Vybudenie lamp - ktorych?
Pravidla fóra
Vybudenie lamp - ktorych?
Neviem ci uz niekto tuto otazku polozil ale zaujima ma, ked hovorite o tom ze lampovy aparat znie najlepsie ak su lampy vybudene, tak ktore mate na mysli? Tie v preampe alebo koncove? Alebo snad oboje? Dik.. 
Myslí se jedině ty v konci.....v preampu jsou trošku pro srandu králíkům
Ibanez SR705
Cort Action 4
Fade Jazz Bass
Gallien Krueger 700RB-II, 410BLX, 410RBH
Gallien Krueger Backline 110, Peavey Max 126
Schecter Omen 7
http://bandzone.cz/wrazedneemauzy
Cort Action 4
Fade Jazz Bass
Gallien Krueger 700RB-II, 410BLX, 410RBH
Gallien Krueger Backline 110, Peavey Max 126
Schecter Omen 7
http://bandzone.cz/wrazedneemauzy
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
jo už chápu to Jimatorovo hnutí za dobrou snídani
no hele řek bych že obojí... na mym apci nezní moc dobře ani když vohulim preamp a škrtim power-amp ani opačně. Navíc záleží asi na stavbě zesilovače, pokud se bavíme o tónech vohulený lampy. Některý zesíky tvořej většinu zkreslení v preampu, ale některý zas potřebujou vohulit i power amp aby to bylo pořádně zkreslený... například Marshally 1974 a 2061 pokud vim, jo a plexi taky zřejmě, ale to si nejsem jistej, každopádně všichni vždycky mluvěj i o power tube distortion jak je to super, takže to tak asi taky bude.
To je co se týče zkreslení, jinak pokud ti jde vyloženě o to aby to dobře znělo tak myslim že nemůžeš škrtit ani jedno a pokud možno ohulit obě.
Tak a doufám že mě teď někdo setře jaký žvásty to tu plácám. 
no hele řek bych že obojí... na mym apci nezní moc dobře ani když vohulim preamp a škrtim power-amp ani opačně. Navíc záleží asi na stavbě zesilovače, pokud se bavíme o tónech vohulený lampy. Některý zesíky tvořej většinu zkreslení v preampu, ale některý zas potřebujou vohulit i power amp aby to bylo pořádně zkreslený... například Marshally 1974 a 2061 pokud vim, jo a plexi taky zřejmě, ale to si nejsem jistej, každopádně všichni vždycky mluvěj i o power tube distortion jak je to super, takže to tak asi taky bude.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Oboje ... ale samozrejme s citom, aby to viac neväzbilo ako hralo. Celolampa s vybudeným preampom a priškrteným koncákom znie sucho a tenko, podobne ako tranzistor. Pri vybudení koncáka naplno a priškrtenom vstupnom gaine je to zasa také skôr crunchoidné a tón je síce hustý, ale postráda dostatok citlivosti a sustainu, hranie hammeringu a tappingu bude dosť namáhavé a tón nebude pekne spievať a ťahať, ale "zatrúbi" a potom rýchlo prejde do stratena, alternate picking nebude hladký, ale príliš rozsekaný. Najlepšie je nastaviť preamp tak, aby ťahal, ale nestrácal citlivosť na dynamiku, a dostatočne to osoliť na koncáku, aby to malo šťavu a farbu.
Janus: Polozila som normalnu otazku... Nevyznam sa v tejto problematike.. Ked nevies napisat normalnu odpoved tak radsej prosim nepis nic..
Diki za odpovede.. Dovod preco som polozila tuto otazku je v tom ze viackanalove komba maju vacsinou clean a crunch/highgain kanaly pricom miera gainu je tam rozdielna.. Avsak u jednokanalovych nema clovek tuto moznost vyberu.. No a teda ked chce "vyhulit" kombo ktore ma len volume a nie gain potenciometer tak sa skreslenie dostavi.. U tych ktore maju oba potenciometre sa da zvisit hlasitost aj bez toho aby sa zvisil gain (ak dobre rozumiem vybudia sa koncove lampy ale preampove nie).. Ale v takom pripade (podla vasich reakcii) stale nebude zvuk zniet "pekne".. Toto mi pomohlo v rozhodovani sa pre aparat..
