Mikrofon pro zkusebnu i podium

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
gumba

Mikrofon pro zkusebnu i podium

Příspěvek od gumba »

Ahoj, předem se omlouvám za tupé dotazy; uvažuji o koupi dvou mikrofonů do zkušebny, nahrávání zpěvu do PC a příležitostné použití na pódiu. Poměrně dost je tady vychvalován Soundking EH002 (http://www.muziker.cz/default.aspx?Soun ... _id;105594) a podle ohlasů se mi docela líbí.

Ve zkušebně bych chtěl oba mikrofony používat pro souběžné nahrávání zpěvů - oba zpěváci čelem proti sobě, přičemž místnost není nijak zvlášť bezodrazová (vlastně je to obyčejný pokoj). Nebudou tyto mikrofony zbytečně brát i hlas druhého zpěváka, pokud je dám cca 2m od sebe? Nebudou brát i zvuk kytary, pokud by oba zpěváci teoreticky zároveň hráli na akustické kytary?

A jak se tyto mikrofony chovají na pódiu? Jsou vhodné, zejména z hlediska odolnosti proti zpětné vazbě?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mluvime o mikrofonu za 600Kc, levnejsi mikrofony, ktere by vubec staly za rec, neexistuji. Z toho plyne nekolik veci:
- nahravani bude tezka nouzovka
- odolnost proti zpetne vazbe bude mensi, nez u profi mikrofonu (na druhou stranu je podle vseho i tak docela dobra)
- jde o kardiodni smerovou charakteristiku, coz znamena, ze mikrofon bere vsechno, krome toho, co prichazi z opacne strany. Tudiz akustickou kytaru bude brat taky, ale to nutne nemusi vadit, zalezi na vice faktorech a na pouziti.

Jestli nemuzes dat vic penez, kup a uvidis, do tisicovky se nic lepsiho stejne koupit neda.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
gumba

Příspěvek od gumba »

Ok, jestli jsem tedy správně pochopil, ve zkušebně to tolik vadit nebude, když budou zpěváci proti sobě... a pokud budou zároveň hrát na aktustiky, tak je mikrofony částečně vezmou taky.
Můžeš, prosím, trochu rozvést větu "nahravani bude tezka nouzovka"? V čem konkrétně poznám v nahraným zpěvu jeho nevýhody oproti lepším kouskům a za jaký vlastnosti má cenu připlatit?

A můžeš kdyžtak doporučit nějakej jinej, vhodnější pro nahrávání a více směrovej - aby bral jenom třeba 60°? - abych měl nějaký cenový srovnání... 600Kč je pohoda, ale řekněme takovejch 1200Kč za něco lepšího bych taky byl ochotnej dát.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No on je problem v tom, ze v drtive vetsine pripadu se na nahravani pouzivaji kondenzatorovy mikrofony, ne dynamicky (coz je vetsina tady tech "do ruky"). Kdyz na netu pohledas, najdes rozdily, problem je v tom, ze vyhody obou nelze tak snadno skloubit dohromady, proto se na live zpravidla pouzivaji dynamiky a na nahravani kondenzatory (mluvim ted vyhradne o vokalech).

Jinak smerovejsi mikrofony budou se superkardiodni charakteristikou, ale mam pocit, ze to bude jeste drazsi nez tech 1200 a mimo to si tim zas tolik nepomuzes, takze muzes s klidnym srdcem zustat u toho soundkinga. Jen pocitej s tim, ze nahravky budou takovy horsi, neco na urovni neprilis kvalitnich demacu - zahuhlane, neprurazne, neprilis zajimave :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

máme ho. Za ty pracjy kauf moc dobrý.... na nahrávání ale použitelný maximálně na el. kytaru nebo tomy
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Miroslav

Re: Mikrofon pro zkusebnu i podium

Příspěvek od Miroslav »

Hodně se nám osvědčil mikrofon BARDL SF 21.Masívní těžký kousek za málo financí.Máme dva kusy ve zkušebně na doprovodné zpěvy a spokojenost.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Je naivní si myslet, že (nejen) mikrofon za 1/10 ceny standardního, bude podávat stejný výkon a bude stejně kvalitní.

Tak to opravdu není a levné věci zůstanou levnými věcmi.

Chápu, že 700,- Kč za EH002 se zdá málo oproti 1800,- Kč za PG58, ale vemte v úvahu, že PG58 je "značka", která taky něco stojí a že zrovna jako napotvoru stojí za prd, stejně jako EH002, v očích výrobce nehraje roli.
Zde je porovnání poměru ceny a výkonu na místě.

Taky je dobré kouknout, k čemu vlastně SHURE řadu PG doporučuje...

Jinými slovy - jak PG tak EH jsou nejlevnější krámy a podle toho se taky chovají.
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 13.03.2010 12:12, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Willy
Bandzone: groovetownband
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

Vlastním zmíněný mikrofon Soundking EH002, není špatný ALE, zblízka moc huhlá a ve zkušebně při trošku vyšší hlasitosti hrozně vazbí. Je to opravdu nouzovka, ale za ty peníze by to SNAD šlo.
Za mých časů (2 roky zpátky) tahle hračka stála o dost víc! Neuvěřitelných 700 Kč. Musel jsem kvuli němu na brigádu :D , a také kvuli zvukové kartě samozřejmě :)
Baskytary: Fender Precision Standard 60th Anniversary

Hlava: Hartke LH500
Box: Ashdown ABM 210

http://bandzone.cz/groovetownband
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Řešil jsem podobný problém a nakonec jsem vzal Soundking EH205. Dražší bráška EH002. Vazbí jako ostatní co máme ve zkušebně (Shure PG 58, druhej nevim a nějakej starej Shure SM58) a hraje fakt slušně. Byl jsem dost překvapen. Jen má větší tělo , částečně hranaté tělo a nesedne do klasických držáků.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Willy
Bandzone: groovetownband
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

Řeknu vám ale, nejtěžší věcí je snad odstranění zpětné vazby... Jediný způsob jak to dělám já s tím EH002 je otočit ho co nejvíc z dosahu jakýchkoli zvuků, kromě mého hlasu. Pomáhá to, dokud od něj trochu neodstoupím. Pak se to odráží od stěn zkušebny a opět nám všem píská v uších.

Když to ale dělají i dražší modely, tak bych do toho nejradší kopnul :( Myslel jsem, že když přispěju trochu víc, tak to už vazbit tolik nebude...

Chtělo by to vynaleznout snímač na hlasivky :)
Baskytary: Fender Precision Standard 60th Anniversary

Hlava: Hartke LH500
Box: Ashdown ABM 210

http://bandzone.cz/groovetownband
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ale i u drahých modelů a na hodně slušném aparátu pořebuješ problémové frekvence umravnit.

Do zkušeben a na jednoduché apráty stačí buď dobrý 1/3 oktávový EQ a nebo, lépe, prametrický EQ.
Kolem patnácti set korun se dá pořídit třeba 15p EQ + dva PEQ a s tím už uděláš hodně práce: http://www.altoproaudio.com/index.php?t ... 9758503975
Ne, že by to byl Hi-End, ale na běžné akce bohatě stačí.
Zapojí se třeba do insertu.

Rovnou varuju před levnými automatickými odstraňovači zpětné vazby typu Behringer Shark ap.
To pouze zmrví zvuk.

To třeba Sabine či dbx jsou OK, ale cena je vyšší.

Ono těch problémových frekvencí není zas tolik, aby člověk potřeboval třeba deset filtrů - většinou stačí ošetřit dvě, tři frekvence.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“