Bubnování s metronomem
Pravidla fóra
Bubnování s metronomem
Ahoj, předem Vám řeknu, že nejsem bubeník, ale kytarista. S kapelkou, chceme nahrávat par písniček, a tak jsme se s bicmenem dohodli, že začneme trénovat s metronomem.
Vše probíhalo s metronomem v pořádku až do chvíle, kdy jsme narazili u dvou písní na pasáže, které jsou jakoby "arytmické", a které zkrátka do toho kliku nepasují. Nevím jak to líp popsat. Otázka zní, jak to vy bubeníci děláte při takovéto situaci? To si například metronom naprogramujete na jiné tempo pro tu či onu pasáž? Nebo ten metronom musí jet pořád stejně? Existuje jiné řešení? Jestli je to prkotina, co jsem výše napsal, tak se omlouvám...
Za odpovědi děkuju já i náš bicmen 
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Re: Bubnování s metronomem
Náš bubeník má po tátovy starej rackovej Korg, midi pogramovatelnej, takže by stačilo sehnat něco takovýho. Mi to teda v písničkách nevyužíváme (jsme punkáčiMarylin píše:Ahoj, předem Vám řeknu, že nejsem bubeník, ale kytarista. S kapelkou, chceme nahrávat par písniček, a tak jsme se s bicmenem dohodli, že začneme trénovat s metronomem.Vše probíhalo s metronomem v pořádku až do chvíle, kdy jsme narazili u dvou písní na pasáže, které jsou jakoby "arytmické", a které zkrátka do toho kliku nepasují. Nevím jak to líp popsat. Otázka zní, jak to vy bubeníci děláte při takovéto situaci? To si například metronom naprogramujete na jiné tempo pro tu či onu pasáž? Nebo ten metronom musí jet pořád stejně? Existuje jiné řešení? Jestli je to prkotina, co jsem výše napsal, tak se omlouvám...
![]()
![]()
Za odpovědi děkuju já i náš bicmen
Teoreticky by to šlo s tutim, ale chtělo by to ten pedál
http://kytary.cz/tama-profesionalni-met ... 49:0:0:1:0
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Re: Bubnování s metronomem
afektband píše:Náš bubeník má po tátovy starej rackovej Korg, midi pogramovatelnej, takže by stačilo sehnat něco takovýho. Mi to teda v písničkách nevyužíváme (jsme punkáči), ale šlo by to.
Teoreticky by to šlo s tutim, ale chtělo by to ten pedál
http://kytary.cz/tama-profesionalni-met ... 49:0:0:1:0
No ta věcička nevypadá špatně, ale investice docela velká. Momentálně použivá nějaký metronom na noťasu, takže lepší by byl určitě nějaký metronom na počál
Kapela:
Studio:
Studio:
tak možnosti tu jsou, buďto bude mít kytarista u nohy ovládací pedál jak píše afekt a metro prostě v tý pasáži vypne nebo song naprogramujete celej i s těmi úseky. Tohle ale jednoduchej krám nezvládne. Já jsem jel do kliku celej repertoár, tyhle pasáže tam taky byly, vše řídil midi sekvencer, kytarista to spouštěl a hlídal přes pedál.
A to midi nejde nejak obejít? Ta šlapka mi přijde taková moc neobratná, navíc bych to asi nedaval - zpěv, kytara, mé efekty a do toho ještě volit tempo pro bicmenapehve píše:tak možnosti tu jsou, buďto bude mít kytarista u nohy ovládací pedál jak píše afekt a metro prostě v tý pasáži vypne nebo song naprogramujete celej i s těmi úseky. Tohle ale jednoduchej krám nezvládne. Já jsem jel do kliku celej repertoár, tyhle pasáže tam taky byly, vše řídil midi sekvencer, kytarista to spouštěl a hlídal přes pedál.
Kapela:
Studio:
Studio:
no...komp jsme na produkci nepoužívali, je to těžkopádný a poruchový takže tyhle programy moc neznám, dávám přednost odolnějším mašinkámMarylin píše:A to midi nejde nejak obejít? Ta šlapka mi přijde taková moc neobratná, navíc bych to asi nedaval - zpěv, kytara, mé efekty a do toho ještě volit tempo pro bicmenapehve píše:tak možnosti tu jsou, buďto bude mít kytarista u nohy ovládací pedál jak píše afekt a metro prostě v tý pasáži vypne nebo song naprogramujete celej i s těmi úseky. Tohle ale jednoduchej krám nezvládne. Já jsem jel do kliku celej repertoár, tyhle pasáže tam taky byly, vše řídil midi sekvencer, kytarista to spouštěl a hlídal přes pedál.Ještě tu je možnost basaka, ale o něm taky trošku pochybuju
neexistuje nějaký program do počítače, ve kterém by se dala celá ta písnička nastavit do daných kliku, aby vše pasovalo? Jinak díky za postřehy..
hele, ten pedál není tak strašnej, to si zvykneš a navíc pokud je to v programu tak to vlastně jenom odpálíš a jede to samo, žádný tempo nevolíš. Zkuste si sehnat nějakej starej jetej sekvencer nebo programovatelnej metronom, na zkoušení by taky určitě stačil ten komp a solidní prográmek
Můj osobní dotaz: co vás vlastně vedlo rozhodnout se hrát podle metronomu? Budete k tý nahrávce přimíchávat třeba nějaký smyčky? ...
U bicích a metronomu je taky zajímavý si uvědomit si, že metronom nemá být slyšet v těch akcentech - jednotlivé údery přehluší právě ty bicí - podle toho se pozná, že se hraje přesně. Pokud se metronom snaží člověk jen poslouchat, pak ho jen dohání a tempo stejně pokulhává - to mám od bubeníka Martina Kopřivy z kapely T4... přišlo mi to jako zajímavej poznatek... a sice jsem kytarista, taky hraju na bicí... proto jsem se o to dřív taky zajímal... všechno je to ale hlavně o cvičení a sehrávání kapely...
U bicích a metronomu je taky zajímavý si uvědomit si, že metronom nemá být slyšet v těch akcentech - jednotlivé údery přehluší právě ty bicí - podle toho se pozná, že se hraje přesně. Pokud se metronom snaží člověk jen poslouchat, pak ho jen dohání a tempo stejně pokulhává - to mám od bubeníka Martina Kopřivy z kapely T4... přišlo mi to jako zajímavej poznatek... a sice jsem kytarista, taky hraju na bicí... proto jsem se o to dřív taky zajímal... všechno je to ale hlavně o cvičení a sehrávání kapely...
No uvažovali jsme, že bicí by asi na nahrávce měli být přesné, né? Když to kolísá, tak to zní amatérsky. Co se týče toho secvičení, tak si myslím, že to máme zvládnuto vcelku dobře, cvičíme už asi něco víc jak měsíc a to 5-6 dní v týdnu jen ty písně. Jinak sám náš bubeník tvrdí, že se mu podle toho metru hraje líp, tak ja nevim...metr.puk píše:Můj osobní dotaz: co vás vlastně vedlo rozhodnout se hrát podle metronomu? Budete k tý nahrávce přimíchávat třeba nějaký smyčky? ...
Kapela:
Studio:
Studio:
Takže to stačí vynechat ten akcent "hluchym" místem a tam právě bicmen uslyší své udery? Ja myslím, že to slyší i tak ne? Jinak super, že se to tu tak rozjelo, jen tak dálemetr.puk píše: U bicích a metronomu je taky zajímavý si uvědomit si, že metronom nemá být slyšet v těch akcentech - jednotlivé údery přehluší právě ty bicí - podle toho se pozná, že se hraje přesně...
Kapela:
Studio:
Studio:
to je individuální a je to o zvyku, uvědom si že bicí jsou vlastně metro pro ostatní muzikanty a nikdo nemá při hře pocit že bicí dohání, to by si nikdo nezahrál. Podvědomě cítíš tep a věnuješ se své hře na svůj nástroj a tak je to i pro bicmena kterej se taky jen něčeho drží. Metro je užasná věc a hlavně pro bicmena je skwělá berlička, ovšem musí si na to zvyknout.metr.puk píše:....Pokud se metronom snaží člověk jen poslouchat, pak ho jen dohání a tempo stejně pokulhává - to mám od bubeníka Martina Kopřivy z kapely T4...
S metronomem jsem cvičil vždy a tak jsem si na to zvykl že ho vlastně ani nevnímám, je to takovej plynulej tok kterej si uvědomíš až když uletíš z rytmu a vo tom to je!
Tím rozhodně nechci říct že to Martin vidí špatně, jak říkám je to individuální a každýmu muzikantovi sedí něco jinýho. Bubeníci by ale měli hru na klik zvládat bez problémů a bez předsudků.
Sorry, já to blbě popsal - přesně jak píšeš: S metronomem jsem cvičil vždy a tak jsem si na to zvykl že ho vlastně ani nevnímám, je to takovej plynulej tok kterej si uvědomíš až když uletíš z rytmu a vo tom to je! a o to mi šlo, že když ho člověk přestane vnímat, tak vlastně už hraje přesně... máš naprostou pravdu!
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Mě se s metronomem hraje zle. Používám jej (mám BOSSácký "Doktor Beat 60") ale jen na zažití si tempa před začátkem skladby, a pak jej vypnu.
Řídím se hlavně svým vnitřním metronomem v hlavě.
Na žívém kšeftu, ve zkušebně, ani ve studiu to mít nechci a nemůžu. maximálně když s i cvičím SAMA nějaké vychytávkové pasáže doma.
To že se mi s tím hraje blbě není ani tak o kolísání tempa (i když člověk není stroj) ale spíš o to "odlákání" mé pozornosti z celkového pocitu ze hry. Soustředím se pak na to klikání a muzika pak postrádá takový ten uvolněný drajf!! pak to zní amatérsky a jakoby bez energie.
Obdivuji a zároveň nechápu všechny ty, kteří bez metronomu nedají ani ránu. přijde mi to trochu jako automatická převodovka v autě: usnadňuje to sice jízdu, ale zároveň to znemožňuje mít motor 100% pod kontrolou a pak může jezdit každý blb.
Tudíž je to trochu prznění řemesla....obojí myslím.... řidiče i bubeníka.
Řídím se hlavně svým vnitřním metronomem v hlavě.
Na žívém kšeftu, ve zkušebně, ani ve studiu to mít nechci a nemůžu. maximálně když s i cvičím SAMA nějaké vychytávkové pasáže doma.
To že se mi s tím hraje blbě není ani tak o kolísání tempa (i když člověk není stroj) ale spíš o to "odlákání" mé pozornosti z celkového pocitu ze hry. Soustředím se pak na to klikání a muzika pak postrádá takový ten uvolněný drajf!! pak to zní amatérsky a jakoby bez energie.
Obdivuji a zároveň nechápu všechny ty, kteří bez metronomu nedají ani ránu. přijde mi to trochu jako automatická převodovka v autě: usnadňuje to sice jízdu, ale zároveň to znemožňuje mít motor 100% pod kontrolou a pak může jezdit každý blb.
Tudíž je to trochu prznění řemesla....obojí myslím.... řidiče i bubeníka.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Já třeba když jsem chodil do hudebky na klavír, tak nás učitelka nikdy nenechala hrát podle metronomu - maximálně nám řekla že hrajeme rychle a občas k nám tomu klepla tužkou. Až v "dospělosti" jsem pochopil, že se tím zabíjí "lidskost" hraní - ty jemné změny tempa dle nálady skladby. Ale uznávám, že u bubeníků a kapely je to asi o něčem jiném.
- Monikad
- Rádce
Přesně tohle si myslím, a mám vyzkoušeno, taky...snad jen s tím, že bubeník je muzikant jako každý jiný, takže je to stejné jako u sólového pianisty.Jester píše:Já třeba když jsem chodil do hudebky na klavír, tak nás učitelka nikdy nenechala hrát podle metronomu - maximálně nám řekla že hrajeme rychle a občas k nám tomu klepla tužkou. Až v "dospělosti" jsem pochopil, že se tím zabíjí "lidskost" hraní - ty jemné změny tempa dle nálady skladby. Ale uznávám, že u bubeníků a kapely je to asi o něčem jiném.
Metronom je fakt jen berlička, která nemocnému usnadní chůzi, ale zdravému v chůzi překáží.
