Dohmat - Čo s tým?? Je to normálne???

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
KouClick

Dohmat - Čo s tým?? Je to normálne???

Příspěvek od KouClick »

Mám túto bielu kraásku :D http://kytary.cz/squier-by-fender-bulle ... 89:0:0:1:0 a má mensí problém...... Nad 1. pražcom je stuna vo výške asi 1 mm nad pražcom ale nejak sa to dvíha / a to teda dost/ a na poslednom pražci je to asi 5mm je to normálne??? A ak nie ako to napraviť?? Wdek.
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

ted sem to nepochopil, ptáš se, jestli je normální, když na prvním je to 1mm a na poslednim 5mm?
KouClick

Příspěvek od KouClick »

presne a je?
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ano, je zcela normální a správné, že se dohmat strun nad hmatníkem zvedá ve směru ke kobylce. Normální ale asi nejsi ty, že to máš tak špatně seštelované :) Zřejmě bys tady totiž nepsal, kdyby se ti na to nehrálo špatně že?
Chce to poštelovat výšku strun - na kobyle (to jest tam vpravo), popřípadě nastavit jinak výztuhu krku (takovej ten šroub, nejčastěji na hlavici kytary - tam vlevo na koncu) :wink:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
necross
Bandzone: saphet

Příspěvek od necross »

no nějaký seřízení dohmatu by to spravilo ne. ale někomu to vyhovuje. záleží jak rovnej máš krk. no jestli se v tom nechceš hrabat tak to hod ke kytarářovi a ten vymáčkne max. mě třeba Jurkovič na strato zabrušoval nultý pražec a snížil dohmat. a byl to amerikán Fender.
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
KouClick

Příspěvek od KouClick »

wdek za rady a.... wdek este raz
mehari

Příspěvek od mehari »

Já bych se toho tolik nebál. Dej si do vyhledávání "dohmat" a seřiď si to sám. Článků na tohle téma je tu banda. Pokud se Ti to nepovede nebo se to jinak...tohle, pokazí, tak to pak teprv dones ke kytaráři. Podle mě je škoda dávat peníze za něco, co člověk zmákne sám. A u cenový kategorie týhle krásky bych se toho tuplem nebál. Tak hodně štěstí :wink:
LP Epi SP.II, Laney 65W (hybrid)
Homer:Podle testu jste oba idioti.
Lenny:Fakt? Díky. Kolik jsme dlužni?
P5YCHO

Příspěvek od P5YCHO »

mehari píše:Já bych se toho tolik nebál. Dej si do vyhledávání "dohmat" a seřiď si to sám. Článků na tohle téma je tu banda. Pokud se Ti to nepovede nebo se to jinak...tohle, pokazí, tak to pak teprv dones ke kytaráři. Podle mě je škoda dávat peníze za něco, co člověk zmákne sám. A u cenový kategorie týhle krásky bych se toho tuplem nebál. Tak hodně štěstí :wink:
no jasně a pokud je totální amatér,což tu e z prvního příspěvku docela vidět,tak si to rozhamtá ještě víc,že už to pak nedá dohromady ani ten kytarář...Nevim jestli zrovna seřizování dohmatu je věc pro začátečníky...Musíš to dost vychytávat se zvukem,dodržovat odstupy od snímačů atd...Neni to taková p**el,jak to vypadá..Aspoň ne pro někoho bez zkušeností.
Stagg SG + Guitar Rig 3
mehari

Příspěvek od mehari »

