Kapodastr

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
trombonist
Kontaktovat uživatele:

Kapodastr

Příspěvek od trombonist »

Ahoj kolegové, měl bych jednu prosbu. Co se kytary týče, jsem začátečník, jinak už dlouho hraju na pozoun - jazz. A právě o to jde, zajímám se více-méně jen o jazz a všechny standardy jsou v béčkových tóninách. A tak jsem si říkal, jestli by se mi nevyplatilo si celou kytaru přeladit o půl tónu výš. A nebo hrát s kapodastrem? Co to obnáší? Řeší to něco? Prostě nejčastěji se mě týkají akordy Bb(7), Eb(7), Ab(7) atd...
Abych byl přesnej, hraju na elektriku - LP.
Díky za každej tip!
Naposledy upravil(a) trombonist dne 20.03.2009 10:07, celkem upraveno 1 x.
SWING THAT MUSIC!
www.canadajam.webnode.cz
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Kapodastr

Příspěvek od pupack »

trombonist píše:Ahoj kolegové, měl bych jednu prosbu. Co se kytary týče, jsem začátečník, jinak už dlouho hraju na pozoun - jazz. A právě o to jde, zajímám se více-méně jen o jazz a všechny standardy jsou v béčkových tóninách. A tak jsem si říkal, jestli by se mi nevyplatilo si celou kytaru přeladit o půl tónu výš. A nebo hrát s kapodastrem? Co to obnáší? Řeší to něco? Prostě nejčastěji se mě týkají akordy Bb(7), Eb(7), Ab(7) atd...
Abych byl přesnej, hraju na elektriku - LP.
Díky a zaždej tip!
já bych použil kapodaster, kytaru bych podladoval, ale asi nikdy nenadladoval.. (pnuti strun atd) kapodaster to chce ovsem kvalitnejsi, ne zadnej paskovej atd...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Ideální je podladit (zvlášť v momentě kdy hraješ v Eb, pač tam by si s tím kapodastrem musel dobře řádit :wink: )... Jinak co se mě týče, tak mě můj kvůlitní páskový kapodastr asi za 20,- Kč nikdy nezklamal 8)
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

počkej ajo, ted čtu že chceš hrát defacto o půlton níže..tak to je jasné že podladit :D kapodasterem se o půlton zvyšuje... a ta kvalita.. no špatný kakodaster dokáže celkem zkazit intonaci.. a taky beru výdrž, ty páskové už jsem asi 3 zničil :D kdežto kovovej mám dlouho
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

pupack píše:počkej ajo, ted čtu že chceš hrát defacto o půlton níže..tak to je jasné že podladit :D kapodasterem se o půlton zvyšuje... a ta kvalita.. no špatný kakodaster dokáže celkem zkazit intonaci.. a taky beru výdrž, ty páskové už jsem asi 3 zničil :D kdežto kovovej mám dlouho
tak asi nejsem takové hovado :wink: . ne tak pochopitelně, že kvalitnější jsou lepší, ale podle mě pokud chce člověk teprve zkoušet jestli to má smysl a tak, tak klidně posloží i ten páskáč...
trombonist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trombonist »

Hmmmm, díky chlapi... Třeba hele, když si vezmu Basin Street Blues, což patří asi k těm těžším kouskům:
|- - - F7 || Bb Cmi7 C#o7 Bb | Bb Cmi7 C#o7 Bb | Bb Dbmi6 Cmi7 F9 | Bb Dbmi6 Cmi7 F9 | Bb Bb7/Ab | Eb6 Ebmi6 | Bb ...
a tak dále, prostě ty akordy se mění každou dobu, což je docela šílenost.
Nebo Royal Garden: |F F Bb Bb-7 | ... | Bb6 F7+5 | ... atd...
Stejně si představuju, že se tyhle věci hrajou na nějakým 6. pražci a dále, ne?
SWING THAT MUSIC!
www.canadajam.webnode.cz
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

trombonist píše:Hmmmm, díky chlapi... Třeba hele, když si vezmu Basin Street Blues, což patří asi k těm těžším kouskům:
|- - - F7 || Bb Cmi7 C#o7 Bb | Bb Cmi7 C#o7 Bb | Bb Dbmi6 Cmi7 F9 | Bb Dbmi6 Cmi7 F9 | Bb Bb7/Ab | Eb6 Ebmi6 | Bb ...
a tak dále, prostě ty akordy se mění každou dobu, což je docela šílenost.
Nebo Royal Garden: |F F Bb Bb-7 | ... | Bb6 F7+5 | ... atd...
Stejně si představuju, že se tyhle věci hrajou na nějakým 6. pražci a dále, ne?
V tom Basin Street Až na ten závěr (Eb6 Ebmi6) se nedostaneš za 4. pražec (nebo můžeš, ale všechno je to do té doby hratelný na prvních 4). A v Royal Garden ti stačí dokonce první pražec...
Jo pojmem pražec myslím, polohu basu (pač to jinak než baréčkama nezahraješ).
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nechal bych kytaru tak jak je a naučil se akrody "po jazzovu", to jest bez barré. Pak Tě nebude bolet ruka a budes to davat klidne v seste poloze a vydržíš hrát hodinu. Jediny problem vidim v improvizaci, protože se normálně na kytaře tóniny s více béčky moc nepoužívají, ale vše je otázka cviku.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“