazil na začátky improvizace ( bylo tam 5 pentatonik na stupnici C dur/A moll ) Ty pentatoniky jsem na naučil a mezi nimi se opravdu dobře improvizuje.... Zde bych potřeboval Vaši radu, improvizace ( byt i jen na tu jednu "očesanou stupnici") mě strašně baví a chtěl bych se tomu i nadále věnovat ... Jakou si mám koupit učebnici kde bude improvizace a stupnice atd.. podrobně vysvětleny ... Předem děkuji
ROCKOVÁ KYTARA II od Štefla by mohla být pro tebe dobrá. Dělají i první díl, ale ta dvojka je vpodstatě jednička, akorát mnohem podrobnější, takže bych sáhl po dvojce. Třetí díl je zase hodně o doprovodu než improvizaci.
Potom TECHNIKA A IMPROVIZACE na el. kytaru od Jana Militkého, je to VHS + brožura k tomu.
Potom TECHNIKA A IMPROVIZACE na el. kytaru od Jana Militkého, je to VHS + brožura k tomu.
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
jojo podepisuju se k ROCKOVÁ KYTARA II. ale jen jestli už chápeš posun boxů pentatoniky a víš že když je podklad v Gdur, kde začít, když je v Dmol kde začít atd.. jinak bych doporučil koupit oba díly odkázal bych tě nejdřív na tenčí PRVNÍ DÍL ROCKOVÁ KYTARA I. tam jsou ty základy vysvětleny mnohem lépe, v té II. se to jen prolítne v jaké to je tonine a pak už je tam hafo cvičení, a vysvětlení snad všech technik hry + práce se slidem atd atd
doporučuju, jak II. tak i I.
doporučuju, jak II. tak i I.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Ten posun boxů není nic složitýho, je v podstatě to stejný, jako posun baré akordů. Stejný prstoklad, ale pokaždé to hraješ v jiný poloze, prostě to jen posouváš po hmatníku
. V Rockový kytaře I (Štefl) je na to v příloze posuvný pravítko
.
Nebo tady je pěkný odkaz:
http://jguitar.com/scale?root=A&scale=M ... otes=flats
Nebo tady je pěkný odkaz:
http://jguitar.com/scale?root=A&scale=M ... otes=flats
pokud použiješ základní durový pent. box, -e 5-8, h 5-8, g 5-7, d 5-7, a 5-7, E 5-8 v tonině C dur (paralelně i A mol) tak když chceš hrát v G gur(E mol) hraješ totéž e 12-15, h 12-15, g 12-14, d 12-14, a 12-14, E 12-15. Prostě polož si malíček na tenkém e na kořen(ton toniny) a hraješ tenhle základní durový box v dané tonině.
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
Šindler je dobá učebnice, ale myslím že pro někoho kdo hraje půl roku je to trochu mocpehve píše:dost dobrá škola na hru v boxech a improvizaci je Kytarová praktika Jaroslava Šindlera
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
Přečti si topic pentatoniky jak na ně.Mám tam příspěvek někde ke konci.Nechci se tu opakovat,ale moc je neodsuzujHawk2 píše:Mám objednanou Rockovou kytaru 2 zejtra má přijít tak uvidím doufám že tam bude něco jiného než pentatoniky:).....rád bych celé stupnice a pentatoniky hodně lidí odsuzuje
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
no víc už se toho nedozvíšHawk2 píše:No, co si tak tou knížkou listuju tak tam asi není tak nějak po čem jsem pátral... taky se tam opírá jen o pentatoniky ale je je rozšířit a nebo vysvělený stupnice a jak v nich improvizovat taky ne... ale jsou tam dobrý ty triky
Prostě máš skladbu v Cdur... znáš dejme tomu 5 boxů pentatoniky a v těch si libovolně do té skladby improvizuješ.. na to prostě nejdou učebnice to prostě přímo vyjadřuje slovo "improvizovat" to se nedá naučit, musíš to mít částečně v sobě, slyšet nápady, umět je "online" zahrát ...
ty pentatoniky ber jen jako takové "mantinely" nebo spíš lépe řečeno "fotbalové hřiště" a po tom prostě běhej, občas můžeš i za "čáru" a uvidíš
to je holt celoživotní dílo...
Jinak k posunu těch boxů.... ti sem něco hodim pokusim se to nakreslit co nejvíc jednoduše
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
to Hawk2:
zkusil jsem to laicky nakreslit snad ti to pomůže pochopit ten posun
prvním boxem začínáš molové/bluesové (poznáš po citu časem molovku) skladby a druhým boxem začínáš durovky...
čili molovky prvním boxem, durovky druhým boxem na tonu ve kterem skladba je.. to je nazorne videt na tom ze co je v Cdur má stejnou pentatoniku jako to co je v Amol poněvadž, když je skladba v Amol, začneš prvním boxem na 5. pražci (ton A) a druhý box tím pádem začíná na tonu C na 8.pražci, to je ta shoda

zkusil jsem to laicky nakreslit snad ti to pomůže pochopit ten posun
čili molovky prvním boxem, durovky druhým boxem na tonu ve kterem skladba je.. to je nazorne videt na tom ze co je v Cdur má stejnou pentatoniku jako to co je v Amol poněvadž, když je skladba v Amol, začneš prvním boxem na 5. pražci (ton A) a druhý box tím pádem začíná na tonu C na 8.pražci, to je ta shoda

fakt si kup tu jeste tu jednicku tam bude to co hledasHawk2 píše:Jj díky moc... je mi to jasné, že nebudu hned improvizovat jako Greenwood a jiní... ještě mi není dobře jasná jedna věc jaký je rozdíl mezi Mollovými a Durrovými stupnicemi, když se hrají někde současně C dur/A moll adt... jak potom můžu určit jesli je píseň v mollové nedo durové?
to si nemyslim, půl roku na seznamování s kytarou a přešlapování odnikud nikam bohatě stačí, je to nejvyšší čas seznámit se s diagramy prstokladů stupnic.kenjiroo píše: Šindler je dobá učebnice, ale myslím že pro někoho kdo hraje půl roku je to trochu moc...
Navíc si autor threadu žádá přímo materiál vysvětlující základy improvizace takže doporučuju