P5YCHO píše:no jasně a pokud je totální amatér,což tu e z prvního příspěvku docela vidět,tak si to rozhamtá ještě víc,že už to pak nedá dohromady ani ten kytarář...Nevim jestli zrovna seřizování dohmatu je věc pro začátečníky...Musíš to dost vychytávat se zvukem,dodržovat odstupy od snímačů atd...Neni to taková p**el,jak to vypadá..Aspoň ne pro někoho bez zkušeností.
Jasně, vesměs s Tebou souhlasím. Taky ho do ničeho nenutím, je to jen na něm. Ale na druhou stranu, teď má ideální příležitost se to naučit. V těch tématech je to dobře popsaný a myslím si, že zase taková věda to není. Člověk, co je aspoň trochu gramotnej, to sfoukne jako svíčku. Já nejsem žádnej expert, nerad se v něčem vrtám, ale otočit šroubama dokážu a dokáže to i KouClick. Teď už je to na něm, jestli to chce mít dokonalý a zaplatit za to nebo to zkusit sám a třeba to udělat stejně dobře... :wink:
Upset_sk

Re:

Příspěvek od Upset_sk »

necross píše:no nějaký seřízení dohmatu by to spravilo ne. ale někomu to vyhovuje. záleží jak rovnej máš krk. no jestli se v tom nechceš hrabat tak to hod ke kytarářovi a ten vymáčkne max. mě třeba Jurkovič na strato zabrušoval nultý pražec a snížil dohmat. a byl to amerikán Fender.
Robí jurkovič ešte serizovanie kytar alebo už iba vyraba? Kolko ta to stalo?
Fender Highway One Stratocaster (Upgrade) USA, EPIPHONE Les Paul Standard Plus, Fender Frontman 212R 100w 2008, VOX DA20, Digitech RP150

Sex, Drugs and Rock ´n Roll baby
Demilich

Příspěvek od Demilich »

P5YCHO: Ty z toho děláš kovbojku :) Já si to po pár měsících hraní (=amatér) taky sám nastavil do cajku vpohodě po tom, co jsem tady pročetl fórum a poptal se. Vždyť je to pár šroubků a když použije selský rozum a bude koukat kde jak co na co reaguje, tak nebude problém :) Pokus omyl a za den se to naučí jak nic. Zvládl jsem to já, zvládlo to plno dalších lidí tady - je dobré to umět! ;-)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

P5YCHO píše:
mehari píše:Já bych se toho tolik nebál. Dej si do vyhledávání "dohmat" a seřiď si to sám. Článků na tohle téma je tu banda. Pokud se Ti to nepovede nebo se to jinak...tohle, pokazí, tak to pak teprv dones ke kytaráři. Podle mě je škoda dávat peníze za něco, co člověk zmákne sám. A u cenový kategorie týhle krásky bych se toho tuplem nebál. Tak hodně štěstí :wink:
no jasně a pokud je totální amatér,což tu e z prvního příspěvku docela vidět,tak si to rozhamtá ještě víc,že už to pak nedá dohromady ani ten kytarář...Nevim jestli zrovna seřizování dohmatu je věc pro začátečníky...Musíš to dost vychytávat se zvukem,dodržovat odstupy od snímačů atd...Neni to taková p**el,jak to vypadá..Aspoň ne pro někoho bez zkušeností.
hele musi se to naucit sam, a potom jak ma zjistit jake nastaveni dohmatu jemu vyhovuje?Podle me na tom nic neni, pohrabe se v tom 2dny a pak prijde jak na to.
mehari

Příspěvek od mehari »

Disasterpiece píše:hele musi se to naucit sam, a potom jak ma zjistit jake nastaveni dohmatu jemu vyhovuje?Podle me na tom nic neni, pohrabe se v tom 2dny a pak prijde jak na to.
Si taky myslím, s takovou by za chvíli chudák běhal s kytarou do servisu i kvůli výměně strun. Není vůbec na škodu si porychtovat svojí 6-ti strunnou "kámošku".
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

P5YCHO píše:
ja sem si jako totalni amater zaspalkoval tremolo, snizil kobylu a vymenil snimac..(a to bylo poprve v zivote co sem drzel pajku)..myslim ze na tech kytarach neni nic moc sloziteho
fildak

Příspěvek od fildak »

Ahoj, mám takový problém. Na el. kytaře mi drnčí struny o pražce. Nejvíc drnčí asi struna g a struna A, hlavně okolo 5. a 7. pražce. U kobylky jsem zvedl kameny a už jsou skoro vyšroubované, tak jsem myslel, že by mohlo pomoct pohrát si s výztuhou krku. Ale nějak se mi do toho nechce, nechci to nějak podělat. Mám výztuhu utáhnout nebo povolit? Dik
Moleek

Příspěvek od Moleek »

fildak píše:Ahoj, mám takový problém. Na el. kytaře mi drnčí struny o pražce. Nejvíc drnčí asi struna g a struna A, hlavně okolo 5. a 7. pražce. U kobylky jsem zvedl kameny a už jsou skoro vyšroubované, tak jsem myslel, že by mohlo pomoct pohrát si s výztuhou krku. Ale nějak se mi do toho nechce, nechci to nějak podělat. Mám výztuhu utáhnout nebo povolit? Dik
Na zvednutí strun utáhnout ... zvětší se prohnutí luku..
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Heh :D:D Omlouvám se, nedalo mi to... Podívejte se na to video na tom odkazu k té kytaře :D:D týpek na to musel být dobře zhulený...
mehari

Příspěvek od mehari »

Giof píše:Heh :D:D Omlouvám se, nedalo mi to... Podívejte se na to video na tom odkazu k té kytaře :D:D týpek na to musel být dobře zhulený...
Ale hraje mu to pěkně :wink: . Bych řekl v pohodě typ s písní protestantů v srdci :D :"Nedááámeee, my se utlačovat nedááámeee" (Homer J. Simpson). Sry za spam :wink:
woro90

Příspěvek od woro90 »

Moleek píše:
fildak píše:Ahoj, mám takový problém. Na el. kytaře mi drnčí struny o pražce. Nejvíc drnčí asi struna g a struna A, hlavně okolo 5. a 7. pražce. U kobylky jsem zvedl kameny a už jsou skoro vyšroubované, tak jsem myslel, že by mohlo pomoct pohrát si s výztuhou krku. Ale nějak se mi do toho nechce, nechci to nějak podělat. Mám výztuhu utáhnout nebo povolit? Dik
Cože? Prohnutí se zvětšuje povolením výztuhy, a upravuje se tím něco trochu jiného: pokud ti drnčí nižší polohy a vyšší ne (třeba 1.-5. pražec), výztuhu povolíš. Pokud drnčí vyšší polohy a nižší ne (třeba od 8. pražce výš), výztuhu přitáhneš. Pokud to drnčí všude, zvedneš kameny nebo celou kobylku (podle typu kobylky), doladíš oktávy a na výztuhu vůbec nesaháš. Je to tady popsané asi miliónkrát, stačí hledat.

(ozval bych se s tím dřív, ale před pár hodinami jsem přijel z hor a nemůžu usnout, protože moje střevní zdraví zůstalo někde po cestě, a asi vím kde - nikdy si proboha nedávejte gyros v Globusu poblíž Chomutova, nedalo se to jíst a očividně ani trávit)
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Moleek

Příspěvek od Moleek »

woro90 píše:
Moleek píše:
Cože? Prohnutí se zvětšuje povolením výztuhy, a upravuje se tím něco trochu jiného: pokud ti drnčí nižší polohy a vyšší ne (třeba 1.-5. pražec), výztuhu povolíš. Pokud drnčí vyšší polohy a nižší ne (třeba od 8. pražce výš), výztuhu přitáhneš. Pokud to drnčí všude, zvedneš kameny nebo celou kobylku (podle typu kobylky), doladíš oktávy a na výztuhu vůbec nesaháš. Je to tady popsané asi miliónkrát, stačí hledat.
Vídš to.. máš pravdu samozřejmě.. Nedošlo mi, že prohnutí dělá tah strun a ne výztuha...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“