Jaké mikrofony a jak je rozestavit při nahrávání kytarovek?
Pravidla fóra
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
Jaké mikrofony a jak je rozestavit při nahrávání kytarovek?
Zdravim, zařizuju doma malé studijko a není mi úplně jasné, jak je nejvhodnější nahrávat kytary.
Mám k dispozici mikrofony ze sady T.Bone DC4000, dále AKG D 5 S a dva Studio projects C4
Mám fast track pro a kytary budu nahrávat postupně. Jak je mám nahrát, aby co nejmíň ztratili kvalitu zvuku z lampového aparátu? Je to lepší kabelem z kytary přez preamp, nebo mikrofonem z komba? Popř. jaké mikrofony z výše uvedených mám použít a jak zhruba mají být vzdáleny od kobma. Jakou hlasitost, úhel atp.
Dále mi vrtá hlavou jestli na zpěv bude lepší AKG dynamycký mikrofon, nebo ten Studio projects C4.
Mám k dispozici mikrofony ze sady T.Bone DC4000, dále AKG D 5 S a dva Studio projects C4
Mám fast track pro a kytary budu nahrávat postupně. Jak je mám nahrát, aby co nejmíň ztratili kvalitu zvuku z lampového aparátu? Je to lepší kabelem z kytary přez preamp, nebo mikrofonem z komba? Popř. jaké mikrofony z výše uvedených mám použít a jak zhruba mají být vzdáleny od kobma. Jakou hlasitost, úhel atp.
Dále mi vrtá hlavou jestli na zpěv bude lepší AKG dynamycký mikrofon, nebo ten Studio projects C4.
ať to šlape!
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ma clovek slusny aparat, je nejlepsi nahravat mikrofonem. Na tyto ucely si porid bud Shure SM57 nebo Sennheiser e609, pripadne pokud mas hodne penez, tak nejaky to MDcko. Z tech co mas neni na nahravani kytar vhodny prilis ani jeden, asi bych favorizoval bud to AKG nebo neco z toho T.Bone setu, ale je to strelba naslepo. Mikrofony byvaji zpravidla velmi blizko membrane, smer a vzdalenost od vrchliku musis zjistit sam, vetsinou to byva lehce sikmo a mirit par cm od vrchliku.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
bohužel pěněz moc neni.. Potřeboval bych asi 2, abych měl možnost nahrávat dvoukytarovou kapelu najednou.
Co třeba THE T.BONE MB75 ?
Co třeba THE T.BONE MB75 ?
ať to šlape!
Chces nahravat kapelu naraz? Tak to ti opravdu preju hodne stesti, budes ho potrebovat.
Ten T.Bone je kopie SM57ky, uz si nepamatuju, jak zdarila, ale za ty penize by to mohlo stat. Jeste je moznosti Audix i5, ten se da sehnat taky celkem vyhodne.
Ten T.Bone je kopie SM57ky, uz si nepamatuju, jak zdarila, ale za ty penize by to mohlo stat. Jeste je moznosti Audix i5, ten se da sehnat taky celkem vyhodne.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
Eště by mě zajímalo jak teda nahrávat, aby to bylo co nejpřívětivjší pro muzikanty?
Dělal sem zatim jenom jednu nahrávku a nenapadlo nás to udělat jinak, než že jsme napřed nahráli dohromady bicí s kytarou a až pak postupně dohráli ostatní nástroje.
Děláte to tak, že bicák to zahraje podle metronomu a pak dohráváte zbytek? Nebo jak zajistíte to, aby bylo co nejjednodušší pro zbytek kapely dohrát si svojí stopu a co nejlepší celkovej zvuk nahrávky? Jak to potom třeba udělat, když v půlce písničky je zpomalení?
Dělal sem zatim jenom jednu nahrávku a nenapadlo nás to udělat jinak, než že jsme napřed nahráli dohromady bicí s kytarou a až pak postupně dohráli ostatní nástroje.
Děláte to tak, že bicák to zahraje podle metronomu a pak dohráváte zbytek? Nebo jak zajistíte to, aby bylo co nejjednodušší pro zbytek kapely dohrát si svojí stopu a co nejlepší celkovej zvuk nahrávky? Jak to potom třeba udělat, když v půlce písničky je zpomalení?
ať to šlape!
My jsme vždycky nahráli bicí podle metronomu a pak každej nástroj na to zvlášť. Jenom je potřeba, abyste ty písničky uměliJohnnnnnnnnnny píše:Eště by mě zajímalo jak teda nahrávat, aby to bylo co nejpřívětivjší pro muzikanty?
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Ano, takhle zacal nahravat uz Mike Oldfield svuj debut Tubular Bells (70. leta) a dnes uz se 95% rockovych nahravek nahrava prave takto.Johnnnnnnnnnny píše:Děláte to tak, že bicák to zahraje podle metronomu a pak dohráváte zbytek?
V Cubase lze nastavit tempo track, takze muzes libovolne v prubehu pisnicky menit tempo ci rytmus.Johnnnnnnnnnny píše:Jak to potom třeba udělat, když v půlce písničky je zpomalení?