Diki za odpovede.. Dovod preco som polozila tuto otazku je v tom ze viackanalove komba maju vacsinou clean a crunch/highgain kanaly pricom miera gainu je tam rozdielna.. Avsak u jednokanalovych nema clovek tuto moznost vyberu.. No a teda ked chce "vyhulit" kombo ktore ma len volume a nie gain potenciometer tak sa skreslenie dostavi.. U tych ktore maju oba potenciometre sa da zvisit hlasitost aj bez toho aby sa zvisil gain (ak dobre rozumiem vybudia sa koncove lampy ale preampove nie).. Ale v takom pripade (podla vasich reakcii) stale nebude zvuk zniet "pekne".. Toto mi pomohlo v rozhodovani sa pre aparat..
ja bych ten tvuj vyber komba pojal uplne jinak...
vykasli se na teorii. najdi aparat, ktery by ti mohl sedet, zkus ho...
ono je sice hezke, ze to kresli tak a tak, ale to zkresleni na kazdem aparatu funguje trochu jinak... rozdilna wataz, rozdilna trida, rozdilny pocet reproduktoru, rozdilna citlivost reproduktoru, rozdilne lampy (a i znacky lamp v pripade stejneho typu), aparaty s master volume, bez mastervolume, styl, kde je nakresleni konce zadouci, styl, kde zadouci neni, prostor ve kterem hrajes a nejaka ta potrebna hlasitost, spoluhraci a jejich vybava, prosazeni se (podkres a nebo solovka)
tech faktoru je tolik, ze to neni az tak jednoduche
osobne si myslim, ze lide hrajici starsi styly, maji radi kreslici koncak a treba i nakreslujici repraky... proste klasika 15-30w kombo tridy A (pseudotridy A) a nebo nejaky fender nebo neco na ten styl 20-40w tridy AB, 1 nebo 2 dvanactky, popripade treba nejake 2- 4 desitky repra s mensim vykonem... u lidi, kteri hraji modernu je to treba naopak aparat 100-150w tridy AB, k tomu 4-8 dvanactek, kazda vykonu 60w, aby to proste prehralo to co ma a nekecalo moc do zvuku... pak jsou taky ti, co miluji cisty zvuk - tam se treba hraje na 100w fendery, kde to nakresluje dost pozde...
prostě to není tak jednoduché

vykasli se na teorii. najdi aparat, ktery by ti mohl sedet, zkus ho...
ono je sice hezke, ze to kresli tak a tak, ale to zkresleni na kazdem aparatu funguje trochu jinak... rozdilna wataz, rozdilna trida, rozdilny pocet reproduktoru, rozdilna citlivost reproduktoru, rozdilne lampy (a i znacky lamp v pripade stejneho typu), aparaty s master volume, bez mastervolume, styl, kde je nakresleni konce zadouci, styl, kde zadouci neni, prostor ve kterem hrajes a nejaka ta potrebna hlasitost, spoluhraci a jejich vybava, prosazeni se (podkres a nebo solovka)
tech faktoru je tolik, ze to neni az tak jednoduche
osobne si myslim, ze lide hrajici starsi styly, maji radi kreslici koncak a treba i nakreslujici repraky... proste klasika 15-30w kombo tridy A (pseudotridy A) a nebo nejaky fender nebo neco na ten styl 20-40w tridy AB, 1 nebo 2 dvanactky, popripade treba nejake 2- 4 desitky repra s mensim vykonem... u lidi, kteri hraji modernu je to treba naopak aparat 100-150w tridy AB, k tomu 4-8 dvanactek, kazda vykonu 60w, aby to proste prehralo to co ma a nekecalo moc do zvuku... pak jsou taky ti, co miluji cisty zvuk - tam se treba hraje na 100w fendery, kde to nakresluje dost pozde...
prostě to není tak jednoduché
Ja myslim, ze v lampe staci klidne 50W, ostatne muj Screamer tolik ma a zatim jsem NIKDE nemel sanci ho ohulit vic jak na pulku - a to hrajeme hodne tvrdou muziku hodne nahlas
Naopak mi prijde, ze aparaty nad 100W (celolampovy) maji pro beznyho cloveka jen nevyhody - vetsi pocet lamp = vetsi riziko poruchy a hlavne drazsi naklady na prelampovani. Rozdil ve vysledne hlasitosti podle me uz nepouzitelnej 
To je mimochodem duvod, proc uz nesetrim na ENGL Ritchie Blackmore signature - tech 100/150W mi prijde jak overkill.
To je mimochodem duvod, proc uz nesetrim na ENGL Ritchie Blackmore signature - tech 100/150W mi prijde jak overkill.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
K tomuto přidávám hlasWohma píše:Ja myslim, ze v lampe staci klidne 50W, ostatne muj Screamer tolik ma a zatim jsem NIKDE nemel sanci ho ohulit vic jak na pulku - a to hrajeme hodne tvrdou muziku hodne nahlasNaopak mi prijde, ze aparaty nad 100W (celolampovy) maji pro beznyho cloveka jen nevyhody - vetsi pocet lamp = vetsi riziko poruchy a hlavne drazsi naklady na prelampovani. Rozdil ve vysledne hlasitosti podle me uz nepouzitelnej
Potvrdzujem, ja mám rackový preamp (kópia Soldano) a rackovú 50-ku (2x EL-34 - kópia konca z Hiwattu) - oba stroje vlastnej výroby - a ešte sa mi nestalo, aby som na koncerte nestíhal s hlasitosťou. Väčšinou to bolo tak akurát aj na veľkom pódiu, niekedy mi zvukár aj vynadal, nech to dám tichšie, že to moc reve 
Myslim, ze v ABcku v pohode staci 50W, aby ti to vubec nekreslilo... Ja mam rad opravdu cisty cisty kanal, ostatne kvuli tomu jsem prodal Peavey Windsor, se Screamerem problem nemam. Podle me je to problem jedine u Ackovych aparatu, anebo pri kombinaci s reprakama, ktery zacinaji brzo kreslit (Greenbacky apod.)Shaman píše:K tomuto přidávám hlas, taky jsem nikdy neměl pocit že by 50W lampa někde nestačila. Nicméně, 100W využijou asi muzikanti, který ve velký míře používaj čistej kanál a vadí jim, že na padesátce to dřív kreslí. Ale i tak... v životě jsem 100W lamp nepotřeboval.
Samozrejme pro lidi, kteri koncertuji na velkych podiich se ta 100ka muze hodit, na druhou stranu vetsina z nas na TAKOVYCH podiich asi nevystupuje a vzdycky se to da prizvucit PAckem, zejo. Oni to ani zvukari nemaji moc radi, kdyz se aparaty prilis tavi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
AD30, hlavu. Velmi velmi príjemný amp
Ale vidno že tými wattmi tomu chýba objem.
Hral som nato s kamošom súčasne proti mojmu Marshallu 2555SL, ked hral jeden doprovod a druhý solo tak super bolo počuť oboch aj ked sme sa striedali v hraní. Akonahle ale začal hrať doprovod aj Marshall, Orange sa stratil, Marshall uplne vyplnil cely priestor a bolo počuť presne tie frekvencie ktoré sa pretlačia v kapele a to bol len na 212 bedni, orange išiel cez 412 (Vintage 30, oba boxy).
Tým samozrejme nechcem povedať že je Orange na nič, nevymenil by som, jeden z najlepších aparátov na aké som hral
Hral som nato s kamošom súčasne proti mojmu Marshallu 2555SL, ked hral jeden doprovod a druhý solo tak super bolo počuť oboch aj ked sme sa striedali v hraní. Akonahle ale začal hrať doprovod aj Marshall, Orange sa stratil, Marshall uplne vyplnil cely priestor a bolo počuť presne tie frekvencie ktoré sa pretlačia v kapele a to bol len na 212 bedni, orange išiel cez 412 (Vintage 30, oba boxy).
Tým samozrejme nechcem povedať že je Orange na nič, nevymenil by som, jeden z najlepších aparátov na aké som hral
to kubog:
no o ad30 se rika, ze se docela ztraci a hraje "jakoby potisej"
treba oproti ac30 je pry hodne "temnejsi" a tak se asi hur prosazuje pokud je v kapele vic kytar...
mam ted orange trochu nastudovane, posledni tydny jsem travil prevazne na orange foru
ja ted mohl koupit z anglie kombo 212 ad30tc za 700 liber vcetne dopravy k nam. sice 5 let stare a trochu odrbana kozenka, ale ta cena... nakonec jsem sel do noveho rockera a tak uvidime... dalsi aparat s el84 jsem uz totiz nechtel, chci zkusit neco jineho - voxe na cisty/nakresleny, orange rocker na nakresleny/zkresleny, prepinat budu a/b krabkou... no uvidime, jak to bude vypadat, docela se ale tesim
tak a uz zase jsem mimo tema, sakra
no o ad30 se rika, ze se docela ztraci a hraje "jakoby potisej"
treba oproti ac30 je pry hodne "temnejsi" a tak se asi hur prosazuje pokud je v kapele vic kytar...
mam ted orange trochu nastudovane, posledni tydny jsem travil prevazne na orange foru
ja ted mohl koupit z anglie kombo 212 ad30tc za 700 liber vcetne dopravy k nam. sice 5 let stare a trochu odrbana kozenka, ale ta cena... nakonec jsem sel do noveho rockera a tak uvidime... dalsi aparat s el84 jsem uz totiz nechtel, chci zkusit neco jineho - voxe na cisty/nakresleny, orange rocker na nakresleny/zkresleny, prepinat budu a/b krabkou... no uvidime, jak to bude vypadat, docela se ale tesim
tak a uz zase jsem mimo tema, sakra
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
tiše závidím....
pokud de o průrznost v kapele, tak podle mne je hlavně v středovýškách....
K původnímu tématu bych jen dodal, že vybuzení preampových lamp se dosahuje vstupním signálem kytary a ovladačem zkreslení. Hlasitostí jako takovou se dosahuje buzení koncových lamp. Buzení je vlastně situace, kdy je vstupní signál do zesilovače tak silný, že se začne projevovat nelineárnost a zvku je zkreslený. Nikdy sem neslyšel lepší zvuk, než roztavený EL34
K tý vatáži. Sám vlastní 100W hlavu 4*EL34 (pochopitelně řída A/B... prozajímavost je biasovaná na 75% max výkonu). a můžu říct, že je to víc, než využiji. Mám vyjmutý druhý pár elektronek - hraji jen na 50W a kdybych chtěl, tak donutím bubeníka rozmlátit bicí a ani to nebude slyšet. Důležitý je ai ale uvědomit, že hlaitost nejvíc skáče ze začátku, takže není zas tak nereálné mítmtěch 50W naplno. 100W se dá ale plně využít jen v opravdu velkém prostoru, kde nebude ani moc odrazů. I kdybys to zkoušel v klubu, řek bys, že bys tu kytaru nedostal ze zpětný vazby. 100W je jakási rezevrva. Kdyby ses chtěl dat k demoliční četě, tak t využiješ...
JAk de vyhnat do crunche ta AC30ka? dá se to?
pokud de o průrznost v kapele, tak podle mne je hlavně v středovýškách....
K původnímu tématu bych jen dodal, že vybuzení preampových lamp se dosahuje vstupním signálem kytary a ovladačem zkreslení. Hlasitostí jako takovou se dosahuje buzení koncových lamp. Buzení je vlastně situace, kdy je vstupní signál do zesilovače tak silný, že se začne projevovat nelineárnost a zvku je zkreslený. Nikdy sem neslyšel lepší zvuk, než roztavený EL34
K tý vatáži. Sám vlastní 100W hlavu 4*EL34 (pochopitelně řída A/B... prozajímavost je biasovaná na 75% max výkonu). a můžu říct, že je to víc, než využiji. Mám vyjmutý druhý pár elektronek - hraji jen na 50W a kdybych chtěl, tak donutím bubeníka rozmlátit bicí a ani to nebude slyšet. Důležitý je ai ale uvědomit, že hlaitost nejvíc skáče ze začátku, takže není zas tak nereálné mítmtěch 50W naplno. 100W se dá ale plně využít jen v opravdu velkém prostoru, kde nebude ani moc odrazů. I kdybys to zkoušel v klubu, řek bys, že bys tu kytaru nedostal ze zpětný vazby. 100W je jakási rezevrva. Kdyby ses chtěl dat k demoliční četě, tak t využiješ...