Převedeno do muzikantské branže, začátečníkovi metronom hodně pomůže naučit se držet tempo a hrát na svůj nástroj, zatímco pokročilému hráči může kopírování metronomu ubírat na feelingu jeho projevu.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Jsem tím nijak nehanil bubeníky jako muzikanty, jenom jsem tím mínil to, že bubeník vlastně udává tempo pro ostatní a ti se musí řídit podle něho. Takže feeling mít určitě může (resp. musí), ale ostatní muzikanti musí mít feeling podle něho. Nebo to tak není?Monikad píše:..snad jen s tím, že bubeník je muzikant jako každý jiný, takže je to stejné jako u sólového pianisty.
jsou projekty pod klikem a hrát je jinak nejde - moje poslední skupina má na tom postavenej repetroar. Na pozadí skladby běží zvuky který v celku tvořily tu plnost projevu. Když jsem k nim nastoupil byl jsem z toho otrávenej ale během dvou zkoušek to bylo v pohodě. Rozhodně to nebyla berlička pro nemocnýho
ale nutnost jet s mašinou. Výsledek je ten že si zahraju s klikem i bez. Ono to hraní do metra ukáže každýmu jak na tom vlastně je - když projedeš triolovej break přes 2 takty tak ta další první musí bejt zase do kliku. V kapele kde se všichni drží bubeníka kterej jede podle sebe mírnou nepřesnost nikdo nepozná ovšem v kapele kde jedou na pozadí samply to prostě nejde jinak.
Necítím se nijak brzděn protože ten klik vlastně neslyším...uslyším ho pouze pokud uplavu z rytmu a to je pro řízenou muziku špatně.
Co se týče feelingu,tedy osobního projevu nemám s ním problémy ani s klikem ani bez a považuju to za velkou výhodu
Necítím se nijak brzděn protože ten klik vlastně neslyším...uslyším ho pouze pokud uplavu z rytmu a to je pro řízenou muziku špatně.
Co se týče feelingu,tedy osobního projevu nemám s ním problémy ani s klikem ani bez a považuju to za velkou výhodu
- Monikad
- Rádce
JESTER: jasně, já ti rozumím že nehaníš bubeníky:))
PEHVE: jseš z těch šťastnějších. Chápu že pokud jede nějaký sekvencer nebo nějaké PCčkem genmerovné předpřipravené samply, tak tam není co řešit. takovou muziku jsem ale nedělala a tudíž mě to nikdy nenutilo.
nemyslím si o sobě, že jsem buchví jak nepřesná, ale samozřejmě vím, že na 100% přesnost sázet nemůžu a to myslím žádný živý hráč.
Možná kdybych ,ěl víc hodin odehraných s klikem, pak bych si třeba zvykla. Ale já si nechci ZVYKAT, já chci BAVIT sebe i posluchače a samozřejmě hrát jak nejlíp to umím:)
Metronom prostě cítím jako drill a to je špatně. myslím že to byl Emil Frátrik, který kdesi prohlásil, že "Muziku je třeba do metronomu posadit, ne ho tvrdošíjně kopírovat" a to je i moje krédo. Prostě ten nedokonalý lidský fktor z tý muziky v nějaké menší míře dělá líbivější a takovou lidem bližší...
PEHVE: jseš z těch šťastnějších. Chápu že pokud jede nějaký sekvencer nebo nějaké PCčkem genmerovné předpřipravené samply, tak tam není co řešit. takovou muziku jsem ale nedělala a tudíž mě to nikdy nenutilo.
nemyslím si o sobě, že jsem buchví jak nepřesná, ale samozřejmě vím, že na 100% přesnost sázet nemůžu a to myslím žádný živý hráč.
Možná kdybych ,ěl víc hodin odehraných s klikem, pak bych si třeba zvykla. Ale já si nechci ZVYKAT, já chci BAVIT sebe i posluchače a samozřejmě hrát jak nejlíp to umím:)
Metronom prostě cítím jako drill a to je špatně. myslím že to byl Emil Frátrik, který kdesi prohlásil, že "Muziku je třeba do metronomu posadit, ne ho tvrdošíjně kopírovat" a to je i moje krédo. Prostě ten nedokonalý lidský fktor z tý muziky v nějaké menší míře dělá líbivější a takovou lidem bližší...