JAK UDĚLAT LADÍCÍ DOPROVOD

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
draken-x

JAK UDĚLAT LADÍCÍ DOPROVOD

Příspěvek od draken-x »

Zajímalo by mě, jak udělat doprovod. Vymyslel jsem takovou melodii, a chci aby druha kytara hrala akordy (power taby) aby to tam sedelo.
Jak poznam jaky akord tak bude ladit?
a naopak, kdyz udelam doprovod, napr z 6 ti akordu, jak zjistim jake tony hrat melodii aby ladila? rad bych se to naucil
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

myslim ze k tomu druhemu prikladu je dobre naucit se nake pentatoniky, pak musis vedet hlavni akord a podle nej si odvodis pentatoniku a zte muzes hrat secky tony amelo by to ladit, ale jak se to dela to netusim
EDIT:teda jak se to odvozuje
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Dobrej základ je znát základy hudební teorie, jako je například stavba akordů apod. Pokud ten doprovod chceš dělat jen v powerech (mimochodem jsou ot power chordy ne taby), tak to máš o něco jednodušší...
Většina melodií začíná na akordických tónech (respektive většinou na kvintě nebo tónice). Takže si vezmeš ten první tón a určíš si do kterého akordu patří. Pak když budeš cítíti, že je tam změna, tak to uděláš znovu a tak dále dokud nebdueš zase na začátku...
POZOR: Tohle není návod k použití, tohle je jen jedna z možností jak to udělat. Je to silně zjednoduššující a předpokladem je triviálnost melodie...
Ale říkám bez teorie to nepůjde...
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Je na to tisíce pravidel, obecně se pohybuješ po kvartokvintovym kruhu dur a mol, skladatel ti řekne co a jak kombinovat, základ je takovej...
Máme například tóninu a-moll, z ní se dá celkem dobře přecházet do dominanty a subdominanty a to jak v mollu tak paralelně v duru, tudíž z a moll se celkem dobře přechází do : C dur (paralela), F dur, G dur, méně často emi, dmi, celkem častý přechod je též do E dur no a z tohohle dalšího akordu zase do nějakýho z těch výše zmíněnejch... Devadesát procent písní je vytvořeno transpozicí tohoto schématu, prostě experimentuj...
Druhá možnost je, že dodržíš změny v závislosti na rytmu, vezmeš vždycky tu notu a vyzkoušíš všechny akordy, jejichž by mohla beht součástí. V případě, že se budeš zabývat jednoduchou harmonií (kvintakordy, powerchordy), taky ti to pomůže, jestliže se tím chceš zabývat do hloubky, hledej hesla kompozice, skladba, hudební formy, kontrapunkt, vícehlas, k tomu budeš potřebovat i odpovídající hudební teorii...
Die Hard or Die Home
afektband

Příspěvek od afektband »

Bože můj...Tak si ten doprovod/vyhrávku nahraj, nebo si to vytvoř v GP, nebo si to zahraj s kámošem a zkoušej do toho hrát. Teoreticky to nevytvoříš, ani náhodou! To bys musel bejt génius s absolutním hudebním sluchem a mít hodně velký znalosti teorie. Ach jo. Nebo jsi hluchej? Jestli jo, tak promiň.
Naposledy upravil(a) afektband dne 25.03.2009 17:00, celkem upraveno 1 x.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
draken-x

Příspěvek od draken-x »

afektband píše:Bože můj...Tak si ten doprovod/vyhrávku nahraj, nebo si to vytvoř v GP, nebo si to zahraj s kámošem a zkoušej do toho hrát. Teoreticky to nevytvoříš, ani náhodou! To bys musel bejt génius s absolutním hudebním sluchem a mít hodně velký znalosti teorie. Ach jo.
si asi debil žejo?
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

no a nebo zkus kadenci...

kdybys nevedel tak vysvetlim: Kadence jsou vlastne akordy k dane stupnici prvního, čtvrtého a pátého tonu. Napr. ta tvoje melodie je ve stupnici Ddur, tak si vyjmenuješ D E Fis G A H Cis D a z toho jsou 1. ton D, 4. je G a 5. A... takže kadence je Ddur, Gdur a Adur nebo A7 se misto Ačka může dát. Dám ještě jeden příklad aby to bylo jasné. Tak třeba stupnice Gdur. Vyjmenuješ G A H C D E Fis G... 1. - Gdur, 4. - Cdur, 5. - Ddur...takže kadence Gdur, Cdur a Ddur(D7)..

Něco podobného psal už Trao. Takže tohle je kadence a mělo by ti to ladit ;)
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
afektband

Příspěvek od afektband »

draken-x píše:
afektband píše:Bože můj...Tak si ten doprovod/vyhrávku nahraj, nebo si to vytvoř v GP, nebo si to zahraj s kámošem a zkoušej do toho hrát. Teoreticky to nevytvoříš, ani náhodou! To bys musel bejt génius s absolutním hudebním sluchem a mít hodně velký znalosti teorie. Ach jo.
si asi debil žejo?
Ne, jenom mě v životě ani nenapadlo, že bych akordy, nebo vyhrávku k něčemu hotovýmu vytvářel teoreticky, vždycky jsem si nahrál doprovod, nebo vyhrávku a vymejšlel do toho. :!:

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

draken-x píše:
si asi debil žejo?
Proč by měl být debil? Je to ten nejlepší způsob :wink:
MisaGuitarist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MisaGuitarist »

afektband píše:
draken-x píše:
si asi debil žejo?
Ne, jenom mě v životě ani nenapadlo, že bych akordy, nebo vyhrávku k něčemu hotovýmu vytvářel teoreticky, vždycky jsem si nahrál doprovod, nebo vyhrávku a vymejšlel do toho. :!:
Je to dobry, kdyz skladas pisnicku. Ale kdyz hrajes napr. zive, a mas treba hrat 8 taktu solo. Hraje ti k tomu basa treba A a pak G po dvou dobach. Ty k tomu musis hrat nejaky solo aby to ladilo a znelo dobre...Ja vim ze tohle neni moc lehky a neumi to jen tak nekdo ale taky to chci umet...
afektband

Příspěvek od afektband »

MisaGuitarist píše:
Je to dobry, kdyz skladas pisnicku. Ale kdyz hrajes napr. zive, a mas treba hrat 8 taktu solo. Hraje ti k tomu basa treba A a pak G po dvou dobach. Ty k tomu musis hrat nejaky solo aby to ladilo a znelo dobre...Ja vim ze tohle neni moc lehky a neumi to jen tak nekdo ale taky to chci umet...
Tak jestli myslíš improvizace, tak to je podle mě zas něco jinýho, to chce hódně praxe, dokonalou znalost hmatníku, teorie se taky hodí, ale myslim že většina kytaristů, kteří jamují a podklad znají to prostě slyší, co tam chtějí zahrát a ví kam pro to sáhnout.

Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

mě se teda nejvíce zamlouvá ta kadence, jak už jsem nahoře psal.. dělám to tak u všech melodií, a nikdy to nebylo falešné
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal

Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Saghi píše:mě se teda nejvíce zamlouvá ta kadence, jak už jsem nahoře psal.. dělám to tak u všech melodií, a nikdy to nebylo falešné
samozřejmě, nikdy to nebude falešné... záleží ale jak ti takový postup vyhovuje. já radši prostě jamuju sám se sebou, experimentuju - člověk podle mně přijde na věci, na které by teorií nepřišel :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

jojo taky jsem si občas udělal že jsem si tu melodii nahrál, přehrál a do toho zkoušel akordy... taky je to dobré

woro90

Příspěvek od woro90 »

Nebo také funguje ve stejné tónině jako je základní melodie vytvořit druhý hlas a snažit se ho udělat co nejpřesnější ale také co nejzajímavější. Pak se podle něj dají spáchat akordy, a to nejen T5, S5, D7, ale i podstatně složitější, třeba i s neobvyklým rytmem, prostě si hrát.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
pehve

Příspěvek od pehve »

přirozenější mi připadne skládat melodii do předem zvolenýho harmonickýho prostředí, obráceně je to aspon pro mě jaksi těžkopádný. Nicméně klíč k tomu je znalost kadencí a stupnic.
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Aha... asi bych začal od základního tónu tý melodie, od čeho to začíná?
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
woro90

Příspěvek od woro90 »

pehve píše:přirozenější mi připadne skládat melodii do předem zvolenýho harmonickýho prostředí, obráceně je to aspon pro mě jaksi těžkopádný. Nicméně klíč k tomu je znalost kadencí a stupnic.
Záleží na tom, u čeho. Pokud někdo bez znalosti akordů složí nějakou melodii, která nezní špatně (obvykle bývá celá v jedné tónině), a ty z ní chceš něco vytvořit, nezbývá ti nic jiného. Tak vznikají docela hezké ůpravy hospodských popěvků :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
pehve

Příspěvek od pehve »

woro90: no jasný, někdo zahraje/zazpívá méně známou melodii a chce doprovodit. Když se sejde 5 kytaristů každej to zahraje jinak protože každej má nějakou jinou praxi. Vlastně může vzniknout 5 různých skladeb. Potom to uslyší někdo kdo to zná a nechápe :)
Setkal jsem se s tim hodněkrát kdekoli kde se hraje a je to fakt nepříjemný trefovat se doprovodem do neznámé melodie :?
Tim jsem nechtěl říct že je to špatný ale že je to tak.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“