JAk de vyhnat do crunche ta AC30ka? dá se to?
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
ac30 zacne kreslit hodne brzo
nemam master volume. jen ovladac volume. se stredne silnym humbuckerem to zacne kreslit na deviti hodinach, se singlem tak na desiti. a to je presne zvuk, co vyhledavam. pri techto hodnotach je to uz docela hlasite, ale jde to
ac15 mam tak na jedenacti hodinach kdyz zacne nakreslovat pri plnem mastervolume - s tou se da hrat takhle naplno docela casto a clovek z te hlasitosti nezblbne
u obou ale pouzivam na V1 pozici lampy 5751, ktere kroti preamp - takze s normal 12AX7 by to kreslilo o neco driv. taky hodne zalezi na lampe pro PI - kdyz se da slabsi (temer mrtva) lampa, tak se konec taky trochu utlumi... sice trochu klesa hlasitost (jak pri pouziti 5751, tak pri pouziti slabsi lampy v PI), ale trochu to upravi chovani aparatu (vox je selfbiasing, takze tam toho jinak moc nenabiasujes)
taky mam rad, kdyz trochu kresli repra, proto do toho rockera 30 budu cpat G12H 30W, aby taky dostal trochu zahul
nemam master volume. jen ovladac volume. se stredne silnym humbuckerem to zacne kreslit na deviti hodinach, se singlem tak na desiti. a to je presne zvuk, co vyhledavam. pri techto hodnotach je to uz docela hlasite, ale jde to
ac15 mam tak na jedenacti hodinach kdyz zacne nakreslovat pri plnem mastervolume - s tou se da hrat takhle naplno docela casto a clovek z te hlasitosti nezblbne
u obou ale pouzivam na V1 pozici lampy 5751, ktere kroti preamp - takze s normal 12AX7 by to kreslilo o neco driv. taky hodne zalezi na lampe pro PI - kdyz se da slabsi (temer mrtva) lampa, tak se konec taky trochu utlumi... sice trochu klesa hlasitost (jak pri pouziti 5751, tak pri pouziti slabsi lampy v PI), ale trochu to upravi chovani aparatu (vox je selfbiasing, takze tam toho jinak moc nenabiasujes)
taky mam rad, kdyz trochu kresli repra, proto do toho rockera 30 budu cpat G12H 30W, aby taky dostal trochu zahul
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
BTW. Psal si, ž už nechceš EL84 v konci a kupuješ rocker30, kterej pokud vím má 4*EL84
S tím selfbiasingem sem to nikdy nepochopil. spíš mi připadá,ž e tam je pracovní bod danej natvrdo aprostě když tam dáš jiné lampy, tak ti to pak lehce lítá podle vlastností lamp
S tím selfbiasingem sem to nikdy nepochopil. spíš mi připadá,ž e tam je pracovní bod danej natvrdo aprostě když tam dáš jiné lampy, tak ti to pak lehce lítá podle vlastností lamp
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Este upresnim ze som rozmyslala nad Blackheart Little Giant (5/3W) a Handsome Devil (15/7W).. Aj ked ma LG nizssi vykon a teda je to pri max. hlasitosti tichsie ako HD, HD ma zas na vyber gain a volum samostatne takze sa da dostat skreslenie aj pri nizsich hlasitostiach.. Ale presvedcili ste ma ze LG je na doma lepsie..
A len tak pre zaujimavost tu dam jeden link s extra nizkou cenou za LG (kupim si to asi tam
) http://www.musicstoreone.sk/index.php?l ... il&id=93#g