bastlíš, bástlím bástlíme....

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Ještě jsem tam přidal fotky "střev". Stíněný mám jen vstup od jacku na první mřížku,potom jsem ještě dával stíněnej z EL84 na výstupák,ale D.Zeman mi říkal že je to zbytečný. Zkoušel jsem to napřed na plošňák,ale měl jsem s tím problémy,tak teď všechno valím přímo na patice,zemění jedním měděným drátem. Co nejkratším,pokud možno zemnit do jednoho bodu. Taky ty dráty od poťáků můžou dělat problémy,zkus s nimi pohýbat jestli se to nezlepší. Ty dráty co nejkratší a minimální křížení,aspoň mě to dělalo problémy :lol: .
Ibanez GAX30,Digitech RPx400,flašková 5W hlava HOMEMADE,flaškové 5W kombo HOMEMADE (pokus o JCM800)
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Tak jsem hledal,hledal a něco vyčetl. Zkus ještě zkontrolovat zemnění,jestli to nedělá zemní smyčka. Chce to všechno zemnit do jednoho bodu. Já zkusil ještě odstínit lampy v preampu,vykuchal jsem starý hliníkový kondy :lol: a udělal z nich kryty,pomohlo to. Jinak dá se to taky koupit,ty kryty.
Ibanez GAX30,Digitech RPx400,flašková 5W hlava HOMEMADE,flaškové 5W kombo HOMEMADE (pokus o JCM800)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

samozřejmě je zem na kostře. Všechny stíněný kabeli maj na JEDNOM KONCI kontakt s kostrou, nebo jiným drátem, kterej je ukostřenej. To yb podle mě mělo stačit. Jinak tu fotkus em fotil před tím předrátováním. Na paticích mám jen minimum součástek a to, že se kříží dráty je asi dost neřešitelný, páč je tam spousta vývodů a spousta drátů.ale určitě se na to ještě kouknu.

takto velký kondíky v hliníkovím pouzdře nemám. Určitě to pomůže šumu, ale já tam mám ještě jeden zdroj, kterej sem furt nenašel ahlavně ten musím odstranit. Už sem se probojoval ke korekcím a pokusil se eliminovat všechny možný zdroje, ale pořád sem nenašel to epicentrum...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Držím palce při hledání :lol: . Mě už nic nenapadá. Zítra zavolám Dušanovi Zemanovi a zkusím něco vyzvědět,dnes ho nebudu otravovat.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

hal píše:Držím palce při hledání :lol: . Mě už nic nenapadá. Zítra zavolám Dušanovi Zemanovi a zkusím něco vyzvědět,dnes ho nebudu otravovat.
už budu asi na dobrý cestě.... narazil sem na rozpojenou zem, tak se toho teď budu držet. Poťák midle vůbec nešel na zem, ajk měl. Snad už mám problém, teď žhavím pájku
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Hurá,snad to bude ono!!!! Kolikrát je to taková pí.....a,že se člověk diví že na to nepřišel dříve. :wink:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

hal píše:Hurá,snad to bude ono!!!! Kolikrát je to taková pí.....a,že se člověk diví že na to nepřišel dříve. :wink:
tak planej poplach... jn sem nechyt kontakt na měřáku... ten kontakt tam j, po přepájení toho kontaktu (odstranění špíny z povrchu pájky) je to jasně na zem. Prolezl sem celej zesilovač od vstupu až na výstupní trafo a nic :roll:
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

turbo_MaCk píše:
Nuker píše:Macku nechceš mi taky něco takovyho postavit :-D ? Dobře bych zaplatil.
OK... až tobudu umět,t ak se ozvu :lol:

.
Beru tě za slovo , až se ti podaří urobit tu jcm/plexi mrchu tak mi dej vědět , měl bych o to docela zájem , jelikož oba dva aparaty žeru :twisted:
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

:lol: já nedělal celej zes.... U ž sem měl kopii 800vky a jen ji upravuju. Na to, abych o urobil od začátku si netroufám. Zatím ne 8)
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

turbo_MaCk píše::lol: já nedělal celej zes.... U ž sem měl kopii 800vky a jen ji upravuju. Na to, abych o urobil od začátku si netroufám. Zatím ne 8)
Škoda :( každopadně bys mi mohl udělat radost a mohl bys nahrát finalni vyrobek , něco od Halena třeba uvodní riff z aint talkin bout love , zajímalo by mě jak to zní na kopii 800vky (vytahni vejšky a středy , nakřáplej zvuk :-P ) . Danke lásko :-D
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Mám obavu že šumu se nezbavíš, leda zkusit vyměnit lampy, třeba už jsou dost jeté. Proti brumu nasaď na preampovky stínící kryty, to pomáhá dobře. Zemnit do jednoho bodu "do hvězdy" nebo "stromu". Použít stíněné kablíky k mřížkám i anodám a k poťákům gain a volume - zkusit třeba na jedné straně stínění odpojit. Vodiče ke žhavení "zkroutit" k sobě. Přestože mám střídavé žhavení tak mi to nebrumí.
Na hi-gain kanále mám udělanou jednoduchou noise-gate (podle Valvekinga) a funguje dobře, šum prakticky žádný, ale krapet při doznívání tónu při stáhnutém volume na kytaře je tam trošičku bzučení ale na hajgejnu to není nijak rušivé (Valveking to dělá taky). Na crunch kanále (dost gainu i na Metlu) mi to šumí taky dost, ale při hraní to nevadí (ani ve studiu), tudíš to dál neřeším.
Edit: jinak můj zesilovč byl původně pravěký Rockwell jednokanálová kopie nějakého Maršála na způsob plexi, ale hrálo to na h.... (koupil jsem ho za pár korun)No a teď z toho mám tříkanál na způsob Engl RB (jedny korekce) trochu stříknutý MB Rectem a hraje to dost dobře.
Ke slyšení je zde, 4,5,6 song: http://bandzone.cz/hardrain - první tři jsou staré věci nahrané na živo na valvestaty.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

ono těžko říct, jestli jde o šum, nebo brum. Žhavení mám střídaví (je tam 7V místo 6.4 ). Odstíněný sou všechny dráty, co vedou na grind a všechny, co dou z anody zpět na plošňák. Lampy nejsou dvakrát nový, ale těm to za vinu nedávám. odstínit je určitě chci, ale i tak si myslím,ž e tam je ještě jinej důvod.
Jakou bys dával vinu špatně vyhlazenýmu napětí (anoda-katoda)?
Ono to zas nijak nesnesitelný není, ale když už to mám rozdělaný, tak to chcu dotáhnout co nejlíp.

EDIT: Přelampoval sem pream ařekl bych, že sem šum minimalizoval. Ještě tam je trochu brumu, ale to se dostíní.

Řeším teď problém z trocha jiného soudku. Biasuju jen podle napětí na řídící mřížce. 5. kolík k zemi. Vím, že bych měl měřit proudy na elkách. Teď se mi ale zdá, že jedna elektronka se taví až moc (možná obje, nevím).
foto:
Obrázek

OTÁZKA ZNÍ: mUŽETE MI NĚKDO POPSAT, JAK TO MÁM SŘÍDIT, ABY TAM TEKLI CO NEJPŘIJATELNĚJŠÍ PROUDY? respektive kolik ampér a kde to mám naměřit.
Asi to bude přez anodový anpětí a anodovej proud, ne?
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Tady je můj druhej pokus: http://halford.rajce.idnes.cz/Kombo_5W/
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

turbo_MaCk píše:OTÁZKA ZNÍ: mUŽETE MI NĚKDO POPSAT, JAK TO MÁM SŘÍDIT, ABY TAM TEKLI CO NEJPŘIJATELNĚJŠÍ PROUDY? respektive kolik ampér a kde to mám naměřit.
Asi to bude přez anodový anpětí a anodovej proud, ne?
Cybermuff o tom ma na strankach docela pekny clanek, dovolim si odkaz - http://www.slaveksamal.com/music/bias.htm

Jinak ja vzdy meril proud mezi katodou a zemi, popr ubytek napeti na vlozenem 10ohm odporu. K anode a jejim 300-500V bych se choval velice obezretne!
Hraju výhradně na šrot.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Ještě dodám (už to tu asi bylo) Bias Calculator: http://www.webervst.com/tubes/calcbias.htm
A velmi obšírné pojednání v eng.: http://www.aikenamps.com/Biasing.html
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

no j to metodou pokus omyl sešteloval tak, aby se to netavilo (kousek pod hranici, abych nešel do přechodovýho zkreslení). Ještě to kdyžtak vezmu osciloskopem u dědy. s tím proměřováním mám rpoblém, páč nevím, jaký má být ten měřící odpor. Podle zvuku teď můžu ale říct, že sem určitě nad 70% výkonu (kdoví, jestli ne nad 80%). Začlo to zpívat, že se mi to nechtělo dávat níž :lol:
rezistor teda 1ohm a co nejmenší tolerance? du nějakej vyhrabat, abych to moh přeměřit

2. pokus vypadá parádně. AKorát bych osobně dal reprák zevnitř
Naposledy upravil(a) turbo_MaCk dne 23.03.2009 16:24, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Osciloskop neni nezbytny, staci nejaky "avomet".
Pokud se ti nechce merit a jsi spokojen s nastavenim dle ucha, tak hrozi, ze casem neco odejde, koncove lampy nebo mozna nektere z traf. Ale spis ty lampy (pokud uz v klidu zacina zhnout anoda docervena....)
Hraju výhradně na šrot.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Abu píše:Osciloskop neni nezbytny, staci nejaky "avomet".
Pokud se ti nechce merit a jsi spokojen s nastavenim dle ucha, tak hrozi, ze casem neco odejde, koncove lampy nebo mozna nektere z traf. Ale spis ty lampy (pokud uz v klidu zacina zhnout anoda docervena....)
nene, už sem to stáhl, aby to tak nefajrovalo, zase to necu propíct během 2 hodin hraní.
Mám před sebou katelog - JJ EL34.
Předpokládám, že plate voltage naměřím na pinech 8 a 3 (8 - katoda, 3 - anoda). Mělo by tam být stejnosměrný napětí v řádově 100vkách voltů. Souhlasí?
Katodovej proud vezmu z 8čky (katody) na kostru přez 1ohmovej odpor. řádově tam budou mA
Podle naměřenýho napětí spočítám/najdu v tabulce proud na kterj to mám seřídit.
jentak pro zajímavost... na řídící mřížce sem naměřil cca -45V což podle mne zanemená, že to nebude nastavený až tak vysoko... no nechám se překvapit.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Uz to nemam presne v hlave (a hledat se mi to nechce), poslednich par let spis hraju nez se hrabu v lampacich :wink:
Ale to co pises zhruba odpovida. Na anode bude 400 - 500V proti zemi, a z katody potece proud kolem 25 - 35mA (z kazde EL34). Presneji si to spocitas podle toho katalogu a nastavis ztratovy vykon na 70% maximalniho, jak doporucuji na tech anglickych strankach.
Hraju výhradně na šrot.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Abu píše:Uz to nemam presne v hlave (a hledat se mi to nechce), poslednich par let spis hraju nez se hrabu v lampacich :wink:
Ale to co pises zhruba odpovida. Na anode bude 400 - 500V proti zemi, a z katody potece proud kolem 25 - 35mA (z kazde EL34). Presneji si to spocitas podle toho katalogu a nastavis ztratovy vykon na 70% maximalniho, jak doporucuji na tech anglickych strankach.
ještě je u taká drobnost. marshall má spojený řídící mřížky přez 2 150K odpory. já tam mám menší a pak mám z katody na zem výkonový odpory kterýma je to kompnzovaný. Měřit to mám k zemi, nebo ke katodě (před tím odporem). Když sem měřil to napětí mezi řídící mřížkoua zemí, tak tam byl rozdíl ani ne ve voltu, takže nic tak strašnýho, ale i tak je dobrý vědět to.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“