Pokud maji muzikanti problem nahrat to samotni s clickem, tak je moznost nahrat je zaraz aspon nejak do jednotlivych stop nanecisto (ale musi se drzet clicku!) a pak ty stopy jednotlive prehravat naostro. Ale je to mnohem vic prace... Podle me je mozna i lepsi zpusob napsat si tu pisnicku v Guitar Pro a poustet export z Guitar Pro, tam se daji ruzne vypinat nastroje atd. Ovsem dej si bacha na to, ze hlavne na levnych zvukovkach obcas ty MIDI nedrzi rytmus (nebo to je mozna chyba Guitar Pro, kazdopadne to obcas dela).
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
s guitarpro mám zkušenost, že nedrží rytmus, když mám zapnutý RSE. Pokud neni, tak je to vpohodě.
Dík za info.. Du cvičit s metronomem.
A ještě když ostatní muzikanti dohrávají své party, tak jedete ze sluchátek, nebo přez nějaké studiové bedny? Příde mi, že bedny budou ničit nahrávku tím, že se do kytarové stopy nahrou i bicí, které z nich pouštíš. Pokud zase bude hrát kytarista se sluchátkama (uzavřenýma, aby to slyšel), tak bude slyšet kytaru co hraje dost zkreslenou a to taky neni ono.
Dík za info.. Du cvičit s metronomem.
A ještě když ostatní muzikanti dohrávají své party, tak jedete ze sluchátek, nebo přez nějaké studiové bedny? Příde mi, že bedny budou ničit nahrávku tím, že se do kytarové stopy nahrou i bicí, které z nich pouštíš. Pokud zase bude hrát kytarista se sluchátkama (uzavřenýma, aby to slyšel), tak bude slyšet kytaru co hraje dost zkreslenou a to taky neni ono.
ať to šlape!
No my jsme nahrávali takto:
Bicí s klikem metronomu do sluchátek, k tomu zároveň i basa na ostro a kytara potichu (jako pomocník aby jsme věděli , kde jsme) a občas jsme do toho zazpívali začátek sloky a začátky refrémů, kvůli orientaci.
Pak se dělaly znova kytary, opravovala se basa a úplně nakonec zpěvy. Vše s odposlechem přes sluchátka.
Bicí s klikem metronomu do sluchátek, k tomu zároveň i basa na ostro a kytara potichu (jako pomocník aby jsme věděli , kde jsme) a občas jsme do toho zazpívali začátek sloky a začátky refrémů, kvůli orientaci.
Pak se dělaly znova kytary, opravovala se basa a úplně nakonec zpěvy. Vše s odposlechem přes sluchátka.
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
Máš recht. Overheady třeba kopák skoro nesnímaj a basa bude to samý i když je nahlas řek bych.Ferino píše:Basa s kytarou nebyly z aparátů moc nahlas (basa se nahrávala linkou) a byly od bicích hodně daleko a otočené od nich, k bubeníkovi šly do sluchátek jako odposlech tuším. Do overheadů určitě nešly slyšitelně, na to jsme dávali pozor.
tak sem zase tady s prosbou o radu..
Hodláme nahrávat akustickou kytaru a nevim jakej mikrák bude nejvhodnější.
Favoriti sou Sennheiser e906 (v popisu má napsaný, že je vhodnej k snímání akustickejch nástrojů, ale o kytaře tam nic neni)
AKG D5 (zpěvovej, no nevim nevim)
T.bone SC450 - širokomembránovej kondenzátorovej.
ať to šlape!
Asi souhlas, s e906 bohuzel nemam zkusenosti, ale nez zpevovej tak urcite radsi ten t.bone. Jen je potreba ohlidat spravnou polohu a zajistit, aby se kytarista moc nehybal... z tohoto duvodu je podle me snazsi nahravat linkou, ale to musi byt ta kytara elektroakusticka.Scotty píše:Nevim jak se k tomu postaví experti a za mě ten T.Bone kodenzátor
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
výhoda těch kondenzátorovejch mikrákuů je ta, že se s nima většinou nesnímá tak z blízka.... TAkže to když se s kajtrou pohne není tak zlýsedneš na židlu, nastavíš kytaru a hraješ... noproblem... stejně tam většina lidí frkne na to ještě kompresor
BTW Já asi budu muset kvůli bubeníkovi do kliku nejdřív nahrát kytaru na nečisto (on hraje ušima ne pamětí). pak bicí, pak smáznout kytaru a dohrát zbytek načisto
BTW Já asi budu muset kvůli bubeníkovi do kliku nejdřív nahrát kytaru na nečisto (on hraje ušima ne pamětí). pak bicí, pak smáznout kytaru a dohrát zbytek načisto
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
Celkem beznej postup, vetsinou ale staci export z GPcka, pokud se ti s tim nechce delat. Pokud tedy mate skladby v GP podobe - pouziteln e:)turbo_MaCk píše:BTW Já asi budu muset kvůli bubeníkovi do kliku nejdřív nahrát kytaru na nečisto (on hraje ušima ne pamětí). pak bicí, pak smáznout kytaru a dohrát zbytek načisto
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus