Bluesové akordy
Pravidla fóra
Bluesové akordy
Neznáte někdo náhodou typický bluesový akord v barre stylu? Nemám tím na mysli septakord. Viděl, sem to u Stevie Ray Vaughana, ale nevím kde přesně. Snad jste mě pochopili. Díky!
Ibanez RG370DX
Digitech RP250
Crate FW120/212
GuitarRig Mobile
Digitech RP250
Crate FW120/212
GuitarRig Mobile
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Krásnej akord na blues je X9+, např. E9+:
E x
A 7 (e)
D 6 (gis)
G 7 (d)
H 8 (g)
E x
Píšu to popaměti, tak jsem tam snad neudělal chybu (proto jsem tam pro jistotu napsal i tóny).
Když ten stejný hmat posuneš o strunu nahoru a do správné polohy, tak máš A7 a H7 a tudíž můžeš zahrát celou bluesovou 12ku.
EDIT: Jsem si teď vzal do ruky kytaru a zjistil, že jsem se pěkně sekl v polohách. Tak snad už teď to bude dobře.
E x
A 7 (e)
D 6 (gis)
G 7 (d)
H 8 (g)
E x
Píšu to popaměti, tak jsem tam snad neudělal chybu (proto jsem tam pro jistotu napsal i tóny).
Když ten stejný hmat posuneš o strunu nahoru a do správné polohy, tak máš A7 a H7 a tudíž můžeš zahrát celou bluesovou 12ku.
EDIT: Jsem si teď vzal do ruky kytaru a zjistil, že jsem se pěkně sekl v polohách. Tak snad už teď to bude dobře.
A do jazzu se ti občas budou hodit tyto pohyblivé sextakordy (jmenují se i jinak, najdi si to v GP, já poznám jen že je to obrat sextakordu):
a občas třeba tohle a tohle (nevím jak se tomu nadává):
Kód: Vybrat vše
C6: Am6:
-X----X
-5----5
-5----5
-5----4
-X----X
-5----5Kód: Vybrat vše
X X
5 5
5 4
4 4
5 X
X 3Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Ten první akord je Ami7 jak vyšije, ale máš pravdu v tom, že se to dá brát jako obrat C6. Ten první neznámej je D9, je hodně používanej. Ten poslední neznám (g fis ha e - Gmaj7/6??).woro90 píše:A do jazzu se ti občas budou hodit tyto pohyblivé sextakordy (jmenují se i jinak, najdi si to v GP, já poznám jen že je to obrat sextakordu):a občas třeba tohle a tohle (nevím jak se tomu nadává):Kód: Vybrat vše
C6: Am6: -X----X -5----5 -5----5 -5----4 -X----X -5----5Kód: Vybrat vše
X X 5 5 5 4 4 4 5 X X 3
A jo, sakraJester píše:Ten první akord je Ami7 jak vyšije
Ten poslední jsem našel v jedné předělávce Gentle Rain, jsou tam z toho kila ke konci první gradace, docela se mi zalíbil svojí neurčitostí nebo jak popsat ten dojem z toho souzvuku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bluesové akordy
hoj, neznate nejaka videa, kde je kombinovano doprovodna hra + solo? proste solovani s "doprovodem". Neco jak hraje tady na zacatku henych: http://youtu.be/OWiJoqY-suY
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
nauc se pentatoniku, hraj akordy a do nich pentatoniku v odpovidajici poloze..co vic potrebujes vedeT?
nic nepotrebuju vedetMcKozias píše:nauc se pentatoniku, hraj akordy a do nich pentatoniku v odpovidajici poloze..co vic potrebujes vedeT?
-
woro90-1
Spousta smooth jazzu se hraje tak, že sekneš kilo a krátkou vyhrávkou se dostaneš k dalšímu akordu, sekneš kilo, vyhrávku, kilo, vyhrávku... Základní trik je v tom, odpoutat se od striktního dělení akordů a jednotlivých tónů - akord můžeš vyjádřit i jeho rozkladem, pro obohacení melodické linky můžeš přidat dvojzvuky a akordy, protože hraješ v podstatě všechno sám. Bubeník ti tóny nezabouchá a basák je o oktávu nebo víc pod tebou a hraje jen basové tóny, takže je všechno ostatní jen na tobě. A když se do toho dostaneš sám, vyhneš se tomu, co se stává spoustě amerických a japonských kytaristů - kopírují většinou SRV nebo B. B Kinga a nedokážou se odpoutat od jejich stylu, hrají neustále jejich licky a jsou jeden jako druhý.
jojo, neco takovyho sem hledal, na youtube prave nic takovyho asi neni, nebo nevim co tam napsat, ale dikyworo90-1 píše:Spousta smooth jazzu se hraje tak, že sekneš kilo a krátkou vyhrávkou se dostaneš k dalšímu akordu, sekneš kilo, vyhrávku, kilo, vyhrávku... Základní trik je v tom, odpoutat se od striktního dělení akordů a jednotlivých tónů - akord můžeš vyjádřit i jeho rozkladem, pro obohacení melodické linky můžeš přidat dvojzvuky a akordy, protože hraješ v podstatě všechno sám. Bubeník ti tóny nezabouchá a basák je o oktávu nebo víc pod tebou a hraje jen basové tóny, takže je všechno ostatní jen na tobě. A když se do toho dostaneš sám, vyhneš se tomu, co se stává spoustě amerických a japonských kytaristů - kopírují většinou SRV nebo B. B Kinga a nedokážou se odpoutat od jejich stylu, hrají neustále jejich licky a jsou jeden jako druhý.
tak třeba ten Henych hraje Hendrixův Red House, se svým avatarem bys to měl poznat jak nic. Vůbec Hendrix je parádní učebnice hraní akordů a sól zaráz. Pusť si třeba Purple Haze, Little Wing nebo Wind Cries Mary. To je krásná škola tohodle stylu.
Trochu jiný přístup a vyšší level je pak něco takovýho:
Sólo a doprovod v jednom.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
jastud píše:tak třeba ten Henych hraje Hendrixův Red House, se svým avatarem bys to měl poznat jak nic. Vůbec Hendrix je parádní učebnice hraní akordů a sól zaráz. Pusť si třeba Purple Haze, Little Wing nebo Wind Cries Mary. To je krásná škola tohodle stylu.
Ty kráso tak to bych chtěl vidět jestli tohle by tady někdo zahrál
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson